Inicijative / TAJ ČAROBNI TAVAN!

                                                OLYMPUS DIGITAL CAMERASpomenik kumici na zagrebačkoj tržnici Dolac

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK 

  Google translater: http://translate.google.com/translate_t

SOCIJALNI i ENO-GASTRO MOMENT: ODLIČNA ZAMISAO O SUSRETIMA i DRUŽENJU, U POTKROVLJU STAMBENE ZGRADE, PREHRAMBENO OSVIJEŠTENIH i HEDONIZMU ZA STOLOM SKLONIH OSOBA S GRADSKOG ASFALTA s IZABRANIM PONUĐAČIMA DOMAĆE UZGOJENIH NAMIRNICA TE MAJSTORIMA KOJI NA LICU MJESTA TE NAMIRNICE PRETVARAJU u ODLIČNA JELA 

Nekome je tavan spremište za određene predmete koji se ne rabe svaki dan, ali grupi mladih, moglo bi se reći prehrambeno osviještenih i hedonistički nastrojenih te izrazito društvenih ljudi iz Zagreba tavan služi za nešto sasvim drugo – za Eno-gastro laboratorij, i za Mali plac, a to su specifični tulumi, događanja s puno ritma i cijeloga tijela u pokretu međutim ne toliko uz uobičajenu stimulaciju pop-glazbe koliko uz stimulaciju miomirisa iz tave, zdjele i čaše, te novih kontakata kao i veselog druženja što otklanja stres.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAJelena Mikin i Jelena Nikolić osmislile su priču o čarobnom Tavanu

Riječ je ovdje doista o vrlo korisnim i opuštenim susretima između ponuđača hrane i pića s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji, primjerice na Malom placu – 21. prosinca 2013. Mali plac je obilježio godinu dana postojanja! – na čarobnom Tavanu od 11 do 19 sati postaju kumice, te potrošača željnih izvornih mirisa i okusa, dakle publike koja voli domaću namirnicu i domaću kuhinju svojih mama, baka. Cijelu stvar vezano uz Eno-gastro laboratorij i Mali plac osmislile su dvije Jelene – Jelena Nikolić, vlasnica Tavana i blogerica, i njena prijateljica Jelena Mikin, a zdušno im pomaže eno-gastro bloger Ivan Vrban. Ideja odlična, čut će se, siguran sam, i još jače za njih i njihovu inicijativu ukupno nazvanu Tavan je javan

 OLYMPUS DIGITAL CAMERASvatko od pozvanih – dakle i oni koji nisu ponuđači nego se žele podružiti i podijeliti s drugima neka svoja eno-gastro iskustva, donese sa sobom ponešto, pa se kuša, i o tome priča, a tog popodneva Lorena Meeda, na slici s Ivanom Vrbanom (www.Enogastrobrutal) donijela je na Tavan svoj kolač od konoplje, koji je odmah iz poznatih razloga izazvao veliku pažnju prisutnih, ali poslije se vidjelo da mu pažnju treba posvetiti iz sasma drugog razloga – naime zato što je osobito okusan. Lorena veli da za nj koristi brašno od konoplje, zatim lješnjake, mrkvu, limun, naranču i đumbir

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEno-gastro laboratorij na Tavanu opremljen je štednjakom i svime što treba za kuhanje i posluživanje hrane. Proizvođačke-ponuđačke i kuharske zvijezde tog popodneva bila su braća Čučković, mesari iz Rijeke

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čučkovići su sa sobom donijeli svježe napravljene kobasice (svinjske, debrecinke i od mesa divljači) za kuhanje/pečenje, te meso od kojega su na licu mjesta prigotavljali  svoje specijalitete, npr. svinjski kare s medom (desna zdjela). Kare bez kosti stavi se u vodu s medom od kadulje i đumbirom te lukom u kori, češnjakom i mrkvim pa se to krčka oko tri sata… Nudili su se, u teglicama, i umaci domaće produkcije

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAJela su popraćena vinima mladih perspektivnih snaga Marka Sladića iz Skradinskog vinogorja i  Ivana Buhača iz Iloka

Taj čarobni Tavan, dakako s velikim početnim slovom, na vrhu je stambene zgrade na području zagrebačkoga Medveščaka. Jelena Nikolić, i Jelena Mikin došle su na zamisao da, stoga što je Jelena Nikolić vlasnica prostora u potkrovlju, upravo tu počnu povezivati ljude dobre volje, dobrih proizvoda, dobroga ukusa ali i one kod kojih bi trebalo razviti dobar ukus. Dvije Jelene ustanovile su prije godinu dana neprofitnu udrugu za promociju domaće hrane, a kako Jelena Nikolić ima blog Sjedi i jedi, promidžba je učinila svoje, i odziv publike prilično je velik…

Oznaka Protected designation of origin ZOIOznaka Protected geographic indication PGI ZZIOznaka Traditional specialty guaranteed TSG

Od prvotne ideje o eno-gastro hedonističkome druženju, s vremenom bi se upravo i takvim akcijama kakve su na čarobnome Tavanu moglo dati veliki doprinos daljnjem razvoju hrvatskih proizvoda s oznakom zaštićene oznake izvornosti, oznakom zaštićenog geografskog porijekla i s oznakom jamstva tradicijskog specijaliteta, a mogao bi se razviti i dobar biznis, bila bi to velika stvar…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: