Sajmovi, ocjenjivanja, festivali/UKRATKO
Google translater: http://translate.google.com/translate_t .
MERANO WINE & CULINARIA FESTIVAL 2013 – Ovogodišnji, 22. međunarodni festival vina i kulinarike u Meranu bit će od subote 9. do ponedjeljka 11. studenoga, na već uobičajenome mjestu – u palači Kurhaus, u središtu grada. Kao i svake godine do sada, a već ih je prošlo 20 – Merano Wine & Culinaria Festival vršnjak je revije Svijet u čaši!, i ovaj put nastupit će najpoznatiji proizvođači iz Italije i drugih zemalja (valjda i iz Hrvatske) s ponajboljim vinima ali i delikatesama. Vrijednost festivala vina i kulinarike u Meranu je što za nastup propušta samo one proizvođače čiji proizvodi prođu na kušanju strukovne komisije. Najbolje ocijenjenim uzorcima dodjeljuju se priznanja, primjerice za vino koje na vrednovanju osvoji 86 do 89,99 bodova dobiva odličje Rosso, a uzorci koji osvoje 90 do 100 bodova dobivaju odličje Gold.
Ove godine na degustacijsko vrednovanje za festival svoje je uzorke poslalo više od 750 proizvođača. Za izlazak uz izlagačke stolove dopuštenje je dobilo samo 300 proizvođača vina iz Italije, no odlučeno je da se još tridesetorici na temelju kakvoće produkata izabranih novoprijavljenih ponuđača dade mogućnost da se predstave ali samo jedan dan, i to u ponedjeljak 11. studenoga. Helmut Köcher, glavni direktor festivala, najavljuje da će posjetitelji Merana 2013 imati priliku kušati oko 700 različitih vina, svakako ono što je trenutno najbolje u ponudi talijanskih podruma. Po prvi put ove godine u Meranu je na posebnom prostoru pod šatorom dana mogućnost prezentacije 10 najznačajnijih talijanskih vinskih konzorcija. Želja je organizatora, kaže Helmut Köcher, istaknuti vinske posebnosti različitih teritorija kroz njihove etikete docg, doc, igt, pdo.
Nastavlja se i izložba vina vezana uz biodinamiku, ona je i uvod u Merano Wine $ Gourmet Festival, a odvija se 8. studenoga.
I ovaj put gosti festivala bit će, kao prava poslastica, 30 članova udruge Grand Cru de Bordeaux, koja ove godine slavi 40. obljetnicu postojanja i uspješnoga rada.
Poseban pak gost festivala je Gruzija, zemlja koja se smatra kolijevkom vinogradarstva i vinarstva. Helmut Köcher boravio je nedavno tamo i oduševio se, posebice vinima iz amfora. Na velikoj degustaciji u organizaciji udruge Kvevri Wines odabrao je za nastup u Meranu pet vinskih posjeda.
Ima sadržaja i za ljubitelje piva: BeerPassion (=strast za pivom – otkrivanje ponajboljih talijanskih piva).
Festival u Meranu fokusira se i dalje i na kulinarski dio. Ove godine povećan je broj ponuđača-izlagača delikatesa. Veći prostor predviđen je za izložbu Rue de Chef (ulica šefa kuhinje) gdje će se moći kušati najbolji artikli što se rabe samo u sektoru HoReCa. Novost ove godine je Merano Chef Challenge, natjecanje vodećih talijanskih kuhara.
Festival je otvoren od 10 do 18 sati.
Ulaznice za festival vina i kulinarike u Meranu mogu se kupiti već sada, pretprodaji i po popusnoj cijeni, a preko www.meranowinefestival.com. Pretprodaja i popusne cijene bit će do 20. listopada 2013. U pretprodaji dnevna ulaznica stoji 80 eura, ulaznicu za dva dana treba platiti 120 eura, a za tri dana 150 eura. Vođene degustacije stoje od 40 do 80 eura.
MUNDUS VINI 2013 – Jedno od najvećih vrednovanja vina na svijetu – Mundus Vini, koje se odvija o dvama vikendima u njemačkome gradu Neustadtu an der Weinstrasse, vidjelo je ove godine ukupno 6212 etiketa prijavljenih i dostavljenih iz 43 zemlje, od čega čak 3184 crnih vina. Hrvatska je poslala 16 vina, od toga 14 bijelih i dva crna. Do zaključenja ovoga broja rezultati još nisu bili službeno objavljeni, pa ćemo o njima u idućem izdanju.
Ocjenjivača je bilo oko 250 iz 44 zemlje, među njima iz Hrvatske dvojica – enolog i dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franjo Francem i ja.
Slike prikazuju žiri br 19 s Francemom (gore) i br. 15 sa Suhadolnikom
I osvojeno srebro je lijep uspjeh, naime srebro je na Mundus Viniju i te kako vrijedno jer raspon bodova za srebrnu medalju je kao u nas za zlato, konkretno od 85 do 89,99, zlato je od 90 do 94,99, a veliko zlato od s 95 i više.
VINITALY i UNION DE GRAND CRU DE BORDEAUX – Kuća VeronaFiere kao organizator velikog sajma vina Vinitaly i udruga Union des Grands Crus de Bordeaux kao organizator prezentacije Semaine des Primeurs u Bordeauxu sklopili su sporazum o tome da svoje manifestacije nikako ne održavaju na iste datume da se preklapaju, dakle da omoguće zainteresiranima da budu nazočni i u Veroni i u Bordeauxu.
Sporazum, koji su potpisali Giovanni Mantovani kao glavni direktor sajmišta VeronaFiere i Olivier Bernard (vlasnik posjeda Domaine de Chevalier) kao predsjednik Union des Grands Crus de Bordeaux (slika), sklopljen je na četiri iduće godine i evo termina održavanja Tjedna mladih vina u Bordeauxu i sajma vina Vinitaly u Veroni od 2014. do 2017. godine:
2014: Bordeaux en primeur – od 31. ožujka do 5. travnja; Vinitaly – od 6 . do 9. travnja • 2015: Bordeaux en primeur – od 30. ožujka do 3. travnja; Vinitaly – od 22. do 25. ožujka • 2016: Bordeaux en primeur – od 4. do 8. Travnja; Vinitaly – od 10. do 13. travnja • 2017: Bordeaux en primeur – od 3. do 7. Travnja; Vinitaly – od 26. do 29. ožujka.
FESTIVAL FRANKOVKE – Frankovka je sorta ovih naših prostora. Predugo je međutim bila u zapećku, svi su se u proizvodnji i potrošnji u domeni crnjaka usmjerili prema cabernetu, merlotu, pa onda i syrahu, kao da su se sramili svoje frankovke. Slovenci iz Sevnice odlučili su promijeniti pristup, i, eto, ove godine već su po treći put, u vrlo lijepome ambijentu staroga dvorca ponad svojega grada uz Savu, organizirali Festival Modre Frankinje. Festivalu, koji se inače održavao samo jedno popodne, u subotu, ali koji je uz izlagački dio imao i više zanimljivih popratnih događanja i to ne samo iz područja vina nego i iz područja umjetnosti i turizma, prethodilo je strukovno ocjenjivanje. Za nj je ove godine skupljeno 139 uzoraka iz Slovenije, Hrvatske i Austrije, a u komisiji za ocjenu, koja se sastoji isključivo od žena, iz Lijepe naše bile su Ana Marija Jagatić Korenika iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, i Ivona Đipalo iz tvrtke Vinolab. Iz Hrvatske je na ocjenu prijavljeno gotovo desetak uzoraka, a lijepi uspjeh ostvarilo je Belje s frankovkom iz 2012. Na festivalu smo zatekli i vina s dodirom Francuske i Novog Zelanda. Naime, Novozelanđanin Steve Gee vjenčao se sa Slovenkom iz Slovenske Bistrice i tamo se počeo baviti upravo i frankovkom, a Francois Botton iz Champagne skrasio se u braku sa Slovenkom na posjedu Slapšak, i tu radi frankovku ali i, kao dečko iz Champagne, i pjenušac šampanjskom metodom od sorte Kavčina crna… Na slici, na zidiću uz ulaz u sevnički dvorac, je Steve Gee iza kojega je vrlo lijepi prizor krajolika uz Savu kod Sevnice….
INTERVITIS VIENNA 2014. – Od 30. ožujka do 1. travnja 2014. na sajamskom prostoru u Beču bit će sajam Intervitis Vienna, namijenjen zainteresiranima iz Austrije i susjednih istočnih i južnih zemalja, konkretno ponajviše Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatska. Organizator je Messe Stuttgart s domaćinom Bečkim sajmom, te udrugama vinogradara Njemačke i Austrije. S obzirom da je u spomenutim zemljama mnogo manjih obiteljskih pogona, priređivač je odlučio posebno pripremiti ponudu tehnologije i opreme upravo za manje proizvođače vina, sokova i bezalkoholnih napitaka. Za naše proizvođače zanimljivo je što će se za opremanje pogona moći koristiti i sredstva iz EU fondova.
VIN DEL, 23. LISTOPADA 2013.
MARIBOR, Kongresni centar Habakuk
Organizator Dejan Bajer (sjedi) najavljuje dosad najbogatiju smotru delikatesa i plemenite kapljice!
NASTUPA i SVIJET U ČAŠI!
___________________________________________________
Tags: Ana Pavić, Annalisa Chiavazza, ante Gavranic, Ante Toni Bačić, Axel Stiegelmar Juris, Bernard Coner, Bernard Olivier, Borut Blazić, Božica Marković, Božo Bačić, Bruno Grabersek, Bruno Rocca, Christian Dworan, Christian Wenger, Claudia Pacenti, Cristina Alcala, Damir Horvat, Darko Lorencin, Davide Voerzio, Davor Zdjelarevic, Dragan Jelic, Drago Bulc, Enrico Scavino, Eric Serrano Food & Beverage, Franco Bernabei, Franco Ziliani, Frano Miloš, Franz Weninger, Gaia Gaja, Gerhard Eichelmann, Giancarlo Pacenti, Gianfranco Alessandria, Gianfranco Kozlovic, Giovanni Negro, Goran Kramaric, Helmut Köcher, Igor Prka, Ivan Dropuljic, Ivana Pandza, Ivana Paradžiković, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivana Tepeš Galić, Ivo Basic, Ivo Kozarčanin, Ivona Đipalo, Jancis Robinson, Josef Schuller, Josip Rajaković, Josip Vrbanek, Julie Guillot, Jure Tomic, Karin Mimica, Karl Jurtschitsch Sonnhof, Klaudio Jurcic, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Leo Gracin, Lubos Barta, Luisa Rocca, Luka Marić, Maja Marković, Marija Kosor, Marijan Coner, Marijan Zganjer, Marjan Simčič, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miroslav Latal, Mladen Horic, Mladen Letina, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Paolo Bianchini, Patrick Finance, Paul Schandl, Pedro Ballesteros Torres, Peter Schandl, Pierre Thomas, Primož Lavrenčić, Rita Barbero, Robert Gorjak, Roberto Ruscito, Roberto Voerzio, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Slaven Jelicic, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Steven Spurrier, Stjepan jarec, Stjepan Pozvek, Stjepan Šagovac, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Prange, Thomas Vaterlaus, Tim Atkin, Tomaso Cavalli, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veronique Drouhin Boss, Vito Andric, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wilfried Moselt, Willy Bruendlmayer, Willy Klinger, Wojciech Bonkowski, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zeljko Brocilovic Carlos, Zoltan Gyorffy, Zoran Milanović, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about