Pučke (i vinske) veselice/ JASTREBARSKO, VEDRI UVOD U JESEN
U RAZNIM NAŠIM KRAJEVIMA ZAVRŠETAK LJETA u ZNAKU JE DOGAĐANJA VEZANIH UZ PLEMENITU KAPLJICU, DOMAĆA JELA i NARODNE OBIČAJE. SVE TE MANIFESTACIJE PREZENTIRAJU SE KAO PRIREDBE SA ZNAČAJNOM TURISTIČKOM NOTOM, NO – JE LI TOME UVIJEK DOISTA BAŠ i TAKO KAKO SE NASTOJI PRIKAZATI?
Google translater: http://translate.google.com/translate_t
Jaskanske vinske svečanosti 2013 najavili su gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarskoga Stipe Bučar, direktorica Turističke zajednice grada Ivana Herceg te poznati jaskanski vinar Tomislav Tomac
JAVISE je izmišljeno prije više godina, još dok je na čelu Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije bio Josip Kraljičković, jedan od osnivača priredbe Jaskanske vinske svečanosti (JAVISE) i jedan od glavnih aktera u stvaranju robne marke Portugizac Plešivica. Treba biti sklon vjerovati da je događanje Jaskanske vinske svečanosti u Jastrebarskome bilo zamišljeno kao odavanje počasti plemenitoj kapljici, koja mnogim žiteljima Plešivice znači egzistenciju, te da je ono stvoreno ne samo kao poligon za promidžbu plešivičkoga vina nego i kao moguća buduća snažna poluga turizmu na plešivičkome području a time i kao potpora općenito gospodarskome razvoju navedenog područja.
Međutim, Kraljičković već nekoliko godina nije više na poziciji županijskog pročelnika (u međuvremenu bio je u Ministarstvu poljoprivrede, kao državni tajnik), zatim, Jaskanske vinske svečanosti, osim, rekao bih, prve priredbe održane na Strosmayerovom trgu u središtu grada, daleko su, danas, više nešto drugo od svečanosti istinski posvećene vinu i promidžbi (nespornih!) turističkih vrijednosti plešivičkoga kraja. One su obična lokalna pučka veselica, gostionica, pa i ne više na trgu u središtu Jastrebarskoga, da čovjek vidi i bude svjestan gdje je, nego pod šatorom na jaskanskom sajmištu na gradskoj periferiji, u ambijentu kakav se može urediti svuda. Preko dana – iako je riječ bila o vikendu – prostor je uglavnom gotovo prazan i što se tiče izlagača i posjetitelja, živost počinje tek s večeri, kad se očekuju nastupi glazbenih sastava. A glazbeni sastavi 85 posto, ako ne i više vremena, sviraju glazbu iz sasma drugih hrvatskih područja… Čak i oznake grada Samobora na ovećem broju štandova u tom šatoru uopće ne upućuju na to da se nalazite u Jastrebarskome…
Očito, organizatorima, koji se trse manifestaciju prikazati kao nešto toliko značajno da zavrjeđuje potporu i iz gradskog, županijskog proračuna a možda se puca i na šire, pojam terroirea, toliko važan u kontekstu vina i vrhunskiih delikatesa pa i turizma – posve je stran.
Gdje li smo: u Samoboru, ili Jastrebarskome? Što li se slavi?
Ovogodišnja priredba prošla je i u stanovitome grču jer je skrojeni i više godina reklamirani projekt robne marke Portugizac Plešivica upravo pao u vodu, naime kao što se zna, otkako smo u EU, u nas više nije moguće na etiketi kao naziv vina rabiti naziv portugizac. Od Jaskanskih vinskih svečanosti 2013 do uobičajenog izlaska mlade kapljice proizvedene od sorte portugizac, u sadnju koje se i u promidžbu dosta ulagalo, bilo je ostalo još malo a nije se još čuo novi naziv za mlado plešivičko crno vino. Ipak, nekoliko dana poslije priredbe JAVISE, na službenom otvaranju berbe na Plešivici ipak je objavljen novi naziv: PURTUGIZEC …
Vino, ili gemišti (nema ništa bez gemišta!), i cuganje?
Organizator Jaskanskih vinskih svečanosti – a to , s obzirom da se na pozivnicama potpisuju gradonačelnik, Grad Jastrebarsko, s time da priredbu, također je i to napisano na pozivnicama, pomažu i Zagrebačka županija i Ministarstvo poljoprovrede, znači: proračun – navodi da se Jastrebarsko ovom manifestacijom još jednom predstavlja širokoj javnosti kao grad iznimno bogate tradicije, koju kroz više od sedam stoljeća posebno krase tradicijski obrti, te turizam i vinogradarstvo što je posljednjih godina svrstalo Plešivicu u sam vrh vinarstva kako u Hrvatskoj, tako i u široj regiji. Jaskanske vinske svečanosti ove se godine održavaju po 21. put, s ciljem promocije jaskanskog vinogradarstva i vinarstva, vrijednih obrtnika te turističkih i gospodarskih potencijala prepoznatih ne samo na hrvatskoj nego i na međunarodnoj razini. Lijepo sročeno – za turistički prospekt… Kaže se i ovo: Priznanja koja je od najuglednijih svjetskih poslovnih časopisa dobio Grad Jastrebarsko, kao jedan od europskih gradova budućnosti i kao grad koji prednjači i pokreće razvoj Hrvatske, ove godine su dodatno potvrđena od strane EU, kada se na svečanosti ulaska Hrvatske u EU, u Bruxellesu, točio šampanjac proizveden na Plešivici.
Premijera Zorana Milanovića,gradonačelnika Zvonimira Novosela i župana Stjepana Kožića deklice vode k Vinskoj kraljici Zagrebačke županije Ivi Braje, a tu ih čeka i Tomislav Tomac s pjenušcem dobrodošlice. Eh, da je tu bila i Vivien Redding…
Gradonačelnik Jaske Zvonimir Novosel najavio je brojna događanja u sklopu Jaskanskih vinskih svečanosti, među njima je npr., kao naknadno zbivanje, spomenjuta i diplomatska berba grožđa, priređena evo već četvrti puta, ali koja nije i otvorena za publiku. Na njoj predsjednik Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom ugošćuje veleposlanike stranih država akreditirane u Hrvatskoj. Ubiranjem prvih plodova u vinogradu obitelji Tomac i ove godine predsjednik Josipović simbolično označava početak berbi grožđa. Na druženju kod obitelji Tomac novi pjenušac prezentiran pod nazivom Diplomat, proizašao je upravo iz tako jedinstvenog događanja kao što je diplomatska berba.
Diplomatska berba kod obitelji Tomac i predsjednik Josipović u akciji
Pod šatorom su se na Jaskanskim vinskim svečanostima nudili domaći gastronomski specijaliteti i vina sljedećih ponuđača: Mladina, Dragutin Ciban, Drago Kurtalj, Zdenko Šember, Damir Režek, Kolarić, OPG Blažek, Robert Braje, Velimir Jagunić, Siniša Šoškić, Željko Šimanović, Darko Španić, Ljubomir Kunović, Ivica Jurkovac, Stjepan Sirovica i Lagradi-Velikanović.
Robert Braje nudio je svoj novi crni pinot. A bombon na štandu Šimanović bila je Iva Šimanović
U zabavnom dijelu programa nastupio je i tamburaški sastav i Gazde. Jedan od Gazda – Hrvoje – prije nastupa okrijepio se narescima i vinom kod gazde Zdenka i gazdarice Ivanke Šember. Ivo Carić (sasvim lijevo), direktor PZ Svirče iz Svirča na Hvaru, u Jaski se našao kao izlagač, naime Udruženje obrtnika Hvara bilo je ove gosine partner Udruženju obrtnika iz Jastrebarskoga
Na jaskanskom sajmištu, izvan šatora gdje su bili proizvođači sa štandovima i ugostiteljski objekti kao i pozornica za glazbene nastupe, program JAVISE 2013 obuhvatio je show pod nazivom KotloVINA show, a riječ je o natjecanju više ekipa u pripremanju, pred ocjenjivačkim žirijem, prigorskoga specijaliteta kotlovine. U pripremi kotlovine ogledali su se i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel i nekoliko hrvatskih ministara – ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, te Nadica Žužak iz Ministarstva poduzetništva i obrta. Strukovni žiri činili su: chef Robert Slezak, Branko Uvodić, voditelj emisije Lijepom našom, zatim Rene Karaman, glavni urednik časopisa Menu za gastronomiju i turizam, Goran Vuljar, predstavnik glavnog sponzora Limarije Sebastijan, te Silvano Gospodarić sa Narodnog radija.
U pripremi kotlovine ogledali su se i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel i nekoliko hrvatskih ministara, kao Mihael Zmajlović i Siniša Hajdaš-Dončić… U ocjenjivačkome žiriju bili su Rene Karaman, Robert Slezak, Branko Uvodić, Goran Vuljar i Silvano Gospodarić
Zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog i predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko Stipe Bučar najavio je ovogodišnju izložbu Eko- Etno Jaska, s brojnim obrtnicima i ponuđačima ekološki proizvedenih proizvoda i suvenira, kao i predstavnicima nekih tradicijskih udruga s područja Grada Jastrebarskoga i okolice. Partner jaskanskom Udruženju obrtnika bilo je Udruženje obrtnika Grada Hvara. U organizaciji Udruženja obrtnika grada Jastrebarskog i Udruge slastičara Hrvatske, predviđena je humanitarna akcija Idemo na slatko. Vješti slastičari ispekli su savijaču od grožđa dugačku čak 200 metara. Sredstva prikupljena od prodaje namijenjena su udruzi Sve za nju koja pomaže ženama oboljelim od karcinoma dojke, te centru Profectus za djecu s poteškoćama u razvoju.
————————————————————————
REAKCIJE, i SA STRANE
VINO i TURIZAM NA JASKANSKI NAČIN – Pod pojmom Jaskanske vinske svečanosti, s kojime je manifestacija svojedobno startala s priličnim dignitetom, Jaskanci od unatrag više godina rade tek lokalni dernek s naglaskom na koncerte zabavne glazbe uvečer, a sve to podupiru institucije i financijskom pomoći, na otvorenju se i službeno pojavljuju naši do samoga vrha rangirani političari, a vjerojatno najviše koristi od svega imaju organizatori koncerata.
Koliko sam čuo, vinari – ali ne onih nekoliko najpoznatijih koji nemaju problema s plasmanom vina i po višoj svoti pa im nije potrebno patiti se pod šatorom na Sajmištu gdje bi prodavali daleko ispod svoje cijene – rado tamo nastupe jer u večernjim glazbenim satima kad domaća publika, očito željna izlazaka, stvori gužvu i kad se ne pita što se pije, važno je da se pije, dobro prodaju svoju kapljicu, ali – to sve nije promocija ni vina ni turizma ni jaskanskoga (vinorodnoga) kraja. Vašar neka ostane vašar, ali neka se financira sam, a Jaskanske vinske svečanosti neka budu na razini dostojnoj vina, kad su već, svojedobno, tako započele… Krenuli su bili, inače, Jaskanci, davno, u još jednu priredbu zamišljenu da bude, u ono vrijeme zbog umnožavanja i patvorenja dosta narušenoga imagea kapljice s Plešivice, promidžba plešivičke kakvoće i poziv Zagrepčanima i Karlovčanima na posjet jaskanskome vinskome kraju, posebice izletištu Mladina unutar Plešivičko-okićkog vinogorja, ali i ta priredba, s nazivom Vinske igre, spuštena je na običan lokalni cugeraj, a Mladine kao izletišta više i nema… Toliko o vinu i turizmu na jaskanski način.
Evo, prepisano iz nedavno dobivenog e-maila, mišljenja o ovoj temi i od nekoga drugoga, ali iz branše:
Dakle, što ovi Jaskanci i Plešivčanci ne kuže, pa to je za poludit’! Već godinama je njima standard Jaskanskih vinskih svečanosti sljedeće: podigni šator na Sajmištu (pazi: na Sajmištu!), osiguraj kotlovinu i jeftinijeg vina a i hektolitre pive i sve nadglasaj tamburašima i lokalnim vis-ovima uz vrhunce umjetničko-kulturnog programa poput nastupa Gazda, Gospodara tambura, Ivana Zaka, Primusa Stacato, Majaše… Bez uvrede, momci, vi svi zasigurno znate svoj posao i niste krivi što ste angažirani, ali – valjda bi moglo na tim Svečanostima, kojima se pridaje takvo društveno značenje, i nešto drugo!
I sad, dođe na JAVISE snobčina iz Zagreba (a voljeli bi Jaskanci da on hvali i kupuje plešivičke butelje po zg-restoranima i šire) misleći: tu će se degustirati fina vina pod kakvim starim orahom, na jaskanskom trgu ili onom njihovom parku/perivoju, pa će tu uživati uz zvuke kakvog učenika Saše Nestorovića i slično, možda će Nina Badrić barem odigrati neki unplugged, možda i Soul Fingersi – a ne, nema toga na Jaskanskim vinskim svečanostima. Ove godine mislim da nisu našli dovoljno sloge organizirati niti Dane otvorenih vrata podruma. Međutim, osim dvojice-trojice proizvođča koji su se tržišno izdignuli, rado nariču kako im nitko ne dolazi, vina se slabo prodaju, pa nema tko što organizirati, neću ja kad susjed neće, a zašto bih baš ja.. itd, itd…, a trebali bismo nešto. Svašta, pa na kraju – ništa. Katastrofa.
A za razliku od Istrana, koji privlače stotine tisuća gostiju – Plešivčanci na dohvat ruke imaju najveći grad i najveće tržište u zemlji, na samo su dvadesetak minuta vožnje od Zagreba. Pa, trebali bi rasturati, kako su blagoslovljeni!!!
Tako zbori Boris Ivančić, vlasnik uvozničke i distribucijske kuće Vivat iz Zagreba.
————————————————————————————-
Vrbovec
KAJ SU JELI NAŠI STARI? – Vrbovec, od Zagreba u odnosu na Jastrebarsko sasma na drugoj strani, bio je u znaku svoje tradicijske manifestacije Kaj su jeli naši stari? Ove godine 33. po redu. Organizatori navode vrlo samouvjereno da je to jedna od najvažnijih gastronomsko-kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Prava vrijednost priredbe, koja bi se mogla sjajno iskoristiti kao turistička atrakcija, zasad je dobrotvorna akcija Vaša i PIK-ova kuna za pomoć Dnevnom centru Stančić u Vrbovcu. Posjetiteljima je ponuđeno da uz dobrovoljan prilog degustiraju specijalitete pripremljene pod vodstvom poznatog kuhara Branka Ognjenovića i uz asistenciju Alme Čatlaka a od 200 kilograma teške mortadele PIK-a Vrbovec. Ne samo da je sav skupljeni novac bio je namijenjen Dnevnom centru Stančić, nego je na svaku od publike skupljenu kunu PIK Vrbovec dodatno darovao po kunu.
Prilozima posjetitelja skupilo se 5000 kuna, a na to je PIK Vrbovec još dao 5000 kuna, dakle ukupno je Dnevni centar Stančić dobio 10.000 kuna.
_______________________________________________________
Varaždin
ŠPANCIRFEST – Tepaju mu: festival dobrih emocija. Pa, on to i jeste! Na ulicama je i trgovima u staroj jezgri Varaždina. Špancirfest. Petnajsti po redu. Nekih 192 razna programa s izvođačima iz 14 zemalja. Među sadržajima: cirkus kao način života. Jedna od umjetnosti – stare cipele kao instalacije u jednoj od simpatičnih ulica… Iz svijeta kozmetike: parfemi GORILLA. Sa dva ‘’L’’ valjda su za žene, s jednim ‘’L’’ valjda bi bili za muškarce… Dosta pozornica, puno glazbe, kazališnih predstava, uličnih performera, puno šetača, lijepa Gradska vijećnica… Iz mnogih kutaka vrebale su delicije na tanjuru i u čaši.
Od Ivana Tomaškovića uz hladionik i pult Eltoma doznajem i za varaždinski kulen. Hallo (najmerno ovdje dva ‘’l’’, ipak smo u EU) Slavonci, jeste li zaštitili svoj, slavonski kulin? Ako niste, i od doma vas iz zasjede vreba rival. Kakva je razlika između ovog varaždinskog i klasičnog slavonskog kulena? Autor Tomašković kaže da je razlika samo u tome što on za svoj varaždinski kulen umjesto paprike, koju rabe Slavonci, koristi papar…
Šetnica, i u pozadini zgrada varaždinske Gradske vijećnice
Ivan Tomašković s varaždinskim kulenom
Tags: Ana Pavić, Annalisa Chiavazza, ante Gavranic, Ante Toni Bačić, Axel Stiegelmar Juris, Bernard Coner, Bernard Olivier, Borut Blazić, Božica Marković, Božo Bačić, Bruno Grabersek, Bruno Rocca, Christian Dworan, Christian Wenger, Claudia Pacenti, Cristina Alcala, Damir Horvat, Darko Lorencin, Davide Voerzio, Davor Zdjelarevic, Dragan Jelic, Drago Bulc, Enrico Scavino, Eric Serrano Food & Beverage, Franco Bernabei, Franco Ziliani, Frano Miloš, Franz Weninger, Gaia Gaja, Gerhard Eichelmann, Giancarlo Pacenti, Gianfranco Alessandria, Gianfranco Kozlovic, Goran Kramaric, Igor Prka, Ivan Dropuljic, Ivana Pandza, Ivana Paradžiković, Ivana Puhelek, Ivana Suhadolnik, Ivana Tepeš Galić, Ivo Basic, Ivo Kozarčanin, Ivona Đipalo, Jancis Robinson, Josef Schuller, Josip Rajaković, Josip Vrbanek, Julie Guillot, Jure Tomic, Karin Mimica, Karl Jurtschitsch Sonnhof, Klaudio Jurcic, Kristijan Kure, Kristina Delfin Kanceljak, Leo Gracin, Lubos Barta, Luisa Rocca, Luka Marić, Maja Marković, Marija Kosor, Marijan Coner, Marijan Zganjer, Marjan Simčič, Milan Budinski, Ministarstvo turizma RH, Miroslav Latal, Mladen Horic, Mladen Letina, Mladen Vukmir, Moreno Coronica, Nataša Puhelek, Paolo Bianchini, Patrick Finance, Paul Schandl, Pedro Ballesteros Torres, Peter Schandl, Pierre Thomas, Primož Lavrenčić, Rita Barbero, Robert Gorjak, Roberto Ruscito, Roberto Voerzio, Sanja Muzaferija, Sasa Zec, Silvia Fiorentini, Silvija Munda, Slaven Jelicic, Soundset Plavi radio, Stasa Cafuta Trcek, Stefania Tacconi, Steven Spurrier, Stjepan jarec, Stjepan Pozvek, Stjepan Šagovac, Tamara Suhadolnik Šesnić, Thomas Prange, Thomas Vaterlaus, Tim Atkin, Tomaso Cavalli, Tomislav Stiplošek, tomislav tomac, Tullio Fernetich, Veronique Drouhin Boss, Vito Andric, Vittoria Alessandria, Vladimir Tsapelik, Vlado Horina, Wilfried Moselt, Willy Bruendlmayer, Willy Klinger, Wojciech Bonkowski, Wojciech Bosak, Zdenko Šember, Zeljko Brocilovic Carlos, Zoltan Gyorffy, Zoran Milanović, Šime Škaulj, Štefica Kramarić, Željko Garmaz, Željko Kolar
Recent Posts
Archives
- May 2023
- April 2023
- February 2023
- January 2023
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- February 2022
- January 2022
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- July 2021
- June 2021
- May 2021
- April 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- August 2020
- July 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- September 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- May 2016
- April 2016
- March 2016
- February 2016
- January 2016
- December 2015
- November 2015
- October 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013
- July 2013
- June 2013
- May 2013
- April 2013
- March 2013
- February 2013
- January 2013
- December 2012
Categories
- Berbe/Harvesting time
- Blagdani / Festivities
- Competitions
- Degustacije / tastings
- Eko Eko
- Festivali
- Festivals
- Folklor
- Gospodarstvo/Economy
- Hrana i zdravlje/Food and Health
- Inicijative
- Iskustva drugih
- KRONIKA – CHRONICLE
- Kuhinja & (pre)hrana/Cooking & food
- Marketing
- Mjehurici/Bubblies
- Narančasta vina/Orange Wines
- News in short
- Ocjenjivanja
- Ocjenjivanja – contests
- Ocjenjivanja / Competitions
- ocjenjivanja/Fairs
- Odasvud pomalo /A bit from everywhere
- Osobnosti/Personalities
- Po svijetu…/Around the world…
- Potrošački putokaz/Buying Guide
- Priznanja / Awards
- Promocije/Promotions
- Pucke svecanosti
- Pucke svečanosti/ Festivities
- Putopisi
- sajmolvi
- sajmovi
- Sajmovi – Festivali – Ocjenjivanja/Fairs – Festivals – Contests
- Sasvim nešto drugo / Something completely different
- Sasvim nešto drugo/Something completely different…
- Skitnje Hrvatskom/Through Croatia
- Sorte grožđa
- Sorte grožđa/Grape varieties
- Statistike/Statistics
- Svijet vina / The World of Wine
- Svjetske vinske legende/World's Wine Legends
- Turizam
- Turizam & promocija/Tourism & promotion
- Turizam i enogastronomija/Tourisme & oenogastronomy
- Turizam/Tourisme
- Ukratko / News in Short
- Uncategorized
- Zrnca za razmišljanje/Something to think about