MALA PLEŠIVICA – INSPIRACIJA VELIKOJ CHAMPAGNEI!
Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
TOMISLAV TOMAC SA SVOJIM MIRNIM i PJENUŠAVIM AMFORAMA u GOSTIMA KOD KUĆE JACQUES SELOSSE!
Mala i svjetski nepoznata Plešivica kao inspiracija velikoj i svjetski slavnoj Champagnei!
Eto, i to se dogodilo! Nedavno je vinogradarsku i vinarsku obitelj Tomac iz Jastrebarskoga posjetio jedan francuski šampanjer i kad je vidio da Tomci od bijelih sorata proizvode (i) vino iz amfore uz šestomjesečnu maceraciju praćenu alkoholnim fermentacijom kao da i od tom tehnologijom dobivenoga baznoga vina klasičnom šampanjskom metodom rade i pjenušac, te nakon što je kušao i mirna vina iz amfore i pjenušac Amfora, toliko se oduševio da je odlučio i on krenuti tim putem!
Ali, gdje nabaviti kvalitetnu gruzijsku amforu a da se ne mora putovati u daleku Gruziju?
Plešivica je i za to imala rješenje: upravo u Jastrebarskome su uvoznici gruzijskih amfora, koji su s njima opskrbili i Tomce i više drugih domaćih, ali inozemnih vinara, čak i zapadnjačkog tatu produkcije bijelog vina s dugim maceracijama u amfori Joška Gravnera. Tomislav Tomac je uzvratio posjet šampanjerima i ponio u Champagneu svoja mirna vina i pjenušce iz amfore, da ih tamo kuša više proizvođača. Posjećeno je nekoliko šampanjerija, među kojima i svjetski slavna Jacques Selosse, te kuće Vouette & Sorbée, i Marguet.
Tomislav Tomac u Avizeu u društvu s Anselmeom Selosseom i s enologom Moët et Chandona Richardom Geofroyem. Toči se, naravno, pjenušac Amfora, koji je dobio puno pohvala od Francuza
Tomac junior sad, opravdano, cvate od ponosa što su mu uradak pohvalili i Anselme Selosse i drugi tamošnji šampanjeri, te i enolog Richard Geoffroy, u kući Moët et Chandon šef podruma gdje se rađa i njeguje svjetski čuveni šampanjac Dom Pérignon!
Velika stvar bio je prijem kod sina Jacquesa Selossea Anselmea, naime u šampanjeriju Jacques Selosse ne ulazi se tek tako. Najpoznatiji pak distributeri i uvoznici vina iz svijeta, koji bi silno htjeli prodavati šampanjce kuće Jacques Selosse, imaju problema s nabavom, s obzirom na Selosseove količine i potražnju, tog šampanjca dobivaju, što se kaže, tek na kapaljku. Čuje se da je Dino Kušen iz zagrebačke uvozničke i distribucijske kuće Akrobat, inače uvoznik u Hrvatsku šampanjaca Billecart-Salmon, uspio nekako, moguće i uz pomoć Billecarta, osigurati nešto butelja za hrvatsko tržište…
Kuća Jacques Selosse iz mjesta Avize, kojom dakle upravlja Anselme Selosse, posjeduje osam hektara vinograda i godišnje proizvede između 60.000 i 70.000 butelja pjenušca. Vinogradi su razasuti po 47 parcela. Većina vinograda, isključivo zasađena Chardonnayem, u predjelu je Côte de Blanc i uglavnom kod Avizea, a nešto ih je i u visokocijenjenim zonama Mesnil-sur-l’Oger, te Oger i Cramant. Malu količinu Pinota crnoga Selosse ima u Ambonayu, Mareuil-sur-Aÿ i u Aÿu.
Anselme Selosse, kuća Jacques Selosse. Priklon maksimalno prirodnome
Anselme Selosse školovao se u vinskome smislu u Burgundiji. Kad se 1980. vratio kući i od roditelja preuzeo imanje, odmah je, kao pobornik maksimalno moguće prirodne produkcije, oštro startao s biološkim uzgojem potom prešao i na biodinamiku, da bi se sada priklonio i filozofiji Permakultura japanskog mikrobiologa Fukoke, koji propagira ostvarenje i poštivanje u vinogradu i općenito u poljoprivredi permanentnog prirodnog ciklusa. Anselme Selosse oko sebe okuplja kolege istomišljenike pa je to druženje s njim i s ostalim šampanjerima iz te eko-grupe bila sjajna prilika za Tomislava Tomca, koji je na istoj (eko,eko) valnoj dužini, da iz vinogradarstva i glede postupaka u podrumu nauči što-šta korisnoga na prirodnome planu što može primijeniti u svojemu radu i čime može dodatno oplemeniti svoje proizvode.
Inače, Anselme Selosse 2008. godine naslijedio je oveću zgradu šampanjerije Bricout u Avizeu, i pretvorio je lijepi hotel s restoranom.
Anselme Selosse fermentira sve svoje moštove s izvornim kvascima, vina drži u barriqueu i tonneauu (bačve od 500 do 700 litara), dijelom su tu i sasma nove bačvice. Vina ne prolaze malolaktiku, i ne filtriraju se. Zanimljivo je da dio vina, za svoj cuvée Substance, Selosse dozrijeva španjolskim načinom zvanim solera. Originalni solera sustav je bačvica postavljenih u nekoliko redova jedan iznad drugoga. Svake godine iz najdonjeg reda, gdje je najstarije vino, vadi se određena količina, koja će, u ovome slučaju, ići na šampanjizaciju, odmah zatim mlađim vinom iz gornjeg reda dopunjava se praznina u donjem odnosno najdonjem redu a u najgornji red bačvica stavlja se svake godine sasvim mlado novo vino. Najstarije vino u jednom od tih najdonjih Selosseovih redova je iz berbe 1986! Šampanjcima se u postupku degoržiranja prije čepljenja ne dodaje ekspedicijski liker odnosno dodaje ga se u neznatnoj količini.
Nakon povratka iz Champagne, kod Tomčevih u Donjoj Reki priređeno je kušanje donesenih šampanjaca i Točmevih pjenušaca
Šampanjci Anselmea Selossea s upečatljivim su identitetom. Vrlo puni i kompleksni, u ustima trajni. S obzirom na boravak u drvu imaju finu, cijenjenu oksidativnu notu. S puno su svježine i živosti, te elegantni. S visokom su sposobnošću dozrijevanja. Odlično prijaju uz hranu, mogu sjajno pratiti cijeli obrok s više slijedova uključujući i one jače, s mesom i sirevima. Cijene butelji za finalnog kupca kreću se od 51 euro za bazni Brut Initiale Blanc de Blancs Grand cru do 100 eura za butelju Substance brut Blanc de Blancs Grand cru. Extra brut Millesime 1999 Blanc de Blancs Grand cru je 93 eura a ostali šampusi su uglavnom oko 70 eura za bocu. ♣
Tags: Ana Pavić, Annalisa Chiavazza, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Axel Stiegelmar Juris, Bernard Coner, Bernard Olivier, Borut Blazić, Božica Marković, Božo Bačić, Bruno Grabersek, Bruno Rocca, Christian Dworan, Christian Wenger, Claudia Pacenti, Cristina Alcala, Damir Horvat, Darko Lorencin, Davide Voerzio, Davor Zdjelarevic, Dragan Jelic, Drago Bulc, Elisa Scavino, Enrico Scavino, Eric Serrano Food & Beverage, Franco Bernabei, Franco Ziliani, Frano Miloš, Franz Weninger, Gaia Gaja, Gerhard Eichelmann, Giancarlo Pacenti, Gianfranco Alessandria, Gianfranco Kozlovic, Giovanni Negro, Goran Kramaric, Helmut Köcher, Igor Prka, Ivan Dropuljic, Ivana Pandza, Ivana Paradžiković, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivana Tepeš Galić, Ivo Basic, Ivo Kozarčanin, Ivona Đipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Rajaković, Josip Vrbanek, Julie Guillot, Jure Tomic, Karin Mimica, Karl Jurtschitsch Sonnhof, Klaudio Jurcic, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Leo Gracin, Lubos Barta, Luisa Rocca, Luka Marić, Maja Marković, Marija Kosor, Marijan Coner, Marijan Zganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miroslav Latal, Mladen Horic, Mladen Letina, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Paolo Bianchini, Patrick Finance, Paul Schandl, Pedro Ballesteros Torres, Peter Schandl, Pierre Thomas, Primož Lavrenčić, Rita Barbero, Robert Gorjak, Roberto Ruscito, Roberto Voerzio, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Slaven Jelicic, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Steven Spurrier, Stjepan jarec, Stjepan Pozvek, Stjepan Šagovac, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tim Atkin, Tomaso Cavalli, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veronique Drouhin Boss, Vito Andric, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wilfried Moselt, Willy Bruendlmayer, Willy Klinger, Wojciech Bonkowski, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zeljko Brocilovic Carlos, Zoltan Gyorffy, Zoran Milanović, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about