Iskustva drugih: Toscana/ ZAJEDNIŠTVO SNAGU DAJE…

                                    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuscany Taste +

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

www.svijetucasi.com   

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

VEĆ DVA DESETLJEĆA, a MOŽDA i KOJU GODINU VIŠE, TRI PROIZVOĐAČKE UDRUGE u POKRAJINI ZNANOJ NE SAMO PO VINU NEGO i PO RENESANSI, DANTEU, LEONARDU DA VINCIJU, MICHELANGELU…– KONZORCIJI ZA CHIANTI CLASSICO, VINO NOBILE IZ MONTEPULCIANA i BRUNELLO IZ MONTALCINA u VELJAČI ORGANIZIRAJU PRETPREMIJERNE PREZENTACIJE SVOJE KAPLJICE ZA BROJNE NAJUTJECAJNIJE SVJETSKE VINSKE NOVINARE, TRGOVCE, UGOSTITELJE. U NAJNOVIJE VRIJEME, S KREACIJOM TIJELA TOSCANA PROMOZIONE, PRIDRUŽILI SU SE i OSTALI KONZORCIJI IZ DRUGIH VINOGORJA U REGIJI. IZVOZ SE U PROSJEKU KREĆE OKO 65 POSTO, A TURISTI HRLE… NA NJIHOVOM PRIMJERU MOGLI BISMO ŠTOŠTA NAUČITI

Moj 18., ili možda čak i 19. odlazak bez prekida na u Europi – ako ne i u svijetu! – jednu od svakako najznačajnijih svakogodišnjih promocijskih manifestacija vezanih uz vino: Anteprime di Toscana, odnosno Toskanske pretpremijere 2014.

Toscana vinogradi haToscana: ukupno 46.486 ha (dvostruko od Hrvatske!), od toga 43.430 ha pokriveno sa zoi – zaštićenom oznakom izvornosti , i zozp – zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla

Oznaka Protected designation of origin ZOIOznaka Protected geographic indication PGI ZZIZanimljivo iskustvo, te Anteprime u Toscani, talijanskoj regiji koja danas obuhvaća ukupno 46.486 hektara pod trsjem, s time da je čak 43.430 ha od toga, dakle vrlo visoki postotak, unutar dviju najvažnijih apelacija – denominazione d’origine protetta (dop) ili protected designation of origin (pdo), po naški zaštićena oznaka izvornosti (zoi) i indicazione geografica protetta (igp) odnosno protected geographical indication (pgi), po naški zaštićena oznaka zemljopisnog porijekl (zozp). Proizvodnja grožđa ukupno je oko 319.495 tona, a ukupna proizvodnja vina oko 2,315 milijuna hektolitara, od čega je 2,194 milijuna hl s oznakama dop i igp.

Upečatljiva organiziranost proizvođača udruženih ponajprije po vinogorjima i tek onda prema gore, na regijskoj razini, zatim, tijela ustrojena poput poduzeća, njegovanje vlastitoga i predani rad na razvoju i unaprjeđenju robne marke svojega kraja, stalni napredak u kakvoći vina, dobro osmišljeni i učinkoviti marketing uvelike orijentiran na vanjska tržišta, odličan internacionalni image i vrlo dobar plasman, pravničko bdijenje nad zaštićenim nazivima i oznakama da se spriječi pojava lažnjaka na tržištu (iz udruženja talijanskih poljoprivrednika Coldiretti čuje se da je zbog popularnosti talijanskih proizvoda na svjetskom tržištu mnogo falsifikata, navodno u vrijednosti od čak 60 milijardi eura!), unosna komplementarna poslovna aktivnost.

Bitna razlika između bordoškog En Primeura i toskanskih Anteprima je što su u Bordeauxu zvijezde kušanja mlada nova vina iz berbe prethodne godine te što se tu naručuju ta mlada vina s time da isporuka bude kad ona budu u boci i dovoljno zrela, dok u Toscani zvijezde nisu takva mlada još nedovršena vina, nego su to finalizirana vina različitih godišta a koja su, na temelju pravilnika, s 1. siječnjem tekuće godine stekla pravo izlaska na tržište. Osobenost Anteprima u Toscani je svakako i to što se uz bok Bakhovu nektaru pažnja u znatnoj mjeri nastoji skrenuti i na tamošnje maslinovo ulje, koje proizvode i pune u bocu te plasiraju s vlastitom etiketom praktički sve toskanske vinske kuće.

 Montalcino kusaonica+Na toskanskim pretpremijerama nude se mogućnost kušanja uz servis sommeliera i, u drugoj, susjednoj dvorani, mogućnost kušanja u društvu s proizvođačima

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U ta gotovo dva desetljeća mojih toskanskih pretpremijera svaki put sam nakon Anteprime u Svijetu u čaši objavio opširan prilog u kojemu se dosta iscrpno daje informacija o tome kako to Toskanci rade, i o tome čime taj njihov rad rezultira gospodarstveno, na svjetskoj vinskoj, ali i turističkoj pozornici. Smisao tih priloga bio je dati prikaz poslovnih razmišljanja, nekih akcija i nekih iskustva drugih, od kojih se može podosta naučiti. U ovome slučaju to su naši prvi susjedi, koji su u svijetu i te kako renomirani i uspješni sa svojom eno-ponudom što međutim obuhvaća ne samo osnovni proizvod vino, nego i nešto znatno šire – praktički cijeli teritorij, pa i još šire: talijanski način života ili kako to oni rado vele talijansku kvalitetu življenja.

Ne znam u kojoj su mjeri ti dosadašnji prilozi u Svijetu u čaši pročitani s pažnjom a u kojoj su mjeri tek prolistani (da su prolistani u većoj mjeri to dobro znam jer su mi se mnogi obratili s primjedbom kako mi je sigurno bilo lijepo u Toscani), ali po onome koliko i kako je zasad u javnosti vidljivo da se stvara image vinske Hrvatske nisam, na žalost, siguran da se ide prokušanim receptom Toskanaca. Ili Francuza, koji također imaju svoje udruge, tamo zvane Buro Interprofesionnel du vin de… Bourgoge, Bordeaux, Champagne, pa Inter-Rhône itd. i kod kojih se, uz bordoške degustacije kod kuće, npr. svake dvije godine diljem Burgundije održavaju velike prezentacije Grands Jours de Bourgogne odnosno Decouvertes de la Valée du Rhône, od Lyona južno po vingorjima duž rijeke Rhône, ili pak Nijemaca koji imaju snažnu udrugu Verein des deutschen PrädikatsWeingüter (VDP) s ispostavama po vinogorjima i s centralnim uredom te s velikom Burzom vina Wein Börse svakog proljeća u Mainzu… Dojam je kao da se u Lijepoj našoj kuća gradi od krova prema tlu, temelju, umjesto da je obratno. Možda bismo baš i mi, koji se eto posljednjih godina silno trudimo nadoknaditi prijašnji nerad na polju stvaranja međunarodnog imagea hrvatske kapljice, da smo od prije nekoliko desetljeća bolje pratili što rade Francuzi i Talijani, danas s reputacijom vinske zemlje bili na znatno višim granama od ovih na kojima smo sada…

Ako ne kreneš, nećeš ni stići, kaže izreka, analogno tome je tko krene stići će, ali netko tko krene prije ima šansu i stići prije te se domoći većeg i kvalitetnijeg komada kolača od nekoga tko kreće kasnije pa onda u žurbi lako i nehotice napravi i greške u koracima, zbog čega onda usporava.

 Chianti Rufina +Anteprime di Toscana 2014: Consorzio Chianti Rùfina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ponajbolji proizvođači vina Chianti Rùfina: Fattoria Lavacchio, te Selvapiana (dolje)

Selvapiana +

 Valja nam uistinu poći od toga da je vino tijesno vezano uz zemlju, ali ne tek zato što je rezultat produkcije koja počinje na zemlji. Vino je zapravo tijesno vezano uz teritorij. Ono najbolje, a možda i kao jedino od svih plodova proizašlih iz poljoprivrede, može organoleptičkim izričajem uvjerljivo iskazati tipičnost što proizlazi iz tipa tla, položaja u smislu nadmorske visine i ekspozicije te zaštićenosti, zatim sorte/sorata pa klime i mikroklime određenoga kraja, ali i lokalne tradicije življenja. To znači da je u stanju snažno zaintrigirati. Stoga, ali i zato što je vino napitak iz domene hedonizma te je postalo široko prihvaćeno u modernome društvu i mnogi su voljni i željni učiti i informirati se o njemu, vino može biti istinski ambasador svojega zavičaja.

To što je vino ne kao generikum nego kao specifikum nekoga kraja ambasador (užeg) područja gdje nastaje odlična je baza za marketing i plasman, kako za sâmo to vino, tako i za oblast u kojoj se ono rađa. A dobar plasman glavnog proizvoda i preko njega plasman i druge ponude znače, dakako, ekonomski prosperitet i pojedinaca i kraja. Bolji život, zbog kojega se isplati ostati u ruralnome prostoru. Upravo ostanak ljudi na zemlji nemjerljivo je koristan za cijelu društvenu zajednicu, državu, predugo bi bilo ovdje nabrajati iz kojih sve razloga.

Vrijednost upravo ovoga što rade Toskanci u tome je što svoje izvorne posebnosti njeguju do razine organoleptičkih tipičnosti po užim područjima koje onda svijetu uvjerljivo prezentiraju kao svoje adute, dakle kao nešto što, iako ulazi u svjetski zajednički nazivnik VINO, imaju ipak samo oni, i to tu, tu i tu… Konkretno, ta uža područja ili vinogorja Toscane su, uz međunarodno najpoznatije Chianti Classico (vino chianti classico docg), Montalcino (brunello docg) i Montepulciano (vino nobile docg), još i ostatak Chiantija s vinogorjima (i po njima nazvanim konzorcijima) Chianti Rùfina, Chianti Colli fiorentini, Chianti Colli senesi, pa Bolgheri, Montecucco, Scansano (morellino), San Gimignano (vernaccia), Elba, Carmignano, Valdarno superiore, Orcia, Terratico di Bibbona, Elba, Val di Cornia, Cortona… Za usporedbu: kao u našoj Slavoniji Daruvarsko vinogorje, pa Kutjevo, Orahovica, Feričanci, Slavonski Brod, Đakovo, u Podunavlju Srijem (Ilok), Baranja… Toscana: veći broj raznih vinogorja, puno različitih (ipak ponajviše crnih) vina, ali sve to skupa spaja bitna zajednička nit: posljednjih godina izvoz je svima vrlo dobar, većinom se kreće oko 65 posto, u nekim slučajevima je i 80 posto od ukupne produkcije!

 Buy Vine Caiarossa Dominique Chenot +Toscana promozione: Buy Wine 2014. Susret ponuđača i kupaca, lice u lice. Na slici je Dominique Chenot, enolog i voditelj toskanskog posjeda Caiarossa, inače u francuskom vlasništvu

Castello di Cacchiano Giovanni Ricasoli Buy Wine +Toskanski Castello di Cacchiano s kupcima, buyerima. U sredini je vlasnik Giovanni Ricasoli Firidolfi

 Valdipiatta Miriam Capurali +Myriam Capurali, Tenuta di Valdipiatta, Montepulciano

KONZORCIJI i APELACIJE/DENOMINACIJE

Dakle, ab ovo. Osnova za start su sređene apelacije (od appellation, po francuski) odnosno denominacije ili denominazioni kako ih nazivaju u Italiji.

Da bi se to postiglo na ovome nivou na kojemu su sada, bilo je nužno da se, s obzirom da jedinka sama za sebe ne znači ništa, proizvođači po vinogorjima udruže u tijela na Apeninskom poluotoku zvana konzorcijima za vino.

Konzorciji za vino (Consorzio di tutela del vino….) su interesne, poslovne udruge proizvođača vina iz nekog pojedinoga vinogorja. Rad konzorcija bazira se na pravilniku koji on kao skup članova donese i kojega se moraju pridržavati, dakako, svi članovi.  Dio pravilnika vezan izravno uz produkciju kapljice za svaku pojedinu kategoriju vina obuhvaća i regule o radu u trsju (izbor položaja vinograda, vrsta tla, sorta odnosno sorte, oblik uzgoja i rez, maksimalni dopušteni prinos za pojedinu kategoriju vina) i podrumu (vinifikacija, vrsta posuđa, način i dužina dozrijevanja kapljice). Propisuje i prvi mogući datum izlaska vina na tržište. Određene su i osnovne karakteristike vina u organoleptici. Pridržavanje pravila kontrolira se, a prije nego što vino dobije oznaku doc, docg odnosno sada dop obavi se dakako i laboratorijska analiza i degustacija. Konzorciji s jedne strane suradnjom s ekspertima iz područja vinogradarstva i vinarstva konstantno rade na poboljšanju kvalitete i karakterističnosti vina a, s druge strane, okrenuti su marketingu i snažnim promotivnim aktivnostima kako na svom kućnom pragu tako naravno i u drugim sredinama. Cilj: unaprjeđenje kakvoće proizvoda, stvaranje i održavanje snažne teritorijalne robne marke (vina) i, dakako, količinski i cjenovno bolji plasman proizvoda, ali i plasman cijelog teritorija.

Konzorciji za vino u Italiji okupljaju i po 90 a pojedini i gotovo po 100 posto vinskih posjeda nekog teritorija, i relevantni su za kreiranje vinske politike svojega kraja. Konzorcij za brunello iz Montalcina okupio ih je svih 100 posto. Kao autonomna tijela pod nadzorom Ministarstva poljoprivrede imaju poprilične ovlasti u kreiranju i njegovanju svoje apelacije. S vremenom su konzorciji došli do razine da budu respektabilni sugovornici raznim za njih važnim državnim institucijama…

Kod nas takvih ozbiljnih interesnih udruga nema, osim donekle Vinistre, nešto se tek, čujem, sada kuha i u Slavoniji, vidjet ćemo do kada će se kuhati i što će se skuhati. U svakom slučaju, vrijeme leti… Takve smo, poslovno orijentirane udruge već odavno morali stvoriti i mi ovdje, ali teško je u Hrvatskoj, gdje se svatko razumije u sve, ponajviše u nogomet i vino, postići nešto takvoga. U nas je stalno ovaj protiv onoga odnosno onaj neće s ovime. Usput: ni vani se svi članovi udruge privatno iz ovih ili onih razloga ne šmekaju, ali svi shvaćaju da je bolje da radi ukupnog, a time i svojega, dugoročnog poslovnog interesa jednostavno prevladaju moguća privatna neslaganja.

Dakle, apelacija ili denominacija. Prateći dosta na Facebooku razne rasprave na temu pojedinih vina primjećuje se da neki sudionici tih diskusija, među njima i pojedinci koji se predstavljaju i kao proizvođači vina, smatraju da su apelacije bitne, neki dvoume oko toga jesu li potrebne, a neki ih odbacuju kao nešto suvišno.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERASusret kupaca i proizvođača: u društvu s Robertom G. Droandijem iz kuće Mannucci Droandi iz vinogorja Chianti classico su Sam Ramić, naše gore list a koji već godinama u SAD ima uvozničku i distribucijsku kuću za vino Wine World Wide (s njime po vinskim pitanjjima surađuje Mile Rupčić kojega znamo kao glumca i koji također već dugo živi u SAD), te Tom Edwards, predsjednik udruge trgovina pićem NYS u njujorškom okrugu

Apelacija je, pojednostavljeno, institut koji uređuje proizvodnju vina u nekome kraju. Apelacija ili denominacija ili oznaka kontroliranog porijekla u zemljama gdje je rašireno i razvijeno vinogradarstvo vezana je uz točno određeni zemljopisni predio. Ona u zemljopisnom smislu definira prostor, govori potrošaču odakle je sirovina za vino, trebala bi i davati jamstvo da je sirovina točno od tamo kamo upućuje navod, zatim pruža informaciju o kojoj je izvornoj, preporučenoj odnosno dopuštenoj sorti odnosno sortama riječ u tom nekom određenom proizvodnom području i vinu, pdo odnosno dop odnosno zoi nalaže i to da se vino proizvodi i puni točno u tome označenome području.

Za državu važno je, radi inventarizacije i kreiranja politike vinskog sektora te mogućeg davanja subvencija u segment vinogradarstva, znati gdje su koji vinogradi, koliko su veliki i kolika je proizvodnja grožđa, koje su tamo sorte a i gdje završava to grožđe. Za ambicioznije proizvođače vina, koji teže visokoj kakvoći i maksimalnoj izvornosti proizvoda kao i postizanju bolje cijene produkta na tržištu, a regijskoj odnosno, uže, lokalnoj društvenoj zajednici, koja vinom nastoji postati šire poznata i ostvariti što bolji renome kako bi (lakše) plasirala još i što-šta drugo što ima, primjerice prirodne ljepote, kulturno-povijesne vrednote, ostale poljoprivredne proizvode, usluge, apelacija znači snažnu mogućnost isticanja, u ponudi, nečega što je visoko-karakteristično za dotični kraj i što se iz pedoloških i (mikro)klimatskih razloga organoleptički razlikuje od iste vrste proizvoda drugdje, pa i onih iz njenog bližeg susjedstva.

Apelacijom ili denominacijom kao oznakom o zaštićenom kontroliranom porijeklu traži se da organoleptika pokaže da vino svojstvima – kao rezultanti terroirea, u koji su uz položaj, tlo, sortu, klimu i mikroklimu uključeni i pozitivni elementi lokalne tradicije u elaboriranju a i trošenju vina – doista odgovara kraju gdje se rodilo.

Brojni zahtjevniji potrošači spremni su upravo za originalne eno (i gastro)-uradke izdvojiti i veće svote ne samo kroz kupnju butelje u najbližoj vinoteci u gradu gdje žive nego i kroz turističke dolaske i boravke u zavičaju dotičnoga vina, i to je svakako podstrek proizvođačima da interesno udruženi njeguju i unaprjeđuju proizvod i jače se posvete marketingu oko njega i cijeloga kraja.

Vina koja kao tipična trebaju u prvom redu prezentirati neko vinogorje označena su u Italiji nazivom toga vinogorja i riječima denominazione d’origine controllata (doc) odnosno sada denominazione d’origine protetta (dop), postoji i, kao stupanj viša od doc, oznaka denominazione d’origine controllata e garantita (docg).

Ponekad proizvođač, u želji da se drukčije umjetnički izrazi vinom, odluči odstupiti od nekih odredbi iz pravilnika za vino doc/dop odnosno docg, i u tome slučaju vino može biti ne strogo u znaku onoga što se traži kao izrazita i stroga tipičnost teritorija nego je više s obilježjima što su slika karaktera i osobnih razmišljanja vinara-autora, i tada proizvođaču u Italiji ostaje na raspolaganju za korištenje oznaka indicazione geografica tipica, tj. indikacija geografske tipičnosti (igt), sada indicazione geografica protetta (igp) odnosno zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla (zozp), s time da uz tu oznaku mora svakako biti naveden širi geografski pojam, dakle ne pojedino vinogorje nego regija, konkretno u ovome slučaju Toscana (Toscana igt odnosno igp).

 Silvia Baracchi Falconiere +Znana toskanska chefica i voditeljica restorana Il Falconiere (Chateau & Relais)  Silvia Barracchi iz vinogorja Cortona, uključena je i u obiteljski vinski segment, na posjedu Il Falconiere (vina su i na hrvatskom tržištu). Dok njen suprug radi u proizvodnji, ona je, dakako, zadužena za promidžbu i plasman

TROJE ZAJEDNO – EKONOMIČNIJE i UČINKOVITIJE

Nakon što se, dakle, dobrano poradilo na definiranju organoleptičkog profila vina tipičnoga za pojedino vinogorje, i to kako u kategoriji paradnoga konja koji inače može biti i kao riserva (selekcionirano najbolje grožđe, s najboljih pozicija, iz starih nasada, riserva je s minimalno godinu dana dužim dozrijevanjem u drvenom suđu), tako i u kategoriji tzv. drugog vina (mladi nasadi, kraće dozrijevanje ne nužno uvijek u drvu, brži izlazak na tržište; u nas je drukčije – primjerice u Istri najprije su, umjesto u najozbiljnija vina-špice, snage usmjerene u tzv. mladu jednogodišnju malvaziju!), krenulo se i s ambicioznijim predstavljanjima. U ovome toskanskom slučaju, s velikim konzorcijskim prezentacijama ovakve vrste na kojima sam ja bi(va)o počelo se prije nekih dva desetljeća, možda koju godinu više. Kao pioniri u organizaciji zapisani su Konzorcij za vino Chianti Classico iz mjesta Tavarnelle Val di Pesa kod Firence, pa Konzorcij za Vino Nobile iz Montepulciana i Konzorcij za Brunello iz Montalcina.

Te Anteprime toscane ili Toskanske vinske pretpremijere bile su zamišljene da se odmah početkom godine na vlastitom kućnom pragu svjetskoj javnosti (novinari, vinski trgovci, ugostitelji…) prezentiraju vina raznih berbi koja su, kako sam već prije naveo, s prvim siječnjem te godine stekla pravo izlaska na tržište. Slijedile su, u tijeku godine, promocijske aktivnosti i drugdje, po vinskim sajmovima, putem konzorcijskih nastupa osobito i po inozemstvu, ciljana su prvenstveno najinteresantnija tržišta.

Za boravka u Toscani, gdje se glavne degustacije vina odvijaju na centralnom mjestu po izboru konzorcija kao lokalnog organizatora – obično je to neka kulturno-povijesna ili sakralna građevina koja je na određeni način simbol mjesta, prilika je, dakako, za gosta i da obiđe vinogorja i posjeti pojedine vinske posjede te da se upozna s njihovom ne samo vinskom nego i s kompletnom realnosti, što je vrlo važno u donošenju odluke o izboru sigurnog poslovnog partnera osobito na duži rok.

Ubrzo, spomenuta tri konzorcija – Chianti Classico, Vino Nobile iz Montepulciana i Brunello iz Montalcina – odlučila su se udružiti i organizirati tri svoje prezentacije unutar jednog tjedna, tako da na svaki konzorcij otpadne po dan i pol odnosno dva dana za vlastito predstavljanje. To spajanje pokazalo se kao višestruko korisno.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERABadia di Morrona iz okolice Pise. S Paolom Scaruffijem i Adolfom Benvenutijem je Maddalena Mazzeschi, ekspertica za marketing. U Italiji mnogi vinski podrumi imaju ne samo konzultanta za enološki segment nego i konzultanta za marketing i plasman

S obzirom na gužvu na tržištu i pooštrenu konkurenciju, bilo je iz promidžbenih razloga nužno svaki put pozivati više i po mogućnosti što uglednijih novinara i vinskih trgovaca, ugostitelja. Od početaka tih Anteprima do danas broj uzvanika je rastao, i ove je godine, na Anteprimama 2014, sa službenim pozivom i plaćenim troškovima putovanja i boravka bilo gotovo 200 vinskih novinara, iz Italije stotinjak a nas iz inozemstva, sa svih pet kontinenata, 91. Putni trošak do Firence i od Firenze prema doma na ovaj način obuhvatio je samo svote za po jedan dolazak i odlazak za svakog gosta, umjesto za po tri, kako bi bilo da prezentacije nisu spojene u jedan tjedan. S druge strane, kako je s obzirom na silinu ponude logično nastojati dovesti najutjecajnija novinarska pera i najjače vinske trgovce, koje, inače, žele i na drugim mjestima, da ih se okupi u željenom broju mnogo je lakše ovako, kroz tjedan u komadu, nego u po nekoliko puta u odvojenim prigodama. K tome, te uštede na voznim kartama, kao i popusti kod avio-kompanija na veće grupe putnika ali i popusti kod hotelijera na veće grupe za smještaj omogućile su komotnije pozivanje više osoba korisnih za promidžbu i plasman u drugim sredinama.

 Parmigiano reggiano +Prmigiano reggiano, dozrijevan 12, 18 i 36 mjeseci! Predstavio ga je Konzorcij pa parmezan. To što se nudilo na događanju Chianti Classico Collection nije se naplaćivalo se, a niti se moglo kupiti za ponijeti doma. Riječ je o konzorcijaskom načinu promidžbe proizvoda i kraja

Kako se uviđalo da Konzorciji rade uistinu seriozno i da se s jasnom i ostvarivom poslovnom vizijom organizirano pristupa projektu te da je odziv pozvanih velik, sve su se više i kvalitenije u manifestacije uključivali sponzori, dobar dio njih od početka je već bio iz lokalne poljoprivredno-prehrambene proizvodnje tako da su npr. ručkovi rješavani na najbolji mogući način – bogatom ponudom prvorazrednih lokalnih specijaliteta kao domaćih salama, pršuta, sireva, maslinovog ulja, tipičnih variva kao što je ribollita (odlična za želudac nakon opsežnih degustacija posebice crnjaka!), toplih jela od tjestenine s raznim umacima, jela od mesa domaćeg goveda chianina… A počele su se sve jače otvarati mogućnosti i za značajnu financijsku i drugu potporu od lokalnih i regijskih društveno-političkih ustanova, fondova, tako da se projekt nesmetano širio.

Prije četiri godine stasalo je promidžbeno tijelo Toscana promozione koje obuhvaća već spomenute etablirane Anteprime nekoliko toskanskih konzorcija, i koje daje prigodu i konzorcijima u ovome trenutku još ne toliko izvikanih ali potencijalno jakih i dosta obećavajućih vinogradarskih područja Toscane da se također lijepo prezentiraju, te koje brine i o posebnom programu Buy Wine/Tuscany Taste, tj. ostvarivanju, na jednoj pompozno uređenoj prostranoj lokaciji, izravnih poslovnih susreta između toskanskih vinara/ponuđača i vinskih trgovaca iz svijeta i vinskih novinara. Najprije je za sve prisutne održana kraća prezentacija svih vinogorja, a onda je krenulo i s radom. U jednom prostranom krilu goleme dvorane smješteni su bili štandovi svih toskanskih konzorcija za vino i tu su bili predviđeni kontakti između novinara i predstavnika konzorcija te kušanja za novinare, a u drugome krilu predviđeni su bili susreti licem u lice proizvođača/ponuđača i kupaca vina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOvakva događanja poput toskanskih Anteprima dobra su prigoda i za prezentaciju čaša, otvarača i drugog pribora za posluživanje vina. Pulltex je obvezno prisutan, a što se tiče čaša ove godine talijanska tvornica kristala RCR prezentirala je neke, kako ih reklamiraju, inovativne modele, za pjenušac, bijelo i crno vino i desertno vino, inovativne jer su bez stalka i odgovaraju svakim ustima i svakom nosu, dno im je s udubljenjima kakve ima poznata sommelijerska posudica za degustaciju, da se bolje procijene boja i bistroića, a sa strana okrugla forma na dva mjesta prelazi u tupi kut što, tvrdi Luca Gardini, najbolji sommelier svijeta u 2010., omogućuje da se, kad se čaša malo zavrti, bolje oslobađanju arome…  

BUY WINE, i CIJENE VINOGRADIMA

Toscana Promozione na događanje The Buy Wine / Tuscany Taste u sklopu Anteprima 2014. okupila je 259 toskanskih proizvođača kao ponuđača. Oni su se uistinu sjajno pripremili, naime uz grupni debeli katalog za kupce i kataloge i promocijske mape što su se dijelile na štandovima pojedinih konzorcija, svaki je proizvođač/ponuđač imao opširnu tiskanu prezentaciju svojega posjeda i prezentaciju snimljenu na tabletu za prikazivanje odmah, ali i prezentaciju na USB-sticku koju je mogao dati potencijalnome kupcu.  U dio dvorane za kupce stiglo je oko 300 vinskih trgovaca iz 33 zemlje svijeta. Najviše je kupaca (buyera, kako ih zovu) došlo iz SAD – 56, iz Kanade ih se odazvalo 30, Brazila 20, Kine 18, iz Južne Koreje također 18, iz Japana 16, iz Danske 13, iz Vijetnama 10, itd.

Sellers Catalogue +

Ove godine broj vinskih trgovaca potencijalnih kupaca koji je došao u Toscanu bio je veći za oko 40 posto u odnosu na njihov broj lani, i, logično, očekuje se bitno bolji poslovni efekt od lanjskoga, kad je ostvareno poslova u vrijednosti od 860.000 eura.

Danas čak oko 98 posto proizvođača koji se pojavljuju kao ponuđači na Buy Wine vrlo dobro rade na inozemnom tržištu. Kaže se da gotovo 58 posto proizvođača koji se pojave kao ponuđači na manifestaciji Buy Wine može, u kontekstu povećanja izvoza, računati na proširivanje svoje proizvodnje i do 50 posto… Inače, po izvještaju asocijacije talijanskih poljoprivrednika Coldiretti, talijanska produkcija prehrambenih proizvoda i vina i prosperira ponajviše zahvaljujući odličnom izvozu, koji je u 2013. zabilježio vrijednost od 33 milijarde eura, u čemu vino sudjeluje s nešto više od pet milijardi eura.

I ne samo to: dobra samoorganizranost branše, stremljenje kakvoći i tipičnosti dakle i različitosti a time i zanimljivosti proizvoda, te snažan marketing, što je sve pomoglo da vina ali i njihova vinogorja steknu snažnu internacionalnu reputaciju, izazvali su veliki interes za stranim investicijama u Toscani, konkretno u kupnju vinograda a i cijelih posjeda.  Kao slijed toga došlo je do znatnog porasta cijena hektaru vinograda, naročito u ponajboljim apelacijama. Navodno je od ukupnih 46.486 hektara toskanskih vinograda čak 33.000 hektara pod trsjem danas vrijedno 3,3 milijarde eura!

Hektar vinograda u Montalcinu (za brunello) procjenjuje se na 350.000 eura, a u oblasti Bolgheri na 320.000 eura. Nakon Montalcina i Bolgherija slijedi Montepulciano, gdje je hektar pod trsjem vrijedan između 150.000 i 200.000 eura. Hektar u zoni Chianti Classico procjenjuje se na 120.000 do 150.000 eura. U predjelu Scansano (Morellino) svota se vrti oko 100.000 eura.

Vigneto Toscana + Vinograd u Toscani

Unatoč takvim cijenama u Montalcinu se upravo očekuje kuporodaja jednog posjeda – ne otkrivaju još naziv nego ga označavaju prema javnosti tek pridjevom značajnijeg – koji odlazi u kinesko vlasništvo. Nedavno je u oblasti Chianti classico grupa Južnoafrikanaca navodno za nekih 30 milijuna eura kupila jedno od najljepših imanja u tome području – Castello di Vignamaggio, koji je prije nekih 700 godina sagradila obitelj Gherardini, čuvena po Monna Lisi, kćerki Antona Marije Gherrardinija rođenoj 1479. a koja je postala suprugom Francesca di Bartolomea del Gioconda, otud joj i naziv Gioconda. Posjed Vignamaggio obuhvaća 160 hektara terena od čega 42 hektara vinograda u apelaciji Chianti Classico. Novi vlasnici nastavljaju vinsku proizvodnju s francuskim enolozima.

 Vignamaggio +Castello di Vignamaggio

Eto, tako je to kad se radi smišljeno i organizirano.

To da su danas na tržištu u svjetskim okvirima vina Chianti Classico i Brunello iz Montalcina te ona iz zone Bolgheri najjača vjerojatno nije potrebno posebno isticati. Konzorcij Chianti classico i Konzorcij Brunello di Montalcino postali su još prije više godina izrazito snažne poslovne institucije što ostvaruju i velike prihode od dodatnih aktivnosti, kao prodaje raznih predmeta suvenirske i uporabne vrijednosti poput čaša, otvarača za vino, pregača, majica, džempera, jakni, džempera, torbi… a pripisuju im se i velike zasluge za privlačenje turista u ruralno (vinogradarsko-vinarsko) područje…

 CHIANTI CLASSICO

Direttore Generale e Presidente +Direktor Konzorcija za Chianti Classico Giuseppe Liberatore i predsjednik Sergio Zingarelli, vlasnik imanja Rocca delle Macie. Predsjednik je uvijek iz redova proizvođača i on s Upravnim odborom konzorcija
donosi smjernice rada, a direktor je profesionalac, organizator, koji brine o
tome da se zacrtano i realizira

Evo i par riječi o tim najuspješnijim konzorcijima. Najprije Chianti Classico. Odmah na početku valja reći sljedeće: oblast Chianti je jedno, i daleko je šire područje, a apelacija Chianti Classico docg nešto je drugo, i obuhvaća dosta manji prostor, između Firenze i Siene. Ta dva pojma ne smiju se brkati.

Chianti i Chianti Classicio + Sivom bojom označen je širi teritorij na kojemu se proizvode vina Chianti (više apelacija kao npr. Chianti Rùfina te Chianti Colli fiorentini kod Firenze, Chianti Colli senesi kod Siene itd.), a tamno-crvenom bojom označen je, unutar predjela između Firence i Siene , teritorij Chianti classico docg

Chianti classico docg +Evo i užih područja unutar Chianti classica docg: San Casciano in Val di Pesa, Tavarnelle Val di Pesa, Barberino Val d’Elsa, Greve in Chianti, Radda in Chianti, Castellina in Chianti, Poggibonsi, Gaiole in Chianti, Castelnuovo Berardenga

U području između gradova Firence i Siene a koje obuhvaća ukupno oko 70.000 hektara, od čega je oko 10.000 hektara vinograda, zonu proizvodnje vina što je sada u apelaciji Chianti classico docg još 1716. godine odredio je veliki vojvoda od Toscane Cosimo III.  Apelacija Chianti classico docg od spomenutih 10.000 ha vinograda pokriva 7200 ha. U Konzorcij Chianti classico Gallo nero (Crni pijetao, povijesni lik u Toscani), koji je utemeljen još 1924. godine kao Konzorcij za tipično vino Chianti a pridjev classico dodan je 1932. da se tom oznakom izdvoji to vino od vina sa širokog teritorija Chianti, učlanjeno je 560 proizvođača (96 posto), od čega ih 365 finalizira vino i puni ga u butelju.

Chianti Classico Collection boce + Chianti Classico Collection 2014

Konzorcij Chianti classico, koji ima vrlo ozbiljnu suradnju sa znanstvenim institucijama vezanim uz vinogradarstvo i vinarstvo, velika je poslovna tvrtka, s prometom od oko 600 milijuna eura godišnje. Vrijednost buteljiranoga vina iznosi oko 360 milijuna eura, vrijednost proizvedenog maslinovoga ulja oko 10 milijuna eura, ostalo se ostvaruje od raznih komplementarnih poslovnih aktivnosti.

Proizvodnja vina Chianti Classico dostigla je u 2013. oko 242.000 hektolitara, što je pet posto više nego u 2012. godini.  U 2013. ukupna prodaja vina bila je u odnosu na 2012. za 0,5 posto veća. U vremenima opće ekonomske krize to, ma kako izgleda malo, i te kako nešto znači. Izvoz iznosi čak 80 posto od ukupne produkcije, a vina idu na sva najvažnija tržišta na svijetu. A to su u prvom redu SAD, najveći uvoznik Chianti Classica s 31 posto, slijede Kanada i Njemačka sa po 10 posto, Ujedinjeno kraljevstvo sa šest posto, Švicarska s pet posto, Japan i Skandinavija sa po četiri posto, Kina i Hong Kong sa tri posto, Rusija i ostale zemlje s dva posto.

Dio proizvođača članova Konzorcija, kako je i navedeno, (još) ne buteljira vino nego ga finalizatorima prodaje rinfuzno. Indikativan je podatak o cijeni vina koja se može postići u rinfuzi. U 2013. hektolitar vina Chianti classico mogao se prodati rinfuzno za 185 eura, dakle litra za 1,85 €. To je 27 posto više nego što je bilo u 2012.

Na prezentaciji/degustaciji vina Chianti classico Gallo nero docg ove su godine sudjelovale 142 vinske kuće, sa 769 etiketa, ukupno je otvoreno oko 8000 butelja, a odazvalo im se, uz neznatno manje od 200 novinara, čak oko 1300 vinskih trgovaca iz raznih krajeva svijeta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANovost vezana uz vina Konzorcija Chianti Classico Gallo nero: ove godine promovirana je dosad službeno najjača kvalitativna kategorija Gran Selezione, vrh piramide kakvoće. Prezentacija je održana u velebnom prostoru firentinske palače Palazzo Vecchio iz 15. stoljeća, na stropu koje se nalazi i historijska slika umjetnika Vasarija s prikazom famoznog crnog pijetla, zaštitnog znaka vina Chianti classico docg. O vinima Chianti classico Gran selezione u idućim napisima.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAU doista posebnom ambijentu Palače Corsini u Firenci održana je svečana večera uz promociju nove apelacije Chianti classico Gran selezione

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Sve u znaku Crnog pijetla: ulaz u prostor za degustaciju vina Chianti Classico docg

 Chianti Cl kusanje case +

Chianti Classico docg

 Chianti Cl kuhari +Vojska kuhara, da, u podnevnom predahu od degustacija vina, nahrani vojsku uzvanika. Unatoč masi, hrana daleko od vojničke: izvrsni tipični toskanski naresci, sirevi, tjestenina, meso od toskanskog goveda chianina, slastice…

Prosciutto toscano rezaci +Imaju i Toskanci sjajan pršut, s oznakom dop odnosno zoi, po tipu on je blizak našem dalmatinskome. Lijevo na slici je Emore Magni iz Konzorcija za toskanski pršut sa sjedištem u Firenci

Prosciutto toscano +

A sad nešto o dijelu konzorcijskog pravilnika vezanog uz proizvodnju: za Chianti classico docg u vinogradu mora biti najmanje 4400 loza po hektaru, sorta Sangiovese u vinu mora biti zastupljena s najmanje 80 posto a za ostalih 20 posto uz lokalne crne tradicijske kultuvare poput Canaiola, Cilegiola i Colorina dopuštaju se u Toscani već udomaćene Merlot, Cabernet sauvignon i Syrah. Bijele sorte, npr. Trebbiano toscano i Malvasia del Chianti koje su nekad ulazile u Chianti classico sa do oko dva posto, više nisu dopuštene. Maksimalni prinos ne smije prelaziti dva kilograma po trsu, navodnjavanje se smije koristiti samo u krajnoj nuždi tj. u velikim sušama. Izlazak na tržište baznog, svježeg vina Chianti classico docg predviđen je s 1. listopadom u godini nakon berbe, kategorija riserva mora dozrijevati u drvu a ukupno 24 mjeseca, prije izlaska na tržište mora u podrumu provesti u butelji još najmanje tri mjeseca. Za kategoriju Gran Selezione određeno je da grožđe mora biti isključivo iz vlastitog vinograda, predviđeno je minimalno 30 mjeseci dozrijevanja.

Svaki proizvođač u podrumu obvezan je na cisterni odnosno bačvi imati karton s oznakom o tome je li u posudi vino koje će biti napunjeno kao bazno i mlado pa će na tržište s 1. listopadom u godini što slijedi berbu, ili će vino godišta (annata) dozrijevati nešto duže u podrumu i izaći kasnije, odnosno je li vino namijenjenio da izađe kao riserva, te kao gran selezione. Tom odredbom proizvođače se htjelo potaknuti da selekciju rade što prije u fazi proizvodnje. Proizvođači članovi konzorcija Chianti classico pod nazivom Chianti classico ne smiju prodavati vino rinfuzno na otvorenome tržištu krajnjem potrošaču.

Inače, finalizirano vino Chianti classico mora biti žive rubinske boje kao mlado a s godinama može imati granatne nijanse, miris mora otkrivati voćnost ali i biti blago pikantan, svakako pun i trajan, okus suh, trajan, skladan…

Ovakvih regula, osim donekle u slučaju bazne odnosno mlade istarske malvazije IQ,, u nas nema. Hvale je vrijedna inicijativa Istrana da definiraju organoleptički profil svoje malvazije i da butelje na tržištu dobiju poveznicu u mirisu i okusu (riječ je o standardizaciji a ne o uniformiranju, naime dobar i pedantan proizvođač i unutar tog standardiziranog organoleptičkog koridora izaći će s odličnim i karakternim vinom, a šlampavi i proračunati proizvođač ponudit će osrednju do lošu kapljicu!), no događa se da dosta tih svježih mlađih malvazija bude npr. sa sauvignonskim notama, pa to i te kako stvara zabunu. Prisjećam se ocjenjivanja na Festivalu Malvazije istarske u Brtonigli prije dvije godine: kao kušač sjedio sam u žiriju s jednim degustatorom iz Italije, koji je kad nam je došla jedna takva sauvignonska malvazija upitao predsjednika komisije što da se čini: ocijeniti vino kao vino (vino je, inače, bilo dobro!) ili kao malvaziju…

I o slavonskoj graševini dalo bi se govoriti: netko je radi svježu i suhu, netko s ostatkom neprovrelog sladora, netko i s ponekom bobom zahvaćenom plemenitom plijesni, netko i s dozrijevanjem na finom talogu (sur lie), sve one mogu biti dobre, ali ovako nedostaje ujednačenosti u stilu.

Vrlo tužno je vidjeti i što se radi s plavcima na našem jugu, posebice s boljih pozicija, primjerice Dingača: Dingač kao vrhunski vinogradarski položaj nije precizno definiran, to tek treba učiniti i službeno obznaniti, a nisam siguran da je uvijek baš u dingaču samo domaći Plavac mali ali nisam siguran ni da eventualni dodatak čini logična domaća Drnekuša a ne neka druga sorta iz sasvim drugog i nimalo susjednog vinogorja, zatim, ima proizvođača dingača koji se drže starog recepta i koriste i suhvice, što vinu daje posebnu aromu, ima onih koji odbacuju suhvice jer ne žele taj štih u vinu, ima nekih koji vino naprave u kategoriji suhoga, neki pak vole ostaviti neprovreli slador, neki vino njeguju samo u inoksu a neki u bačvi, neki  smatraju da vino ne smi prilitit (proći ljeto) i izlaze s njime već na proljeće u godini što slijedi berbu, a neki ga drže duže u bačvi i izlaze nakon godine i više dana, moguće je i da neki koriste ne bačvu nego čips….

Prosciutto San Daniele +Zainteresirani za prezentaciju na ovakvim skupovima poput Anteprima u Toscani su i proizvođači delikatesa iz drugih talijanskih regija. Odličan pršut San Daniele na pretpremijeri Chianti Classico Collection 2014

Ali, vratimo se u Toscanu: spomenuo sam kako se na ovakve manifestacije kao što su Anteprime na kojima se okuplja mnogo ljudi i među njima za promidžbu vrlo značajnih osoba, sponzori rado odazivaju. Konzorcij Chianti Classico docg Gallo nero odlično se snašao u okupljanju poslovnih partnera na svojoj degustaciji/prezentaciji obično priređenoj u nekadašnjoj firentinskoj željezničkoj stanici Leopolda koja se posljednjih godina, uz vrlo umješno dekoriranje ambijenta raznim zavjesama, uspješno koristi za razna društvena i mondena događanja, pa evo i za prezentaciju vina Chianti Classico: svoje specijalitete su uzvanicima ponudili Consorzio del Prosciutto di San Daniele, Consorzio Tutela Grana Padano, Consorzio Tutela Mozzarella di Bufala Campana dop, Consorzio per la tutela e la valorizzazione del Pane di Altamura dop, Consorzio del Prosciutto Toscano dop, Consorzio Tutela Pecorino Toscano dop, Consorzio di tutela oliva da mensa dop La Bella della Daunia kultivar La Bella di Cerignola, Consorzio Prosciutto di Parma dop, Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano, Consorzio per la Tutela del Formaggio Gorgonzola dop, Consorzio Mortadella Bologna….

Il RE BRUNELLO

Montalcino +Pogled na Montalcino

Consorzio di tutela dei vini Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino Moscadello i Sant’Antimo obuhvaća 250 proizvođača na teritoriju općine (100 %), od čega ih 208 vino finalizira do butelje. Na području Montalcina je 3500 hektara pod trsjem, od toga 2100 unutar apelacije Brunello di Montalcino, 510 unutar Rosso di Montalcino, 50 ha je Moscadella, 480 ha pokriva apelaciju Sant’Antimo a ostatak je s apelacijom igt (igp). Svake godine u prosjeku se proizvede oko devet milijuna butelja brunella. Iz 2013. produkcija je nešto manja od višegodišnjeg prosjeka, ukupno iznosi oko 12,73 milijuna butelja, od čega je 8,1 millijun brunella.

Za teritorij Montalcina 2013. bila je vrlo značajna. U odnosu na prethodnu godinu (2012.) izvoz je povećan sa 65 na 67 posto. U usporedbi s Chianti Classicom čiji je izvoz 80 posto ovih 67 posto doimlje se slabijim rezultatom, ali baš to i nije, naime vinograda za brunello je upola manje nego vinograda za Chianti Classico a butelje Brunella u prosjeku su dosta skuplje od vina Chianti Classico. Najvažnije tržište za Montalcino i dalje su SAD, sada s 28 posto, što je tri posto više nego prethodne godine, slijede Azija (15%) i Srednja i Južna Amerika (Meksiko, Panama, Venezuela, Brazil etc. s po oko 10%).

Brunello katalog +Benvenuto, Brunello!

Promet ostvaren prodajom vina iz Montalcina u 2013. godini iznosio je 165 milijuna eura. Taj je uspjeh svakako rezultat novog snažnog zaokreta montalčinskih vinara prema poduzetnosti. Tu veliku ulogu imaju mlađe generacije koje su donijele nove svježe vjetrove i iskazale se značajnim poslovnim odlukama o novim investicijama u teritorij (vinogradi, podrumi, kušaonice…) kao bazu odakle sve polazi, a i u znatno proširenje i modernizaciju objekata za prihvat turista i na boravak, kao i u promidžbu ne samo vina nego cijeloga kraja.

U 2013. za nešto više od 10 posto povećan je broj turista koji su posjetili domovinu brunella i boravili u njoj, računa se da je u 2013. više od 65.000 talijanskih i inozemnih gostiju, mahom iz SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Brazila, Belgije, Francuske, Kanade boravilo, i to po više dana, u hotelima i na agriturizmima u Montalcinu. Ankete među gostima pokazuju da je sve veći interes za boravak baš na seoskim gospodarstvima.

Restorani, hoteli, prodavaonice vina u Montalcinu završile su 2013. godinu s ostvarenim prometom od nešto više od 30 milijuna eura, a to je pet posto više u odnosu na 2012. Značajan je taj podatak o plasmanu vina izravno na teritoriju općine, u ugostiteljskim objektima i vinotekama: riječ je o realiziranih oko 18 posto od ukupnog plasmana, što se smatra jednim od najboljih rezultata na talijanskome tržištu.

Evo nešto i o nastanku Brunella iz Montalcina: on se rađa pod dosta strogim pravilnikom dobro definiranime u nijansama. Koristiti se smije samo sorta Sangiovese (lokalno nazvana Brunello) uzgajana isključivo u vinogradima unutar općine Montalcino, s time da je zona za vinograde strogo određena s obzirom na tlo, nagib i mikroklimu, još 1932. od strane posebne strukovne komisije Ministarstva poljoprivrede Republike Italije. Uzgoj mora biti kordonac, s vrlo kratkim rezom, u svakom slučaju po hektaru nije dopušten prinos veći od 80 kvintala grožđa na najmanje 5000 trsova po hektaru (većina proizvođača vlastitom odlukom ide dosta niže!), randman od grožđa u mošt ne smije biti veći od 68 posto. Vino brunello mora prije izlaska na tržište u podrumu provesti najmanje pet godina nakon berbe, s time da je obveza najmanje dvije godine držati ga u drvenom suđu. Ove godine s 1. siječnjem dopuštenje za izlazak na tržište dobila je berba 2009, odnosno riserva 2008.

Bindocci i Giampiero Pazzaglia +Predsjednik Konzorcija Brunello di Montalcino Fabrizio Bindocci, inače upravitelj posjeda il Poggione, i novi direktor Gianpiero Pazzaglia

Brunellom se smije nazivati isključivo vino od početka do kraja nastajalo u Montalcinu i napunjeno u Montalcinu kao zoni produkcije. Vino mora imati živu rubinsko-granatnu boju, miris u kojemu se treba osjetiti voćnost ali i note balzamskoga karakteristične za duže dozrijevanje u bačvi te za dob crnoga vina, okus ima biti pun, suh s obzirom na sadržaj sladora a sočan, mekan, zaobljen skladan.

Riccardo illy Mastrojanni +Kralj kave (Illy), čokolade (Domori) i vina (Matrojani) – Riccardo Illy, poduzetnik iz Trsta. Od prije kratkoig vremena u Hrvatsku se uvozi i Brunello Mastrojani

Svake godine u veljači prije Anteprime Konzorcij za Brunello angažira grupu lokalnih enologa ali i nekolicinu stručnjaka sa strane da kušanjima novih, mladih uzoraka procijene kakvoću najnovijega godišta i onda se na Anteprimama priređuje ceremonijal dodjele zvjezdica kakvoće za najnoviju berbu, koja će van nakon pet godina. Nakon pet zvjezdica za 2012., koja će izaći 2017., brunello 2013. dobio je četiri zvjezdice (nakon dugog perioda proljetnih kiša potraj ljeta nastupilo je lijepo i stabilno vrijeme što se produžilo i na rujan i listopad tako da je sangiovese, inače kasna sorta, imao vremena i mogućnosti da lijepo sazori, posebice s fenolnog aspekta, pa se očekuju  snažna ali i elegantna vina).

BOLGHERI KAO BORDEAUX

Bolgheri +

Bolgheri, kod Livorna, i Castagneto Carducci, Donoratico, Bibbona, Cecina – carstvo posjeda kao što su Tenuta San Guido poznatiji kao Sassicaia, zatim Tenuta dell’Ornellaia, Gajina Ca’ Marcanda, Knaufova Campo alla Sughera, Tenuta di Biserno Lodovica Antinorija, Guado al Tasso od Piera Antinorija, zatim Le Macchiole, Podere Sapaio, Grattamacco… U ovome dijelu Toscane lokalni Sangiovese je u drugom planu, prve su francuske sorte kao Merlot i Cabernet sauvignon, od bijelih Sauvignon bijeli, koje su odavno presesene ovamo i odlično su se pokazale.

U 2013. Bolgheri je plasirao čak milijun butelja više nego u 2012., kaže mi direktor  u Consorzija Bolgheri  Riccardo Binda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŠtand konzorcija vina Bolgheri: desno na slici je direktor Riccard Binda

Godinu 2013. Binda spominje i kao iznimno dobru po kakvoći za vino. Ukupna produkcija je oko 4,5 milijuna butelja, od čega  2,9 milijuna otpada na Bolgheri Rosso a malo manje od jednoga milijuna čine Bolgheri Rosso superiore i Bolgheri Sassicaia. Izvoz je oko 70 posto, ponajviše u zemlje sjeverne Europe, zatim u SAD, Kanadu i Aziju.

Evo i izvoda iz konzorcijskog Pravilnika:

Apelacije su Bolgheri doc i Sassicaia Bolgheri doc.

Maksimalni prinos: za Bolgheri rosso superiore osam tona po hektaru, za Bolgheri Sassicaia najviše sedam tona po hektaru. Iole ambiciozniji proizvođači idu dosta niže.

Sorte koje se smiju koristiti: za kupažu Bolgheri bianco (bijelo) – Vermentino  do 70 posto, Sauvignon bijeli do 40 posto, Trebbiano toscano do 40 posto; za Bolgheri vermentno: Vermentino najmanje 85 posto; za Bolgheri sauvignon: Sauvignon bijeli najmanje 85 posto, a za Bolgheri rosso i rosato (crveno i ružičasto) – Cabernet sauvignon do 100 posto, Merlot do 100 posto, Cabernet franc do 100 posto, Syrah do 50 posto, Sangiovese do 50 posto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABolgheri je toskanski Bordeaux: u prvom planu nije lokalna sorta Sangiovese, nego su bordoške sorte Sauvignon bijeli, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon. Oblast Bolgherija s Castagnettom Carduccijem centar je najjačih talijanskih vinskih imena, tu su Sassicaia, Gaja (Ca’ Marcanda), Lodovoco Antinori (Tenuta di Biserno), Piero Antinori (Guado al Tasso), Knauf (Campo alla Sughera), Fresobaldi (Ornellaia), pa Le Macchiole, Grattamacco…

Dozrijevanje: Bolgheri rosso (crveno) smije izaći na tržište tek s 1. rujnom u godini što slijedi berbu, Bolgheri rosso superiore, s minimumom od 12,5 vol % alkohola, mora dozrijevati 24 mjeseca od čega 12 mjeseci u bačvi, a Bolgheri Sassicaia, koje mora biti proizvedeno od najmanje 80 posto Cabernet sauvignona, ima provesti 24 mjeseca na dozrijevanju, od čega najmanje 18 mjeseci u hrastovom barriqueu od 225 litara.

MONTEPULCIANO – BOGAT DOGAĐANJIMA

Iako je Toscana je s obzirom na svoju povijest i na velikane koje je dala u kulturi i umjetnosti te politici kao i s impresivnim građevinama nastalima prije niz stoljeća prava Meka za turiste, u moderno vrijeme kad je bitno mjesto u društvu zauzela eno-gastronomija htjelo se tamo i još napraviti na tome da baš i eno-gastronomija dobije na jačini kao magnet.

Firencu, centar posebno bogat sadržajima, kao cilj posjeta dakako ne treba posebno isticati po privlačnosti za turiste, a jednako tako ni po skupome vinu brunello svjetski znani srednjevjekovni Montalcino. Međutim, evo doista zanimljivih podataka o broju gostiju u vrlo interesantnim i piktoresknim srednjevjekovnim gradićima San Gimignano blizu Firence te Montepulciano, kod Siene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGradonačelnik Montepulciana Andrea Rossi (lijevo na slici), te Andrea Natalini, predsjednik Konzorcija za Vino Nobile iz Montepulciana

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUvijek na braniku domaćega: predsjednik Konzorcija Natalini priredio je na svom posjedu Le Berne večeru za uže društvo, a tipične specijalitete kraja (picci, chianina…) prigotovila je njegova mama. Gosti smo bili vinski pisci Nizozemci Jan Van Lissum i njegova kćerka, zatim Fred Nijhuis, Latvijka Inga i ja. Kušao se Vino Nobile iz nekih prijašnjih vremena, i više od 10 godina star, još uvijek ne samo živ nego i odličan

Gradonačelnik Montepulciana Andrea Rossi govori o godišnjem dolasku od oko čak milijun turista, s time da je od te cifre oko 250.000 gostiju koji ostaju tamo i spavati, i to u prosjeku po 3,5 noći, i takvi obično u gradu, veli, potroše, što se kaže, extra, i po 80 do 90 eura dnevno, dok prolazni jednodnevni gosti ostave u prosjeku po 30 eura.

Montepulciano se sprema i intenzivnije zaigrati na kartu turizma. U središtu mjesta, na brdu, upravo se dovršava preuređenje stare tvrđave, Fortezze, sredstva za što su osigurali u velikoj mjeri lokalni vinari upravo preko Konzorcija – predsjednik Konzorcija Vino Nobile Andrea Natalini, inače proizvođač s posjeda Le Berne, spominje oko 600.000 eura iz vinskih izvora, zatim općina je dala 1,5 milijuna eura, 400.000 eura osiguralo je sveučilište American University of Georgia, koje u 2015. u dvorcu namjerava održavati tečajeve talijanskog jezika i tečajeve na temu enogastronomije, što će svakako privući veći broj interesenata, posebice onih iz SAD…

Tijekom godine, kaže još predsjednik Konzorcija Natalini, u Montepulcianu je mnogo različitih atraktivnih događanja, primjerice od 8. do 11. svibnja je sajam poljoprivrede, 25. svibnja su Otvoreni podrumi, od lipnja do rujna svake srijede u gradiću su prezentacije i degustacije vina i tipičnih lokalnih poljoprivrednih proizvoda, od 18. srpnja do 2. kolovoza je Međunarodni umjetnički kampus s brojnim koncertima ozbiljne glazbe, izvedbama opera, nastupima književnika i pjesnika, glumaca, 10. kolovoza fešta je Svetog Lovre i program Calici e stele (kao kod nas u Brtonigli), od 14. do 17. kolovoza na glavnom trgu Piazza Grande na otvorenom se izvodi predstava Romeo i Julija, 22. kolovoza u Montepulcianu na glavnom trgu je program Le Cantine in Piazza (Podrumi na trgu) – degustacije Vina Nobile i lokalnih delikatesa, 23. i 24. kolovoza je natjecanje domaćica nekoliko lokalnih gradskih četvrti  (contrade) u kulinarstvu (prigotavljanje tipičnih domaćih specijaliteta), od 24. do 31. kolovoza je Bravio delle botti, natjecanje u valjanju bačava od podnožja do vrha mjesta. Manifestacija obuhvaća i kostimirane procesije, degustacije vina i delikatesa. Od 10. do 14. rujna u četvrti Acquaviva je događanje Giardini del Fierale, s raznim koncertima na otovrenome i s ponudom visoke gastronomije. Krajem rujna i u listopadu je zatišje u zabavnim programima i degustacijama jer je berba. U studenome u lokalnom kazalištu Teatro Poliziano (ne po policiji, nego po pjesniku Polizianu) počinje sezona predstava i to traje do ožujka. Na glavnom trgu Piazza Grande 31. prosinca priređuje se doček nove godine. Doista bogato!

OLYMPUS DIGITAL CAMERALe Berne, obitelji Natalini. Uz boce su mama i tata Andree Natalinija, predsjednika Konzorcia Vino Nobile

Montepulciano se inače nalazi južno od grada Siene, od kojega je udaljen oko 65 kilometara, jednaka daljina je i do Perugie, do Firenze od njega je 110 km, a do Rima 165 km. Tradicija vinogradarstva i vinarstva seže, barem po pisanim dokumentima, negdje u 700. godinu nakon Krista. Vinogradi apelacije Montepulciano smješteni su unutar općine, na brežuljcima na visinama između 250 i 600 metara. U apelaciju vino Nobile Montepulciano docg uključeno je oko 1300 hektara, a tzv. drugo vino, zvano Rosso di Montepulciano, obuhvaća 389 ha. Godišnja proizvodnja kreće se od nekih 7,5 do osam milijuna butelja Vina Nobile. Plasman u Italiji čini 24 posto, a izvoz je 76 posto. Najviše vina na Apeninskom poluotoku proda se u sjevernoj Italiji –  40 posto, slijedi Toscana s 38 posto, s time da se prodaja po vinotekama i restoranima kreće oko 19 posto, a prodaja na kućnome pragu također 19 posto. Najveći strani kupci su Nijemci, s 48 posto od ukupnog izvoza.

Montepulciano ulje +Il Frantoio di Montepulciano: odlično maslinovo ulje

Konzorcij za Vino Nobile iz Montepulciana broji 230 proizvođača vina (pokriva 90 posto ukupne površine vinograda u sustavu zaštita docg i doc), od kojih ih 78 buteljira vino.

Evo i pravilnika o produkciji Vina Nobile Montepulciano docg: tlo u vinogradima – pjeskovito, ilovasto-pjeskovito, posuto s, gdje-gdje i jače, šljunkom, s dobrim udjelom fosilnih ostataka još iz Pliocena. Sorta je Sangiovese, lokalno zvana Prugnolo gentile, i ona mora biti zastupljena s najmanje 70 posto. U ostalih 30 posto mogu ući druge crne sorte koje su preporučene odnosno dozvoljene u Toscani. Minimalan broj trsova u vinogradu: 3300. Najveći dopušteni prinos po hektaru: osam tona, iole ambiciozniji proizvođač pa i s većom gustoćom trsova na jedinicu površine ide i dosta niže. Randman u vino: najviše 70 posto. Minimalni sadržaj alkohola: 12,5 vol %, te 13,0 vol % za riservu (uglavnom su sadržaji 14 do 14,5 vol %), minimalna ukupna kiselost 4,5 g/l, minimalni suhi ekstrakt 23 g/l. Prije nego li izađe na tržište vino mora dozrijevati u podrumu najmanje dvije godine počevši od 1. siječnja u godini što slijedi berbu. Riserva mora dozrijevati tri godine te, nakon što se napuni, provesti najmanje još šest mjeseci u boci prije nego izađe na tržište.

Montepulciano vinsanto +U Montepulcianu su sjajna desertna vina Vinsanto. Čudo od tvrtke Avignonesi tadašnjeg vlasnika Ettorea Falva – sirupasti Occhio di Pernice vinsanto iz 1989. godine, te također čudesni vinsanto od Poliziana 2001 i od Boscarellija iz 2003. Za preporuku je svakako i vinsanto posjeda Santa Anna

SAN GIMIGNANO – TURISTIČKA VREVA, ODLIČNA PRODAJA NA KUĆNOM PRAGU

A što se pak tiče San Gimignana, to mjesto koje broji oko 7000 stalnih stanovnika godišnje obiđe, čuo sam na licu mjesta, čak oko – 2,5 milijuna turista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASan Gimignano, Piazza delle Cisterne

– Turisti nam dolaze u tolikom broju, istina, i zbog blizine glasovite Firence i Siene. Nisu sve prolaznici, ima ih dosta koji se rado i zaustave na koji dan. I otkrivaju delicije što se nude. Ovdje su uz vino znani maslinovo ulje, te šafran za zaštićenim porijeklom. San Gimignano je u ovome predjelu Toscane najjači centar za proizvodnju šafrana. San Gimigiano, koji inače ima oko 50 hotela, od toga ih je pet sa četiri zvjezdice, u Italiji je vodeća općina po agriturizmu. Imamo oko 200 objekata agriturizma. Sezona nam traje od početka ožujka do kraja listopada – kaže Stefano Campatelli, od nedavno a nakon godina i godina rada u Konzorciju za Brunello, novi direktor ovoga Konzorcija. – Želja je Konzorcija za vino Vernaccia di San Gimignano povećati prisutnost vernaccie u SAD, zemljama istočne Europe, i kroz to privući još i više gostiju ovamo. Koncentrirali smo se dosta na prezentacije ovdje, ali idemo i u druge sredine, s time da na naša događanja maksimalno nastojimo dovesti vrlo utjecajne osobe iz svijeta javnog života, osobe koje se obično naziva opinion makerima

OLYMPUS DIGITAL CAMERASan Gimignano, gradska vijećnica. Tu je održana sjajna usporedna degustacija lokalnoga vina vernaccia i zelenog veltlinca iz Wachaua, Kamptala i Kremsa u Donjoj Austriji. Moram priznati da nisam očekivao da će se ponuđena inače za širu europsku javnost dosta anonimna vernaccia tako dobro nositi s glasovitim zelenim veltlincima. U Toscani inače češće znaju prirediti takve usporedne degustacije lokalnih vina i vina iz drugih znanih svjetskih vinogorja

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStefano Campatelli, direktor Konzorcija za vino Vernaccia di San Gimignano, i Ivaldo Volpini, direktor povijesnog vinskog podruma Cusona iz San Gimignana, u vlasništvu prinčeva Guicciardini Strozzi

Vernaccia di San Gimignano jedno je od talijanskih vina s najstarijim pisanim spomenom o uporabi na stolovima europskih kraljevskih dvorova. Ti zapisi sežu u daleku 1285. godinu. Vernaccia di San Gimignano prvo je talijansko vino koje je dobilo oznaku doc, bilo je to 1966. godine. U 1993. promovirano je u kategoriju docg, kaže predsjednica Konzorcija Vernaccia di San Gimignano Letizia Cesani, inače proizvođačica vina kuće Cesani.

Pravilnik kaže da vino koje se smije nazvati Vernacciom iz San Gimignana mora sadržavati najmanje 85 posto te, inače, bijele sorte, a u ostalih 15 posto smiju se naći druge u Toscani preporučene bijele sorte ali ne i one iz grupe aromatičnih, ipak ima iznimka: sauvignona bijeloga odnosno rajnskog rizlinga može se dodati do najviše 10 posto ali ne oba istovremeno nego jedino svakog posebno. Prinos ne smije biti veći od devet tona po hektaru. Vinifikacija, dozrijevanje i punjenje moraju biti unutar vinogorja. Vernaccia može na tržište već i kao mlado vino, ali ako je riječ o kategoriji riserva, za koju se rabi selekcionirano, bolje grožđe, tada mora dozrijevati minimalno 11 mjeseci, bilo u inoksu bilo u drvu – odluka je prepuštena vinaru, a prije izlaska na tržište još mora u podrumu provesti najmanje tri mjeseca u butelji.

Definirani organoleptički profil bio bi sljedeći: slamnato žute boje kao mlado, jače žućkasto prema zlaćanome s godinama, miris fin, delikatan s dosta voćnosti i floralnoga u mladim danima. Starenjem razvija note prosušenoga voća i mineralnoga s naglaskom na kremen. Dozrijevanjem u drvu dobiva dodatnu finu začinsku nijansu. Okusom suho, slano, skladno, retronazalni osjet upućuje na badem. S dobrim je potencijalnom za odležavanje.

Vernaccia se izvrsno slaže s jelima mediteranske kuhinje gdje se troši dosta maslinova ulja. Odlično prija uz tjesteninu s bijelim umacima, s jelima od ribe, povrća, bijelih mesa, sa svježe i srednje dugo dozrijevanim sirevima.

U općini San Gimignano oko 5600 hektara je poljoprivredne površine na kojoj se uzgajaju masline, žito, vinova loza i šafran. Ukupno je pod trsjem 1900 hektara, a od tih 1900 hektara oko 1000 ih je unutar apelacija Chianti, Chianti Colli senesi i igt. U apelaciji Vernaccia di San Gimignano je oko 800 hektara, a u apelaciji San Gimignano Rosso i San Gimignano Vinsanto (Vinsanto je slatko desertno vino pro prosušivanga grožđa, kao naš izvorni prošek) je 100 hektara. Vinogradi su na nadmorskoj visini od 200 do 340 metara, porijeklo tla seže u pliocen.

Članova Konzorcija za vino Vernaccia di San Gimignano je 172. Godišnja proizvodnja vernaccie iz San Gimignano vrti se oko pet milijuna butelja. Vino se najviše prodaje u Italiji, oko 60 posto od ukupne produkcije, a od 40 posto koliko ide u izvoz najviše kupuju Njemačka, SAD, Nizozemska, Belgija, Japan, Švicarska… Zanimljivo je da se od 60 posto plasiranih u Italiji čak oko 40 posto proda upravo na teritoriju San Gimignana (turizam!), i to izravno na posjedu, te kroz vinoteke u gradiću.

CARMIGNANO, NAJMANJI, SA 160 HEKTARA

I sasvim na kraju, o najmanjoj talijanskoj apelaciji docg, a to je Carmignano. Tako su i označena vina – ne po sorti odnosno sortama, jer riječ je mješavinama, nego jednostavno kao Carmignano docg, odnosno kao Carmignano riserva docg, što je kategorija više kakvoće.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPaolo Valdastri, direktor Konzorcija za vina Carmignano doc i docg

Po riječima direktora Konzorcija za vino Carmignano docg Paola Valdastrija, vinogorje obuhvaća tek 160 hektara pod trsjem. Vina su to na južnom području Prata, blago sjeverozapadno od Firence. Vinogradi su smješteni samo na obroncima, na između 250 i 400 metara nadmorske visine. Apelacija na zapadu obuhvaća obronke brda Monte Albano u općinama Carmignano i Poggio a Caiano. Ispred tih padina Monte Albana je prostrana aluvijalna ravnica. Južne granice vinogorja čini dolina rijeke Arno.

Tlo je vapnenasto i s vrlo dobrom drenažom. Otvorenost prema spomenutoj ravnici omogućuje strujanje vjetrova i odličnu ventilaciju, a budući da vjetrovi stižu s obližnjeg masiva Apenina ljetne noći svježe su i to uvelike pomaže sporijem i dobrom sazrijevanju grožđa.

Carmignano ima dvije apelacije vezane uz tipičnost odnosno zoi (zaštićena oznaka izvornosti) – jedna je doc, a druga docg. Doc obuhvaća ružičasto vino Vin Ruspo, crno vino Barco Reale di Carmignano te desertni Vin santo di Carmignano.  Docg su Carmignano i Carmignano riserva. Oznakom igt – indicazione geografica tipica odnosno vino s geografskim porijeklom, obuhvaćena su bijela vina područja, koja se inače proizvode od sorata Trebbiano toscano, Canaiolo bianco i Malvasia del Chianti. Trebbiano toscano u području Carmignana može dati izvrstan rezultat, uvjerio sam se u to kušajući ga u dvjema varijantama – kao svježeg i iz inoksa od proizvođača Fattoria Ambra i Podere Allocco, te u verziji ozbiljnog vina njegovanog u bačvici tehnologijom sur lie od proizvođača Tenuta la Capezzana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMauro Mannucci, jedan od (naj)boljih proizvođača u oblasti Carmignano

Crna vina iz Carmignana počivaju na sortama Sangiovese, Canaiolo nero, Cabernet franc i Cabernet sauvignon. Apelacija Carmignano docg predviđa da lokalne sorte Sangiovese bude u količini od minimalno 50 posto, kultivar Canaiolo nero može se rabiti do 20 posto, a Cabernet Franc i Cabernet sauvignon, bilo sami ili zajedno, od po 10 do 20 posto.

Maksimalni prinos za Carmignano docg ne smije prelaziti osam tona grožđa po hektaru. Vino Carmignano docg može na tržište tek s 1. lipnjem u drugoj godini poslije berbe. Kategorija riserva mora još pričekati, na tržište smije izaći tek s 29. rujnom u trećoj godini poslije berbe grožđa. Dozrijevanje vina mora biti u bačvama od hrastovine ili od kestena, najmanje osam mjeseci za Carmignano docg, a najmanje 12 mjeseci za kategoriju riserva.

Jedan od najboljih vinskih posjeda u vinogorju Carmignano je Tenuta la Capezzana, čija vina se nalaze i na hrvatskom tržištu (Dobra vina), svakako treba kušati vino Ghiaie della Furba. Odličan proizvođač je i Mauro Vanucci…♣

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: