KROZ SVIJET U ČAŠI i NA TANJURU

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

Mundus logo

MUNDUS VINI i u VELJAČI! – Iako je po svijetu već popriličan broj ocjenjivanja vina i netko bi zaključio da ih je i previše, no – takav bi zaključak bio pogrešan. Ponuda etiketa je golema, svaki proizvođač naravno na tržištu traži svoje (što bolje!) mjesto, a brojni su oni koji smatraju da im upravo medalje osvojene na renomiranim međunrodnim vrednovanjima nose značajnu tržišnu prednost. Iz tabora njemačkog Meininger Verlaga, organizatora jednog od najvećih i najcjenjenijih ocjenjivanja vina na svijetu Mundus Vini-ja javljaju mi da na energično traženje vinske branše od 2014. ulaze u organizaciju još jednog ocjenjivanja vina, uz ono standardno koje se odvija u dva vikenda na prijelazu iz kolovoza u rujan uvodi se, kao novost, jedno potkraj veljače, a koje proizvođači vina izričito žele u tom terminu kako bi svoju kapljicu mogli jače predstaviti na renomiranom međunarodnom sajmu vina ProWein u Düsseldorfu, od 23. do 25. ožujka 2014., kaže Christoph Meininger, vlasnik Meininger Verlaga i glavni direktor Mundus Vinija.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMundus Vini 2013: ocjenjivački žiriji br 15 i br. 19, s Franjom Francemom i Željkom Suhadolnikom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Organizator Mundus Vini-ja u veljači eto ide uvelike na ruku proizvođačima sjeverne polukugle koji žele vrlo rano izaći s novim, mladim vinom, i onima koji bi htjeli strukovnu provjeru svojih novih, mladih uzoraka iz različitih cisterni i bačava tako da kasnije sigurnije kreiraju bilo kupaže vina od iste sorte ali smještenih u više posuda odnosno kupaže vina različitih sorata i iz različitih posuda. Dakako, želja je i na vrijeme pokazati se dobavljačima vina uvelike iz europskih zemalja u što boljem svjetlu kako bi ih se i uvjerilo da upravo ta vina ponude ugostiteljima za turističku sezonu.

Oni koji s uzorcima žele sudjelovati i u ovom februarskom terminu, konkretno 25. i 26. veljače 2014. u gradu Neustadt an der Weinstrasse, trebaju se prijaviti najkasnije do 15. siječnja 2014. Novost ovog ocjenjivanja je da se mogu slati i vina koja su još u cisternama ili bačvama, dakle tek u tijeku godine trebaju biti finalizirana i napunjena za tržište, veli Susanne Bauer, odgovorna za ocjenjivanje.

Cijena po uzorku iznosi 140 eura po uzorku, a prijaviti se može na www.meiningers-weinsuche.com/webpass, sve ostale informacije na www.mundusvini.com i na contact@mundusvini.com.

Mundus Vini inače u gradu Neustadt an der Weinstrasse u njemačkoj pokrajini Palatinate (Pfalz) postoji od 2001. godine, od tada se do sada održavao bez prekida. Lani je okupio više od 6000 uzoraka iz cijeloga svijeta. Unatrag više godina na Mundus Viniju kao ocjenjivači iz Hrvatske sudjeluju mr. Franjo Francem, enolog i dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba, i Željko Suhadolnik, glavni urednik revije Svijet u čaši. Medalje – velika zlatna, zlatna i srebrna priznaju se službeno u Europskoj uniji kao standardi kakvoće. Mundus Vini, inače, dodjeljuje još i posebna priznanja proizvođaču najboljeg bijelog suhog te najboljeg crnog suhog vina, a proglašava i europskog Proizvođača godine i Uvoznika godine.

 meranowf_2014MERANO IW&F FESTIVAL: 7 – 10. 11. 2014.

DECANTER WORLD WIDE AWARD 2014 – S početkom siječnja 2014. startale su prijave za jedno od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina Decanter World Wide Award 2014, u organizaciji britanske vinske revije Decanter. Prijave se primaju do 7. ožujka, a zadnji rok za prijem uzoraka je 21. Ožujka 2014. Prijaviti se moguće preko interneta, i tada je cijena po uzorku 113 funta + PDV, te putem pošte a u tome slučaju cijena po uzorku je 133 funte + PDV.

Millésime Bio 2011 MONTPELLIER MILLÉSIME BIO – NAJVEĆA SMOTRA BIOLOŠKIH VINA – U Montpellieru, gradu na jugu Francuske, od 27. do 29. siječnja 2014. održava se najveća svjetska smotra bioloških vina. Ove godine na tamošnjem sajmištu Parc des Expositions očekuje se nastup više od 800 proizvođača iz 12 zemalja. Najavljeno je sudjelovanje vinara iz Austrije, Bugarske, Čilea, Španjolske, Portugala Njemačke, Francuske, Italije, Novog Zelanda, Slovenije, Švicarske…  Kako sada stvari stoje, najviše će biti izlagača iz Francuske – oko 590,  što je i očekivano već samim time što je Francuska zemlja-domaćin, iz Italije bi ih trebalo doći 71, Španjolske 51, Austrije 14, Portugala 8, Njemačke 7, iz Slovenije su najavljena dva – Guerila i Korenika & Moškon. Izlagači imaju stol sa stolnjakom, čaše, posudu za ispljuvavanje vina, dvije sjedalice… Ovaj vinski festival Millésime Bio inače postoji od 1993. godine.

RINFUZA U AMSTERDAMU – Kad se govori o međunrodnm sjamovima vina, svima su ponajprije na pameti ProWein u Düsseldorfu te Šangaju, Vinexpo u Bordeauxu i Hong Kongu, TDC u Hong Kongu, London Wine Fair, Vinisud, Vinitaly… Teško da ćete u razgovoru o vinskim sajmovima čuti za jedan drukčiji, primjerice koji se krajem godine održava u Amsterdamu, a riječ je o smotri rinfuznoga vina Bulk Wine Fair. To je zasad još, pogotovu u odnosu na gore spomenute sajmove, nevelika manifestacija, ali koja potiho i bez glamura ipak pomalo privlači sve veći broj i izlagača i posjetitelja. Organizator tvrdi da je na najnovijem, nedavno održanome izdanju sudjelovalo 176 izlagača iz 16 zemalja, dok ih je godinu prije bilo 140.  Posjetitelja – i to u velikome broju vinskih trgovaca – došlo je 5800, dok ih je lani bilo oko 4000. Objašnjenje? Valjda je stvar u tome da mnogo konzumenata koji rado popiju vino ili nema dovoljno novaca da kupuje skuplju kapljicu ili se ne razumije dovoljno u vino pa im je svejedno što se pije važno je da je cjenovno povoljno i da nosi naziv vino.

Federico Castellucci, koji je do 31. prosinca 2013. bio direktor međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino OIV, izašao je s podatkom da u ukupnoj trgovačkoj razmjeni rinfuzno vino drži čak 40 posto udjela, u novčanoj vrijednosti to je nekih 10 posto od ukupnoga prometa, a naznake su da bi se obje brojke mogle ubrzo i povećavati. Na sajmu u Amsterdamu se moglo litru vina u veleprodajnom rangu naći već za jedan dolar – tako su ga nudili Amerikanci, ali kod ponuđača malo dalje litra vina toga ranga iz Čilea, Španjolske i Italije mogla se dobiti za upola manje (0,45 odnosno 0,50 dolara)…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVodic svjetskim vinskim sortamaGODIŠNJE NAGRADE OIV-a – Na kraju svake godine, već podosta vremena, međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino OIV sa sjedištem u Parizu dodjeljuje nagrade za literarna ostvarenja na temu vinove loze i vina. Tako je bilo i za 2013. Dobitnike bira posebna strukovna komisija sastavljena od sveučilišnih profesora, novinara, pisaca, znanstvenika, povjesničara, sommeliera, enologa, pravnika, u svakom slučaju osoba profesionalno vezanih uz svijeta vina. Žirijem predsjeda Slovak František Lipka, veleposlanik Slovačke u Crnoj Gori. Nagrade se dodjeljuju u više kategorija, konkretno za segmente vinogradarstva, enologije, ekonomije i prava (zakona) vezanog uz vinogradarstvo i vinarstvo, povijesti vinove loze i vina, za područja Vino i zdravlje, Vino i teritorij, Vino i hrana, za monografije, radove pripremljene za simpozije… Najnoviji dobitnici su David Maghradze, Laura Rustioni, Attilio Scienza, Jozef Turok i Osvaldo Failla za područje vinogradarstva (u Gruziji), Jancis Robinson, Julia Harding i José Vouillamoz za Vodič svjetskim vinskim sortama, pa Louis Latour za knjigu o burgundijskom vinu, Sławomir Chrzczonowicz iz Poljske za Leksikon o vinu, kanadski sommelier Jacques Orhon za knjigu Vina novoga svijeta, potom Fedor Malík, Katarína Furdíková, Tibor Ruman, Fedor Malík jr za Vinarsky Lexikon, itd. Na slikama su Nj.E. František Lipka, s kojim se inače Svijet u čaši druži na ocjenjivanju vina Concours Mondial de Bruxelles, te korice Vodiča svjetskim vinskim sortama Jancis Robinson, Julije harding i Josea Vouillamoza.

SAINTS HILLS ZA NEZBRINUTU DJECU – Vlasnici vinarije Saints Hills supružnici Ernest i Ivana Tolj sa svojim njemačkim partnerima organizirali su u Münchenu humanitarnu gala-večeru na kojoj je prikupljeno više od 20.000 eura netto prihoda za potrebe Doma za nezbrinutu djecu u Zagrebu. Okupljeni uglednici su pohvalili ovu novu inicijativu, te iskazali nadu kako će postati tradicijom. U ime Dječjeg doma u Zagrebu donaciju je preuzela logopedica Svjetlana Tončetić Bogović.

Večer su svojim dolaskom podržale i hrvatske glazbene zvijezde Petar Grašo i Danijela Martinović koji su posebno za ovu prigodu upriličili i prvi zajednički nastup na sceni.

Na aukciji se nudilo vino Dingač iz serije ET iz jako dobre berbe 2008.godine, iz koje je  u toj kategoriji napunjeno samo 75 boca. Sve su boce na aukciji prodane. To je vino sazrijevalo u novim barriqueima dva puta po 12 mjeseci. Boca je s ekskluzivnim dizajnom za koji je Saints Hills nedavno primio svjetski priznatu nagradu Pentawards. Vrijednost tog vina se zapravo može teško procijeniti.

Na humanitarnoj aukciji 75 boca smo prodali po cijeni od po 500 eura za svaku, kazao je Ernest Tolj. Htjeli smo oplemeniti naš posao, proizvesti vino koje bismo namijenili isključivo u humanitarne svrhe, i tako pomogli djeci, koja su naša budućnost. Preporučili bismo svakome tko posjeti Zagreb, da barem nakratko navrati u Dječji dom u Nazorovoj. Nevjerojatno je s kojom količinom ljubavi djeca prihvaćaju kad im netko dođe u posjet. Ako se za djecu može učiniti i još više od jednog posjeta, vjerujem da je to vrijedno svakog truda s naše strane, istaknuo je Tolj.

Nakon velikog uspjeha, u planu je već i druga humanitarna večer u Londonu! Saints Hills for Kids postat će godišnji projekt vinarije Saints Hills i obitelji Tolj. Termin sljedeće licitacije je 28. studenog 2014. u Londonu

.

armand de Brignac collection

MILIJUNSKA KOLEKCIJA – Armand de Brignac otkrio je svoju novu šampanjsku kolekciju, vrijednu više od milijun dolara! Ona sadrži 218 butelja prestižnog šampanjca, od butelja 0,75 l do boce zapremnine od čak 30 litara. Boce su ukrašene kreacijama u Americi znanog umjetnika grafita Aleca Monopolyja. Kolekcija je predstavljena u XS Night-clubu u Las Vegasu na dočeku nove godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPET GODINA NA VINSKOJ SCENIMladen Rožanić Roxanich proslavio je jubilej: pet godina od izlaska njegovih prvih vina na tržište. U Galeriji vina Miva Gordanu Mohoru darovao je kao znak zahvale za dobru suradnju poprilično veliku bocu cabernet sauvignona iz 2008. S obzirom na praznike, bocu ma kako je velika nije bilo teško dosta hitro isprazniti. Ali Rožanić ima nove adute u rukavu – dva pjenušca koja zasada doduše tek mogu prigodno kušati prijatelji a koja trebaju izaći pred ljeto, riječ je o Blanc de blancu od Chardonnaya i roséu od Borgonje i Terana…

 HSK Sinisa Lasan Filip Savic Ivan JugFILIP SAVIĆ JE NAJBOLJI SOMMELIER Hrvatske 2013! – Filip Savić, sommelier rovinjskog hotela Lone, na slici u sredini, pobjednik je 17. prvenstva sommeliera Hrvatske, održanog u rovinjskom hotelu Lone, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba. Prvenstvo je tijekom dva dana okupilo 26 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Uz Savića, u finalu su se natjecali Ivan Jug, sommelier zagrebačkog restorana Bistro Apetit, te Siniša Lasan, sommelier zagrebačkog restorana Trilogija. Prvak je skupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala, npr. u prepoznavanju pića naslijepo, njihovom serviranju, ispravljanju vinske karte i u komunikaciji s gostima. Filip Savić će za nagradu posjetiti glasovitu šampanjsku kuću Moet&Chandon u francuskoj regiji Champagne.

 Vinakoper  aukcija degustacija

Vinakoper predaja cekaDOBROTVORNA AUKCIJA BARRIQUEA – U Hiši refoška Vinakopera u Kopru odigrala se već 15. dobrotvorna licitacija vina iz barriquea. Prihod s aukcije namijenjen je Odjelu za pedijatriju opće bolnice u Izoli. Najviše zanimanja kupci su pokazali za vina od sorata Syrah s položaja Purissima i Cabernet sauvignon s pozicije Debeli rtič. Dobrotvorna aukcija vina u korist opće bolnice u Izoli počela je 1999. Na ovoj zasad posljednjoj aukciji ponuđena su vina iz 12 barriquea iz berbe 2013, konkreno malvazije, refoška, merlota i cabernet sauvignona te po jedan barrique žutog muškata, crnog pinota i cabernet franca. Isklična cijena za litru vina iznosila je 10 eura. Predsjednik uprave Vinakoper Nevio Pucer nakon aukcije predao je, u nazočnosti glavnog enologa Vinakopera Boštjana Zidara predstojnici pedijatrijskog odjela bolnice dr. Ireni Cetin Lovšin ček u vrijednosti od 9.675,00 eura.

DANI JADRANSKIH LIGNJI – U organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, konobe i restorani sjeverozapadne Istre upriličili su gourmet manifestaciju – Dane jadranskih lignji. Uz Dane školjaka, istarskih šparuga i švoja, Dani jadranskih lignji jedna su od četiri ključne gourmet manifestacije klastera. Posebne menije na bazi jadranske lignje nudilo je 11 priznatih restorana i konoba Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADINGAČ 50 ̊ – Dingač, na južnim padinama poluotoka Pelješca, dobrano je nakošen. Kosina, vrlo gusta sadnja i do 8000 pa i 10.000 loza po hektaru, trostruka insolacija (izravno od sunca, odbljeskom s mora i s kamenja ispod trsa), poneki poskok koji uživa na sunčevoj toplini, pa ručna obrada i magarac koji je prenosio grožđe do podruma karakteristike su te naše čuvene vinogradske pozicije. Dosad se motivima odnosno pojmovima na etiketama prema potrošaču komuniciralo samo s magarcem i poskokom (Dingač Pepejuh, pepejuh je lokalni naziv za poskoka), a sad je izašlo dizajnersko rješenje vezano i uz nagib. Badel 1862, koji je prije koju godinu prekinuo suradnju s PZ Dingač, snašao se suradnjom s drugim pelješkim proizvođačem, i eto ovih dana, kao božićni dar ljubiteljima crnjaka, lansirao vino s likovnom opremom koja sugerira upravo strminu i to s brojčanom oznakom što točno govori i kolika je, a ona je 50 ̊. Za vizualni identitet vina Dingač 50 ̊ 2010 odgovoran je i ponovno Studio Cuculić, koji se već bio istaknuo rješenjem za Badelova vina iz serije Korlat. Etiketa je tamno crvena, kao što je i vino dingač, a izrezana je jednim dijelom jače ukoso kao što je i strmina položaja. Naziv vina: Dingač 50 ̊. Diskretno je na etiketu apliciran i magarac. U Badelu 1862 u Zagrebu, uz sjajnu upravo i u tome vinu dugo pacanu a potom i dugo pirjanu teleću obrazinu chefa Raula Lajtmana iz Lida sa zagrebačkog Jaruna (dojam je da mu je najviše muke oko prilagođavanja jelu zadala polusuha blago botritizirana daruvarska graševina, no odlično se dosjetio prigotoviti rižot sa slaninom i s kruškom viljamovkom kuhanom u tome vinu… ), predstavljeno to vino koje je napunjeno u 15.000 butelja.

Novi glavni direktor Badela 1862 Ivo Markotić, glavni enolog Dubravko Ćuk, enolog Mladen Zrno i koordinator Dalibor Kulišić uz taj Dingač 50 stupnjeva predstavili su i daruvarske adute Sauvignon 2012 i Graševinu 2012 s crnom etiketama, te Merlot 2010 Korlat i Syrah 2010 Korlat (iz 2010. Badel 1862 iz 2010. ima ukupno od sva tri svoja Korlata – treći je cabernet sauvignon – 140.000 butelja!).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OD RUŽE PREKO MEDA i ORAHA DO KARAMELA i KAVE – Traminac – bomba, a tek Torta Traminac! A bombarderi – enolog Iločkih podruma Mladen Papak i chef Almo Čatlak. Kriška iločke Traminac torte i čaša – dvije (pa, tko bi se zaustavio samo na jednoj!) iločkog traminca iz gornjeg kvalitativnoga ranga, i – miran si što se tiče unosa kalorija cijeli tjedan. Moglo bi nam se uskoro s vrha vrhova i sugerirati da se hranimo i da pijemo tako, fino! Istina, potrošit će se jednokratno na tortu i na traminac, ali ušparat će se na hrani sljedećih šest dana! A i ne samo to: s ovako elitističkom prehranom s visoko kvalitetnim skupocjenim namirnicama razvijat ćemo dobar image prema van a korist će biti za džep dugoročna, jer i kako se želudac bude jače stiskao od šestodnevnog nejedenja tako će se moći svaki put kad dođe red na klopu i smanjivati porcija… I što je također važno: od jedne porcije Traminac Torte i od čaše predikata tjedno neće, makar je riječ o slatkome, biti opasnosti od slatke bolesti…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odlična eno-gastro, hedonistička i edukativna predstava Mladena Papka, direktora Iločkih podruma, u Agrokorovoj Akademiji u Zagrebu s paletom traminaca u raznim kategorijama proizvoda i u raznim godištima. S devet ponuđenih traminaca vodio je aromama od ruže meko meda, oraha, karamela do kave i finih blagih petrolejskih nota, zatim godištima od najmlađega, 2011., preko 2009, 2008, 2007. do daleke 1987, a kategorijama od kvalitetnoga (selected) i vrhunskoga (premium) te nadpremium Principovca preko kasne i izborne berbe, izborne berbe bobica i izborne berbe prosušenih bobica i ledene berbe, do arhive. Jedinstvena prigoda na jednom mjestu susresti se s draguljima. Chef Almo Čatlak pobrinuo se za prikladna jela, a zvijezda večeri bila je spomenuta iločka Traminac-Torta od prosušenog raznog voća te orašastog voća što raste na području iločkoga dijela Podunavlja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Usput, ali bitno, pitanje: nudi li se, i preporučuje li se, igdje u nas, kao zemlji koja želi biti pri vrhu u vinu, gastronomiji i turizmu, u ekskluzivnijim ugostiteljskim objektima – restoranima i (boljim) slastičarnicama, upravo ta iločka Traminac-Torta s čašom iločkog predikatnog traminca, pa rapska, makarska (Makarana), imoćanska torta s čašom – kad već nemamo klasičnog izvornog prošeka odnosno kad više službeno ni ne smijemo rabiti riječ prošek – slatkog desertnog vina s juga?…

KUTJEVAČKI NEBBIOLO i DALMATINSKA KONTRA – Intrigirajući noviteti na tržištu u nas: pijemontski nebbiolo iz Kutjeva te primoštenski babić i dingač zajedno, pod nazivom Kontra!

Nebbiolo, sorta za koju se ispostavilo da nigdje ne daje tako dobar rezultat u vinu kao u Pijemontu, u oblasti Cuneo, preciznije u apelacijama Barolo i Barbaresco a tek donekle su blizu uradci od Nebbiola iz talijanske Valtelline kod jezera Como, posadio je kod sebe Vlado Krauthaker, i tako svojoj listi pokusno uzgajanih dvadesetak kultivara pridodao još jednu od svjetskoga značenja. A dvojica prijatelja Leo Gracin, proizvođač babića iz Primoštenskoga vinogorja, i Vedran Kiridžija, proizvođač plavca i dingača s Pelješca, odlučili su kao simbol svojega prijateljevanja izaći s vinom od babića iz primoštenske vinogradarske čipke i dingača od Plavca maloga s južnih strmih padina Pelješca, u omjeru 50:50. Svakako dvije zanimljivosti, jer su posebnosti.

Krauthakerov Nebbiolo (vrhunsko, suho, 13,0 vol %) iz 2011 ugodno je zaobljeno i (već) pitko vino, ali, s obzirom da poznajem nebbiolo s izvora, iz Pijemonta,  za jači naklon njemu treba ipak više. Pričekajmo, uradak što se tiče sorte u aromatskom smislu obećava, međutim donekle je neuvjerljiv stoga što je već premekan, naime vina od sorte Nebbiolo muška su, karakteriziraju ih snažne kiseline i snažni tanini te kapljici treba duže vremena da sazrije da bi bila doista spremna za popiti za užitak. A, opet, što ona duže odležava u boci to više dobiva na dodanoj vrijednosti! O tome – dodanoj vrijednosti – u nas se na žalost još premalo razmišlja. Trsje Nebbiola kod Krauthakera je još vrlo mlado, a i Krauthakeru, logično, nedostaje iskustva da s nebbiolom postigne špice.

Nebbiolo Kontra ukosoPromišljam naglas: Vlado Krauthaker ima toliko sorata u svom eksperimentalnom vinogradu (Incrocio Manzoni, Viognier, Verduzzo, Goldburger, Blauburger, Rotgipfler, Malbec…) da bi, po meni, to već i trebao na bolji način marketinški (is)koristiti. Da sam na njegovu mjestu, išao bih na sljedeći način: za svaku sortu kod ponajboljih proizvođača koji je uzgajaju usvojiti tradicijsku i za to vino apelacijski propisanu tehnologiju proizvodnje, i onda izlaziti na tržište s verzijom dobivenom od tih sorata uzgojenih u kutjevačkim vinogradima. S vremenom svakako u produkciju ugrađivati i ono nešto vlastito, da proizvod špice na kraju dobije i jače obilježje i kraja i samoga proizvođača. I onda, budući da se radi o manjim količinama, vina puniti u magnume kao posebnu ponudu. Naravno, informacijama ne zaobilaziti medije javnog informiranja, jer danas se zna: ako se nešto ne objavi, nije se ni dogodilo…

Primjer Kontre Gracina i Kiridžije novost je u nas, ali ne i vani. Hrvatski vinari nisu skloni niti vina označavati nekim drugim nazivima osim nazivom sorte, primjerice nekim tradicijskim lokalnim izrazima koji bi pojačali vezu vina s teritorijem. To je vjerojatno stoga što još ne shvaćaju u dovoljnoj mjeri vrijednost i važnost isticanja svojega područja. Jer oni žive od toga područja i moraju u vinu i živjeti i s tim područjem! Graševina, Pošip, Malvazija, Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Cabernet sauvignon, Syrah i dalje kraljuju na etiketama, tek kod Plavca maloga rabe se nazivi bolje pozicije kao Dingač, Ivan Dolac, Murvica… Pa zar u nam žilama na izraz Dingač, Ivan Dolac, Murvica ne zastruji krv jače? To su geografski pojmovi koji su odmah i reklama za to područje!

Prijateljski i marketinški nije loše napraviti ovakav izlet u domenu iznimke što su ga sada učinili Gracin i Kiridžija. Na etiketi stoji da je to bio pokušaj spojiti naizgled nespojivo, i da je to na neki način rezultat dalmatinskog dišpeta (prkosa), iako u današnje vrijeme, kad je u marketinškome smislu sve moguće, nije jasno zašto prkosa, ali ako je riječ o prkosu, dišpetu ili, po gosparski, despetu, zašto onda rabiti banalni naziv Kontra kad je zapravo sjajan (i internacionalno odlično prihvatljiv) izraz Despet?

ARNIE & ME, BODY BUILDING & HANDGLASS EXCERCISE – Bok Arnie, kako si, što je nova? Que pasa? Ima li nam spasa?

Glasoviti Arnold Schwarzenegger, susjed (Austrijanac), mišić (bilder) ali i mozak (uspješni poslovni čovjek, iskustvo na položaju guvernera Kalifornije), uvjerava (kao i svi političari) da nadu ne treba gubiti, nužno je sportski i zdravo, pravilno se hraniti, disciplinirano živjeti. Lijepo rečeno, problem je što mnogi koji nas dovode do ruba uglavnom i žive zdravo, sportski i disciplinirano ali disciplinirano za sebe a baš i ne i za društvenu zajednicu, pa je veliko pitanje koliko običan mali čovjek i može živjeti doista sportski, zdravo i disciplinirano. Schwarzenegger, čeličnih mišića, za zdravlje – ženama pogotovu protiv glavobolje! – preporučuje iznad svega raznovrsnu prehranu, a za one koji žele i više, tj. da pokažu mišiće ima i dodatna rješenja.  Objavio je da je s mišićavom kompanijom Muscle Pharm dogovorio da se lansira ekskluzivna linija nutricionističkih dodataka Arnold Series koju su zajedno razvili on i znanstvena i strukovna ekipa Muscle Pharma. Za početak je, nedavno, na tržište pušteno osam suplemenata, koji se mogu kupiti u prodavaonicama zdrave hrane i prehrane te putem interneta. Već četiri desetljeća sam u akciji da promoviram fitness, i to je rezultiralo velikom svjetskom konvencijom o fitnessu, zatim sa šest knjiga, seminarima po cijelome svijetu, i mojim posjetima 50 država u ulozi predsjednika Savjeta za fitness i fizičko zdravlje, veli Arnold, s kojim sam se slikao nedavno u Beču, moram reći da mi pri rukovanju nije stiskom zdrobio šaku, ali, doduše, i to da mišići nisu prijelazni, mora se čovjek ipak pomučiti za njih…

Schwarzenegger i Suhi

MusclePharm osnovana je 2008. a osnivač je nekadašnji NFL igrač Brad Pyatt. Samo četiri godine poslije dobila je od tijela Bodybuilding.com priznanje kao Brand godine. MusclePharm razvija i proizvodi dodatke dnevnoj prehrani za sportaše pogotovu za one koji  su zainteresirani za vitku liniju i za body building.  Svi proizvodi, uključujući i ove koji su izašli unutar Arnoldove serije, kreirala je ekipa vrhunskih stručnjaka za prehranu nakon niza istraživanja provedenih u MusclePharm Sports Science Center & Research Center u Denveru, Colorado.

Hej Arnie, vidim da stvar radiš na suvremenoj naučnoj bazi, no da li se ikad sjetiš svoje mladosti, sela, možda i nečeg klasičnoga kao kruha i masti, češnjaka? Nekad smo (i mi u gradu) na tome rasli, mislim naravno na domaću svinjsku mast i domaći češnjak, onda baš nije bilo suplemenata. Možda imaš i pravo da se baviš dodacima prehrani kad se danas samo sjedi i kad je danas – s obzirom da se uzgajaju svinje koje ne daju masnoću pa i šunka i pršut, koji jednostavno više nisu to bez debelog prsta bijeloga sa strane uz crveno – jedva moguće nabaviti DOMAĆU svinjsku mast, dobar DOMAĆI špek a i DOMAĆI češnjak… Ja, srećom, imam na selu pajdaša Štefa kod kojega poslije kolinja u studenom ili prosincu mogu doći po domaću svinjsku mast, bijelu k’o snijeg, masnu k’o mast, zdraviju nego vlast, i posve u slast…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKOLINJE i RAJNSKI… – Plešivička vinogradarsko-vinarska obitelj Šember iz Donjih Pavlovčana za svoje potrebe (privatno i za ono što nude gostima kao seosko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) u tijeku godine sredi i do 12 pajceka!  Svi hvale friške čvarke, krvavice, češnjovke, špekericu, kasnije i špek i šunke… Ali, lijepe vijesti vezane su i uz rajnski rizling: vrlo uspjelo vino berbe 2011, proizvedeno uz maceraciju od 20 dana u drvenim otvorenim kacama i dozrijevano u bačvama od 20 hl, te rajnski rizling 2011 iz amfore maceriran pola godine i dozrijevan u specijalno za nj izrađenoj bačvici od 400 litara. Oba vina punit će se na proljeće i onda, nakon par mjeseci u butelji, izlaze na tržište. Valjda će Zdenko Šember ako ne sve a ono barem nešto od ovog maceriranoga vina u amfori napuniti i u magnume… Fino je fino, ali uvijek ima i finije – duplonka je duplonka!

Tignanello kod VivataVIVAT  FINA VINA – Kušanje, na prijelazu godina, Taittingerovog Rosea brut i Antinorijevog Tignanella u vinoteci Vivat Fina Vina. Ima tamo, bogme, dragulja, život bi bio stvarno ljepši kad bi vlasnik i uvoznik Boris Ivančić ovakve degustacije priredio ne samo na prijelazu iz godine u godinu nego i na prijelazu iz mjeseca u mjesec! Svi nazočni složili su se s tim prijedlogom, jedino još Boris nije izričito rekao svoju

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADVA DESETLJEĆA VINSKIH AKADEMIČARA – Vinska akademija Austrije (Wein Akademie Österreich), sa sjedištem u Rustu u Gradišću, slavi 20 godina stvaranja i promoviranja Vinskih akademičara, dodjele uspješnim polaznicima svojih tečajeva titule s koje se može doći do prestižnog naslova Master of Wine. Vinska Akademija Austrije ušla je svojedobno u partnerstvo s Vinskim veleučilištem u njemačkom Geisenheimu, te s Kampusom Wädenswil sveučilišta u Zürichu, a potom i u suradnju s Borkollégiumom iz Budimpešte i s Vinskom akademijom Alto Adigea/Južnog Tirola, pa s Vinskom Akademijom iz Praga i s Wine and Spirits Institutom. Edukacijske programe Vinskoj Akademiji Austrije ponudio je i Institut Masters of Wine. Gradišćanski Rust danas je jedno od samo četiri mjesta u svijetu gdje se održavaju puni tečajevi Instituta Masters of Winea. Tečajeve tu pohađaju brojne osobe profesionalno vezane uz vino, ne samo iz Europe, uključujući tu i Rusiju, nego i iz drugih kontinenata, posebice iz zemalja kao što su Kina, Singapur, Indija, koje izrazito rastu kao tržišta plemenitom kapljicom. Svakako valja reći da je glavni direktor Austrijske Vinske Akademije dr. Josef Pepi Schuller (na slici lijevo gore), koji je Gradišćanski Hrvat. Pet vinskih akademičara – Caro Maurer, Roman Horvath, Andreas Wickhoff, Frank Roeder i Pedro Ballesteros Torres (na slici desno) uspjeli su osvojiti naslov Master of Wine.

———————————————————————————————————————

IN MEMORIAM

OLYMPUS DIGITAL CAMERAO’ŠO DRUG PERO… – Otišao nam je (i) drug Pero. Pero Gabrić, gospodin u vrijeme drugova a drug u vrijeme gospode, uvik kontra, za mene, i mnoge, uvijek i gospodin i drug (prijatelj), poštenjak. Vrstan kroničar, stručnjak za turizam, a, otkako je u nas značajnije proradila vinska scena, i osoba koja je imala što reći i na temu vina, gastronomije turizma. Jednostavan a kompleksan, uvijek pristupačan, drag… Koliko li je samo šankova, i rukava sakoa, i lijepih riječi utrošio, ali ne i potrošio…

Dragi Pero, osiguraj nam, ako je to moguće, tamo gore kakvo mjesto za šankom, da, kad se – moguće i uskoro! – sretnemo ponovno, u tom novom okruženju, i opet zajedno prodivanimo koju čašicu, slično kao što smo to činili ovdje, dolje. Nema ništa bez gemišta, i druženja izravno, sve ostalo je današnja puka elektronika…

S tobom – drug Suhi

—————————————————————————————————————

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: