LABEL GRAND KARAKTERRE/Volim naturalno!

                                      OLYMPUS DIGITAL CAMERA                                           Label Grand Karakterre  Westin

Prirodnjaci u zagrebačkom Westinu

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

 Google translater: http://translate.google.com/translate_t

ODMAH DAN NAKON SMOTRE KONVENCIONALNIH VINA u ESPLANADI, U ZAGREBAČKOM WESTINU ODRŽANA JE REVIJA KAPLJICE, KAKO JE NAJAVLJENO, RAĐENE POSVE PRIRODNIM PUTEM. OVO DOVEZIVANJE DVAJU VINSKIH IZLOGA NEPOSREDNO JEDNOGA NA DRUGI POTENCIJALNO SVRSTAVA ZAGREB NA PRIJELASKU IZ STUDENOGA U PROSINAC u ZNAČAJNO MEĐUNARODNO BAKHOVO SREDIŠTE. CIJELA STVAR SE MOŽE POSLOVNO LIJEPO RAZVIJATI, i BILO BI DOBRO GLEDATI JE NE SAMO S VINSKOG, NEGO i KOMPLEKSNIJE – S TURISTIČKOG ASPEKTA…

Možda Zagreb još nije toga ni svjestan, ali ono što se dogodilo nakon jedne lanjske greške s preklapanjem termina a koja je ove godine otklonjena time da se na međunarodni festival vina i kulinarike Zagreb Vino.com 2013 odmah idući dan po njegovu završetku dovezao, u elitnome zagrebačkom hotelu Westin, međunarodni festival organskih vina Label Grand Karakterre moglo bi biti lijepo polazište za nešto što nadilazi sâmo vino i ulazi u kompleksnu sferu turizma s vrlo atraktivnom ponudom!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Label Grand Karakterre 2: zagrebački hotel Westin

Ljubljana

Prizor iz Ljubljane

Zagreb Vino.com potvrdio se, posebice ove godine, kao najjače klasično vinsko događanje u regiji, a Label Grand Karakterre ove godine kao, s obzirom na broj i profil izlagača, najveći festival organskih i biodinamičkih vina u Središnjoj i Istočnoj Europi.  Zajedničkim naporom obaju organizatora te s potporom odgovarajućih institucija kao što su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Zagrebačke županije i Turistička zajednica Grada Zagreba…, u osmišljavanju visokovrijednog eno-turističkog proizvoda i njegove promocije, Zagreb bi na prijelasku studenoga u prosinac  mogao imati još jedan snažan magnet za privlačenje gostiju, ali ne samo krajnjih potrošača vina, nego i vinskih trgovaca od kojih ih je dosta zainteresirano u svojoj ponudi uz vino imati i delikatese (a tu imamo što ponuditi!), te vinskih i turističkih novinara i te kako korisnih za internacionalnu promidžbu, koja nam nedostaje i koje nikad nije previše.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADok su neki hrvatski vinari poznati po kapljici što po načinu proizvodnje i stilu pripada baš festivalu Label Grand Karakterre sudjelovali kao izlagači samo na Zagreb Vino.comu, dotle je Vlado Krauthaker, koji je u produkciju drukčijih vina krenuo 2009., nastupio i na Zagreb Vino.comu i na Label Grand Karakterre. Na slici je s Emiliom Foradorijem, sinom znane Elisabette Foradori iz Trentina, a kuša vino Incrocio Manzoni, radi usporedbe sa svojim Incrociom Manzonijem

OLYMPUS DIGITAL CAMERABilo je više vinara iz Austrije (Lamprecht, Schnabel, Muster, Tscheppe, Werlitsch…) i Mađarske (Wassmann i udruga Terra Hungarica). Na slici je austro-ugarska grupica – proizvođači Wassmann iz Villanyja te, desno, Gottfried Lamprecht s posjeda Herrenhof Laimprecht iz Štajerske. U Austriji ima već dosta proizvođača eko-vina a Lamprechtov kolega iz Južne Štajerske Andreas Tscheppe iznenadio je svojom pričom: on u studenome bačvu od 600 litara napunjenu mladim novim vinom (chardonnay, sauvignon) ukopava dva metra u zemlju i drži je tako neko vrijeme, a kad je izvadi u podrumu mu nenačeta još odleži pola godine i tek onda vino se puni u bocu…

Zagreb Vino.com kompletno je ogledalo aktualne hrvatske vinske produkcije, dakle eno-Hrvatska na dlanu, a Label Grand Karakterre pokazuje se kao međunarodno bogato specijalizirano ogledalo filozofije što počiva na ekološki uzgojenim namirnicama i za organizam zdravim proizvodima za kojima je sve jači interes publike u svijetu. Festivali vina toga tipa održavaju se u raznim gradovima, a nedavno je jedan bio u Beču, na proljeće se priprema novo događanje u Izoli. Lijepi je uspjeh okupiti ovdje na ovim našim za mnoge vani još uvijek provincijskim prostorima toliko stranih izlagača, koliko je to uspjelo Label Grand Karakterreu. Ali, treba naglasiti da upravo u Hrvatskoj već ima dosta proizvođača vina koji nastoje ići eko-putem – ne uvijek nužno i s produkcijom narančastih vina, pa im je svakako mjesto i na Label Grand Karakterreu, dakle u idućim izdanjima logično bi bilo da ih bude više od ovih sadašnjih tek minimalna četiri. Idealno bi bilo, budući da trošak nastupa na festivalu nije malen a na dvije priredbe još je i veći a kad su priredbe tijesno datumski vezane onda je i još teži za podnijeti, da se, u zajedničkome interesu svih, za one vinare koji ispunjavaju uvjete i koji bi htjeli biti u Zagrebu nazočni na obje manifestacije u neposrednome slijedu nađe neki kompromis određenim popustima oko pojedinačne cijene za dva nastupa.

S obzirom da sam među izlagačima u Westinu vidio štand zagrebačke vinoteke Vivatina, možda nije loše razmišljati i o tome da se npr. u Westinu nađe prostor za otvaranje privremene festivalske vinoteke preko koje bi se mogla na licu mjesta po popusnoj festivalskoj cijeni ili kupiti pa odmah ponijeti ili naručiti za doma vina prisutnih izlagača. S obzirom da je Hrvatska sada u EU, administrativnih problema sa slanjem pošiljke s vinom ne bi trebalo biti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVivatina na Label Grand Karakterre, s gostom američkim novinarom Darrelom Josephom, koji pokriva srednje i južnoeuropsko vinsko područje: može li Vivatina preuzeti i ulogu privremene vinoteke s ponudom vina po prigodnim festivalskim cijenama?

Voditelji organizacije festivala Label Grand Karakterre Marko Kovač VinMedia iz Zagreba i Primož Štajer iz Ljubljane u drugo izdanje manifestacije privukli su 78 izlagača (više nego dvostruko u odnosu na prošlu godinu), tj. vinare iz sedam europskih zemalja – Austrije, Francuske, Italije, Mađarske, Portugala, Slovenije i Hrvatske –  te ponuđače sakea manufakturnih proizvođača iz Japana i ponuđače francuskog likera Chartreuse, kao i rumova iz Nikaragve i Dominikanske republike. Dva su glavna grada po prvi put ugostila neka od najznačajnijih imena vinske scene u svijetu uopće te postala dosad najsnažnijim međunarodnim susretom vinara u regiji. Posjetitelji su imali priliku kušati više od 250 vina, destilata i sakea.

sakeKao posebnost: manufakturno proizvedeni japanski sake

Od hrvatskih proizvođača izlagali su Ivan Kosovec iz Moslavine, Vlado Krauthaker iz Slavonije, Frano Miloš iz Dalmacije i Piquentum iz Istre. Od Slovenaca bili su tu, među ostalima, Batič, Blažič, Čotar, Klinec, Štekar, Mlečnik, Burja Lavrenčič, Renčel, Rojac, Urbajs…, a od poznatih nam vinara iz Italije stigli su La Castellada, Bressan, Radikon, Terpin, Vodopivec, Dario Prinčič, svakako treba istaknuti i dolazak kuće Foradori iz Trentina.

LABEL GRAND, i GRAND LABIL

U festivalskim danima strani vinari, proizvođači koji inače rade s vodećim svjetskim restoranima, mnogima od tih i s Michelinovim zvjezdicama, u Hrvatskoj i Sloveniji imali su niz susreta s vlasnicima restorana, sommelierima i drugim profesionalcima s eno-gastro scene, kako bi se upoznali s ovdašnjom kulturom stola. Većina od njih, prije svega oni iz Francuske i Japana, po prvi su put posjetili regiju. Svakako je dobar poticaj za dolazak svih stranaca ovamo bio ulazak Hrvatske u Europsku uniju, čime su ostvareni novi, povoljniji uvjeti za plasman proizvoda u Lijepoj našoj, no to vrijedi i za plasman domaćih proizvoda vani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADirektori festivala Primož Štajer i Marko Kovač , sa Željkom Bročilovićem Carlosom, voditeljem zagrebačkog restorana Dubravkin put gdje su  prije festivala vinari imali večeru

 – Label Grand Karakterre lani je predstavio 30 organskih i biodinamičkih vinara iz bliže okolice u Zagrebu. Na temelju iznimno pozitivnih reakcija odlučili smo napraviti regijsku poveznicu s Ljubljanom te se proširiti i na Sloveniju. Narasli smo više nego dvostruko, u broju vinara, zemalja iz kojih oni dolaze te samog izbora vina ponuđenih na kušanje. Čvrsto vjerujem da se Zagreb i Ljubljana uspješno u dugoročnome smislu pozicioniraju kao regijska središta promocije organskih i biodinamičkih vina – izjavio je direktor festivala, Marko Kovač.

Drugi direktor Primož Štajer iz Ljubljane rekao kako je suradnja sa Zagrebom logičan slijed događaja u regiji u kojoj organska proizvodnja vina ima već duboke korijene.

– Spajanjem Ljubljane i Zagreba u regijsko središte vina organske i biodinamičke proizvodnje možemo lijepo promovirati obje zemlje u turističkom i gospodarskom smislu. Kao organizatori, zajedničkim nastupom prema vinarima odajemo uvjerljiviji dojam ozbiljnosti kad je riječ o potpori ovome tipa vina – kazao je Štajer.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERASlovenci su bili drugi najbrojniji sudionici, s 23 izlagača. Na slici su Aleks Klinec, te Kramar iz Goriških brda s Markom Kovačem

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrimož Štajer s Borutom Blažičem

Nastup na festivalu ograničen je posebno definiranim kriterijima. Kako je rečeno, na festivalu mogu nastupiti samo proizvođači vina koji ne koriste kemikalije u vinogradu i podrumu, koji se oslanjaju na autohtone kvasce, koji naglasak stavljaju prvenstveno na autohtone sorte svojega kraja, koji imaju tehnički ispravna vina, koji posjeduju certifikat o eko-podobnoj produkciji ili su u fazi certifikacije, te vinari koji su ujedno i vlasnici vinarija.

Što je u organoleptici adut tih vina? Ne šarmiraju na prvu loptu, zrela su i lijepo se piju, kao da smiruju, ne djeluju isforsirano te opterećujuće kao, pogotovu nakon druge čaše, mnogi osobito mladi uradci modernoga pristupa s dosta tehniciranja. Naravno da ne znači da su sva vina iz eko-proizvodnje besprijekorna samim time što proizvođač tvrdi da u postupku proizvodnje ne rabi kemiju. Ono što u čaši na stolu ne ostavlja u estetskom smislu lijep dojam zna biti mutnoća, a kad se vino prinese nosu znaju zasmetati nečisti mirisi, nerijetko previsoka hlapljiva kiselost. Kad se vino proguta, retronazalno do izražaja dolaze octene note. Nezgodno je pri tome što neki proizvođači čak i jaču mutnoću i nepodobne miris i okus, koje bi mogli izbjeći većom pedantnošću, pravdaju prednošću, a još je nezgodnije što dosta potrošača i padne na takvo objašnjenje.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAProizvođač Attimo Filip Koletnik iz Goriških brda utače slovenskoj novinarki Nini Levičnikiz iz magnuma Rebulu 2011, mutnu kao da je riječ o moštu. Proizvodi samo 300 magnuma godišnje, a maloprodajna cijena magnuma je ekoloških 120 eura!…

Bilo je na festivalu lijepih i karakternih vina doista Label Grand Karakterre proizvođača koji su pokazali da se i filozofijom eko-pristupa može dobiti vino lijepa izgleda i čistih nota u nosu i u ustima. Ali, bilo je i onih vina i vinara koji bi, umjesto Label Grand, mogli ponijeti oznaku Grand Labil. Ne bi bilo loše ubuduće u segmentu tehničke kakvoće proizvoda ići i na nešto strožu selekciju, jer vina s greškom, iako zasad kod publike prolaze što zbog pomodarstva a što zbog nedovoljnog poznavanja enoloških mana te sljepoće od strane potrošača, ne pridonose popularizaciji ove vrste plemenite kapljice nego joj na duži rok svakako odmažu.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Talijani su se kao izlagači odazvali u najvećem broju, bilo ih je 25, od Furlanije Venecije Julije, preko Veneta, Lombardije, Emilije Romagne i Toscane do Abruzza. Fabio Bracchi iz kuće Emidio Pepe iz Abruzza, na slici s našim sommelierom Klaudijom Jurčićem,  ponudio je bijeli Trebbiano d’Abruzzo iz 2009 te crni Montepulciano d’Abruzzo iz 2009, 2003, 2001, 2000 i 1985. Na posjedu Emidio Pepe grožđe o berbi gnječe gaženjem u plitkoj ovećoj drvenoj kaci, a vina na dozrijevanju na finom talogu drže po dvije do tri godine u posudama od cementa, onda vino bez bistrenja i filtracije napune u butelju a nakon što dobiju narudžbu za isporuku već napunjeno vino pretaču ručno u drugu butelju da eliminiraju mogući talog… Bogme sebi daju posla!

I još jedno promišljanje: radi bolje promidžbe ovoga tipa vina pa i festivala takvih vina korisnime bi se moglo pokazati i dovođenje na priredbu najpoznatijih protagonista takvih vina, konkretno Joška Gravnera, Nicholasa Jolyja, Oliviera Humbrechta (Zind Humbrecht), sestara Faller s alzaškog posjeda Weinbach, Austrijanki Christine Saachs Nicolaihof, pa Ilse Maier Gaierhof, Francuza s juga Didiera Barrala… Doduše, neki od njih sigurno ne bi bili zainteresirani za izlaganje, ali bi mogli biti zainteresirani da se pojave kao gosti i da sudjeluju na kakvoj edukativnoj radionici…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMiha Batič iz Vipavske doline stigao je s novom, bijelom kupažom Angel 2011 grande cuvée od malvazije, rebule, chardonnaya, vitovske i zeleni, s maceriranom Zarjom, te s jako dobrim sauvignonom iz 2009

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPhilippe Viret iz doline Rhône u Francuskoj predstavio se kao proizvođač prirodnih i energetičnih vina te vina iz amfore (amfora mu međutim NIJE ukopana u zemlju?!). Jako dobrime dojmilo se njegovo crno Dolia de Paradis  2010  iz amfore (grenache, syrah, carignan, mourvèdre , koje utače Suzani Radikon, supruzi proizvođača s Collija Stanka Radikona

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Među najuvjerljivijim vinima toga popodneva, uz ona od talijanskog proizvođača La Castellada (Niko Bensa) s Collija, učinila su mi se ona od proizvođača  Mateusa Nicolaua de Almeide s posjeda Muxagat iz Doura u Portugalu, na slici je desno, s inače vrlo dobrim slovenskim proizvođačem Primožom Laurenčičem iz Vipavske doline. Almeidin je vinograd na nadmorskoj visini od 500 metara, a sorte koje rabi za svoja vina sve su lokalne – Rabigato, pa Tinta Cao, Touriga nacional, Touriga franca, Sousao… Laurenčič je donio Burju 2011 od rebule, malvazije i graševine

__________________________________________

PJENUŠCI ROXANICH!Mladen Rožanić nije ove godine nastupio na Label Grand Karakterreu iako ima vina koja upravo tamo pristaju. No, to ne znači da iduće godine neće na taj festival prirodnih vina, a pridružiti bi mu se mogao i Tomislav Bolfan, koji se okreće prema biodinamici a s kojim je, inače, Rožanić u udruzi Grand Cro. Rožanić je ovih dana u Zagrebu u restoranu Baltazar i u Galeriji vina Miva obilježio/proslavio punih pet godina od izlaska prvih svojih vina na tržište. U Galeriji Miva vlasniku Gordanu Mohoru darovao je kao zahvalu za dobru petogodišnju suradnju dvostruki magnum s cabernet sauvignonom. Najavio je za pred ljeto 2014 izlazak dvaju svojih prvih pjenušaca rađenih klasičnom metodom – bijeloga Blanc de Blanc od chardonnaya, te Roséa od borgonje i terana. A pred Božić 2014 trebao bi izaći i sa svojm prvim crnim pinotom, iz berbe 2008, te s prvom crnom kupažom Ines u crvenom od crne malvazije, syraha, barbere, lambrusca, cabernet franca i borgonje.  Inače, i Rožanić je upravo produžio dozrijevanje svojih vina u bačvama s dosadašnjih tri na nešto više od pet godina, tako da će ubuduće na tržište izlaziti s kapljicom starom nekih sedam godina. ∎

 Roxanich VinumOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na slikama su Mladen Rožanić koji se sprema darovati veliku bocu Gordanu Mohoru, te butelja Milve Roxanich 2008 koja je na nedavnoj degustaciji prirodnih vina naslijepo u Švicarskoj, u organizaciji časopisa Vinum, osvojila drugo mjesto!

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: