POTROŠAČKI PUTOKAZ – 142/2014 – BUYING GUIDE

Potrosacki 142 pocetna

 Google translater: http://translate.google.com/translate_t   

pijte razborito – odgovorno – trijezno • drink wisely – responsibly – soberly

PUTOKAZ KUPCU – 142 – BUYING GUIDE

VELJAČA 2014. FEBRUARY

Nije dopušteno mijenjanje ni prekrajanje ovog priloga / Prava pridržana od strane autora  ©

VINA SU S TRŽIŠTA / WINES ARE FROM THE MARKET

›Šampion/Champion – 99 – 100 (ili or: 19,9 – 20 / 4,9 – 5,0) bod/pts = Sjajno! Dojmljivo!  Jedinstveno!/Brilliant! Impressive! Unique!

♣ ♣ ♣ ♣ ♣  –  Velika zlatna medalja/Great gold medal – 96 – 98 (19,5 – 19,8 / 4,6 – 4,8) = Odlično, karakterno, elegantno, klasično veliko vino /Excellent,  with character, elegant, classic great wine.

♣ ♣ ♣ ♣  – Zlatna medalja/ Gold medal – 91 – 95 (18,5 – 19,4 / 4,1 – 4,5) bodova = Izvrsno, višeslojno, dojmljivo vino, s visoko izraženima osobnošću i stilom / outstanding, multilayered, with high style and a big personality.

♣ ♣ ♣ – Srebrna medalja /Silver medal – 86 – 90 (17,00 – 18,4 / 3,6 – 4,0) = Osobito dobro i tipično, složeno, uvjerljivo, moguće i  s (većim) izgledima da se i još razvije, za zahtjevniji do vrlo zahtjevan ukus / very good and typical, complex, convincing, with big  chances to develop even more, for the exigent consumer

♣ ♣ – 82 – 85 (16,1 – 16,9 / 3,0 – 3,5) = Sortno prepoznatljivo i stilom definirano, solidno do i vrlo solidno, ipak, uglavnom, bez neke uzbudljivosti / varietal recognizable, in a certain determinated style, solid to very solid, still in general not especially exciting.

♣  – 7581 (14,5 – 16,0 / 2,0 – 2,9) = Obično, prosječno, jednostavno, bez vrlina i nekih značajnijih nedostataka. Moguće ponešto grubo, i/ili  načeto umorom pa i donekle na silaznoj putanji, prihvatljivo za ležernu uporabu / average, ordinary, with no virtues and no significant flaws,  acceptable for everyday use

ispod/under 75 (ili: 14,5 / 2,0) = Niže do nisko-prosječno, najbolje izbjegavati / low average, best to avoid.

⇑ = trošiti sada/drink now • ⇗ = trošiti, bez žurbe, uz hranu, eventualno još pričuvati, jer vino može potrajati u dobroj kondiciji / drink now, with food, eventually keep because the wine has enough strenghth to endure more time in a good shape • ⇒  = čuvati duže, vino ima snagu, i  šansu da se s vremenom u butelji kroz razvoj i bitno poboljša / keep, because the wine has a chance to develop significantly with the time in the bottle.

CIJENE, u maloprodaji / PRICES, retail,  0,75ℓ: S = small (do 40 kn; till 5 €)  • M = medium (40-75 kn; 5-10 €)  • L = large (76-115 kn; 10-15 €) • XL = extra large (116 -150 kn; 15-20 €) • XXL = extra extra large (151-230 kn; 20-30 €) • XXXL = to large (iznad/over 230 kn; 30 €)

• Uzorci su iz izvora za koje smo provjerili da posjeduju odgovarajuće skladište za vino i da imaju strukovno osposobljeno osoblje, tako da bi trebalo biti isključeno da se vinu, posebice nakon isporuke od strane proizvođača, nešto dogodilo zbog neprikladnog čuvanja. • Ustanovi li se klasičan miris i okus po čepu (TCA), uzorak se ponovno kuša iz druge boce i tek tada se objavljuje recenzija • Uzorak se odmah odbacuje ako barem dvije trećine strukovnog žirija (5 od 7 ili članova) tako odluči. • Za isticanje odnosa kakvoća-cijena vino mora osvojiti najmanje 82 boda po skali do 100 bodova, odnosno 16,1 bodova po skali od 20 bodova, odnosno 3,0 boda po skali do 5,0 bodova

HRVATSKA Zastava Croatia CROATIA

Dalmacija / Dalmatia

♣ (♣)  (M) ⇑ 12 – 13° C

MARAŠTINA 2011ĐURAČIĆ

PELJEŠAC, Putnikovići ■ VINOGRAD, sorta: Maraština ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 13,9 vol%

VINO je vrlo toplo • rustikalno ■ na nosu upućuje na južno voće / donekle smokva • osjet mliječnoga ■ u ustima zaobljeno • tijelom & strukturom vrlo dobro • grijućeg završetka ■ SERVIS: trošiti sada

♣ ♣   (M -L) ⇗ 14 – 15° C

SYRTIS 2012 rosé premiumVOLAREVIĆ

KOMARNA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Plavac mali ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 13,8 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – visoka – teža – prozirna • model, tip: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno

VINO je ne klasičan lepršavi laganiji rose nego čvrstija, robusna kapljica, više u tradiciji dalmatinskog opola • kompleksno • bogato • s dosta živosti • u suglasju sa: terroireom – sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno – bistro • ružičasto • nešto tamnije, kao što i jeste tradicijski opolo ■ na nosu upućuje na mineralno • voćnost (plodovi crveni – s košticom/trešnja) • herbalno, diskretno (kora drveta, dodir) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • tijelom & strukturom: potentno – mesnato • ugodno gork(ast)og – dosta dugačkog – grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi (obvezno) uz hranu.

♣ ♣ ♣  (L) ⇗ 18° C

ZLATAN PLAVAC 2009 barriquePLENKOVIĆ

HVAR ■ VINOGRAD: Sveta Nedjelja • kosina – strmina • sorta: Plavac mali ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: barrique (225 ℓ) ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – visoka vitka – teža • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno

VINO je višeslojno • sadržajno • bogato • vrlo toplo • zrelo • skladno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom rubinsko – granatno • tamno ■ na nosu upućuje na začinske nijanse, i od utjecaja bačvice (mirodije…), iskazane s mjerom, vrlo dobro uklopljeno • herbalno, diskretno • osjet mljevene kave – paljenoga, poljubac – hlapljive kiselosti, prihvatljivo povišene • mineralno • voćnost, izraženu solidno ■ u ustima: doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • slankasto – gork(ast)o • tijelom & strukturom vrlo dobro • blago oporog – dosta  dugačkog – grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti sada – pričekati • ponuditi uz hranu – kao piće meditacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

           POTROŠAČKI PUTOKAZ 142 BUYING GUIDE, DEGUSTACIJA: RESTAURANT TRILOGIJA ZAGREB – Degustatori: Velimir Korak, enolog i proizvođač vina – Plešivica ; Ivona Đipalo, enologinja i eno-savjetnica – Vinolab, Zagreb ; Franjo Francem – enolog i dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba ; Krešimir Šesnić, sommelier i voditelj restorana Asia Gold u zagrebačkom centru Green Gold ; Ivan Dropuljić, osnivač i direktor festivala Zagreb Vino.com ; Vito Andrić, novinar – Večernji list, Zagreb, i Željko Suhadolnik, glavni urednik revije Svijet u čaši. Vina je točio Siniša Lasan, sommelier restorana Trilogija, inače trećeplasirani natjecatelj na najnovijem hrvatskom državnom prvenstvu sommeliera.  ■

Trilogija EPP

 ♣ ♣ (♣)  (M) ⇗ 18° C

PLAVAC MALI 2011ĆURLIN

PELJEŠAC ■ VINOGRAD sorta: Plavac mali ■ OZNAKA: vrhunsko • suho • 16,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ

VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • djeluje kao iskreno • vrlo toplo • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom ■ izgledom rubinsko – granatno • tamno ■ na nosu upućuje na voćnost/suhvice ■ u ustima zaobljeno, ali alkohol donekle peče • tijelom & strukturom potentno – mesnato • blago sušećeg – dosta  dugačkog – grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu.

♣ (♣)  (M -L) ⇑  18° C

PLAVAC MALI 2011BIRE

KORČULA ■ VINOGRAD, sorta: Plavac mali ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 15,2 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: zdepasta – teška • model, tip: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: uredno

VINO je uredno • čisto • vruće – donekle peče od visokog alkohola • malo oporog – blago sušećeg – srednje dugačkog – jače grijućeg završetka ■ SERVIS: ponuditi obvezno uz hranu.

♣ (♣)  (L) ⇑ 17 – 18° C

MALI PLAVAC 2011ĐURAČIĆ

PELJEŠAC ■ VINOGRAD sorta: Plavac mali ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p • suho • 13,3 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna

VINO je uredno • čisto • skladno • tanje strukture nekomplicirano • lako se pije ■ SERVIS: trošiti sada.

♣ ♣  (XL -XXL)  ⇑ 17 – 18° C

BABIĆ 2009VINOPLOD

PRIMOŠTEN ■ VINOGRADI: Bucavac, Kremik, Strana, Trnovrh, Jasenovik • na brdu • sorta: Babić ■ PODRUM dozrijevanje: bačva ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ OPREMA, DESIGN: uredno – obično

VINO je toplo • umireno • zrelo • skladno • s naznakama tercijarnog bouqueta • u suglasju sa: sortom ■ izgledom rubinsko-granatno ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi tamni/plavi – s košticom – bobičasti; suhi, ukuhani) • začinske nijanse s mjerom, dobro uklopljeno • niti balzamskoga ■ u ustima zaobljeno • slankasto • sa mekanim taninom / kiselinama • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – srednje dugačkog – grijućeg završetka • kao da pomalo gubi dah – u špici/prelazi zenit ■ SERVIS: odčepiti bocu sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti sada • ponuditi uz hranu.

gro-prom

♣ ♣  (L) ⇑ 18° C

KONTRA 2010GRACIN-KIRIDŽIJA 

PRIMOŠTEN & PELJEŠAC Dingač ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Babić & Plavac mali • vino je nastalo odlukom dvaju prijatelja – Lea Gracina, proizvođača babića iz Primoštena, i Vedrana Kiridžije, proizvođaća dingača, da kao simbol tog prijateljstva spojem u omjeru pola-pola kreiraju zajedničku kapljicu ■ OZNAKA: stolno • suho • 15,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: teška • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: uredno

VINO je kompleksno • vrlo toplo – vruće • na nosu upućuje na herbalno, diskretno (mediteransko bilje – kora drveta, dodir…) • voćnost (plodovi tamni /plavi – ukuhani) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto • sa mekanim taninom • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – grijućeg završetka • u špici/prelazi zenit ►dojam narušava malo pekući alkohol ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi obvezno uz hranu.

♣ ♣   (M -L) ⇗   18° C

NADINSKA RANA 2010VRSALJKO

suc117_01do51_02n-print.qxpBENKOVAC-STANKOVCI, Nadin ■ VINOGRAD sorta: Syrah & Merlot ■ PODRUM: nefiltrirano ■ OZNAKA: vrhunsko • eko-markica (proizvedeno po eko-standardima) • suho • 13,7 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – visoka vitka – teža • model, tip: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: vrlo elegantno • etiketa: pregledno, čitljivo: dobro

VINO je dotjerano • toplo • djeluje mladenačkim • s dosta živosti • skladno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom • prilično neposredno ■ izgledom živahno • rubinsko • tamno ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi plavi – s košticom – svježi /višnja), izraženu dobro ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sugerira slast – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • malo sušećeg – blago oporog – dosta dugačkog – grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu.

Dobra Vina♣ ♣  (L)  ⇗ 18° C

MERLOT 2010 KorlatBADEL 1862 

BENKOVAC – STANKOVCI ■ VINOGRAD: Korlat • visoravan – blaga kosina • nadmorska visina: 300 m • tlo: kamenito • (mikro) klimatski uvjeti: toplo-vruće danju ljeti – svježe noći • sorta: Merlot ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: inox (50 %) – drvo (50 %) ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • 14,0 vol% • ukupna kiselost: 6,5 g/ℓ ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: modificirana – niska zdepasta, teška – donekle ekstravagantna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – lijepo – drukčije • etiketa: ugravirana u staklo – privlačno – inventivno / originalno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je vrlo toplo • s dosta živosti • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – godištem berbe – dobi • robusno • malo rustikalno ■ izgledom živahno • rubinsko • tamno – neprobojno ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi tamni – s košticom – bobičasti – suhi, ukuhani/višnja) • osjet čokolade – paljenoga, poljubac • mineralno • herbalno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • s dobrom, kvalitetno pratećom kiselosti – gork(ast)o • tijelom & strukturom mesnato – vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – relativno dugačkog – blago, barem zasad, taninskoga – grijućeg završetka • retronazalno priziva bačvu • traži vremena u boci / ima šansu za daljnji razvoj • u usponu ■ SERVIS: dobro je još mao pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu.

 

Istra i Kvarner / Istria & Quarnaro

PZ Dropi♣ ♣ ♣ (♣)  (L -XL) ⇑ 13 – 14° C

GRAN MALVAZIJA 2009CORONICA

ZAPADNA ISTRA, Umag ■ VINOGRAD, sorta: Malvazija istarska ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro.

VINO je zanimljivo • kompleksno • sadržajno • bogato • s karakterom • ozbiljno • cjelovito • vrlo toplo • sa blagim tercijarnim bouquetom • s blagom dozom plemenite starine • s dosta živosti • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto-zelenkasto • s jako dobrom uljnošću ■ na nosu iskazano: lijepo ; intenzitetom: fino diskretno • razvijeno • upućuje na voćnost (plodovi bijeli – s košticom – orašasti) • floralno (cvijeće suho…) • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice, iskazane s mjerom, vrlo dobro uklopljeno • herbalno (kora drveta, dodir…) • osjet (fine) smole ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – s dozom  kremoznoga • slano – s kvalitetno pratećom kiselosti – gork(ast)o • sa mekanim kiselinama • tijelom & strukturom: vrlo dobro – čvrste kičme • slan(kast)og – gork(ast)og – dosta dugačkog – grijućeg završetka ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti • ponuditi obvezno uz hranu – kao piće meditacije

♣ (♣)  (M) ⇑ 10 – 12° C

ISTARSKA MALVAZIJA 2013 prestigeVERALDA

HRVATSKA ISTRA ■ VINOGRAD sorta: Malvazija istarska ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna

VINO je svježe • s dosta živosti • u suglasju sa: tipologijom – dobi ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto ■ na nosu upućuje na mineralno • voćnost (plodovi: zeleni – bijeli – svježi) ■ u ustima slankasto – s dobrom kiselosti • s CO2 u tragu • tijelom & strukturom vrlo dobro • gork(ast)og – srednje dugačkog – završetka ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi za osvježenje – uz hranu

♣   (M) ⇑ 12° C

LEGOVINA MALVAZIJA 2012LEGOVIĆ 

ZAPADNA ISTRA ■ VINOGRAD sorta: Malvazija istarska ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 13,4 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca model, tip: bordeaux

VINO je toplo • s oksidativnom je notom • nekomplicirano ■ izgledom žućkasto – zelenkasto ■ na nosu isprva malo suzdržano ■ u ustima gork(ast)o • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • srednje   dugačkog završetka • prelazi/prešlo zenit ■ SERVIS: potrošiti sada

♣ (M) ⇑  12° C

MALVAZIJA 2012 – Marijan ARMAN    

ZAPADNA ISTRA ■ VINOGRAD sorta: Malvazija istarska ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 13,2 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux

VINO je s notom oksidacije • već malo umorno • ravno • prešlo zenit ■ u ustima: tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro ■ SERVIS: potrošiti sada • eventualno ponuditi uz hranu od egzotičnih namirnica i začina/neka jela orijentalne kuhinje?

 

Bregoviti sjeverozapad / North-Western Upland

♣ ♣ ♣  (M) ⇗ 12 – 13° C

PINOT BIJELI 2012JAREC-KURE    

ZELINA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Pinot bijeli/blanc ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: visoka – teška • model, tip: bordeaux • ČEP: DIAM ■ OPREMA, DESIGN: uredno

VINO je kompleksno • iskreno • ozbiljno • čisto • vrlo, vrlo toplo – alkohol malo pecka • s dosta živosti • zrelo • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto-zelenkasto ■ na nosu iskazano: lijepo • upućuje na voćnost (plodovi bijeli – žuti – s košticom – ukuhani), izraženu dobro • floralno (cvijeće bijelo…) • med, dodir • osjet kruha ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobrom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – fino kisel(kast)og – srednje dugačkog do dugačkog – grijućeg završetka • ima šansu za razvoj ■ SERVIS: trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu.

♣ ♣   (M) ⇗  13° C

CHARDONNAY 2012JAREC-KURE    

ZELINA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Chardonnay ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 13,8 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: visoka – teška • model, tip: bordeaux • ČEP: DIAM ■ OPREMA, DESIGN: uredno

VINO je čisto • vrlo, vrlo toplo – alkohol malo pecka • s dosta živosti • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom • robusno ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto-zelenkasto ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi bijeli – s košticom/jabuka – orašasti) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • isprva, donekle, sugerira slast – s relativno dobrom je kiselosti – gork(ast)o • tijelom & strukturom vrlo dobro • gork(ast)og – suhog – srednje dugačkog – grijućeg završetka • u špici koja bi mogla trajati ■ SERVIS: trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu.

♣ ♣    (L) ⇑  10° C

SIVI PINOT 2011KURTALJ

PLEŠIVICA-OKIĆ ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Pinot sivi ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • polusuho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux

VINO je umireno • zrelo • malo ravno • u suglasju sa: sortom • djeluje kao neposredno – dopadljivo ■ izgledom ružičasto • svijetlo – nježno ■ na nosu upućuje na voćnost • osjet kruha ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • puno • zaobljeno • slatkasto, posve nepotrebno • tijelom & strukturom vrlo dobro • slatk(ast)og – dosta dugačkog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti sada

♣ ♣   (M) ⇗ 13° C

MANZONI BIJELI 2012JAREC-KURE    

ZELINA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Incrocio Manzoni ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 13,9 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: visoka teška • model, tip: bordeaux • ČEP: DIAM ■ OPREMA, DESIGN: uredno

VINO je vrlo toplo • robusno • rustikalno ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto ■ na nosu iskazano solidno • upućuje na voćnost (plodovi bijeli – s košticom – agrumi, u tragu – ukuhani) • med, poljubac • osjet kruha – prženoga/karamela ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • sugerira slast – gork(ast)o • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – kisel(kast)og – gork(ast)og – jače grijućeg završetka • u špici ►dojam narušavaju malo pekući alkohol – gorčina ■ SERVIS: trošiti sada – eventualno pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu.

♣ ♣   (L) ⇗  10 – 12° C

SAUVIGNON 2012 vino prve vinske kraljiceNataša PUHELEK PUREK    

ZELINA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Sauvignon bijeli ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • polusuho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: visoka vitka teška • model, tip: bordeaux ■ OPREMA, DESIGN: uredno

VINO je u tehničkom smislu besprijekorno • čisto • neposredno – dopadljivo • s dosta živosti • zrelo • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom • lijepo se pije ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto – zelenkasto ■ na nosu iskazano: lijepo • upućuje na voćnost (plodovi egzotični), izraženu dobro • floralno (cvijeće bijelo/bazga, dodir…) • vegetalno diskretno (povrće: zeleno/paprika) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • sugerira slast – s dobrom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti sada bez žurbe • ponuditi kao aperitiv – uz hranu

♣   (L) ⇑ 8 – 10° C

SAUVIGNON BOLFAN 2012BOLFAN VINSKI VRH     

ZLATAR ■ VINOGRAD: kosina – strmina • sorta: Sauvignon bijeli • pristup u trsju: ekološki – biodinamski ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. – s oznakom eko-proizvoda • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: loire • ZATVARAČ: na navoj ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno

VINO se predstavilo s dozom umora ■ izgledom blago maglušasto ■ na nosu isprva dosta suzdržano • ipak ukazalo je na mineralno • notu egzotičnog voća ■ u ustima s intenzivnijom kiselosti.

Master♣ ♣   (L) ⇑  17 – 18° C

PINOT CRNI 2012ŠEMBER

PLEŠIVICA-OKIĆ ■ VINOGRAD: kosina – strmina • sorta: Pinot crni ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni ■ OPREMA, DESIGN: decentno

VINO je čisto • u suglasju sa: tipologijom – sortom – dobi • lako se pije • djeluje kao neposredno ■ izgledom živahno – bistro • rubinsko • svjetlije ■ na nosu isprva suzdržano ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • sorta se na nepcu dobro otkriva • zaobljeno – ali i prošarano herbalnim nitima • slankasto – s dobro iskazanom kiselosti – gork(ast)o • tijelom & strukturom dobro • solidno dugačkog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi uz hranu.

slatko desertno / sweet dessert

♣ ♣ ♣   (XL -XXL) ⇑  8 – 10° C     

PINOT SIVI 2011 ice wineBODREN

PREGRADA ■ VINOGRAD: kosina – strmina • sorta: Pinot sivi ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • grožđe ostavljeno na trsu dok vani nije smrznulo na -7°C ■ OZNAKA: predikatno vrhunsko s k.z.p. • slatko • 5,7 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,25 ℓ ■ OPREMA, DESIGN: decentno

VINO je kompleksno • s dosta živosti • prilično neposredno ■ izgledom živahno – bistro • zlatno – prema bakrenome ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi bijeli – s košticom – orašasti ; suhi, ukuhani), izraženu dobro • med • začinske nijanse ■ u ustima zaobljeno – sirupasto • slatko – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • slatkog – srednje dugačkog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi uz desert.

pjenušci  /  sparklings

♣ ♣   (XL) ⇑   8° C

KRALJICA extra brutPUHELEK PUREK    

ZELINA ■ VINOGRAD: kosina ■ PJENUŠAC, metoda: champenoise / klasična (vrenje u boci) ■ OZNAKA: prirodno pjenušavo • extra brut • 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca model, tip: champagne • ČEP: Mytic DIAM ■ OPREMA, DESIGN: decentno

VINO je dotjerano • svježe • prikladno za konzumaciju osobito ljeti • skladno • lako se pije i na dužu stazu • djeluje kao dopadljivo ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto-zelenkasto • s veselim – trajnim – perlanjem finim sitnim mjehurićima ■ na nosu iskazano: lijepo • upućuje na voćnost (plodovi zeleni – bijeli – s košticom, svježi /jabuka)• floralno (cvijeće: bijelo…) • osjet kvasaca – brioša ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • iako označen kao extra brut, sugerira slast – s vrlo dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vitko • kisel(kast)og – kraćeg završetka – donekle slatkastog osjeta retronazalno ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi kao aperitiv.

 

Slavonija i Podunavlje / Slavonia & Danube

♣ ♣ ♣ (♣)   (M -L) ⇗  12 – 13° C

GRAŠEVINA 2012 MitrovacKRAUTHAKER

KUTJEVO ■ VINOGRAD: Mitrovac • blaga kosina • sorta: Graševina ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – uredan ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: u jednom dijelu, oko boce – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je kompleksno • djeluje i kao neposredno • sadržajno • dosta bogato • s karakterom • ozbiljno • cjelovito • čisto • dotjerano • vrlo toplo • s dosta živosti • zrelo • skladno • ima eleganciju • moderno • izričajem precizno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • lijepo se pije ■ izgledom živahno • žućkasto-zelenkasto ■ na nosu diskretno ali duboko – puno i trajno – • upućuje na voćnost (plodovi zeleni – bijeli – s košticom), izraženu dobro • floralno (cvijeće: bijelo…) • herbalno, diskretno (trava, poljubac…) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – kremasto • sugerira slast – s kvalitetno pratećom kiselosti • sa zrelim – mekanim kiselinama • tijelom & strukturom vrlo dobro • slasnog – slan(kast)og – fino gork(ast)og – dugačkog – grijućeg završetka • traži vremena u boci / ima šansu za daljnji razvoj • u usponu ■ SERVIS: trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu – za neko vrijeme i kao piće meditacije.

3 Kutjevo Kraut kusaonica

KRAUTHAKEROVA PRETPREMIJERA – Kutjevački vinogradar i vinar Vlado Krauthaker, bez obzira na za početak veljače 2014. najavljenu manifestaciju Graševina, malvazija, plavac mali 2013 en primeur u zagrebačkoj Esplanadi, iskoristio je svečanost Vincelova za vlastitu pretpremijeru. Odlično se dosjetio da svoje uzvanike, koje je pozvao na feštanje u dvorištu ispred svojega podruma, uputi i u kušaonicu na katu, gdje je priredio pedesetak (50!) butelja s bijelim vinom iz 2013. i s nešto crnoga vina iz 2012. i 2011. Butelje su bile posložene po stolovima u prikladnom redosljedu, od mladih novih graševina s različitih položaja kutjevačkog vinogorja preko sivog pinota, chardonnaya, sauvignona, manzonija, zelenca, rajnskog rizlinga, traminca i bijelih mješavina do vina nekih sorata – kao Viognier, Bianca, Neuburger … – koje ima u malome broju u svom pokusnom vinogradu s više od dvadesetak kultivara. U domeni crnjaka prezentirao je crni pinot, syrah, merlot, cabernet sauvignon kao u mješavinu merlota i caberneta. Boce su bile označene nazivom sorte ili sorata, kušači su međutim mogli ići i po svom izboru i držati ritam kušanja koji je njima najbolje odgovarao, a za svakoga zainteresiranog za kušanje – a tih je bilo poprilično i treba reći da se, iako je glavni program susreta bio veselica u dvorištu s puno jela i puno vina ponuđenog da se pije, kušalo s dosta koncentracije i disciplinirano – priredio je degustacijsku listu da olakša snalaženje i eventualno zapisivanje utisaka. Moji utisci: Krauthaker će iz 2013. zasigurno imati sjajne graševine (na degustaciju ih je ponudio 13, neke će ići samostalno u bocu a neke u kupažu), bogate sive pinote, lijepe sauvignone, a iz 2012. odličan crni pinot (posuda T-49, na tragu izvrsnog Pinota crnog 2011 selekcije koja je od nedavno na tržištu i prikaz kojega je i ovdje u Potrošačkom putokazu). ■

♣ ♣ ♣   (M) ⇗  12 – 13° C

GRAŠEVINA 2012 VidimKRAUTHAKER

KUTJEVO ■ VINOGRAD: Vidim • kosina • sorta: Graševina ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: u trokut – prepoznatljivo iz daleka – u jednom dijelu, – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • ozbiljno • cjelovito • savršeno čisto • dotjerano • vrlo toplo • svježe • diamično – s dosta živosti • skladno • moderno • izričajem precizno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto-zelenkasto • odlične uljnosti ■ na nosu suzdržano • upućuje na voćnost (plodovi zeleni – bijeli – s košticom, svježi), izraženu dobro • floralno (cvijeće bijelo…) • med, u tragu ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – donekle kremasto • blago sugerira slast – slankasto slano – s dobrom, kvalitetno pratećom kiselosti – ugpdno gork(ast)o • sa zrelim – mekanim kiselinama • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – dosta dugačkog – grijućeg završetka • ima šansu za razvoj ■ SERVIS: trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu

♣ ♣ ♣   (M) ⇗  12° C

GRAŠEVINA 2009 kasna berbaKRAUTHAKER

KUTJEVO ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Graševina ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • poluslatko • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: privlačno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je za one koji vole slatke note a u nekom trenutku (ili možda i uopće) nisu raspoloženi za guste, sirupaste, najviše predikate • čisto • dotjerano • vrlo toplo • s dosta živosti • skladno • moderno • izričajem precizno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • djeluje kao dopadljivo – koketno ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto-zelenkasto ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi zeleni – bijeli – s košticom • floralno (cvijeće bijelo…) • med, poljubac • osjet plemenite plijesni, dodir ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – donekle kremasto • slatko – s dobro pratećom kiselosti • sa zrelim – mekanim kiselinama • tijelom & strukturom dobro – slatk(ast)og – gork(ast)og završetka ■ SERVIS: trošiti sada – eventualno pričekati s posluženjem još neko vrijeme • ponuditi uz desert.

♣ ♣ ♣   (M -L) ⇗ 14° C

GRAŠEVINA 2011MIHALJ 

KUTJEVO ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Graševina ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 13,4 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni/mljeveno pluto s dodanim pločicama sa svake strane ■ OPREMA, DESIGN: uredno

VINO je kompleksno • ozbiljno • cjelovito • toplo • s dosta živosti • zrelo • skladno • u suglasju sa: terroireom – godištem berbe – dobi • lijepo se pije ■ izgledom živahno • žućkasto-zelenkasto ■ na nosu suzdržano • polagano se otvara • upućuje na voćnost (plodovi bijeli/kruška, banana, poljubac…) • floralno, dodir • osjet kruha • mineralno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobrom kiselosti • sa zrelim – mekanim kiselinama • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • solidno dugačkog završetka • ima šansu za daljnji razvoj ■ SERVIS: trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu

♣ ♣   (S) ⇑  8 – 10° C

GRAŠEVINA 2013BUHAČ

HRVATSKO PODUNAVLJE, SRIJEM, ILOK ■ VINOGRAD sorta: Graševina ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna ■ OPREMA, DESIGN: uredno – obično ■ ODNOS SADRŽAJ – CIJENA: vrlo dobar

VINO je čisto • dotjerano • s jakim mladenačkim nabojem • svježe • s nervom • u suglasju sa: tipologijom – godištem berbe • s ponešto nota svojstvenih sauvignonu • lako se pije i na dužu stazu • djeluje kao nekomplicirano ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto – zelenkasto ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi zeleni – bijeli – s košticom – egzotični – svježi), izraženu dobro • floralno (cvijeće bijelo …) • vegetalno, diskretno (povrće: zeleno/paprika…) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • slankasto – s dobrom kiselosti • tijelom & strukturom vitko • srednje dugačkog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi za osvježenje – kao aperitiv

♣ (♣)  (M) ⇑ 10° C

GRAŠEVINA 2013ZDJELAREVIĆ

SLAVONSKI BROD, Stupnik ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Graševina ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bourgogne • ČEP: DIAM ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – u crnome.

VINO je čisto • dotjerano • s dosta živosti • u suglasju sa: sortom • lako se pije  • nekomplicirano ■ izgledom bistro • žućkasto ■ na nosu upućuje na voćnost, ipak izraženo nešto slabije • floralno ■ u ustima slankasto • tijelom & strukturom dobro • slan(kast)og – kisel(kast)og završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi za osvježenje – kao aperitiv

♣ ♣ ♣  (M ) ⇑ 18° C

PINOT SIVI 2012KRAUTHAKER 

KUTJEVO ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Pinot sivi ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – uredan ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je kompleksno • bogato • dotjerano • vrlo toplo • s dosta živosti • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom ■ izgledom slamnato-žuto ■ na nosu iskazano relativno diskretno • upućuje na voćnost (plodovi – bijeli – s košticom), izraženu solidno • floralno (cvijeće, svijetlo…) • herbalno, diskretno (sijeno) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slano – s dobrom kiselosti – gork(ast)o • grije • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – dosta dugačkog – grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti sada, ili još pričekati • ponuditi obvezno uz hranu.

♣  (M) ⇑ 10 – 12° C

CHARDONNAY 2012ZDJELAREVIĆ

SLAVONSKI BROD, Stupnik ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Chardonnay ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – odgovara vinu: da • model, tip: bourgogne • ČEP: DIAM ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – u crnome

VINO je toplo • zrelo • skladno • u suglasju sa: terroireom – sortom- dobi • djeluje kao neposredno ■ izgledom žućkasto ■ na nosu suzdržano; • upućuje na voćnost (plodovi bijeli – s košticom) ■ u ustima sugerira slast • tijelom & strukturom vrlo dobro • srednje dugačkog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi uz hranu.

♣ ♣ (♣)  (M) ⇑ 10 – 12° C

SAUVIGNON 2012 VidimKRAUTHAKER

KUTJEVO ■ VINOGRAD: Vidim • kosina • sorta: Sauvignon ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – uredan ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno – u jednom dijelu, oko boce – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je dotjerano • skladno • u suglasju sa: tipologijom – sortom/ godištem berbe – dobi • djeluje kao neposredno – dopadljivo ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto-zelenkasto ■ na nosu iskazano: lijepo • razvijeno • upućuje na floralno (bazga…) • vegetalno/herbalno, umjereno / list rajčice…) • voćnost (plodovi zeleni – bijeli – agrumi – egzotični – svježi) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • sugerira slast – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • slan(kast)og – kisel(kast)og – srednje dugačkog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi kao aperitiv – uz hranu

♣ (M) ⇑ 10 – 12° C

SAUVIGNON 2012ZDJELAREVIĆ

SLAVONSKI BROD, Stupnik ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Sauvignon ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bourgogne • ČEP: DIAM ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – u crnome

VINO je s oksidativnom notom • djeluje kao prerazvijeno za svoju dob ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi zreli do prezreli – bijeli/kruška… ) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • tijelom & strukturom osrednje • prešlo zenit ■ SERVIS: potrošiti sada

♣ ♣ ♣ ♣  (L) ⇗  13 – 14° C

VENJE 2009 bijelo kasna berba barriqueENJINGI

KUTJEVO ■ VINOGRAD: Venje • kosina ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 14,6 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: personalizirana • model, tip: bordeaux ■ ODNOS CIJENA – KAKVOĆA: vrlo dobar

VINO je višeslojno • sadržajno • bogato • iskreno • s karakterom / autorski rad • ozbiljno • cjelovito • toplo • zrelo • skladno • u suglasju sa: terroireom – sortama ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto ■ na nosu iskazano: lijepo • razvijeno • upućuje na mineralno • voćnost (južno voće/ smokva) • floralno (cvijeće tamno /ruža…) • med, poljubac • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice (mirodije…), iskazane s mjerom, vrlo dobro uklopljeno • osjet kruha ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – kremasto • sugerira slast – s dobro očuvanom kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom: mesnato – gusto • dugačkog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu – kao piće meditacije.

♣ ♣ ♣ ♣  (XL -XXL) ⇗   18° C

PINOT CRNI 2011 selekcijaKRAUTHAKER

KUTJEVO ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Pinot crni ■ OZNAKA: kvalitetno s k.z.p. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni ■ OPREMA, DESIGN: uredno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je zanimljivo • višeslojno • sadržajno • bogato • s karakterom • dinamično – s dosta živosti • skladno • u internacionalnom stilu • u suglasju sa: tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno • rubinsko ■ na nosu iskazano: lijepo • upućuje na začinske nijanse, i od utjecaja bačvice (mirodije/papar, vanilija…), iskazane mjerom, vrlo dobro uklopljeno • osjet paljenoga – dima, dodir • voćnost (plodovi tamni/crveni), izraženu dobro • herbalno, diskretno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • ugodnog blago oporog –  dugačkog završetka • traži vremena u boci / ima šansu za lijep daljnji razvoj ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu – (za koju godinu) i kao piće meditacije.

♣ ♣ ♣  (M -L) ⇗  18° C

PINOT CRNI 2008 k.b. barriqueENJINGI 

KUTJEVO ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Pinot crni • pristup u trsju: prirodi prijateljski – ekološki • kasnija berba ■ PODRUM dozrijevanje: barrique (225 ℓ) ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 15,6 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: personalizirana • model, tip: bordeaux • ČEP: DIAM

VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • s karakterom • ozbiljno • cjelovito • vrlo toplo • još s dosta živosti • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – godištem berbe – dobi • robusno ■ izgledom živahno • rubinsko – granatno • nešto tamnije ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi tamni), izraženu dosta dobro • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice, iskazane s mjerom, dobro uklopljeno • herbalno, umjereno diskretno (kora drveta…) ■ u ustima sugerira slast – fino gork(ast)o • tijelom & strukturom potentno • blago oporog – dugačkog – grijućeg završetka • ima šansu za daljnji razvoj • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu – kao piće meditacije.

♣ ♣ ♣  ⇑ 18° C

NEBBIOLO 2011KRAUTHAKER

KUTJEVO ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Nebbiolo ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – uredan ■ OPREMA, DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je dotjerano • s dosta živosti • zrelo • skladno • već pitko • izričajem precizno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom • lijepo se pije ■ izgledom živahno • rubinsko – granatno • tamno no providno ■ na nosu iskazano: diskretno • upućuje na voćnost (plodovi – tamni/crveni – s košticom), izraženu solidno • floralno (cvijeće – tamno; suho…) • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice, iskazane s mjerom vrlo dobro uklopljeno • herbalno, diskretno (sijeno; aromatično bilje) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • za ovako mlado vino od te sorte već i preveć zaobljeno! • slankasto – s dobrom kvalitetno pratećom kiselosti – ugodno gork(ast)o • sa mekanim prašnastim taninom / mekanim kiselinama • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – srednje dugačkog – grijućeg završetka • u špici ■ SERVIS: poželjno dekantiranje • trošiti sada • ponuditi obvezno uz hranu

♣ ♣   (M) ⇑  16 – 17° C

KAPISTRAN CRNI 2012 PremiumILOČKI PODRUMI    

SRIJEM ■ VINOGRAD: Ilok • sorta: Frankovka/Blaufränkisch & Cabernet sauvignon ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: zdepasta, teška • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je čisto • dotjerano • vrlo toplo • u suglasju sa: godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno – bistro – rubinsko ■ na nosu suzdržano • upućuje na vegetalno / herbalno, diskretno • voćnost ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • s dobrom kiselosti – gork(ast)o • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – srednje  dugačkog – grijućeg završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi uz hranu.

♣ ♣   (M) ⇑ 16 – 18° C

FRANKOVKA 2012 PremiumILOČKI PODRUMI    

SRIJEM ■ VINOGRAD: Ilok • sorta: Frankovka /Blaufränkisch ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: zdepasta, teška • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ OPREMA, DESIGN: decentno • etiketa: u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je čisto • dotjerano • toplo • u suglasju sa: godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno • rubinsko • providno ■ na nosu suzdržano • upućuje na herbalno, diskretno • voćnost (plodovi /crveni, plavi – s košticom – svježi) • začinske nijanse, iskazane diskretno ■ u ustima zaobljeno • s nešto izraženijom kiselosti • tijelom & strukturom dobro • slan(kast)og – srednje dugačkog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi uz hranu.

♣ ♣  (M) ⇗  16 – 18° C

MERLOT 2012BUHAČ

SRIJEM Ilok ■ VINOGRAD sorta: Merlot ■ OZNAKA: vrhunsko s k.z.p. • suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux

VINO je čisto • toplo • još s mladenačkim nabojem • s dosta živosti • skladno • s primarnim aromama • u suglasju sa: sortom – dobi ■ izgledom živahno • rubinsko • tamno ■ na nosu upućuje na voćnost, izraženu vrlo dobro ■ u ustima s CO2 u tragovima • malo hrapavo • slankasto – s jače iskazanom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • blago oporog – grijućeg završetka • traži vremena u boci / ima šansu za razvoj ■ SERVIS: trošiti, ili pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz hranu.

____________________________________

 UPOZORENJE: Pretjerivanje u potrošnji alkoholnoga pića može naškoditi zdravlju i rezultirati nesrećama, stoga konzumirajte razumno i TRIJEZNO! NEpretjerivanje čini življenje kvalitetnijim.

Budite razumni: ne pušite! z Be reasonable: do not smoke!

Zdravlje ode – dok pamet dođe! The health may be gone at the moment the reason arrives!

WARNING: Exagerating in consumption of alcoholic drinks may result with injuries and health problems, so consume wisely and SOBERLY! NOT exagerating makes higher quality living

 _____________________________________

FRANCUSKA  Zastava FrancuskaFRANCE

Bordeaux

♣ ♣   (L) ⇑  18° C

La CHAPELLE d’ESCOURAC 2011DOMAINE d’ESCOURAC    

BORDEAUX Médoc ■ VINOGRAD sorta: Merlot, Cabernet sauvignon ■ OZNAKA: a.o.c. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni

VINO je čisto • dotjerano • ugodno • umireno • zrelo • skladno • klasično • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortama – dobi • lako se pije  ■ izgledom živahno – bistro • rubinsko – granatno ■ na nosu upućuje na osjet dima • voćnost (plodovi: tamni) • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice (mirodije …), dobro uklopljeno ■ u ustima zaobljeno • slankasto • tijelom & strukturom dobro • blago oporog – srednje   dugačkog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi uz hranu.

ITALIJA  Zastava ItalijaITALIA

Alto Adige/SÜd Tirol

Vivatina EPP♣ ♣ ♣ (♣)  (L)  ⇗  12° C

SAUVIGNON 2012LAGEDER 

ALTO ADIGE/SUD TIROL ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Sauvignon blanc ■ OZNAKA: Alto Adige/Sud Tirol d.o.c. • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u:  0,75 ℓ • boca: normalna – odgovara vinu: da • model, tip: loire  • ZATVARAČ: na navoj ■ OPREMA, DESIGN: elegantno

VINO je kompleksno • sadržajno • bogato • s karakterom • cjelovito • savršeno čisto • dotjerano • toplo • dinamično • elegantno • moderno • izričajem precizno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno – bistro • slamnato-žuto • svijetlo ■ na nosu lijepo, prodinjeno izraženo • upućuje na voćnost (plodovi egzotični – svježi) • floralno (cvijeće bijelo…) • vegetalno, diskretno (povrće: zeleno/paprika; trava, dodir…) • mineralno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sugerira: slast – slankasto – s kvalitetno pratećom kiselosti • sa zrelim kiselinama • tijelom & strukturom vrlo dobro • slasnog – gork(ast)og – dugačkog – grijućeg završetka • ima šansu za lijep daljnji razvoj • u usponu ■ SERVIS: trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu.

Furlanija Venecija Julija 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA♣ ♣ ♣ ♣ ♣   (XXXL) ⇗   14° C

RIBOLLA ANFORA 2006 – GRAVNER 

COLLIO ■ VINOGRAD: kosina • tlo: vapnenasto-ilovasto • sorta: Rebula/Ribolla gialla • gustoća sadnje: 4000 – 9000/ha • prinos po hektaru: 2500 kg • pristup u trsju: prirodi prijateljski – ekološki ■ PODRUM vinifikacija maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: ukupo 12 mjeseci • kvasci: vlastiti, autohtoni, divlji • posuda: amfora • temperatura alkoholnog vrenja kontrolirana: ne • dozrijevanje: oko 60 mjeseci • velika bačva • hrastovina ■ OZNAKA: Venezia Giulia i.g.t. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u:  0,75 ℓ (14.000) • boca: normalna – teška – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je kompleksno – višeslojno • sadržajno • bogato • iskreno • s karakterom / autorski rad • ozbiljno • cjelovito • čisto • dotjerano • vrlo toplo • dinamično – umireno ali i te kako s još s dosta živosti – nevjerojatno svježe za sedam godina staro (bijelo) vino • skladno • elegantno – profinjeno • drukčije • izričajem precizno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • lijepo se pije ■ izgledom živahno – bistro • blago bakreno • odlične uljnosti ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi bijeli – s košticom; suhi, ukuhani/ zrela jabuka, dunja, kitnkes, badem, dodir), izraženu dobro • floralno, poljubac • začinske nijanse, dobro uklopljeno • maceraciju (s fermentacijom) • osjet brioša ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – s dozom kremoznosti • slankasto – s dobro očuvanom kvalitetno pratećom kiselosti – fino gork(ast)o • retrozanalno odaje badem • sa zrelim – mekanim taninom / kiselinama • tijelom & strukturom vrlo dobro • rafinirano slasnog – slan(kast)og – ugodno gork(ast)og – dugačkog grijućeg završetka • u boci ima i šansu za daljnji razvoj ■ SERVIS: odčepiti bocu nekoliko sati prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu – kao piće meditacije.

♣ ♣ ♣ ♣  (XXXL)  ⇗ 14° C

BREG ANFORA 2006GRAVNER

COLLIO ■ VINOGRAD:  kosina • tlo: vapnenasto-ilovasto • sorta: Chardonnay, Pinot grigio, Sauvignon, Riesling italico (Graševina) • gustoća sadnje: 4000 – 9000 loza/ha • prinos po hektaru: 2500 kg • pristup u trsju: uzgoj guyot – prirodi prijateljski – ekološki ■ PODRUM vinifikacija maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 12 mjeseci • kvasci: vlastiti, autohtoni, divlji • posuda: amfora • temperatura alkoholnog vrenja kontrolirana: ne • dozrijevanje: 60 mjeseci • velika bačva (35 hl) • hrastovina • nebistreno – nefiltrirano • punjeno u doba silazećeg mjeseca ■ OZNAKA: Venezia Giulia i.g.t. ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ (10.575) • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je nevjerojatno mladoliko za svoju dob • kompleksno • sadržajno • bogato • iskreno • s karakterom / autorski rad • ozbiljno • cjelovito • čisto • dotjerano • toplo • – umireno, ali i još s dosta živosti • zrelo • skladno • s finim tercijarnim bouquetom • elegantno • drukčije • izričajem precizno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom ■ izgledom živahno – bistro • bakreno ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi bijeli – s košticom; suhi), izraženu dobro • med, poljubac • začinske nijanse, vrlo dobro uklopljeno • herbalno, diskretno (sijeno…) • maceraciju (s fermentacijom) • osjet kruha brioša – finih balzamskih niti ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – blago kremasto • s jedva zamjetnim herbalnim nitima koje podižu živost i zanimljivost • slankasto – s kvalitetno pratećom kiselosti • sa zrelim – mekanim taninom / kiselinama • tijelom & strukturom gusto – vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – dugačkog grijućeg završetka • u špici koja može i te kako dugo po trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu dosta ranije prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu – kao piće meditacije.

♣ ♣ ♣ ♣   (XXXL)  ⇗  18° C

RUJNO 1999 riserva – GRAVNER

OSLAVIA, COLLIO ■ VINOGRAD kosina • tlo: vapnenasto-ilovasto • guyot •  (mikro) klimatski uvjeti: toplo-vruće danju ljeti – svježe noći – temperaturna razlika dan-noć: značajna – povjetarac • sorta: Merlot  90 %, Cabernet sauvignon 10 % • gustoća sadnje: 4000/ha • prinos po hektaru: 2000 kg • pristup u trsju: prirodi prijateljski – ekološki ■ PODRUM vinifikacija: maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 35 dana • kvasci: vlastiti, autohtoni, divlji • posuda: kaca: drvo • temperatura alkoholnog vrenja kontrolirana: ne • dozrijevanje: 52 mjeseci • velika bačva (35 hl) • nebistreno – nefiltrirano • u boci, prije izlaska: 84 mjeseca ■ OZNAKA: Venezia Giulia i.g.t. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ – 1,5 ℓ (ukupno: 1300) • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka – jednostavno – u dva dijela – pregledno, čitljivo: dobro

VINO je višeslojno • bogato • iskreno • ozbiljno • cjelovito • savršeno čisto • dotjerano • toplo • nevjerojatno svježe za toliku dob • skladno • sa finim tercijarnim bouquetom • elegantno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortama • vjerojatno najbolje crno vino iz dosadašnje Gravnerove produkcije ■ izgledom živahno • rubinsko – nijansa granatnoga • tamno – gotovo neprobojno ■ na nosu upućuje na mineralno • voćnost (plodovi tamni / plavi – s košticom – bobičasti; suhi, u-kuhani), izraženu dobro • začinske nijanse, iskazane s mjerom, vrlo dobro uklopljeno • herbalno, diskretno (sijeno; mediteransko bilje; kora drveta…) • osjet čokolade – balzamskih niti, nijansa – hlapljive kiselosti, blago i prihvatljivo povišene ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobro očuvanom kvalitetno pratećom kiselosti • sa zrelim – mekanim taninom / kiselinama • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – dugačkog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu nekoliko sati prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu/slani desert: zreli sir – kao piće meditacije.

♣ ♣ ♣   (XXL -XXXL)  ⇑ 18° C

ROSSO BREG 2003GRAVNER

OSLAVIA COLLIO ■ VINOGRAD: kosina • tlo: vapnenasto-ilovasto • sorta: Pignolo • gustoća sadnje: 7000/ha • loze vrlo mlade • prinos po hektaru: 1800 kg • pristup u trsju: prirodi prijateljski – ekološki ■ PODRUM: vinifikacija maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 40 dana • posuda: kaca: drvo • dozrijevanje: 60 mjeseci • velika bačva (35 hl) • hrastovina • nebistreno – nefiltrirano • u boci, prije izlaska: nešto manje od 60 mjeseci ■ OZNAKA: vino da tavola • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ (1500) • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno

VINO je ozbiljno • cjelovito • čisto • dotjerano • s dosta živosti • skladno • sa tercijarnim bouquetom • u suglasju sa: terroireom – sortom ■ izgledom živahno • rubinsko – granatna nijansa • tamno ■ na nosu upućuje na herbalno, diskretno (sijeno; duhan; kora drveta…) • mineralno • voćnost (plodovi tamni /plavi – bobičasti – suhi) • začinske nijanse, vrlo dobro uklopljeno • osjet crne čokolade; mljevene kave, dodir ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • slankasto – s dobro očuvanom kvalitetno pratećom kiselosti – gork(ast)o • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – blago sušećeg završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada • ponuditi obvezno uz hranu.

♣ (♣)  (M -L) ⇑ 10 – 12° C

PINOT GRIGIO 2012 GocciaTENUTA SANTA ANNA 

VENEZIA ■ VINOGRAD sorta: Pinot sivi ■ OZNAKA: suho • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bourgogne

VINO je s blagom notom oksidacije • djeluje kao prerazvijeno za svoju dob • nekomplicirano • manje-više ostavlja ravnodušnime ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto ■ na nosu upućuje na jako zrelu jabuku –  malo i na orašasto voće ■ u ustima zaobljeno • tijelom & strukturom dobro ■ SERVIS: potrošiti sada

pjenušci  /   bollicine

♣ ♣   (M)  ⇑  8° C

FRATTINA brut – EFFETRE 

PORDENONE ■ VINOGRAD: sorta: Prosecco ■ PJENUŠAC, metoda: charmat (vrenje u cisterni) ■ OZNAKA: d.o.c. – pjenušavo vino sa zaštićenom oznakom izvornosti • brut • 11,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • model, tip: champagne • ČEP: pluteni ■ OPREMA, DESIGN: elegantno ■ ODNOS SADRŽAJ – CIJENA:  vrlo dobar.

VINO je u tehničkom smislu izvrsno kreirano • savršeno čisto • dotjerano • svježe • zrelo • skladno • s primarnim aromama – sa sekundarnim • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom • lako se pije  i na dužu stazu • djeluje kao neposredno – dopadljivo – koketno – nekomplicirano ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto-zelenkasto • svijetlo • s veselim – trajnim perlanjem finim sitnim – brojnim mjehurićima ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi bijeli – s košticom) • floralno (cvijeće bijelo) • osjet kvasaca, dodir ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – s nijansom kremastosti • sugerira slast – s dobro očuvanom pratećom kiselosti • sa zrelim – mekanim kiselinama • tijelom & strukturom dobro – – vitko – slan(kast)og – srednje dugačkog do kraćeg grijućeg završetka • u špici  ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi za osvježenje – kao aperitiv – uz hranu/hladna predjela.

Merano IWF fotka

MERANO 2013 TASTING

Pijemont

barolo

♣ ♣ ♣ ♣   (XXXL)  ⇗  18° C

BAROLO 2009 nei CannubiPODERI LUIGI EINAUDI 

BAROLO ■ VINOGRAD: Cannubi • kosina • nadmorska visina: 220 m• sorta: Nebbiolo ■ PODRUM, dozrijevanje: 18 mjeseci barrique – 12 mjeseci velika hrastova bačva – najmanje pola godine u butelji ■ OZNAČENO kao:  Barolo docg. • 14,0 vol %

 ♣ ♣ ♣ ♣   (XXXL)  ⇗  18° C

BAROLO 2009 Terlo RaveraMarziano ABBONA 

RAVERA NOVELLO ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Nebbiolo • loze stare: 36 godina ■ PODRUM, dozrijevanje: 12 mjeseci bačva od slavonske hrastovine 35 hl I 24 mjeseca u bačvama od 50 hl – najmanje 12 mjesecu u butelji ■ OZNAČENO kao:  Barolo docg. • 15,0 vol %

 ♣ ♣ ♣ ♣   (XXXL)  ⇗  18° C

BAROLO 2008 vigna d’La ROULPODERE ROCCHE dei MANZONI

MONFORTE d’ALBA ■ VINOGRAD: Manzoni soprani • kosina • sorta: Nebbiolo ■ PODRUM, dozrijevanje: 48 mjeseci u konusnim zatvorenim hrastovim kacama – najmanje pola godine u butelji ■ OZNAČENO kao:  Barolo docg. • 14,5 vol %

♣ ♣ ♣ ♣  (XXXL)  ⇗  18° C

BAROLO 2009 Costa GrimaldiPODERI LUIGI EINAUDI 

BAROLO ■ VINOGRAD: Cannubi • kosina • sorta: Nebbiolo ■ PODRUM, dozrijevanje: 30 mjeseci barrique i velika hrastova bačva – najmanje pola godine u butelji ■ OZNAČENO kao:  Barolo docg. • 14,0 vol %

dolcetto

♣ ♣ ♣ (♣)  (L)  ⇗  18° C

DOGLIANI SUPERIORE 2011 vigna TeccPODERI LUIGI EINAUDI 

DOGLIANI ■ VINOGRAD: kosina • južne ekspozicije (sori) • sorta: Dolcetto • stare loze ■ PODRUM, dozrijevanje: 12 mjeseci u inoksu i drvu i dva mjeseca u butelji ■ OZNAČENO kao: Dogliani docg. • 14,5 vol %

 ♣ ♣ ♣   (L)  ⇗  18° C

DOGLIANI SUPERIORE 2012 Papa CelsoMarziano ABBONA 

DOGLIANI ■ VINOGRAD: Bricco di Doriolo • kosina • južne ekspozicije (sori) • sorta: Dolcetto • stare loze ■ PODRUM, dozrijevanje: 10 mjeseci u inoksu i dva mjeseca u butelji ■ OZNAČENO kao: Dogliani docg. • 14,0 vol %

Langhe

♣ ♣ ♣ ♣  (XXXL)  ⇗  18° C

QUATR NAS 2007PODERE ROCCHE dei MANZONI 

MONFORTE d’ALBA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Nebbiolo 50 % & Pinot crni, Cabernet sauvignon, Merlot 50 % ■ PODRUM, dozrijevanje: 30 mjeseci barrique i 12 mjeseci u butelji ■ OZNAČENO kao:  Langhe rosso doc. • 14,5 vol %

IZRAELZastava Izrael  ISRAEL

Carmel CS 2010 singlevineyard♣ ♣ ♣ ♣   (XL) ⇗ 18° C

CABERNET SAUVIGNON 2010 Sumaka single vineyardCARMEL WINERY 

SUMAKA ■ VINOGRAD, sorta: Cabernet sauvignon ■ PODRUM, dozrijevanje: 15 mjeseci • barrique (225 ℓ) • francuska ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca, model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ OPREMA, DESIGN: elegantno.

VINO je prilično bogato • cjelovito • savršeno čisto • dotjerano • toplo • dinamično • skladno • elegantno • moderno • izričajem precizno • u suglasju sa: tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • lijepo se pije  ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi tamni /crni ribiz… – ukuhani), izraženu dobro • začinske nijanse, i od utjecaja bačvice, vrlo dobro uklopljeno • zaobljeno – kremasto • sugerira finu slast – slankasto – s kvalitetno pratećom kiselosti • sa zrelim – mekanim taninom / kiselinama • tijelom & strukturom mesnato – vrlo dobro • slan(kast)og – dugačkog – grijućeg završetka • ima šansu za lijep daljnji razvoj ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije • trošiti sada – pričekati • ponuditi uz hranu – kao piće meditacije.

NJEMAČKA  Zastava NjemackaDEUTSCHLAND

Baden

♣ ♣  (M) ⇑ 16 – 18° C

SPÄTBURGUNDER 2011 IHRINGER WINKLERBERG Kabinett trockenKAISERSTÜHLER WINZERGENOSSENSCHAFT   

BADEN ■ VINOGRAD sorta: Pinot crni ■ OZNAKA: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux

VINO je u suglasju sa: tipologijom – sortom • nekomplicirano ■ izgledom živahno • crvenkasto • svijetlo ■ na nosu iskazano: dobro • upućuje na voćnost (plodovi tamni – s košticom/trešnja), izraženu dobro • floralno (cvijeće: tamno…) • začinske nijanse • herbalno, diskretno (kora drveta…) ■ u ustima zaobljeno • s dobrom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • srednje dugačkog – završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti sada

SLOVENIJA Zastava Slovenija SLOVENIA

 Primorska

♣ ♣ ♣ (♣) (L -XL) ⇗   8 – 10° C

VALENTINO 2009 vino iz sušenega grozdjaBATIČ

VIPAVA ■ VINOGRAD sorta: Pinela & Rebula • pristup u trsju: prirodi prijateljski – ekološki • grožđe prosušivano ■ OZNAKA: slatko • 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,20 ℓ • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak – zaliven voskom ■ OPREMA, DESIGN: elegantno – lijepo • etiketa: u jednom dijelu, oko boce

VINO je kompleksno • sadržajno • s karakterom • ozbiljno • cjelovito • toplo • skladno • s finim tercijarnim bouquetom • s oksidativnom je notom • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno – zlatno do jantarno ■ na nosu iskazano: lijepo ; trajno • razvijeno • upućuje na prosušeno • voćnost (plodovi bijeli – žuti  – s košticom/ marelica – egzotični / suha smokva – orašasti,; suhi, ukuhani), izraženu dobro • floralno (cvijeće bijelo – suho…) • med • začinske nijanse, iskazane s mjerom, vrlo dobro uklopljeno • herbalno, umjereno – diskretno (mediteransko bilje; kora drveta…) • osjet paljenoga – karamela ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – kremasto – sirupasto • slatko – s dobro očuvanom kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • slatk(ast)og završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi obvezno uz desert – kao piće meditacije.

SUTLA-SOTLA – ČVARCI, ŠPEK I ČEŠNJOFKE, NAVALI, NARODE! – Zima je ciča, špek, čvarci, pečenice odnosno češnjovke, restani krumpir, kiselo zelje, kisela repa, bažulj, domaći kruh… Pa, to je pjesma! Vrak ti strah od malo masnoga! Zima je! A uz to slasno-masno odlično ide i čisti krvne žile od lošeg kolesterola čaša MLADOGA crnog vinca.

Pa preporučujem, barem za Zagrepčane, zbog blizine izvora: kobase – ako nemate vlastitu pouzdanu opskrbu – svježe pečenice i/ili češnjovke, svakog ponedjeljka i četvrtka pečenice i utorka i petka podimljene kobasice za kuhanje, kod mesara Koprivnjaka na glavnom trgu u Samoboru, zatim restani međimurski ili lički krumpir, zapečeni bažulj, kiselu repu odnosno kuhano kiselo zelje, kruh zvan peka od Mlinara.  A vino? Ne treba odmah misliti skorojevički na beaujolais nouveau, imamo mi ovdje i portugizac samo rjeđe ga se nađe u varijanti koja baš ponese, postoji i bolje rješenje – puno, svježe, voćno mlado novo vino od sorata što slove kao bolje od Portugisca, odnosno od mogućih mješavina tih sorata. I, što je bitno – po dobroj cijeni. Treba samo naći gdje se kriju, a ekipa Svijeta u čaši našla ih je – kod Simona Pinteriča na Bizeljskome. Vrijednost Pinteričevih vina je što se lijepo piju već sada, kao sasvim mlada, a imaju stanoviti potencijal da obraduju i kasnije, zanimljivo, nakon, sadašnjih, zimskih dana, i kao lijepa ljetna crna vina….

OLYMPUS DIGITAL CAMERASutla–Sotla dugogodišnja je akcija revije Svijet u čaši, a sad iz nje ima šanse proizaći i jedno vino s tim nazivom. Riječ bi bila o crnoj mješavini sorata iz 2013. koja se kako sam rekao već sada, zimi, i kao jako mlada odlično pije a koja bi se mogla pokazati u jako dobrom svjetlu i nešto kasnije, u butelji, kao – privlačno zrelo ljetno crno vino u butelji. Simona Pinteriča iz Bizeljskoga već dugo znamo kao vrlo solidnog i STALNO pouzdanog, rekli bismo iznimno poštenog proizvođača vina, međutim u zadnjih nekoliko godina (zaboravimo, za crno vino, 2010.!) zamijetili smo ga kao jako dobrog kreatora baš crnjaka! I to od domaćih i od inozemnih kultivara, konkretno od Frankovke, pa njemačkog Dornfeldera i francuskog Syraha.

Globalno zatopljenje učinilo je svoje, i kad se uzmu u obzir bijela vina Bizeljsko je u prednosti jer ima puno zasađenih Moslavca/Šipona i Rumenog (žutog) plavca koji i u vrućim godinama daju vina s lijepom kiselinom, idealna za kupažiranje u smislu da ne opterećuju alkoholom a osobito pridonose, s obzirom na izražene kiseline, svježini, tako da su postala, osobito žuti plavec, naprosto neizostavna primjerice u baznim vinima za pjenušce. Ali, Bizeljsko, i naročito Simon Pinterič u posljednje su vrijeme postali sinonimom i za dobra čista, uredna, puna, mekana i donekle kremasta crna vina izraženih boje, voćnosti i svježine, a neopterećujućih alkoholom. Pinteriči su posebno zanimljivi i stoga što su vina u rinfuzi po odličnoj cijeni u odnosu na kakvoću od 2,2 eura za litru!

Pinterič ima dovoljne količine da prodaje vino sada, ali i da ostavi dio za kasnije. Prijelog Svijeta u čaši je da se od vina od triju sorata što ih je proizveo – Frankovke kao noseće s obzirom da je ona dio tradicije i u tim krajevima, te Dornfeldera i Syraha – kreira, u omjeru što bismo ga ustanovili nakon serije kušanja, crno vino koje bi dočekalo punu zrelost i, dakak,o butelju, i moglo bi se ponuditi, kao zajedničko vino Pinteriča i Svijeta u čaši nazvano, po našoj akciji, Sutla-Sotla 2013, kao prikladan ljetni prijedlog crnjaka uz nešto jača jela primjerice mesa s roštilja, ražnja, divljači…■

 

ŠPANJOLSKA Zastava Spanjolska ESPAÑA

 Vivat fina vina novo♣ ♣ ♣   (L) ⇗  18° C

ALTOS de LUZÒN 2009BODEGAS LUZÒN    

JUMILLA ■ VINOGRAD, nadmorska visina: 600 m • sorta: Monastrell, Cabernet sauvignon, Tempranillo • berba: u više navrata ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: najmanje 12 mjeseci • drvo ■ OZNAKA: d.o. Jumilla • 14,7 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ OPREMA, DESIGN: elegantno

VINO je čisto • dotjerano • toplo • dinamično – s dosta živosti • skladno • moderno – u internacionalnom stilu • u suglasju sa: terroireom – sortama – dobi ■ izgledom živahno • rubinsko – granatno • tamno – neprobojno ■ na nosu razvijeno • upućuje na začinske nijanse, i od utjecaja bačvice (mirodije/vanilija…), iskazane jače međutim s mjerom, jako dobro uklopljeno • herbalno, diskretno (mediteransko bilje) • osjet maslaca – čokolade • voćnost ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – kremasto • isprva sugerira slast – slankasto – s dobro pratećom kiselosti – sa mekanim taninom / kiselinama • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – dugačkog – jače grijućeg završetka • ima šansu za daljnji razvoj ■ SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti sada – pričekati s posluženjem • ponuditi uz hranu.

 ♣ ♣ (♣)   (M) ⇑  16 – 18° C

NAUTA 2009 monastrell crianzaFREIXENET

ALICANTE ■ VINOGRAD sorta: Monastrell ■ OZNAKA: d.o.c. • suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bourgogne ■ OPREMA, DESIGN: decentno

VINO je čisto • dotjerano • toplo • s dosta živosti • skladno ■ izgledom živahno – bistro • rubinsko – granatne nijanse ■ na nosu upućuje na voćnost, izraženu dobro • herbalno, umjereno ■ u ustima s dobro očuvanom kiselosti • tijelom & strukturom relativno dobro • blago oporog – srednje dugačkog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti sada • ponuditi uz hranu.

♣ (♣)  (M -L) ⇑  18° C

RIOJA VIÑA BUJANDA 2008 reservaMARTINEZ BUJANDA    

RIOJA ■ OZNAKA: d.o.c. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux

VINO je sa tercijarnim bouquetom ■ izgledom rubinsko – granatno ■ na nosu upućuje na začinske nijanse, i od utjecaja bačvice ■ u ustima s nešto jače iskazanom kiselosti • sa mekanim taninom • tijelom & strukturom dobro vrlo dobro • srednje  dugačkog završetka ■ SERVIS: trošiti sada.

♣   (L) ⇑  18° C

GARCIA de la JARA 2010ARCOVI

JEREZ de la FRONTERA ■ OZNAKA: 13,0 vol% • suho ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ

VINO je hrapavo – trpko • bez finoće • tijelom & strukturom osrednje • oporog – srednje  dugačkog – završetka ■ SERVIS: trošiti sada

 _______________________________

kušano još… /  tasted too                •        veterani dostojni štovanja /enjoyable &  impressive oldies

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA⇑ 14° C

SAUVIGNON 2001EDI SIMČIČ

GORIŠKA BRDA ■ Sauvignon • kvalitetno s k.p. • suho • 14,5 vol%

⇑ 14° C

CHARDONNAY 2001 – EDI SIMČIČ

GORIŠKA BRDA (SLO) ■ Chardonnay • kvalitetno s k.p. • suho • 14,0 vol%

Brunello Ciacci 99Clerico Barolo Mentin Ginestra 2001⇑  18° C

BRUNELLO di MONTALCINO 1999 vigna di PianrossoCIACCI PICCOLOMINI d’ARAGONA

MONTALCINO ■  Sangiovese • docg • suho • 14,0 vol%

⇑  18° C

BAROLO 2001 Ciabot Mentin GinestraDomenico CLERICO

MONFORTE d’ALBA ■  Nebbiolo • docg • suho • 14,5 vol% 

Brunello Fuligni 1Barolo Runcot Grasso⇑  18° C

BRUNELLO di MONTALCINO 2003FULIGNI

MONTALCINO ■  Sangiovese • docg • suho • 14,5 vol%

⇑ ⇗  18° C

BAROLO 2004 riserva Rüncot – ELIO GRASSO

MONFORTE d’ALBA ■  Nebbiolo • docg •suho • 14,0 vol%

⇗ 18° C

SYRAH 2004 Collezione de MarchiISOLE e OLENA

TOSCANA ■ Syrah • Toscana igt •suho • 13,5 vol%

 Montsclapade⇑  18° C

ROSSO MONTSCLAPADE 1999DORIGO

COLLI ORIENTALI del FRIULI (I) ■ Merlot & Cabernet sauvignon • doc • suho • 13,5 vol%

⇑  18° C

QUINTA QUIETUD 2002QUINTA de la QUIETUD

TORO (E) ■ Tinta de Toro (Tempranillo) • do • suho • 14,5 vol%

ČEP, i ispod & uokolo čepa/  CORK, and  under & around the  cork                                                                

 RAJNSKI RIZLING 2011 – Zdjelarević • PLAVAC 2011 Štafileo – Vujina

         

Case Buying Guide veliko                                                           

SADRŽAJ  FENOLA

CRNO vino – Izrazito bogato: sa iznad 4500 mg/lit GAE • Iznadprosječna koncentracija: od 3500 do 4500 mg/lit GAE • Prosječna koncentracija: od 2000 – 3500 mg/lit GAE • Ispodprosječna koncentracija: s manje od 2000 mg/lit GAE

BIJELO vino – Izrazito bogato: iznad 450 mg/lit GAE • Iznadprosječna koncentracija: 350 – 450 mg/lit GAE • Prosječna koncentracija: 250 – 350 mg/lit GAE • Ispodprosječna koncentracija: manje od 250 mg/lit GAE

ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST

CRNO vino – Iznadprosječni potencijal: s više od 11 mM Trolox • Prosječni potencijal: od 7 do 11 mM Trolox • Ispodprosječni potencijal: s manje od 7 mM Trolox

BIJELO vino (danas uobičajeni način proizvodnje) – Iznadprosječni potencijal: iznad 0,6 mM Trolox • Prosječni potencijal: od 0,4 do 0,6 mM Trolox • Ispodprosječni potencijal: manje od 0,4 mM Trolox

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: