MALA PLEŠIVICA – INSPIRACIJA VELIKOJ CHAMPAGNEI!

                       Selosse Jacques Domaine

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

www.svijetucasi.com   

Google translater: http://translate.google.com/translate_t   

TOMISLAV TOMAC SA SVOJIM MIRNIM i PJENUŠAVIM AMFORAMA u GOSTIMA KOD KUĆE JACQUES SELOSSE!

Mala i svjetski nepoznata Plešivica kao inspiracija velikoj i svjetski slavnoj Champagnei!

Eto, i to se dogodilo! Nedavno je vinogradarsku i vinarsku obitelj Tomac iz Jastrebarskoga posjetio jedan francuski šampanjer i kad je vidio da Tomci od bijelih sorata proizvode (i) vino iz amfore uz šestomjesečnu maceraciju praćenu alkoholnim fermentacijom kao da i od tom tehnologijom dobivenoga baznoga vina klasičnom šampanjskom metodom rade i pjenušac, te nakon što je kušao i mirna vina iz amfore i pjenušac Amfora, toliko se oduševio da je odlučio i on krenuti tim putem!

Ali, gdje nabaviti kvalitetnu gruzijsku amforu a da se ne mora putovati u daleku Gruziju?

Plešivica je i za to imala rješenje: upravo u Jastrebarskome su uvoznici gruzijskih amfora, koji su s njima opskrbili i Tomce i više drugih domaćih, ali inozemnih vinara, čak i zapadnjačkog tatu produkcije bijelog vina s dugim maceracijama u amfori Joška Gravnera. Tomislav Tomac je uzvratio posjet šampanjerima i ponio u Champagneu svoja mirna vina i pjenušce iz amfore, da ih tamo kuša više proizvođača. Posjećeno je nekoliko šampanjerija, među kojima i svjetski slavna Jacques Selosse, te kuće Vouette & Sorbée, i Marguet.

Selosse Anselme Richard Geoffroy Tomislav TomacTomislav Tomac u Avizeu u društvu s Anselmeom Selosseom i s enologom Moët et Chandona Richardom Geofroyem. Toči se, naravno, pjenušac Amfora, koji je dobio puno pohvala od Francuza

Tomac junior sad, opravdano, cvate od ponosa što su mu uradak pohvalili i Anselme Selosse i drugi tamošnji šampanjeri, te i enolog Richard Geoffroy, u kući Moët et Chandon šef podruma gdje se rađa i njeguje svjetski čuveni šampanjac Dom Pérignon!

Velika stvar bio je prijem kod sina Jacquesa Selossea Anselmea, naime u šampanjeriju Jacques Selosse ne ulazi se tek tako. Najpoznatiji pak distributeri i uvoznici vina iz svijeta, koji bi silno htjeli prodavati šampanjce kuće Jacques Selosse, imaju problema s nabavom, s obzirom na Selosseove količine i potražnju, tog šampanjca dobivaju, što se kaže, tek na kapaljku.  Čuje se da je Dino Kušen iz zagrebačke uvozničke i distribucijske kuće Akrobat, inače uvoznik u Hrvatsku šampanjaca Billecart-Salmon, uspio nekako, moguće i uz pomoć Billecarta, osigurati nešto butelja za hrvatsko tržište…

Kuća Jacques Selosse iz mjesta Avize, kojom dakle upravlja Anselme Selosse, posjeduje osam hektara vinograda i godišnje proizvede između 60.000 i 70.000 butelja pjenušca. Vinogradi su razasuti po 47 parcela. Većina vinograda, isključivo zasađena Chardonnayem, u predjelu je Côte de Blanc i uglavnom kod Avizea, a nešto ih je i u visokocijenjenim zonama Mesnil-sur-l’Oger, te Oger i Cramant. Malu količinu Pinota crnoga Selosse ima u Ambonayu, Mareuil-sur-Aÿ i u Aÿu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAnselme Selosse, kuća Jacques Selosse. Priklon maksimalno prirodnome

Anselme Selosse školovao se u vinskome smislu u Burgundiji. Kad se 1980. vratio kući i od roditelja preuzeo imanje, odmah je, kao pobornik maksimalno moguće prirodne produkcije, oštro startao s biološkim uzgojem potom prešao i na biodinamiku, da bi se sada priklonio i filozofiji Permakultura japanskog mikrobiologa Fukoke, koji propagira ostvarenje i poštivanje u vinogradu i općenito u poljoprivredi permanentnog prirodnog ciklusa.  Anselme Selosse oko sebe okuplja kolege istomišljenike pa je to druženje s njim i s ostalim šampanjerima iz te eko-grupe bila sjajna prilika za Tomislava Tomca, koji je na istoj (eko,eko) valnoj dužini, da iz vinogradarstva i glede postupaka u podrumu nauči što-šta korisnoga na prirodnome planu što može primijeniti u svojemu radu i čime može dodatno oplemeniti svoje proizvode.

Inače, Anselme Selosse 2008. godine naslijedio je oveću zgradu šampanjerije Bricout u Avizeu, i pretvorio je lijepi hotel s restoranom.

Anselme Selosse fermentira sve svoje moštove s izvornim kvascima, vina drži u barriqueu i tonneauu (bačve od 500 do 700 litara), dijelom su tu i sasma nove bačvice. Vina ne prolaze malolaktiku, i ne filtriraju se. Zanimljivo je da dio vina, za svoj cuvée Substance, Selosse dozrijeva španjolskim načinom zvanim solera. Originalni solera sustav je bačvica postavljenih u nekoliko redova jedan iznad drugoga. Svake godine iz najdonjeg reda, gdje je najstarije vino, vadi se određena količina, koja će, u ovome slučaju, ići na šampanjizaciju, odmah zatim mlađim vinom iz gornjeg reda dopunjava se praznina u donjem odnosno najdonjem redu a u najgornji red bačvica stavlja se svake godine sasvim mlado novo vino. Najstarije vino u jednom od tih najdonjih Selosseovih redova je iz berbe 1986! Šampanjcima se u postupku degoržiranja prije čepljenja ne dodaje ekspedicijski liker odnosno dodaje ga se u neznatnoj količini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon povratka iz Champagne, kod Tomčevih u Donjoj Reki priređeno je kušanje donesenih šampanjaca i Točmevih pjenušaca

Šampanjci Anselmea Selossea s upečatljivim su identitetom. Vrlo puni i kompleksni, u ustima trajni. S obzirom na boravak u drvu imaju finu, cijenjenu oksidativnu notu. S puno su svježine i živosti, te elegantni. S visokom su sposobnošću dozrijevanja. Odlično prijaju uz hranu, mogu sjajno pratiti cijeli obrok s više slijedova uključujući i one jače, s mesom i sirevima. Cijene butelji za finalnog kupca kreću se od 51 euro za bazni Brut Initiale Blanc de Blancs Grand cru do 100 eura za butelju Substance brut Blanc de Blancs Grand cru. Extra brut Millesime 1999 Blanc de Blancs Grand cru je 93 eura a ostali šampusi su uglavnom oko 70 eura za bocu.  ♣

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: