ŠpriCar: NEMA NIŠTA BEZ GEMIŠTA!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U KUŠAONICI PTUJSKE KLETI, ČLANICI GRUPACIJE PERUTNINA PTUJ, ODRŽANO JE DRUGO SVJETSKO PRVENSTVO BRIZGANACA, ODNOSNO MJEŠAVINA LOKALNOG VINA HALOŽAN S VIŠE MINERALNIH VODA IZ ŠEST ZEMALJA. OVOGODIŠNJI POBJEDNIK JE GEMBAČ SA SARAJEVSKIM KISELJAKOM, NAŠA JAMNICA KAO SASTAVNICA DOBROGA GEMA, INAČE PROŠLOGODIŠNJI ŠAMPION, ZAVRŠILA JE, S NEZNATNIM MANJKOM BODOVA, NA TREĆEM MJESTU, IZA SLOVENSKOGA TEMPELA

Ptuj zamaski

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

 Google translater: http://translate.google.com/translate_

Da, nema ništa bez gemišta!

Od lani postoji i svjetsko prvenstvo gemišta, kako kažemo u Hrvatskoj, odnosno brizganca ili špricarja, kako vele u Sloveniji. U kušaonici vinskog podruma u Ptuju održano je Drugo svetovno prvenstvo haložana v mehurčkanju z mineralnimi vodami. Naziv je i zaštićen.

Ptuj strokovna komisija svi

Ocjenjivačka komisija za gemište. Za stolom sjede Roman Glaser, Štefan Čelan i  Vinko Mandl

 Konstanta je, dakle, vino Haložan, mješavina od graševine, rajnskog rizlinga, sauvignona, bijeloga pinota, chardonnaya, moslavca i žutog muškata, i za nju se ističe da je boljši dio špricarja, a izmjenjivalo se 18 mineralnih voda uzetih s tržišta u Sloveniji, znači slovenskih, pa hrvatskih, zatim vode iz BiH, Italije, Austrije, Francuske… Pravilnik je nalagao da se gembač toči pola-pola, najprije vino a potom voda, iz (staklene) boce umotane do vrha da kušači ne vide o kojoj je riječ. Pred svakim kušačem po devet tipičnih gemišterskih čaša. Predsjednik ocjenjivačke komisije: Bojan Kobal, glavni enolog Ptujskog podruma. Članovi, 11 degustatora: dr. Roman Glaser, predsjednik Uprave i generalni direktor Perutnine Ptuj, dr. Štefan Čelan, gradonačelnik Ptuja, Vinko Mandl, direktor Ptujske kleti, Albert Gönc, nekadašnji tehnički direktor Ptujske kleti i jeden najvećih individualnih vinogradara na ptujskom području, Branko Vodušek, poslovni čovjek i poznavatelj vina, Jože Bračič, direktor Radio Tednika, Slavko Podbrežnik, novinar Večera, Željko Suhadolnik, glavni urednik revije Svijet u Čaši iz Zagreba,  Jože Rozman, vinski novinar, Vito Andrić, novinar ispewd zagrebačkog Večernjeg lista, te Međimurec Mladen Topolnjak, direktor Derma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toči se gemišt degustatorima, najprije, dakako, vino, potom mineralna voda

Rangiranje: izvanredan špricar – 18,00 do 20 bodova; vrhunski – 16,00 do 17,99; odličan – 14,00 do 15,99; dobar – 12,00 do 13,99, a samo špricer – 11,99 i niže.

_________________________

HALOŽAN – Haložan je moderno, lagano i pitko vino. Izumio ga je šezdesetih godina prošloga stoljeća tadašnji direktor Ptujske kleti Jani Gönc. Njegova je zamisao bila ponuditi pilcima vino što bi se bi se lijepo miješalo s mineralnom vodom. U ono vrijeme butelja na ovim prostorima gotovo da i nije bilo, pila su se stolna otvorena vina, većma dobre osnove ta gemišt odnosno kako Slovenci kažu brizganec, špricar. Sortni sastav haložana jednak je već 50 godina, alkoholi su između 9,5 i 12 vol %, vino je polusuh.∎

___________________________

Ptuj svetovno dvorana Kušaonica Ptujske kleti. Neki iskusniji i izdržljiviji degustatori nisu prigodom kušanja ispljuvavali, kažu da bi to bilo šteta svake bačene kapljice

Ptuj svetovno Vito

Voli li netko gemišt ili ne – on je nešto sine qua non. Bez obzira što je imageom i profaniran jer je postao i simbolom cuganja, svakako treba reći da je, ako je vino uredno te s nižim alkoholom i s lijepom kiselošću i ako ga se sljubi s prikladnom mineralnom vodom odlično osvježavajuće piće posebice za vruće ljetne dane. Prati ga i naziv siromaški pjenušac. Bilo je vrlo zanimljivo kušati odjednom u nizu kombinacije jednoga vina s 18 različitih mineralnih voda. Razlike se u okusu kreću od malenih do i vrlo izraženih, naime neke vode (pokazao je to donat!) očito nisu za gemišt jer mu poprilično smanju svježinu i jače, čak i do nesklada, podignu slanost. Ptujska klet uspjela je u Haložanu ostvariti lijepo svježe vino koje se može fino pijuckati i samo, i dakako da i ovakvim akcijama želi tržišno promovirati i njega ali i cijeli svoj kraj koji u vinskom smislu i počiva na spomenutim sortama korištenim za Haložan. U razgovoru nakon degustacije čuli su se korisni prijedlozi organizatorima da se ocjenjivanje gemišta ili špricarja ubuduće održava uoči ljeta tako da se baš pred vrućine jače skrene pažnja na gemišt i pojedine prikladne mineralne vode, te da se nakon ocjenjivanja u Ptuju organizira smotra ponajbolje ocijenjenih gemišta uz mogućnost kušanja za široku javnost.

Ptujski podrum, inače iz 13. stoljeća, u središtu grada, turistička je atrakcija. Pod voltama u prostoru nekoliko metara ispod površine zemlje goleme su bačve koje su uglavnom manekeni naime tek u nekima se čuva (crno) vino, ostalo vino je u drugom podrumu Ptujske kleti. Ovaj turistički podrum opremljen je uređajima za ambijentu i temi prikladne svjetlosne i zvučne efekte, pa to pojačava dojam pri posjetu. Od domaćina čujem da godišnje, dakako uz plaćenu ulaznicu za jednosatni obilazak i za degustaciju triju vina, privuče oko 10.000 posjetitelja.

Rezultati 2013: šampionskom mjehuričastom kombinacijom proglašena je ona od Haložana s mineralnom vodom Sarajevski kiseljak, sa 16,7 bodova, drugoplasirana je mješavina Haložana sa slovenskim Tempelom – 16,59 bodova, a na trećem mjestu je, sa 16,51 bodova, gemišt od Haložana s Jamnicom, inače lanjskom mjehuričastom pobjednicom. Treće mjesto, s istim bodovima, s jamničkom dijeli srpski Knjaz Miloš. Sudbina se eto opet – sada kod gemišta – opredijelila za bratstvo i jedinstvo!

U plasmanu ovako dalje slijede gemišti sa sljedećim vodama: Petanjski vrelec Radenska, Long live mineral Bad Radkersburg, Kraljevi vrelec Radenska, Romerquelle prickelnd, Studenac, Peterquelle, Gussinger, Perrier, San Pellegrino Pavarotti, Gastainer spritzig, Waldquelle spritzig, San Pellegrino,  Romerquelle mild i Donat.

I u Hrvatskoj je u nekoliko navrata organizirano ocjenjivanje gemišta, ali ipak (zasad) ne na ovakvom nivou.

Ptuj zmagovalciPtuj prvenstvo Mandl Glaser Kobal

Dobitna kombinacija 2013: Haložan i Sarajevski kiseljak, Direktor Ptujske kleti Vinko Mandl, čelnik Perutnine Ptuj Roman Glaser i glavni enolog Bojan Kobal, ovdje i predsjednik degustacijske komisije, iskušavaju šampionski gemišt

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: