MERANO: KURHAUS – VINSKI FORT KNOX!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IWF MERANO 2013

IZNIMNO OKUSNA i NOVČANO VISOKOVRIJEDNA MANIFESTACIJA OKUPLJA NAJBOLJE OD NAJBOJEGA, ALI i – NAJSKUPLJE OD NAJSKUPLJEGA

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK 

Google  translater: http://translat e.google.com/translate_t

Bio je to još jedan veliki uspjeh za sve, komentar je iz redova organizatora međunarodnog festivala vina i kulinarike u Meranu, ove godine 22. po redu. Vidjevši dobro, nakon više posjeta festivalu, o kojim je izlagačkim imenima tu riječ i uvjerivši se u sklonost Talijana i njihovih gostiju u Meranu prema finoj papici i kapljici, svjestan i kupovne moći stanovnika Alto Adigea/Južnog Tirola i okolnih te bližih zemalja (jednodnevna ulaznica stajala je ovaj put na blagajni 90 eura!) odakle su mnogi posjetitelji (Austrija, Švicarska, Njemačka), zatim uvažavajući značajnu geografsku poziciju grada Merana u Europskoj uniji u smislu tržišta za vino, znajući i za visoki smisao za vino i gastronomiju te za njemačku pedantnost organizatora, nisam, bez obzira na to što još ekonomska kriza nije prošla, ni sumnjao u veliki uspjeh i ovog najnovijeg izdanja manifestacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Merano, dvorana Kurhausa s vinarima iz Pijemonta, Trentina i Alto Adigea, Furlanije, Franciacorte: kao u košnici!

Festival vina i kulinarike u Meranu, inače vršnjak revije Svijet u čaši, navršio je punu 21. godinu postojanja. Manifestacija u Meranu počela je uoči samog klasičnog festivala, s Bio&Dynamicom, međunarodnom smotrom vina iz eko-produkcije. Izdanje 2013 završilo je, prigodno, baš na Martinje! Ponajbolja svjetska vinarska imena, a ti vinari donijeli su sa sobom samo ono najbolje. Jer – to je Merano! Obilje sjajne hrane – u šatoru dužem od 100 metara dominirali su ponuđači delikatesa tipičnih za svoj kraj (sir, pršut, kobasice, špek i slanina, maslinovo ulje, destilati, likeri, tjestenine, pekarski i konditorski proizvodi, čokolada, marmelade, umaci, kava…), ali bilo je i proizvođača plemenite kapljice te piva, i to i piva s – grožđanim moštom!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Među osobito posjećenima na festivalu: Martin Foradori, Hofstätter, Tramin. Odlični bijeli pinot Barthenau vigna san Michele 2011, crni pinot Barthenau vigna san Urbano 2010, jako dobar Kolbenhof Gewürtztraminer 2012. Hofstätter inače ima i izvrstan lagrain

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alessio Dorigo iz okolice Udina nastavlja stopama oca Girolama. Izvrstan Montsclapade 2009 (bordoška kombinacija – merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U šatoru: sir, maslinovo ulje, suhomesnati proizvodi, začini, čokolada i konditorski proizvodi, pivo, destilati…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Siegrfied Sepp i njena ekipa iz kuće Delizia iz Merana došli su s raznim vrstama senfa: selječkim, s jabukom i hrenom, s marelicom i medom, s malinama, s crnim ribizom, s bazgom, s tartufom…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pivo začinjeno s – moštom Picolita! Tradicija u pivarstvu u sjevero-istočnoj talijanskoj pokrajini Furlanija Venecija Julija dugačka je, a u ovome slučaju u sektor piva ušli su Marco i  Masssimo Zorzettig iz vinogradarsko-vinarske obitelji iz mjesta Ciovidale del Friuli. Htjeli su se okušati u novom izazovu. Obiteljsko gospodarstvo ima sedam hektara oranica na kojima su Zorzettigi posadili ječam na šest hektara, za proizvodnju malta, te na jednom hektaru žito.  Pivovaru su sagradili u mjestu San Pietro al Natisone, kamo se potokom slijeva čista voda s brda Mia, idealna za proizvodnju piva. Njihova pivovara Gjulia je posve manufakturna, nudi redovnih pet piva, od svijetlog preko smeđkastoga do tamnoga, prva fermentacija je u inoksu a druga u boci. Kao posebnost je specijalno svijetlo pivo Grecale – svijetlo, bijelo, s dodatkom mošta od znane furlanske sorte Picolit, s devet volumnih postotaka alkohola. Na tržište izlazi samo u studenome. i jako je dobro!

Među brojnim atraktivnim radionicama sa skupim ulaznicama, a bilo ih je 14 s kultnim vinima sa svjetskoga vrha, jednu svakako valja izdvojiti: riječ je o onoj s brunellom u glavnoj ulozi a posvećenoj nedavno preminulome velikanu toskanske vinske filozofije i proizvodnje Francu Biondiju Santiju. Osam godišta, od 1971. do 2008. predstavili su sin preminulog velikana Jacopo Biondi Santi i Ian d’Agatha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADegustacija vertikale u počast nedavno preminulom Francu Biondiju Santiju, zaslužnom za renesansu brunella iz Montalcina

U zgradu Kurhausa kročio sam već i prijašnjih godina, a pogotovu i sada, pun strahopoštovanja. Ne samo zbog mogućnost kušanja izvanrednih vina! Naime, prošlo mi je glavom: pa ovo je prava riznica ne samo enološke, nego i novčane vrijednosti! Rekao bih da Kurhaus u Meranu tih festivalskih dana postaje – vinski Fort Knox!

A Fort Knox United States Bullion Depository, odnosno spremište zlatnih poluga SAD, (utvrđena) je zgrada u kompleksu Fort Knoxa u Kentuckyju, koji pripada američkoj vojsci. Taj iznimni dio Fort Knoxa čuva goleme količine zlatnih rezervi SAD te dragocjenosti koje su vlasništvo federalne vlade odnosno povjerene su njoj na čuvanje.  Spremište Fort Knox krije golemu količinu zlatnih šipki ili poluga, navodno nekih oko tri posto uopće rafiniranoga zlata u čovjekovoj povijesti! Međutim, usput rečeno, iako je upravo Fort Knox izraz koji slovi kao pojam ogromne novčane vrijednosti na jednome mjestu, on nije i najveće čuvalište zlata odnosno novčane vrijednosti, nego je drugo po redu, prvak je Banka federalnih rezervi SAD sa svojim podzemnim objektom na Manhattanu, koja u odnosu na ono što ima Fort Knox brine o gotovo dvostrukoj količini u težini i vrijednosti….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prva liga vina i vinara iz Bordeauxa – Union des Grands Crus, cijene prve kvalitativne chateau linije uglavnom sve iznad 120 eura, neka tzv. druga vina dosižu i stotku a kod njih je cjenovni prosjek oko 80 eura, s time što bih istaknuo, ne kao  obranu nego kao konstataciju,  da su ta tzv. druga vina kuće znatno porasla u kakvoći u odnosu na takva vina koja pamtim s kušanja od prije nekoliko godina. Domaine de Chevalier, s bijelim chevalierom 2011 u ruci gospođe Olivier, supruge vlasnika Bernarda Oliviera, inače aktualnog predsjednika Union des Grands Crus de Bordeaux. Kad se spominje bordoški kraj najčešće padnu napamet crnjaci od Cabernet sauvignona i Merlota, ali upečatljiva su i te kako i bijela vina od Sauvignona i Semillona. Inače, Weekend des Grand Crus de Bordeaux kad u Bordeauxu pod jednim krovom vlasnici najpoznatijih chateaua predstavljaju oko 100 vina (ovaj out berba 2011 i jedna berba po izboru svakoga od njih) predviđen je za 17. i 18. svibnja, Cijena ulaznice je 60 eura uz kupnju do 15. svibnja a 75 na blagajni na dan početka smotre

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Odlično ali također ne s cijenom nježno: Barolo Roberta Voerzija. Na slici s barolima  La Serra 2009 i Rocche dell’Annunziata 2009  su Voerzijev enolog-podrumar  Cesare Bussolo (desno)  te suradnik u vinogradu i u podrumu Makedonac Zvonko Petkov

Na meranskom festivalu 2013. predstavljeno je ukupno 1200 etiketa vina, kaže mi Marion Premer ispred organizatora. Ogroman broj prezentiranih vina maloprodajnom cijenom prelazi 30 eura za butelju, a vrlo veliki broj, s obzirom na reputaciju vinorodnih krajeva (Toscana, Bordeaux, Pijemont, Champagne, Franciacorta, Palatinat, Donja Austrija…), na godište berbe (bilo je vina starijih od 15 godina!) i na ime odnosno naziv proizvođača premašuje i pragove od 130 eura za butelju (prednjači kapljica članova Union des Grands Crus de Bordeaux). Vinari su za tri dana festivala svakako po etiketi morali donijeti, za degustaciju (možda ne nužno i potrošiti), barem po dvije a lako je moguće i po tri kutije sa po šest boca)… Procijenjena srednja vrijednost po butelji, veli Marion Premer, kreće se oko 28,50 eura. Računa se da je na festivalu, koji je službeno dopustio da u sva tri festivalska dana svaki proizvođač publici na kušanje nudi po tri uzorka, otvoreno i istočeno ukupno nekih 50.000 butelja vina, pa kad se taj broj otvorenih boca pomnoži s 28,50 dobije se ukupna srednja novčana vrijednost od 1.425.000 eura. Ali, tu stvar ne staje, naime u ovome izračunu organizator nije u obzir uzeo i butelje sa starim vinom koje se kao četvrta dopuštena etiketa na festivalu po službenom protokolu službeno smjelo točiti samo posljednjeg dana festivala. Na kušanje je ponuđeno nekih 500 butelja sa odležanim vinom iz berbi sve i do iz osamdestih godina prošloga stoljeća, a takve starije boce u maloprodaji nisu jeftinije od 100 pa i 150 eura, dakle samo u tim vinima bila je, po etiketi, prosječna novčana vrijednost od najmanje 50.000 eura, pa neka je proizvođač za tu prigodu kroz cijeli taj zadnji dan u onoj silnoj gužvi posjetitelja potočio po dvije boce, to je već 100.000 eura, znači riječ može biti o ukupno i znatno više od 1,5 milijuna eura novčane vrijednosti koje je tih dana čuvao objekt Kurhaus, doista prava banka vina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIzvrstan Bukkuram Padre della Vigna passito (prosušivano grožđe) iz Pantellerije, od sorte Zibibbo, poizvođač je kuća Marco de Bartoli iz sicilijanske Marsale, izvrsno i likersko vino Vecchio Samperi ventennale, od sorte Grillo, interesantan južnjački pjenušac Terza via 2010 od sorte Grillo

Bilanca 22. izdanja festivala u Meranu: 6500 posjetitelja s plaćenom ulaznicom u tri dana, to je, čujem, oko pet posto više nego lani. Lako je moguće da bi ih bilo i više da je izlagačka površina veća, tj. da nije ograničena na zgradu Kurhausa i na spomenuti šator pored. Neka rješenja za proširenje površine i povećanje broja izlagača te povećanje prihvata publike vide se u nekoliko ovećih kontejnera ove godine postavljenih na ulici ispred glavnog ulaza u Kurhaus, u tim su prostorima lijepo uređenima kao kušališta, održavane radionice vezane uz vino Valpollicelle (amarone, valpollicella, recioto…) i Pijemonta (barolo, barbaresco, nebbiolo, barbera…).

 OLYMPUS DIGITAL CAMERADugački red pred glavnim ulazom u Kurhaus, da bi se moglo unutra

Bilo je naprosto nevjerojatno za vidjeti: unatoč vrlo skupoj ulaznici posjetitelji su navirali doista u golemom broju tako da se za ulaz moralo čekati u dugačkome redu. A u samoj zgradi Kurhausa na ulazu u dvorane s najatraktivnijim vinskim imenima, ponajviše veliku dvoranu u prizemlju gdje su smješteni pijemontski vinari te vinari Trentina i Alto Adigea/Južnog Tirola kao i oni iz Furlanije Venecije Julije i Franciacorte, stajali su redari iz Vatrogasnog saveza koji su bdjeli nad ulazom i izlazom i u špicama, uglavnom između 13 i 17 sati, iz sigurnosnih razloga (mogućnost požara npr. i panike pri evakuaciji u tome slučaju) jednostavno su propuštali u dvoranu samo onoliko ljudi koliko bi ih u nekom trenutku izašlo…

– Nagrada je to za naš predani rad i za prikladan izbor u selekciji izlagača i u ponuđenim sadržajima – kaže utemeljitelj i direktor Helmut Köcher, i dodaje da je festival pokrenuo snažnu inicijativu za bolju promociju talijanskoga vina po svijetu, posebice na istočnim tržištima primjerice u Kini. – Stvar je debelo zasnovana na teritoriju i njegovim posebnostima, na zajedništvu proizvođača, suradnji proizvođača s institucijama, stalnom osuvremenjavanju marketinga…

Merano KineziTo znači da organizatori festivala u Meranu sada imaju bolje razrađene smjernice za privlačenje na festival vinskih trgovaca posebice onih s vinskih tržišta koja se naglo razvijaju, kao što je to npr. mnogoljudna Kina. Kako veliki naglasak Festival u Meranu stavlja na prodor s talijanskim vinom u mnogoljudnu Kinu, pobrinuo se da ga posjeti značajna kineska delegacija…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lijepa vina od lokanih kultivara Nero d’Avola (Harmonium) i Pernicone (Ribeca Sicilia 2011, 2008 i 2007) predočio je Federico Lombardo sa sicilijanskog posjeda Firriato iz okolice Trapanija

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iako su šouovi kuhara na festivalu bili na drugome mjestu, renomiranu cheficu Silviju Baracchi iz toskanskog restorana Il Falconiere (kuhala je ovog proljeća u Zagrebu na Zagreb Wine Gourmet Weekendu!) zatekao sam, i ne u bijelome nego u civilu, u vinskome dijelu, naime njen suprug proizvodi vino, a ona je u ovome slučaju bila promotor. Izvrstan Ardito 2009 od Syraha i Cabernet sauvignona, od nedavno nazočan i na hrvatskom tržištu!…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Andrea Machetti i Ricardo Illy. Moguće je da će uskoro imati prezentaciju u novootvorenom zagrebačkom hramu vina, kave i čokolade Sherry’s, naime taj lokal upravo njeguje kulturu tih proizvoda, a biznismen i nekadašnji gradonačelnik Trsta  Illy ima pod svojom kapom upravo i kavu i vino (posjed Mastrojani, brunello di Montalcino) i čokoladu…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poseban naglasak dan je u Meranu na nastup Gruzije. Prezentiralo se šest vinskih kuća – Winiveria, Alaverdi Monastery Cellar, Maisuradze, Schuhmann, Wine Man i Kakhuri, te proizvođač vinjaka Sarajishvilli.  Vina su bila od sorata Rkatsiteli, Mtsvane, Kisi i Saperavi. Gruzijci su donijeli sa sobom svoj specijalitet churchkhela, to je nešto slično proizvodu koji poznaju na Pelješcu pod nazivom mantala

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nije moglo proći bez proizvođača koji je kao ličnost znan iz sasma drugog filma a ne iz vinogradarstva i vinarstva, a to je fotograf Oliviero Toscani.  Vinogradi su mu u okolici Pise u Toscani, a prvo vino proizveo je 2006. Sorte su Syrah, Cabernet franc, Petit verdot

Vinsko veselje u Meranu ne prestaje sa zatvaranjem vratiju izlagačkih dvorana Kurhausa toga dana odnosno te večeri. U večernjim satima – after party! Jedan od njih na kojemu sam bio nazvan je Full Moon Party, tulum punog mjeseca. Ponuđači: hrvatsko-slovensko-talijanska kombinacija, od naših, jela je nudila Fabijana Mijanović iz istarske konobe Buščina, maslinovo ulje bilo je od istarske tvrtke Mate, vino je točio Giorgio Clai, od Slovenaca pak pršuti iz Kobjeglave s Krasa, specijaliteti Tomija Kaučiča iz Zemona, vina i pjenušac od Movije, pjenušci kuće Istenič. Kava: Illy iz Trsta. Apsolutna zvijezda večeri, naravno: nenadmašni šoumen Aleš Kristančič Movia… 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fabijana Mijanović, konoba Bušćina i Giorgio Clai

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Na tulumu Noć punog mjeseca: Miha Istenič, s obiteljskog posjeda Istenič na Bizeljskome koji je upravo uvršten u Svjetsku enciklopediju šampanjaca /pjenušaca kao najbolji proizvođač u Sloveniji, upoznaje direktora festivala Köchera sa svojim etiketama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAApsolutna zvijezda večeri, naravno: vinogradar, vinar i nenadmašni šoumen Aleš Kristančič Movia

 Festival se s aktivnostima znatno proširio s područja Kurhausa i najstrožeg središta grada i na druge dijelove grada Merana. U Festivalskom bistròu u četvrti Maia Bassa održane su dvije tematske večeri, jedna je bila posvećena Istri, koja se istaknula kreacijama chefa Ivana Jušte iz porečkog hotela Palazzo, zatim maslinovim uljem i vinom. Točila su se vina od Kabole, Geržinića, Ritoše, Pilata i Degrassija. Inače, ti vinari našli su se s vinima proizvedenim od domaćih kultivara Terana (Kabola 2009), Refoška (Terre rosse 2007 Degrassi), Malvazije istarske (2012 Pilato), Muškata ruže porečke (2012 Ritoša) u vinskome vodiču Vini buoni d’Italia novo izdanje kojega je promovirano upravo u Meranu a koji prezentira samo kapljicu dobivenu od autohtonih sorata, od prije nekog vremena knjiga donosi i podatke i o onima iz Istre.

Merano Marino Markezic i chef Ivan Justa

Od hrvatskih vinara ove godine u Meranu kao izlagač je sudjelovao samo Marino Markežić Kabola. Na slici je sa mladim chefom Ivanom Jušta koji je pobrao ovacije za svoja jela na istarskoj večeri u Meranu  što ju je posjetio i direktor festivala Helmuth Köcher

Istarska vecera Koecher Vojic

 Merano Cristina- Maja Markovic Alena BrocilovicPredstavnici Turističke zajednice Istarske županije nazočili su promociji vodiča Vini buoni d’Italia i istarskoj večeri. Uz Cristinu Vojić iz TZ Istre na slici su i Maja Marković iz Pule a koja je do prije koju godinu radila za festival u Meranu, te istarska sommelijerka Alena Bročilović

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: