Glasovitim vinskim regijama i podrumima/ BURGUNDIJA

220px-Logo_BIVB

U CARSTVU CHARDONNAYA i PINOTA CRNOGA

Bourgogne

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

MALA ENO-GASTRO ISTRAŽIVALAČKA i HEDONISTIČKA PUTUJUĆA MEĐUPROFESIJSKA DRUŽBA SKITALA JE NEKOLIKO DANA PO JEDNOJ OD GLOBALNO NAJPOZNATIJIH i NAJCJENJENIJIH VINSKIH REGIJA i OBIŠLA TAMO NEKOLIKO PODRUMA SVJETSKE ŠPICE TE, DAKAKO, UŽIVALA U VRHUNSKOJ KAPLJICI… ALI, i DOMAĆINIMA JE, ENO-HRVATSKIM URADCIMA, POKAZALA DA i MI, BAŠ i NA NJIHOVU POLJU, KONJE ZA UTRKU IMAMO

Zamislite scenu: prijemni prostor jednog od svjetski najcjenjenijih vinskih podruma – Maison Louis Latour u burgundijskome gradu Beauneu, hrvatski vinar drži u ruci papirnatu poklon-vrećicu s buteljom (svojega) crnoga pinota iz 2009. namijenjenog, kao znak pažnje, domaćinu koji će nas primiti kao goste. Ali, ne dogodi se uvijek da ono što je određeno bude i suđeno: dno vrećice popustilo je, i boca je pala na pod od većih kamenih blokova, naravno staklo se rasulo i vino se razlilo a nekoliko prisutnih službenika i službenica Louisa Latoura odmah je namršteno skočilo s krpama i papirima da spriječi da na podu ostane mrlja. Međutim mrštenje je začas prestalo, a u čišćenju mjesta havarije najednom nije bilo baš osobite, one početne radne čistilačke brzine, vidjelo se da Francuzi uživaju u mirisu koji se širio… Osvajajuće arome, s poda, jednoga za svijet anonimnog hrvatskog crnog pinota u carstvu crnoga pinota cijenjenoga na globalnoj razini!… Ha! Siguran sam da bi se na lica vratila namrštenost da u prtljažniku automobila gosta nije bilo još boca tog crnog pinota, da domaćin napokon ipak primi dar!…

 Korak i razbijena boca - LatourMaison Louis Latour: U nevjerici, Velimir Korak tužno gleda ostatke svoje razbijene boce s crnim pinotom te papire i krpe donesene radi hitrog čišćenja da ne ostane mrlja na kamenom podu

———————————————-

Louis Latour logo– Od svoje kolijevke na brežuljku Corton, kuća Maison Louis Latour na vinskoj je pozornici više od dva stoljeća. Maison Louis Latour utemeljena je 1797. godine, i sve do danas je u obiteljskom vlasništvu. Njome upravlja Louis Fabrice Latour, sedmi u obitelji s imenom i prezimenom Louis Latour, inače 11. generacija osnivačke obitelji.

Maison Louis Latour slovi kao jedan od burgundijskih posjeda s najvećom reputacijom. U proizvodnji uspješno kombinira tradiciju i inovativnost. Maison Louis Latour posjeduje oko 50 hektara vinograda i to većma na ponajboljim pozicijama označenima kao grand cru i premier cru (primjerice Chambertin, Romanée-Saint-Vivant na Côte d’Or, te Corton-Charlemagne i Chevalier-Montrachet na Côte de Beaune…), ali i otkupljuje grožđe od biranih i pouzdanih kooperanata tako da po francuskome propisu spada u kategoriju négociant-éleveur, što, prevedeno, doslovno znači trgovac(otkupljivač)-uzgajivač.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaison Louis Latour, Château Corton Grancey, uz vinograd Corton grand cru. Dolje: s Patrickom Financeom, u Aloxe Cortonu na imanju Château Corton Grancy Maison Louis Latour na području grand-cru vinograda Corton i Corton Charlemagne

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ukupna godišnja proizvodnja je nekoliko milijuna butelja, koje se izvoze u cijeli svijet, pa i k nama. Svake godine u podrumu Maison Louis Latour obave se zasebne vinifikacije sa 130 apelacija.  U ovome slučaju milijunska brojka ne znači, kako bi se lako moglo pomisliti, banalnu industrijsku produkciju tek urednih vina, naime motto kuće Louis Latour sadrži tri pojma kao smjernice: tradicija, inovacija i perfekcija (u taj treći pojam ulaze dakako sklad i elegancija), i svi ti zadaci posve su ispoštovani i ostvareni, imao sam se upravo pri ovome posjetu, za vrijeme kojega nam je domaćin Patrick Finance ponudio na kušanje vrlo široku lepezu od baznih vina i vina od otkupljenoga grožđa do špica od grožđa iz vlastitih vinograda,  u to osobno uvjeriti. Osvrt na pojedina vina objavio sam u drugoj polovici 2013. u Potrošačkom putokazu (Buying Guide).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinograd Corton grand cru

Maison Latour Louis-Fabrice Latour 2

Čelnik kuće Maison Louis Latour, Louis-Fabrice Latour

Iako se Louis Latour može pohvaliti da ima jednu od najboljih tehničkih infrastruktura (stručnjaci, laboratorij, oprema…) za proizvodnju vina, metode vinifikacije i dozrijevanja vrlo su jednostavne i počivaju na postupcima od nekad te na respektu prema prirodi (ambijentu) i prirodnome. Već 15 godina drže se razumne, održive poljoprivrede, i za vinograde imaju certifikat ISO14001. Umjetno gnojivo, herbicidi i pesticidi ne rabe se. Kuća je angažirala ekipu eksperata da proučavaju tlo, klimu, da prate meteorologiju i u skladu s time donose određena rješenja u održavaju trsja što počivaju na eko-principima.  Pazi se da se eko-pristup nastavi i u podrumu.

Louis Latour za svoje potrebe i izrađuje bačve, tako da i taj dio ima u potpunosti pod kontrolom. Godišnje se proizvede oko 3000 bačvica, od čega polovica ostaje na posjedu, a polovica se plasira po svijetu, ponajboljim proizvođačima chardonnaya i crnog pinota.

Bitno je reći za Maison Louis Latour da ta kuća NE proizvodi vina mirisom i okusom podešena modernim ukusima masa, nego kreira vina stilom tipična (tlo, pozicija, klima, mikroklima, način i dužina sazrijevanja…) za svaku apelaciju koja se vinificira.

Srećom, Maison Louis Latour i u ovome svijetu sklonom pomodarstvu i blještavilu očito uspijeva naći dovoljno kupaca za svoju popriličnu proizvodnju veći dio koje se i ne nudi po nježnoj cijeni. O tržišnoj filozofiji ali i o tržišnoj uspješnosti zacijelo dosta govori to da na ulazu u upravnu zgradu Maison Louis Latour u Bačvarskoj ulici (Rue des Tonneliers) u Beauneu, za razliku od situacije s drugim tamošnjim vinskim kućama, uopće nema ploče ili bilo kakvoga znaka da se na kućnome broju 18 nalazi Maison Louis Latour… Kažu da im to nije potrebno, ovako im ne dolazi bilo tko s ceste nego samo pravi poznavatelji i potencijalno dobri klijenti.

Uvoznik vina Louis Latour u Hrvatsku je zagrebačka tvrtka Vino.hr.  ■

Maison Louis Latour arhiva i bacve Maison Louis Latour: bačvice od 228 litara u Burgundiji zvane pièce, i  arhiva

 Maison louis Latour Patrick Finance barriqueNaš domaćin Patrick Finance u Latourovoj  barricaiji

 Maison Louis Latour barrique produkcija

Maison Louis Latour ima i bačvariju, prvenstveno za svoje potrebe, no nešto bačvica i izvozi

————————————————————————–

 OLYMPUS DIGITAL CAMERABeaune – zgrada Gradske vijećnice (Hôtel de Ville)

 OLYMPUS DIGITAL CAMERABeaune, povijesna gradska jezgra

 OLYMPUS DIGITAL CAMERABeaune: sve u znaku Bakhova nektara

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Netko najviše obožava sunčanje i kupanje, netko nogomet, netko putovanja, netko glazbu, netko papicu i cugu, a družba u kojoj je bio nes(p)retni hrvatski vinogradar i vinar iz na početku opisane scene (Velimir Korak!) voli sve to, ali ne na bilo kojim nego na pomno odabranim odredištima, ne tek na moru i plaži ili u blizini mora nego i u ruralnome prostoru u unutrašnjosti, uglavnom izravno u epicentru izvorne eno-gastronomije, ne uz bilo što na tanjuru i u čaši nego naravno uz ono što je posebno, tipično i profinjeno… Bili smo u Beauneu i okolici, u Burgundiji, te potom u vinogorju Jura u departmanu Franche Comté – proizvođači vina Velimir Korak, Zdenko Šember i Tomislav Tomac s Plešivice, predstavnik društveno-političkih struktura i djelatnik u turizmu Vlado Horina iz Velike Gorice, velikogorički odvjetnik i hobi-proizvođač vina Antun Šagovac, zatim vlasnik jedne od najvećih Citroënovih auto-kuća u Hrvatskoj – ako ne trenutno i najveće – te također hobi-proizvođač vina Luka Marić, pa velikogorički ugostitelj i proizvođač vina Miljenko Turk, potom direktor Zagreb Vino.coma, uglednog festivala vina i kulinarike, Ivan Dropuljić, i ja kao novinar i vođa puta. Posjećene su odlične vinske kuće Louis Jadot, Joseph Drouhin, Latour i Bouchard Père & fils, te, u području Jura, Philippe Butin. Izvrstan prijem u svakoj od njih, susret s nekom od ikona svjetskog vinarstva, obilazak svjetski najpoznatijih vinograda poput onih u selima Pommard, Volnay, Meursault, Puligny Montrachet, kao i onima u Lavignyju i Château Châlonu, jedinstvena kapljica – riječju: sjajno putovanje…

 Chez Bouchard pere & filsSudionici burgundijske ekspedicije, slijeva: Vlado Horina, Miljenko Turk, Luka Marić, Velimir Korak, Ivan Dropuljić, Antun Šagovac, Tomislav Tomac i Zdenko Šember na degustaciji u podrumu dvorca Bouchard Père & fils u Beauneu. Bouchard Père & fils, inače u vlasništvu obitelji Henriot koja u Champagnei ima visoko cijenjeni posjed Henriot

———————————————————————————

Bouchard Pere fils–  Kuća Bouchard Pere & Fils postoji od 1731., a utemeljena je u selu Volnay kod Beaunea. Osnovao ju je trgovac odjećom Michel Bouchard, koji je odlučio krenuti i u vinski biznis. Prve vinograde kupio je u Volnayu i susjednom selu Pommard. Početkom 19. stoljeća kompanija se smjestila u impozatnom kompleksu Château de Beaune uz utvrdne gradske zidine, gdje se nalazi i danas. Godine 1838. kupljeni su i prvi grand cru vinogradi, konkretno na pozicijama Montrachet i Chevalier-Montrachet. Nekih 12 godina poslije Bouchardovi šire vlasništvo na nove površine u grand cru vinogradu Chevalier-Montrachet, a 1909. vlasnici su već i dijela vinograda Corton grand cru i Corton Charlemagne grand cru.  Kuća Bouchard Pere & Fils sada je vlasništvu obitelji Henriot, koja u Champagnei ima vrlo renomirani šampanjski posjed.

U podzemnim galerijama zdanja Château de Beaune vina imaju idealne uvjete za dozrijevanje. Dragulj vinskog podruma Bouchard Pere & fils je arhiva koja čuva nekoliko tisuća butelja napunjenih još u 19. stoljeću!

Zasad, čini se, nema uvoznika vina Bouchard Pere & fils u Hrvatsku, ali budući da tvrtka Saints Hills Ernesta Tolja, koja proizvodi plemenitu kapljicu u Istri, na Pelješcu i na Komarni, uvozi šampanjce Henriot, očekivati se može da će s vremenom k nama stići i mirna vina Bouchard Pere & Fils. ■ Bouchard Pere & fils dvoracPalača na kompleksu Bouchard Père & fils u Beauneu. Dolje: Bouchard Pere & Fils – park i stare zidine Beaunea

Bouchard imanje i zidine

 ———————————————————————————

…A, neko vrijeme nakon povratka doma, u društvu i s prijateljima koji nisu bili na putovanju, evociralo se uspomene – a gdje drugdje do li u Samoboru, u kušaonici ugostitelja i vinogradara/vinara Marijana Žganjera. Uz burgundijska bila su tu i, za usporedbu, plešivička vina od istih sorata – Chardonnay i Pinot crni, i od istih berbi – 2009. U druženju s magnumima Meursault 2009 od Josepha Drouhina i Chardonnay 2009 od Šembera te s buteljama Chardonnay 2009 sur lie od bijelih kao i s crnim pinotom Rully 2010 i crnim pinotima iz 2009 od Tomca i Koraka u Samoboru kod Žganjera kušanju su nazočili i novinari Ivo Kozarčanin (24 sata) i Tomislav Radić (Hrvatski Radio), zatim jaki poduzetnik te hobi-vinogradar i vinar i donedavna i predsjednik udruge samoborskih vinara Marijan Sokolović, pa vlasnik putničke agencije Puh Tours i autobuser Davor Puh, poslovni čovjek i distributer vina Božo Roknić

 OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon povratka iz Burgundije, evociranje uspomena kod samoborskog ugostitelja i vinara Marijana Žganjera

 OSOBNA KARTA

Suvremena Burgundija, ili kako je Francuzi nazivaju: Bourgogne, regija na istoku Francuske, obuhvaća departmane Côte-d’Or, Saône-et-Loire, Nièvre, i Yonne. Omeđena je područjima Île-de-France i Champagne-Ardenne na sjeveru, Franche-Comté na krajnjem istoku, Rhône-Alpes na jugu, Auvergne na jugozapadu, i Centra na zapadu. Glavni grad je Dijon. U svijetu pak daleko poznatiji i popularniji grad je Beaune. Teritorij regije proteže se na 31.582 četvornih kilometara. Na tome prostoru živi oko 1,624.000 stanovnika.

 Burgundija povezuje bazen Pariza s koridorom rijeke Saône. Na sjeverozapadu, valovita nizina pariškoga bazena ustupa mjesto visoravni nastaloj u periodu Jure, prije oko 145 do 200 milijuna godina. Departman Yonne na sjeverozapadu je regije, ispod njega, na čistom zapadu, je Nièvre, istočno/jugoistočno od Yonne je Côte-d’Or, a istočno/jugoistočno od Nièvrea i južno od Côte-d’Or je Saône-et-Loire. Oblast se proteže od visoravni Nivernais na zapadu do visoravni Langres na istoku. Uz te visoravni nalaze se uzvisine Monan i Charolais. Područje je presječeno s nekoliko depresija i riječnih tokova. Rijeke Loara (Loire) i Sena (Seine) teku prema sjeveru pa onda sjeverom, do Atlantskog oceana, dok Saône teče od sjevera prema jugu, ulijeva se, južno od gradića Chalon-sur-Saône, u rijeku Rhôneu koja pak završava u Sredozemnom moru. Dijelom duž rijeke Saône teče i važna prometnica, autoput koji u tome dijelu Francuske povezuje sjever i jug i koji se u upravo u burgundijskome gradu Beauneu križa s također vitalnom prometnicom, autoputom što povezuje istok Francuske sa zapadom.

Iz gore spomenutog podatka o broju stanovnika vidljivo je da Burgundija nije gusto naseljena. Proces depopulacije ruralnih predjela, koji karakterizira Francusku u 19. i početkom 20. Stoljeća, bio je vrlo izražen upravo u Burgundiji. Stanovništvo regije smanjilo se između 1872. i 1946. gotovo za četvrtinu. Period poslije drugog svjetskog rata donosi stanoviti rast, ali od ranih osamdesetih porast stanovništva opet je znatno usporen, uglavnom kao rezultat migracije prema susjednim regijama. Tek sjeverni departmani Yonne i Côte-d’Or bilježe stanovito povećanje stanovništva, naime tamo je u nešto novijem razdoblju povećan priljev iz područja Pariza.

 Maison Latour rucak sireviOLYMPUS DIGITAL CAMERAMeđu burgundijske specijalitete spadaju i puževi, te pijetao u vinu, coq au vin, za kraj obroka obvezno stiže pladanj sa sirevima

 Važnu gospodarsku aktivnost čini akrikultura. Poljoprivreda je raznolika. Junad i goveda uzgajaju se na visinskim pozicijama Nièvrea i u zapadnome dijelu Saône-et-Loire, poznatome kao zavičaju pasmine Charolais, znane po odličnome mesu. Goveda za proizvodnju mlijeka pretežito su na istoku regije. Masovna proizvodnja žitarica je u Yonneu i u sjevernom dijelu Côte-d’Or.

U predjelu Yonne proizvode se i vina, a istaknuto vinogorje tu je Chablis, kod Auxerrea, sjevero-istočno od Dijona. Chablis je najsjevernije vinogorje Burgundije. Vinogorje obuhvaća oko 5000 hektara a prostire se uz brežuljke u smjeru sjever-jug u dužini od oko 20 kilometara. Vina su od Chardonnaya, s lijepom kiselinom i svježa, voćna i mineralna i lijepo se piju dok su mlada, a ona s boljih pozicija kao 1er cru i grand cru imaju odličan potencijal za dugo odležavanje.

Obronci donjega dijela Côte-d’Or pokriveni su također vinogradima gdje se proizvodi grožđe za visokokvalitetna, čuvena vina. Vinogradi na Côte-d’Or na Côte de Nuits i Côte de Beaune. Côte de Nuits sjeverno/sjeveroistočno je od grada Beaunea prema Dijonu, i tu je područje pretežito crnoga vina, a Côte de Beaune spušta se od Beaunea prema jugu, i tu pretežu bijela vina. Općenito, bijelo aoc je od Chardonnaya, a crno aoc od Pinota crnoga. Burgundija ima, rado će se pohvaliti tamošnji proizvođači, nevjerojatno mnogo pozicija koje se, makar i u malome, ali ipak za uočavanje razlika u organoleptici sasvim dovoljnome opsegu razlikuju u sastavu tla, nagibu i mikro-klimi, pa se stoga tamo smatralo prikladnim ići ne na vina kao mješavine sorata kako to rade u bordoškome kraju, nego na jednu bijelu i jednu crnu sortu (Chardonnay i Pinot crni) i nastojati svaku prikazati kao specifičan izričaj pojedine apelacije i tako u ponudi dobiti na interesantnoj različitosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoput umjetničke slike impresionista, burgundijski terroir kao mozaik – parcele razdijeljene ne samo po tome tko im je vlasnik nego i po pedološkim razlikama, poziciji, nagibu

 Svi poznavatelji vina u svijetu dobro znaju što su Corton i Corton Charlemagne, Clos Vougeot, Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges, pa Pommard, Volnay, Meursalut, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet ….

Ispod Côte d’Or, kod grada Châlona, vinogorje je Côte Châlonnaise, s uglavnom bijelim vinima (Chardonnay, Aligoté, Pinot noir… ; vina Mercurey bijelo i crno, Montagny, Rully…) kao perjanicama, a južnije, kod grada Mâcona je Côte Mâconnaise, također s bijelim vinima (od Chardonnaya, npr. Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Macon village…), ali i s crnim vinom (uglavnom od Gamaya). Najjužniji pak dio Burgundije čini znano nam vinogorje Beaujolais, iznad Lyona, s 10 crua (Brouilly, Côte de Brouilly, Régnié, Morgon, Chiroubles, Fléurie, Moulin-a-Vent, Chénas, Juliénas, Saint-Amour).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA U Burgundiji postoje 33 oznake grand cru aoc, i one čine oko dva posto od ukupne vinske produkcije, 570 je oznaka premier cru aoc ali one pokrivaju samo 15 posto od ukupne proizvodnje vina u Burgundiji, u opticaju su 44 oznake Villages aoc, i to je 30 posto od ukupne proizvodnje, regijskih apelacija Bourgogne aoc je 23 ali one one obuhvaćaju najviše, oko 53 posto ukupne proizvodnje plemenite kapljice u regiji

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAVažnost padina: na predjelu Cote d’Or apelacijska hijerarhija vezana je ne samo uz tip tla (ilovasto-vapnenasto) nego i uz poziciju vinograda u smislu nagiba i nadmorske visine. Regijska odnosno bazna apelacija Bourgogne aoc proteže se ravnicom, village aoc u pravilu se nalazi u podnožju brežuljka, na blagoj kosini, dok premier cru i grand cru vinogradi zauzimaju tzv. srce padine brežuljka, dakle uzvisine ali ne i sam vrh brijega, gdje je uglavnom ostavljena šuma, nego jače  kosine između šumovitog vrha i podnožja brežuljka gdje je village aoc

 Doista ponajbolja vina svjetskoga glasa označena su ne kao kod nas, isticanjem sorte, nego – iako su se upravo Burgundijci odlučili samo za dvije sorte! – geografskim pojmovima odnosno nazivima vinogorja i vinograda uz dodatak oznaka grand cru aoc (najviša i površinom najmanja kategorija, na položaju s ekskluzivnom-elitnom kakvoćom), premier cru aoc (razina odmah ispod, ekskluzivne pozicije ali nešto šireg površinskog opsega od grand crua), village aoc (apelacija se odnosi na vinograde unutar određene općine, dakle širi teritorij od premier crua a osobito od grand crua). Bazna apelacija je Bourgogne aoc, što znači da grožđe – ali tek uglavnom od sorata Chardonnay i Pinot crni, dozvoljen je i Aligoté – za vino može doći s bilo kojega područja Burgundije gdje je dopušteno imati vinograd.

U Burgundiji dugo je metalurgija bila osobito važna industrija, posebice u departmanu Saône-et-Loire. Ostale industrije vezane su uz električnu i elektroničku opremu, farmaceutiku, kemikalije. Zapošljavanje je u novije vrijeme, s obzirom da je Burgundija zahvaljujući eno-gastronomiji postala i izrazito turistički kraj, koncentrirano u sektoru usluga.

Burgundija osim specijalitetima iz prehrambenog sektora i vinom privlači i nizom povijesnih znamenitosti, a to su npr. Hospices de Beaune u Beauneu, katedrala u Auxerreu, romanička bazilika u Vézelayu, dvorci Ancy-le-Franc, Tanlay, Fleurigny, Saint-Fargeau. Paray-le-Monial s romaničkom crkvom projektiranom po uzoru na slavnu opatiju Cluny hodočasničko je središte.

U Burgundiju je lako doći, ne samo autoputom nego i famoznim TGV-om (Train de grande vitesse=vlak velike brzine), upravo ta u prometnom smislu laka dostupnost navela je neke stanovnike Pariza da dosele u Burgundiju (Côte d’Or) s time da i dalje ostanu zaposleni u francuskoj metropoli.

 S OBALA BALTIKA

Nalazimo se u Francuskoj, ali ipak – Burgundijci su porijeklom iz sasma drugoga, poprilično udaljenoga kraja. Jeste li znali da oni dolaze iz – Skandinavije?! Pradomovina su im južne obale Baltičkoga mora, gdje jedan otok i danas nosi naziv Bornholm, u srednjem vijeku nazivali su ga Burgundarholm (Burgundar = Burgundijski; holm = dom)!

U prvom stoljeću poslije Krista preselili su južno, u donji tok rijeke Visle, ali tamo su stalno bili izloženi napadima kojima se nisu mogli oduprijeti pa su migrirali prema zapadu, do granica Rimskog carstva, gdje su našli zaposlenje u rimskoj vojsci. Malo su pomalo jačali, i uspostavili su snažno kraljevstvo koje se do kraja petog stoljeća proširilo do zapadne obale rijeke Rajne. Kasnije se prostrlo po Sapaudiji, odnosno današnjoj Savoji, u blizini Ženevskog jezera. S obzirom da je moć Rimskog carstva u drugoj polovici petog stoljeća na zapadnome dijelu imperija splašnjavala, Burgundijci su pomalo preuzimali kontrolu najprije nad područjima sjeverno i zapadno od Savoje, a poslije i južno duž rijeka Saône i Rhône. Burgundijsko kraljevstvo dostignulo je zenit početkom šestog stoljeća pod kršćanskim kraljem Gundobadom (474-516) koji je, inače, osmislio zakonik Lex Gundobada za Burgundijce i zakonik Lex Romana Burgundiorum za svoje podanike galo-romanskog podrijetla. Burgundija je ostala nezavisnom do 534. godine kad su je okupirali Franci i ugasili kraljevsku dinastiju.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERABeaune: crkva Notre Dame, s prednje i , dolje, stražnje strane

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Nakon smrti kralja Clotara I, franačko kraljevstvo podijeljeno je među članovima obitelji Merovinga. Jedan od Clotarovih sinova, Guntram, za sebe je osigurao Regnum Burgundiae, odnosno Burgundijsko kraljevstvo. Ono je uključivalo ne samo bivše burgundijske teritorije nego još i diocezu Arles u Provancei, dio doline Aosta ali i popriličino veliki teritorij u središnjemu dijelu Francuske. Ovo se kraljevstvo održalo kao zasebno merovinško dok ga Charles Martel, otac Karla Velikoga, nije pripojio sebi u osmom stoljeću.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERABeaune: Hospices de Beaune, izvana i, dolje, pogled u dvorište

Beaune Hospices dvoriste

U priču su se upleli Karolinzi, i neko su vrijeme postojale dvije Burgundije. Jedna je pripadala francuskim Karolinzima (kod Saône i sjeverno od Lyona) a druga (Gornja Burgundija = današnji predio Jura te Franche Comté, ali i veći dio današnje Švicarske) njemačkim Karolinzima. Godine  931. došlo je do spajanja dviju Burgundija – Gornje i Donje, međutim područje koje do 1032. potpada njemačkom kralju Conradu II naziva se Kraljevstvo Arles. Za Burgundiju, koja je teritorijalno bitno manja od one prethodne, rabi se naziv vojvodina. Tom Burgundijom upravlja obitelj Capetian, sve do 1361. godine. Capetiani su bili u srodstvu s francuskim kraljevima i u političkom smislu držali su njihovu stranu. Dio koji se prije nazivao Gornjom Burgundijom ili Cisjurane Bourgogne postao je županijom. I Vojvodina Burgundija i Županija Burgundija u to su vrijeme lijepo prosperirali, gradovi su se razvijali, Dijon je postao važno trgovačko središte, Vézelay i Autun izdignuli su se u hodočastilišta. Do čuvenja probili su se manastiri, primjerice Cluny, utemeljen 910. On je bio utočište redovnika što su dolazili iz Engleske i Španjolske. Na visokome glasu je i manastir Citeaux, u koemu je 1098. utemeljen je novi religiozni red, Cisterciti.

Novo razdoblje u povijesti Burgundije kao vojvodstva počelo je s Jeanom II, koji je vojvodinu dao svom sinu Philipu, znanome poslije kao Philip II Ćelavi. Godine 1369. Philip je oženio nasljednicu županije Burgundije Margaretu Flandrijsku. U 1384. kad je njegov tast umro, Philip je naslijedio i Nevers, Rethel, Artois, Flandriju i Franche-Comté. Dvije Burgundije formirale su južni dio države, a sjeverna područja dosizala su Nizozemsku, i Ardene. Philip II, koji je živio u Burgundiji, pobrinuo se da u ruke dobije, 1390., područje Charolaisa.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAPuligny Montrachet – pogled na selo kroz vinograde

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAPuligny: Plešivički vinogradari/vinari Šember Tomac i Korak, praćeni stručnjakom za automobile i hobi vinogradarom i vinarom Lukom Marićem u vinogradu Les Folatieres 1er cru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puligny Montrachet – La Table de la Maison Olivier Leflaive, objekt u kojemu znani vinogradar/vinar Olivier Leflaive priređuje kušanja vina i burgundijskih specijaliteta i održava tečajeve o vinu i spajanju vina s jelom. Chevalier Montrachet – vrlo cijenjena vinogradska pozicija, 7,93 ha. Butelja vina iz tog vinograda prodaje se po od 200 eura naviše…

 OLYMPUS DIGITAL CAMERASlika za uspomenu, uz jedan od najprestižnijih burgundijskih vinograda Chevaliers-Montrachet

 Godine 1404. Jean Hrabri naslijedio je Philipa II i posvetio se borbi protiv rivala Louisa, vojvode od Orleansa, i njegovih podržavatelja npr. grofa Armagnaca, koji je od 1412. do 1435. devastirao predjele na južnoj granci s Burgundijom. Jean je ubijen 1419. a njegov sin Philip III nastavio je borbu protiv Armagnaca i pružio je podršku Englezima za vrijeme stogodišnjeg rata. Ugovor u Arrasu 1435. kojim je službeno uspostavljen mir između Burgundije i Charlesa VII Francuskoga dosta je pomogao Burgundiji. Ipak, nije bilo i potpunoga spokoja, jer plaćenici su i dalje harali, sve do 1445, nakon čega je vojvodina uživala mir sve do smrti Philipea III, 1467. Slijedilo je još poprilično turbulencija, a duži mir i sigurnost cijeloga područja uspostavljeni su tek poslije 1678. nakon što je Franche Comté pripala francuskoj kruni. Poslije francuske revolucije, provincija Burgundija podijeljena je u departmane of Côte-d’Or, Yonne, Nièvre i Saône-et-Loire… Bio bi to pogled u povijest kraja u koji smo se uputili.

TURIZAM, i BEAUNE

Sadašnjost? Lijepi krajolici, njegovanje tradicije i dosta uspješno kombiniranje tradicijskoga i modernoga, eno-gastronomija – meso od domaće goveđe pasmine charolais, mesne perađevine, bezbroj sireva, i vino, vino, vino…  te turizam.

Evo nas u šarmantnom srednjevjekovnom Beauneu, glavnom vinskom gradu Burgundije i jednoj od najznačajnijih francuskih vinskih metropola, i svjetskoga glasa. Grad je zanimljiv, posebice drevna jezgra unutar starih zidina. Beaune je sjedište mnogih najpoznatijih vinskih kuća Burgundije, ali i mjesto s nizom povijesnih znamenitosti, uvelike vezanih uz vino, međutim i ne samo uz vino. Beaune je bogat spomenicima među kojima prednjače Hospices de Beaune Hotel de Dieu, te stare gradske zidine (remparts) što opasuju drevnu gradsku jezgru. Očuvane su, i to sasma dobro, u opsegu od gotovo polovice u odnosu na kompletno originalno utvrđenje. Obilaska vrijedi i crkva Nôtre Dame u samom srcu grada.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERABeaune: plan stare gradske jezgre, okružene širokom prstenastom prometnicom kakvu u Austriji i Njemačkoj nazivaju Ringom

 OLYMPUS DIGITAL CAMERASimpatičan hotelčić Henry II, tik uz ulaz u staru gradsku jezgru. Tu smo našli smještaj

Hrvati jedu u hotelu Hrvati ne bi bili Hrvati kad ne bi u tuđini zamezili nešto svojega, domaćega, ponesenog od kuće. A Hrvati ne bi bili ni Hrvati kad se s obilaska grada ne bi u hotel, pa potom i kući, vraćali s obiljem punih vrećica…

Hrvati s vrecicama Ponte Rossa Beaune

 Beaune se nalazi u departmanu Côte d’Or. Današnji Beaune, skupa s novi(ji)m dijelom proprilično raširenime oko povijesne jezgre, broji oko 22.000 stanovnika. Grad je smješten na visoravni uz brežuljke Côte d’Or, i raznim svojim obilježjima od sadašnjeg, modernoga vremena vraća nas u daleki srednji vijek i još dalje, u rimsko pa i predrimsko doba. Beaune – jedno od najvažnijih prometnih čvorišta Francuske jer, kako je već maločas rečeno, upravo kod njega križaju se prometne žile-kucavice auto-ceste na potezu sjever-jug i istok zapad – okružen je brojnim vinogradarskim selima glasovitima po cijelome svijetu.

Sjeverno od Beaunea prema Dijonu ide se vinskom cestom kroz svjetski znana mjesta kao Chorey les Beaune, Ladoix Serrigny, Aloxe Corton, Pernand Vergelesses, Nuits St.Georges, Vosne Romanee, Vougeot, Chambolle Musigny, Morey Saint Denis, Gevrey Chambertin, a prema jugu put vodi do Pommarda, Volnaya, Meursaulta, Auxey Duressea, famoznog Pouligny Montracheta, Chassagne Montracheta, Santenaya…

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oko Beaunea – brojna glasovita vinska sela npr. Volnay, Meursault… Dolje su vinogradi Meursaulta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

—————————————————————————–

louis Jadot logo– Louis Jadot smjestio se u lijepoj kući malo izvan Beaunea. Brine o 150 hektara vinograda raspršenih po cijeloj Burgundiji, od toga 25 hektara je na režimu biodinamike Po hektaru je zasađeno oko 10.000 trsova, prinos je oko kilogram grožđa po trsu. Vina dozrijevaju 15 mjeseci u tradicijskim burgundijskim bačvicama pièce, zapremnine 228 litara.

jadot_gageyJean-Pierre Cagey, upravitelj posjeda Louis Jadot

Louis Jadot snažno njeguje svoj stil vina i ne prilagođava se u produkciji hirovima tržišta, upravo na moje pitanje o tome enolozi te kuće odgovaraju da tržište nije tu da odlučuje o proizvodnji i stilu vina kuće Louis Jadot naime ako se, kažu, jednom prihvati takav diktat tržišta posljedica je stalno udovoljavanje hirovima mase a to je dosta rizično u smislu da se lako izgubi identitet vina pojedinoga kraja i vinski identitet kuće, te stoga što često mijenjanje produkcije uvelike donosi dodatne troškove.

Koliko je hektara, toliko je i etiketa! Tek 15 posto vina Louis Jadot plasira u Francuskoj, 85 posto izvozi po cijelome svijetu a osobito važno tržište su SAD i Japan. Zahvaljujući Dobrim vinima, vina Louis Jadota nalaze se i u Hrvatskoj.

Od prije nekog vremena Maison Louis Jadot je u američkom vlasništvu, a Pierre Henry Gagey, koji je i prije bio na čelu tvrtke, i dalje je na kormilu. Legendarni enolog Jacques Lardière od nedavno je u mirovini, međutim i dalje se povremeno pojavljuje u kući, sad je pomalo u ulozi maskote, naime mnogi ga kupci i novinari poznaju iz vremena dok je bio u punoj radnoj aktivnosti i žele ga, kad dođu u posjet Jadotu, pozdraviti, s njime ponovno proći kroz podrume. I ja sam ga upoznao davno, kad sam kao član službene delegacije Hrvatskog sommelier kluba nakon Europskog prvenstva sommeliera u Reimsu na povratku kući s tadašnjiom predsjednikom HSK Ninom Dusperom bio prvi put u posjeti Louis Jadotu. Lijepo je bilo sada ponovno se susresti s tim simpatičnim vinskim stručnjakom… ■

 Jadot - avec Jacques LardiereNa posjedu Louis Jadot, s ikonom budgundijskog vinarstva enologom Jacquesom Lardièreom (s naočarima i sijedom kovrčavom kosom)

Louis Jadot podrum kaceU podrumu za vinifikaciju

—————————————————————————

Beaune je ne samo središte vina nego je i središte proizvodnje i ponude najsuvremenije opreme za vinogradarstvo i vinarstvo.

Svake subote grad otvara veliku tržnicu hranom na kojoj su kao glavni ponuđači manji poljoprivrednici iz okolice što nude tipične namirnice domaće proizvodnje, primjerice perad iz Bressea (poulets de Bresse), meso pasmine charolais, mesne prerađevine, puževe, sireve, pikantni senf (moutarde) i druge začine, tartufe….

Beaune je, ponajviše zahvaljujući vinu, i grad turizma. Godišnje privuče vrlo veliki broj gostiju, kojima su na raspolaganju pet manjih hotela smještenih unutar gradskih zidina, i više velikih hotela iz znanih svjetskih hotelskih lanaca, lociranih izvan gradskih zidina.

Najužim središtem – punim, inače, restorančića, vinoteka, prodavaonica čaša i pribora za posluživanje vina, delikatesa posebice sireva i pašteta, zatim i onima s modnom odjećom – opsegom te živopisnošću izgleda dominira Hospices de Beaune Hotel Dieu što ga je 1442. utemeljio Nicolas Rolin, kancelar vojvode od Burgundije. Hospices je startao kao bolnica i ubožnica za siromašne.  Prvotna građevina Hotel Dieu jedan je od najljepših primjera francuske arhitekture iz 15. stoljeća. Danas je tu muzej grada. Zahvaljujući donacijama, Hospices je u prošlosti stekao i vinograde i sagradio te opremio podrume pa s vremenom postao i važnim proizvođačem vina. Krajem studenoga svake godine u kompleksu Hospices de Beaunea održava se najznačajnija vinska aukcija u Francuskoj.   ♣

 ——————————————————————-

OLYMPUS DIGITAL CAMERA – Vinska tvrtka Joseph Drouhin, na adresi Rue d’Enfer 7 u središtu Beaunea, točno u srcu njegovog starog dijela, utemeljena je 1880. godine. Kompleks u kojemu se nalazi Maison Joseph Drouhin u obiteljskom je vlasništvu upravo od te, 1880. Riječ je o povijesnoj građevini u kojoj su nekad, od 12. do 18. stoljeća, bili vinski podrumi vojvoda od Burgundije i francuskih kraljeva. Oveća zgrada žute boje iz 10. stoljeća svojedobno je bila prvi burgundijski parlament, a sad je vrlo lijepo uređena vinoteka Drouhinovih. Inače, podrum Drouhinovi imaju i u Chablisu (Moulin de Vaudon, preuređeni kompleks s mlinom na vodu iz 18. stoljeća).

Joseph Drouhin avec Veronique Drouhin BossUz upravnu zgradu posjeda Joseph Drouhin u Beauneu, s članicom obitelji i enologinjom Veronique Drouhin-Boss

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAZgrada u kojoj je bio prvi parlament Burgundije. Sada je tu vinoteka vinske kuće Joseph Drouhin

Imanjem gospodari četvrta generacija obitelji Drouhin: Fréderic Drouhin kao glavni direktor, njegov brat Laurent koji razvija tržište u SAD, drugi brat Philippe, odgovoran za vinograde u Burgundiji i Oregonu, te sestra Véronique Drouhin Boss, enologinja, dakle odgovorna za nastanak vina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVeronique Drouhin Boss s braćom, na čelu posjeda Joseph Drouhin

Do prije relativno kratkog vremena obitelj Drouhin nije primala turiste i izravne kupce, ali novo vrijeme donijelo je svoje i Drouhinovi su promijenili stav. Danas, veli Veronique Drouhin Boss, prime kroz godinu i do 50.000 turista. Inače, maloprodajne cijene buteljama u vinoteci su 30 eura za apelaciju village, 50 eura za premier cru i 300 do 380 eura za grand cru!

 Drouhin muzej vina Muzej vina u sklopu posjeda Joseph Drouhin

Drouhinovi u Burgundiji, konkretno na Côte d’Or i u Chablisu te kod Chalona i Macona imaju ukupno 73 hektara pod trsjem, a već 25 godina su u sustavu biodinamike. Gustoća sadnje je oko 12.000 loza na hektar, kako bi se korijen trsa u potrazi za hranom spustio što dublje u zemlju i zahvaljujući hrani iz te dubine u organoleptici vjerno prenosio poruku tla.

Maison Joseph Drouhin jedan je od najvećih posjeda u Burgundiji. Više od dvije trećine vingrada klasificirano je kao premier cru i kao grand cru. Vinograde su posadili i u Oregonu u SAD, te tamo rade američko vino od burgundijskih sorata na burgundijski način. Obitelj Drouhin proizvodi oko 90 raznih vina od sorata Chardonnay i Pinot crni. Kao vinske stjegonoše kuće Drouhin svakako treba navesti Puligny Montrachet od bijelih i Beaune Clos de Mouches od crnih vina. …  ■

 Drouhin bacveBačve u redu, kao vojnici u stroju

Drouhin podrum

 Drouhin Puligny Pucelles i Clos de MoucheDrouhin Clos des Mouches

Perjanica kuće, vino Clos des Mouches, u bačvi, te, u boci, u društvu s Puligny Montrachetom Pucelles premier cru

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: