EMOZIONI DAL MONDO 2013: CABERNET e MERLOT INSIEME

Emozioni SuhiOLYMPUS DIGITAL CAMERA

ŠAMPIONSKA VELIKA ZLATA NE ZA BORDEAUX, NEGO ZA SREDOZEMLJE!

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t 

NA MEĐUNARODNOJ REVIJI CABERNETA i MERLOTA IZ 17 ZEMALJA ZA HRVATSKU DESET TROFEJA, OD ČEGA OSAM ZLATNIH MEDALJA!

Deveto međunarodno ocjenjivanje vina od Caberneta i Merlota Emozioni dal Mondo Cabernet e Merlot insieme u lijepom i sa 24 ha vinograda okruženome zdanju Villa Redona Emanuelea Medolaga Albanija u vinogorju Valcalepio kod Bergama okupilo je 207 uzoraka iz 17 zemalja, među njima i Hrvatske. Kušalo ih je 84 degustatora iz Italije, Francuske,  Turske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Paname, Nizozemske, SAD, Rusije, Češke, Perua, Madžarske, Slovačke…. Svaki žiri, a bilo ih je sedam, imao je po 12 članova, uz enologe još po trojicu iz grupe sommelijeri-vinski trgovci-vinski novinari, te po trojicu iz grupe krajnjih potrošača, izabranih putem ankete preko Interneta a na bazi njihovih odgovora što su organizatoru trebali pokazati da te osobe ne samo vole piti vino nego i da nešto više i znaju o njemu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Među ocjenjivačima bio je i Resit Soley iz Turske, koji unatrag nekoliko godina za svoja sjajna vina Corvus redovito osvaja velike zlatne i zlatne medalje, a evo ovaj put stigao je, i te kako zasluženo, i do šampionskoga trona. Uz njega je naš enolog Slaven Jeličić, sada zaposlen kao winemaker na posjedu Galić u kutjevačkoj Zlatnoj dolini

Iz Hrvatske kao degustatori bili su enolog Slaven Jeličić, zatim direktor festivala vina i kulinarike Zagreb Vino.com Ivan Dropuljić te Željko Suhadolnik, a iz Slovenije profesor na ljubljanskome Kemijsko-biotehnološkome fakultetu Marin Berovič te Iztok Klenar, dopredsjednik Međunarodne unije enologa, koji sada, inače, vodi Moralićev posjed Brič a eno-savjetnik je u Kutjevu d.d. Iz vinskoga bijelog svijeta, među organizatorima i kušačima nazočna su bila vrlo ugledna imena kao prof. Mario Fregoni, svojedobno predsjednik OIV-a, pa prof. Alain Bertrand s Bordoškog sveučilišta, akademik prof. Georgi Kvesitadze, predsjednik Nacionalne akademije znanosti Gruzije. Kao službeni predstavnik OIV-a došao je Ralf Anselmann iz Njemačke, on je bio predsjednik ocjenjivačke komisije A, čiji sam i ja bio član.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Akademik u lijepome društvu: prof. Giorgi Kvesitadze, predsjednik Nacionalne akademije znanosti Gruzije. Desno na slici je Marina Bogićević

Odličja su bila predvidjena u trima kategorijama: najbolja vina općenito te, još posebno i dodatno, najbolja vina po izboru vinskih novinara i, kao novost od ove godine, najbolja po mišljenju krajnjih potrošača. Raspodjela medalja, po pravilima OIV-a: do 30 posto od ukupnog broja ocijenjenih uzoraka. Pragovi za trofeje: velika zlatna medalja – od 92 do 100 bodova, zlatna od 85/100 do 91,99/100 bodova, a srebrna od 82 boda do 84,99 bodova.

Šampion je ovoga ocjenjivanja pod pokroviteljstvom OIV-a vino Corvus Cruturk 2006 turskog posjeda Corvus Sarapcilik iz Bozcaade (otok u Egejskome moru), a pratitelj je Cabernet franc 2007 posjeda Ella Valley Vineyards iz Izraela. Jedino ta vina dobila su velike zlatne medalje. Oba vina dobila su i novinarsku nagradu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Žiri C: Ruski novinar Vladimir Tsapelik, koji mnogo objavljuje o hrvatskim vinima, zatim Slovenac Iztok Klenar, dopredsjednik Međunarodne unije enologa, i degustatorica Alicia Eckart iz Paname

Lijepa naša osvojila je ukupno deset trofeja: zlato, i to s poretkom među prvih 15 pozlaćenih, primilo je vino Cabernet sauvignon 2009 od Belja. S najviše zlata pak – tri – može se podičiti Kutjevčanin Vlado Krauthaker, za vina Merlot 2012, Cabernet sauvignon 2012, te Merlot 2011. Belje je osvojilo još jedno zlato, za Cabernet sauvignon 2011. Krauthaker je dobio i nagradu Vino potrošača, za Merlot 2012, a Belje i novinarsku nagradu, za Cabernet sauvignon/Merlot 2011. Iz Hrvatske, zlatni su još i porečka Agrolaguna, s vinima Cabernet sauvignon 2010 Festigia i Castello 2011 Festigia, te Badel 1862 s Merlotom 2010 s Korlata.

Slovenci, koji su prijavili četiri uzorka, ovaj put nisu se nisu domogli medalja, ali dobili su nagradu novinara, nju je osvojilo vino Merlot 2009 riserva Kmetije Bizjak iz Branika. Srbi su, konkretno Božidar Aleksandrović, osvojili dvije zlatne medalje, konkretno za vina Regent 2008 i 2009, Aleksandrović je za Regent 2008 dobio još i novinarsko priznanje. Srbija je posredno, a za vino Merlot Colli Aprutini 2010, osvojila jedno visoko zlato, naime talijanski posjed Masciarelli s juga Čizme a koji je proizvođač toga vina posljednjih godina, nakon što je umro njen suprug, vodi Marina Cvetić. Lijepi uspjeh i Crnogoraca iz Plantaža 13. Jul: zakitili su se s dva zlata – za Crnogorski Cabernet Plantaže 2010 i Crnogorski Merlot Plantaže 2010 te s novinarskom nagradom za Cabernet Plantaže 2010.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osnivač i direktor festivala vina i kulinarike Zagreb Vino.com prof. Ivan Dropuljić bio je u žiriju G

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Emanuele Medolago Albani, stoji uz plakat Emozioni dal Mondo…, proizvođač vina i vlasnik Ville Redone gdje se ocjenjivanje održavalo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ocjenjivanje je bilo inspirativno: vrijeme lijepo, vedro, a kroz prozor pogled na vinograd u Valcalepiju

Manifestaciju su organizirali udruga Vignaioli bergamaschi i Konzorcij za vino Valcalepio, s ciljem promidžbe, na međunarodnoj razini, tipičnih vina okolice Bergama, ali i promidžbe cijeloga kraja na čelu s vrlo lijepim Bergamom, bogatime kulturno-povijesnim spomenicima, kažu direktor ocjenjivanja Emozioni dal Mondo Cabernet e Merlot insieme Sergio Cantoni i predsjednik Konzorcija Enrico Rotta.

Tehnički dio oko samoga ocjenjivanja odradio je Centar za izobrazbu kušača (Centro Studi Assaggiatori) iz Brescije, na čelu s Luigijem Odellom. Za one koji se bave degustacijama, proučavanjima aroma, svakako je dobro posjetiti taj Centar, koji se, inače, bavi ne samo organoleptikom vina nego i aromama i okusima raznih namirnica i gotovih proizvoda što ih preko tanjura i čaše unosimo u organizam…

Za dvije znane francuske sorte kao protagoniste promidžbe, a koje u svijetu pokrivaju, po riječima prof. Marija Fregonija, oko milijun hektara, odlučilo se stoga što su one u kraju oko Bergama prisutne odavna i Bergamci su ih s obzirom na njihovu jaku rezistentnost, te prilagodljivost i stabilnost toliko zavoljeli da su ih posvojili, i njihovu kombinaciju, u konzorcijskim pravilnikom propisanim omjerima, u vinogorju Valcalepio proglasili svojim brandom. U domeni bijelih kultivara u robnu marku Valcalepio bianco uključeni su takodjer francuski kultivari u definiranoj kombinaciji, konkretno Chardonnay, Pinot bijeli i Pinot sivi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Znanstveni skup: prof. Mario Fregoni (zanimljivo predavanje o hibridima i njihovom korištenju u novije vrijeme), direktor ocjenjivanja Sergio Cantoni, te prof. Alain Bertrand iz Bordeauxa

 OLYMPUS DIGITAL CAMERALjubljanski profesor Marin Berovič, po ocu, inače, Šibenčanin, dok drži predavanje o magnetiziranim kvascima za proizvodnju pjenušaca

Promocija kraja priredjena je i kroz posjete povijesno i kulturološki ali i eno-gastronomski značajnim punktovima Bergama i okolice. Tog popodneva nakon ocjenjivanja degustatori su posjetili jedan od ponajboljih vinskih posjeda u Valcalepiju – vinski podrum Calepino Franca Plebanija, koji proizvodi jako dobre pjenušce klasičnom metodom i s minimalnim odležavanjem na kvascima 3,5 godine. Područje gdje su vinogradi i podrum Calepino u neposrednom je susjedstvu Franciacorte ili, kako je nazivaju, talijanske Champagnei (dijeli ih samo rijeka), pa je logično usmjerenje prema pjenušcima. Calepino inače ima i puna crna vina, među njima je perjanica kuće Kalòs, od Cabernet sauvignona čije se grožđe bere nešto kasnije i koje se prije vinifikacije malo i prosušuje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Calepino, braća Plebani: doček pozdravom dobrodošlice i pjenušcem dobrodošlice – jedan brat  govori, a drugi pjenušac utače  tehnikom  odjednom u dvije čaše. Plebanijevi su baš  toga dana završavali s berbom Cabernet sauvignona

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pjenušac Calepino brut: odličan uz ovu domaću salamu! Uz pjenušce, inače po vrlo prihvatljivoj cijeni i  za naše okvire, ponos kuće Plebani je i crnjak Kalòs

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: