susreti/DVA TAUBEKA, I ETO FRANCUSKE U BOSNI!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ALZAŠANIN CHRISTIAN ZWICKERT, UPOSLEN U PODRUČJU CHÂTEAUNEUF-DU-PAPEA, NA DJEDOVINI SUPRUGE OKSANE U BLIZINI PRNJAVORA ZASADIO JE VINOGRAD i SAGRADIO NOVU KUĆU ZA STANOVANJE S VINSKIM PODRUMOM. NJEGOV PRVI PRNJAVORSKI CRNJAK, IZ BERBE 2011., BIO JE SYRAH, PROIZVEDEN U KOLIČINI OD SAMO ČETIRI LITRE. SAD VEĆ IMA i RIZLING (100 LITARA IZ 2012.), TE CRNI PINOT i MJEŠAVINU CRNI PINOT & SYRAH

ŽELJKO SUHADOLNIK

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

 Republika BiH – od Bosne, i Hercegovine. U Bosni pak – Republika Srpska. A u njoj djelić – Francuske! A u tome djeliću – domaća golubica, i francuski golub.

Klasika: dva taubeka! Ali nije baš klasika njihov pothvat…

Christian Zwickert iz Alsacea, koji je u vinskme svijetu već više od 20 godina i radi za jedan vinogradarsko-vinarski posjed iz predjela Châteauneuf-du-Pape, družicu je našao u Oksani Sadžik rodom iz okolice Prnjavora a koja već godinama radi kao zubarica u malom njemačkome mjestu na granici s francuskim Alsaceom.

Kad je prije nekih pet ili šest godina s njom prvi put stigao na godišnji odmor na njenu djedovinu u seoce Lišnja blizu Prnjavora, kazao je da će na padini sa šikarom uz koju je bila stara i dotrajala obiteljska kućica zasaditi trsje, te da će pored te stare kuće, na mjestu gdje je postavio tri opeke kao znak, niknuti nova kuća s vinskim podrumom. Eto što ljubav radi! Nakon što je to izjavio, Oksanina mama Nada, u nevjerici, ostala je bez teksta… Zapravo, rekla je tek: Jeste li normalni? Ja mislim da je ipak najbolje da zemlju prodamo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdesna na lijevo: Christian Zwickert, Oksana Sadžik i Boris Lepir: Oksana je kod Prnjavora dala teren, Zwickert je sadio trsje i nadgledao proizvodnju vina, a Lepir po uputama Zwickerta obavlja radove u vinogradu i podrumu dok Christiana i Oksane nema

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinograd i podrum Zwickertovih u Lišnji kod Prnjavora

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Christian Zwickert u svom trsju u Lišnji. Boris Lepir pomaže mu u radovima u trsju i u podrumu.

 No, vino iz Prnjavora – pa zašto ne?! Bosnu i Hercegovinu u vinskom smo smislu dosad doživljavali kroz kapljicu hercegovačkog juga, ali eto i na sjeveru susjedna nam država ima s vinom što reći. Nekoliko vinara iz okolice Banja Luke na tržištu je s buteljama, a sad se evo za to područje kod Prnjavora zainteresirao i Francuz!

Ukupna površina terena na raspolaganju Zwickertu je bila oko sedam hektara, od toga Zwickert ih je dosad trsjem – oko 11.000 čokota – pokrio nešto manje od polovice. Danas su tamo, u Lišnji, na padini na visini od 150 do 200 metara, oko tri hektara zasađenih sortama koje Zwickerta prate na čestim njegovim poslovnim putovanjima od doma u Alsaceu, preko Burgundije do ureda u Châteauneuf-du-Papeu, konkretno to su Rizling rajnski, Chardonnay i Pinot crni, te Syrah. Tamo je i lijepa nova stambena kuća s vinskim podrumom koji još čeka svu potrebnu opremu da bude kompletiran. Za iduću godinu predviđena je sadnja još nešto više od pola hektara vinovom lozom. Od vina, već su proizvedeni rizling, crni pinot i mješavina crnog pinota sa syrahom. Izdiže li se to, zahvaljujući i Francuzu, novo kvalitetno vinogorje Bosne i Hercegovine – Prnjavor?

Tomac i Zwickerti Prnjavor

Zvonimir Tomac, Boris Lepir, Nada Sadžik, Oksana Sadžik i Christian Zwickert

Kako sam uopće došao do te francuske oaze u Bosni? Christian i Oksana ljetovali su na Kvarneru i tamo su u nekom restoranu pili vina od obitelji Tomac, dopala su im se, i pošli su na izvor, Tomčevima u posjet. Od tada svaki put kad dodju na odmor i idu za Bosnu odnosno vraćaju se iz Bosne u Francusku zastanu kod Tomca i svaki njihov posjet u znaku je degustacije hrvatskih, te francuskih vina što ih donese Zwickert. Zvonko Tomac na degustaciju je pozvao i mene. Christian Zwickert, nakon kušanja rajnskog rizlinga, chardonnaya i crnog pinota te vina iz amfore od Tomca i kod Tomca, prezentirao je lani kod Tomčevih najprije svoj bosanski syrah iz 2011. koji je pokazao da u Prnjavoru može pružiti vrlo zanimljiv rezultat, onda je predstavio butelje od prnjavorskih proizvođača Željka Jungića (bijelu mješavinu Balatin i crnu mješavinu Šikar) i od podruma ZZ Banjolučke biskupije, pa je prešao na uratke Châteaua de la Font du Loup – vrlo dobre Châteauneuf-du-Pape blanc (Grenache bijeli 40 %, Rousaanne 30, Bourboulenc i Clairette), te Châteauneuf-du-Pape rouge (Grenache grni 75 % loze stare 70 godina, te Syrah 15 % i Mourvèdre 10 %), i Les Demoiselles de la Font du Loup (Grenache 40 % loze stare 40 godina, Syrah 15 % loze stare 15 godina, i Cinsault 20 % loze stare 50 godina)…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dobro je biti dobar ne samo sa družicom nego i s punicom!

Ove godine, nakon što su sredili prostor za prihvat gostiju, Zwickerti su pozvali na druženje k sebi u Lišnju. Osobno Christian prigotovio je tipičan alzaški specijalitet baeckaofe, s dugo u zatvorenoj posudi u pećnici kuhanim raznim korijenastim povrćem, lukom i 12 sati pacanim komadima mesa od junetine, svinjetine i janjetine. Nisu izostali ni francuski sirevi pa ni tipični francuski quiche sa šljivama, a ni francuska vina – sjajni Vouvray 2007 Clos Naudin (Chenin blanc) od Foreaua, zatim Riesling Alsace 1988. od Mischlera  (nejvjerojatno svjež za svoju dob) i vrlo interesantni syrah Côte Rôtie 2001 od Bonnefonda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Tradicijsko alzaško jelo baeckaofe i kušana vina kod Oksane Sadžik i Christiana Zwickerta u Lišnji

– Moj djed još prije drugog svjetskog rata tu je imao vinograde i proizvodio vino. Nakon oslobođenja, kad se na privatno vlasništvu nije gledalo lijepim okom, proizvodnja vina napuštena je. Ovo je sada na neki način revival, u spomen na djeda. Ovaj vinograd nam ne znači egzistenciju, jer prihode za život ostvarujemo drugdje, i namjera nam nije bila ići u komercijalnu produkciju. Izazov je bio vidjeti što u vinskoj proizvodnji možemo napraviti na mojoj djedovini. Moja mama, isprva u nevjerici, kasnije se oduševila idejom i, s obzirom da mi ne možemo stalno biti u Prnjavoru nego dolazimo povremeno, ona vodi najviše brige oko imanja, organizira rad u trsju i podrumu, nadgleda da sve štima. Kako ona ipak nije i strukovno osposobljena, morali smo naći osobu što se dobro razumije i radove u trsju i podrumu, a to je mladi Boris Lepir, koji se školovao za to. Našem vinskom posjedu dali smo naziv Fazan, jer na tome terenu ima dosta fazana – rekla je Oksana Sadžik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zwickertovi se redovito na proputovanju prema Prnjavoru i iz Prnjavora zaustave na degustaciji kod obitelji Tomac iz Jastrebarskoga. Christian Zwickert izrekao je poprilično komplimenata na račun Tomčevih vina, a to nije bilo iz puke kurtoazije, na odlasku je i  kupio nekoliko kartona…

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: