En Primeur 2014/SVIJET GRAŠEVINA, MALVAZIJA i… POŠIPA
OVE GODINE NA PRETPREMIJERI VINA BERBE 2013. ISTRANIMA i SLAVONCIMA PRIDRUŽILI SU SE DALMATINCI. ČETVRTE REGIJE – BREGOVITE HRVATSKE – JOŠ NEMA. PLEŠIVIČANCI SU S NEKOM VRSTOM PRETPREMIJERA, NAZVANOM ŠPIJUNAŽA, KRENULI PRIJE JOŠ 30 GODINA, ALI OD POČETNOG MODELA TE OD SVOJEGA DVORIŠTA i MEĐUSOBNOG DRUŽENJA NISU SE DO SADA ODMAKNULI
Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
En PRIMEUR – treći put u zagrebačkom hotelu Esplanade, koji je očito postao pravi vinski hram. Nakon Malvazije En primeur, odnosno pretpremijerno, u veljači prije dvije godine u zagrebačkom hotelu Esplanade, te Malvazije i Graševine En primeur u Esplanadi lani, manifestacija se u 2014. proširila i na Dalmaciju, prvenstveno na vino od Pošipa, no iz 2013. bilo je i grka, maraštine, debita, vugave, malvasije dubrovačke, ali i kombinacija primjerice pošipa i trebbiana toscana.
Nudila su se i crna vina, najviše od Plavca maloga, Babića, ali ne posve mlada nego uglavnom iz 2012, a neka i starija, u svakom slučaju ona koja nisu još na tržištu.
Ministar turizma Darko Lorencin u društvu s Ivicom Matoševićem kuša vino uz stol Agrolagune, i kod Mladena Rožanića
Istrana se prezentiralo oko 40, Slavonaca 16 a iz Dalmacije je došlo oko 20 vinara.
Malvaziju istarsku predstavili su: Agrolaguna, Franc Arman, Marijan Arman, Vina Banko, Benvenuti, Capo, Cattunar, Commot, ATC d.o.o. Coronica, Cossetto, Cuj, Robi Damijanić, Ivan Damijanić, Fakin, Giulio Ferenac, Geržinić, Moreno Ivančić, Kabola, Kozlović, Legovina – obitelj Legović, Ivica Matošević, Fameja Matošević, Medea, Mihelić, Perun, Pilato, Poletti, Prelac, Prodan, Radovan, Ritoša, Rossi, Roxanich, Dario Sirotić, Sosich, Tercolo, Tomaz, Trapan, Vino P&P, Vivoda, Zigante.
Graševinu su predstavili: Belje., Krauthaker, Kalazić (Kronos d.o.o.), Iločki podrumi, Buhač, Galić, Misna vina, P.P. Orahovica, Fera-vino, Markota, Perak, Jasna Antunović Turk, Jakovac, Iuris, Siber, Brzica.
Članovi udruge Graševina Croatica
Pošipe i druga dalmatinska vina su predstavili Jako vino, Suha Punta, Krolo dom, Grgić, Zlatan otok, Grbovac, PZ Maslina i vino, Škaulj, Krajančić vina, Madirazza, PZ Kuna, Saints Hills, Bibich, Kiridžija, Crvik, Sladić, Birin, PZ Nerica, PZ Čara, Bire.
Crvik mlađi s bocom vrlo vrlo lijepe malvasije dubrovačke Tezoro
Iz Dalmacije – dobri pošipi od Stine i Korta Katarine, Luke Krajančića, PZ Pošip, interesantan grk od Birea, iznenađujuća kombinacija pošipa i trebbiana toscana…
TAPKANJE PO ISTOME MJESTU
Na zagrebačkome En primeuru sada, nakon što se Istri i Slavoniji pridružila Dalmacija, nedostaje još jedna, četvrta vinska regija Hrvatske, nazvana Bregovita Hrvatska – Bregoviti sjeverozapad. Hoće li se taj dio Lijepe naše pojaviti u Esplanadi iduće godine? Plešivica s čime kao svojim paradnm konjem – chardonnayem, rajnskim rizlingom, sauvignonom, ili pak s portugiscem, crni pinotom? Zelinski kraj s kraljevinom, ili? Hrvatsko zagorje je također šaroliko u izboru. Međimurje može s pušipelom odnosno moslavcem ili šiponom, a Moslavina, dakako, sa škrletom
Šira naša javnost zacijelo slabo zna ili moguće uopće ne zna da su upravo u sjeverozapadnome dijelu vinogradarske i vinske Hrvatske, konkretno na Plešivici, još prije gotovo 30 godina startala događanja na tragu ovog našeg današnjeg cro En Primeura, a startalala su, i zadržala se, pod nazivom Špijunaža. Nakon što je, s ciljem unaprjeđenja kakvoće plešivičkih vina, u Jastrebarskome inicirao osnutak Kluba prijatelja dobroga vina, 1984. godine, enolog inž. Franjo Jambrović, jedan od braće iz već legendarne obitelji Jambrović, tada tehnolog u ondašnejm Jaska-vinu, pokrenuo je susrete lokalnih proizvođača početkom svake godine radi kušanja novih mladih vina, komentiranja, davanja sugestija onima kojima je to trebalo za moguća poboljšanja. Stvar se ponajviše vrtila oko vina dviju sorata koje su se vel bile isprofilirale kao s velikim potencijalom da budu tipični raprezentant vinogorja Plešivica-Okić, a to su chardonnay i rajnski rizling. Tada su stvarani i temelji za plešivički pjenušac. Onda, kad je hrvatsko vinogradarstvo trebalo stasati na novim, modernim osnovama i kad je proizvođačima trebalo strukovne pomoći, upravo je takav pristup bio i primjeren.
Špijunaža 2014 na Plešivici, na gospodarstvu Velimira i Dominika Jagunića. Prezentirano je 69 uzoraka, najviše rajnskih rizlinga i graševina. Među ponajboljim vinima tog popodneva zapamtio sam graševinu pa i chardonnay od Šembera, rajnski rizling od Koraka, manzoni od Josipa Barundića, koji je na slici u desnom donjem kutu. Lijevo dolje u kutu je Branko Puščak, a u pozadini, stoji, Dominik Jagunić
Koliko je tko htio poslušati, učiti, razvijati se, toliko je i profitirao je. Ubrzo su se vidjeli i uspjesi: za grupicu plešivičkih vinara zaredale su medalje visokoga sjaja na tada vrlo renomiranom međunarodnom sajmu vina Vino u Ljubljani, najvećoj manifestaciji te vrste onda u regiji. Na Plešivici su se kao izdanci uvelike i Jambrovićeva truda u edukaciji osobito izdignula dva vinara koji se bez kompleksa sa svojim radovima proizašlim iz strukovnog i inovativnog pristupa i uz poduzetničko razmišljanje mogu i tipom (mirno bijelo i crno, sur lie, amfora, pjenušac…), kakvoćom i cijenom svrstati uz bok etabliranih vanjskih kolega. No kako se očito s vremenom stvar na plešivičkoj vinskoj sceni razvodnjavala, na žalost, nakon 30 godina, na Plešivici, koja zasigurno može puno dati u kontektsu vina, sirarstva, pčelarstva, ali i, ambijentom, i u ruralnom turizmu, i dalje ih je samo dvoje!
Nedavno u selu Plešivica – špijunaža 2014. Poslije tri desetljeća od tih početaka, situacija općenito uvijek ista: umjesto da je napokon u proizvodnji vina apsolvirana ne samo osnovna nego i srednja škola i da je sad aktualna razina fakulteta, i umjesto da se lokalni vinari jače okreću prema tržištu a ne da ostaju zatvoreni među sobom u svojemu dvorištu, još uvijek se nalazi, za toliko dugačak dosadašnji osnovni nauk (kao da osoba od prvoškolskih dana do pozne dobi i dalje mora učiti tablicu množenja!, previše vina s greškama do i jačim manama (tko uopće kupuje ta vina?), sumpor se troši do mjere da trgovci eno-sredstvima mogu i te kako zadovoljno trljati dlanovima.
Iz sjeverozapadnoga dijela Hrvatske, mada ne i kao izlagač, vinarka Ivana Puhelek Purek, s enologom Nenadom Maslekom i u društvu s enolozima Belja Suzanom Zovko i Marijanom Kneževićem, kao i s Kristinom Lažeta iz Iločkih podruma
Upravo Plešivičanci, kojima je popriličnu potporu u kontekstu samoorganizacije branše dugo davala Zagrebačka županija, trebali su biti ti koji će, nakon godina svojih špijunaža, inicirati En Primeur! A nisu bili, niti ih još na tim priredbama ima kao sudionika, a nema nekih naznaka da bi se uskoro mogli i pojaviti. Spomenuta dva vinara koji svjetlaju obraz Plešivici, možda još koji mlađi koji je shvatio stvari i sad pomalo kreće njihovim stopama, mogli bi se pojaviti, ali kao duo ili trio tek da prezentiraju sebe, naime dvojac ili trojac premalo je da govori o cijeloj Plešivici.
Toliko se puta u posljednjim godinama, kad se pričalo o nužnosti udruživanja plešivičkih vinara, govorilo kako ta dvojica naafirmiranijih NE žele skupa s ostalima. No nakon toliko godina koliko pratim Plešivicu vidim da je zapravo obratno: ova većina očito ne želi s tom dvojicom…
PREVIŠE JE PREVIŠE
Bilo bi svakako lijepo da i vinari ovoga četvrtoga dijela vinske Hrvatske – dakle ne samo Plešivica, nego i Zelina, Hrvatsko zagorje i varaždinski kraj, Međimurje, Moslavina budu nazočni na En Primeurima, ali bi isto tako bilo lijepo da organizatori ozbiljno razmisle je li uopće pametno istoga popodneva u trajanju od nekoliko sati imati tri ili pak eventualno sve četiri regije, s obzirom da je izlagača već sada ukupno previše a mnogi sa sobom donesu i po nekoliko vina, moguće po par uzoraka iste sorte i iz posljednje berbe ali iz različitih cisterni ili bačava, te poneko (crno) vino i starije. Uostalom, ako se priredba već naziva En Primeur, zašto uopće donositi i vina drugih, starijih godišta? Logično bi bilo da proizvođači-izlagači žele da, kad su već prisutni, relevantne osobe (trgovci, novinari, sommelier, ugostitelji…) koncentrirano kušaju ako ne sva vina a onda većinu, a uz nastup tolikih vinara s toliko vina (lako je moguće da je uzoraka bilo i više od 150) to je problem zbog kratkoće vremena ali i zbog popriličnog napora za organizam kušača, bez obzira na to što se vino ne mora popiti nego ga je moguće ispljunuti…
Puni pogodak cijele te zanimljive manifestacije bio bi kad bi se tu ostvario i kakav posao.
Kušanje en primeur vrlo je rašireno u Francuskoj, posebice u bordoškoj regiji. Tamo se proizvode vina koja duže dozrijevaju i imaju i sposobnost dužeg trajanja, a proizvođači, da bi ranije došli do novca, dosjetili su se da vino ponude na prodaju en primeur, znači pretpremijerno, dok je ono još u bačvi na dozrijevanju, a da ga finaliziranoga i u butelji isporuče kupcu što ga je rezervirao, naručio tek kad ono bude spremno za izlazak iz podruma. Pogodnost koju ima kupac je da se vino prodavano en primeur nudi po nižoj cijeni od one ustanovljene za butelju istoga toga vina i jednaku količinu toga vina u trenutku kad mu je čas da izađe u trgovine.
Na pitanje prije godinu dana je li u Esplanadi bilo zainteresiranih naših trgovaca odnosno ugostitelja da na taj način kupe vino, odgovor Ivice Matoševića, predsjednika udruge Vinistra, glasio je da je interes pokazan: neki su potencijalni kupci htjeli rezervirati određenu količinu butelja po toj nižoj cijeni ali istodobno – NISU bili spremni i uplatiti novac unaprijed. Dogodilo se to da je, kad je trebalo preuzeti robu i onda, naravno, kod primopredaje platiti, nekoliko naših ugostitelja kazalo je da je zaboravilo da je išta naručivalo i da su umjesto ovih rezerviranih vina kupili neka druga vina… Znači, proizvoači koji su imali povjerenja i za poznatog kupca čuvali osobno od njega naručeno vino – to su radili uzalud! Naravno, naša posla…
Kontaktirao sam i ove godine predsjednike triju udruga – Vinistre, Graševine Croatike i Vina Dalmacije – da vidim ima li kakvih promjena nabolje. Odgovorio mi je jedino Ivica Kovačević, predsjednik Udruge proizvođača vina Dalmacije i novi predsjednik Udruge vinogradarstva i vinarstva Hrvatske, s kratkom i jasnom rečenicom da od narudžbi – nije bilo ništa. ♣
Tags: Ana Pavić, Annalisa Chiavazza, Ante Toni Bačić, Antun Šagovac, Axel Stiegelmar Juris, Bernard Coner, Bernard Olivier, Borut Blazić, Božica Marković, Božo Bačić, Bruno Grabersek, Bruno Rocca, Christian Dworan, Christian Wenger, Claudia Pacenti, Cristina Alcala, Damir Horvat, Darko Lorencin, Davide Voerzio, Davor Zdjelarevic, Dragan Jelic, Drago Bulc, Elisa Scavino, Enrico Scavino, Eric Serrano Food & Beverage, Franco Bernabei, Franco Ziliani, Frano Miloš, Franz Weninger, Gaia Gaja, Gerhard Eichelmann, Giancarlo Pacenti, Gianfranco Alessandria, Gianfranco Kozlovic, Giovanni Negro, Goran Kramaric, Helmut Köcher, Igor Prka, Ivan Dropuljic, Ivana Pandza, Ivana Paradžiković, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivana Tepeš Galić, Ivo Basic, Ivo Kozarčanin, Ivona Đipalo, Jancis Robinson, Janez Bratovž, Josef Schuller, Josip Rajaković, Josip Vrbanek, Julie Guillot, Jure Tomic, Karin Mimica, Karl Jurtschitsch Sonnhof, Klaudio Jurcic, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Leo Gracin, Lubos Barta, Luisa Rocca, Luka Marić, Maja Marković, Marija Kosor, Marijan Coner, Marijan Zganjer, Marin Berovič, Marjan Simčič, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miroslav Latal, Mladen Horic, Mladen Letina, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Paolo Bianchini, Patrick Finance, Paul Schandl, Pedro Ballesteros Torres, Peter Schandl, Pierre Thomas, Primož Lavrenčić, Rita Barbero, Robert Gorjak, Roberto Ruscito, Roberto Voerzio, Rudolf Štefan, Sabina Salamun, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Slaven Jelicic, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Steven Spurrier, Stjepan jarec, Stjepan Pozvek, Stjepan Šagovac, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Vaterlaus, Tim Atkin, Tomaso Cavalli, Tomasz Prange, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veronique Drouhin Boss, Vito Andric, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wilfried Moselt, Willy Bruendlmayer, Willy Klinger, Wojciech Bonkowski, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zeljko Brocilovic Carlos, Zoltan Gyorffy, Zoran Milanović, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about