BUYING GUIDE 139

Putokaz_139

Željko Suhadolnik: zapisi s mojih kušanja u zemlji i inozemstvu

 pijte razborito – odgovorno – trijezno      

  ( Google  translater: http://translate.google.com/translate_t )

——————————————————————

legenda

› Šampion (Š) / Champion (Ch) – briljantno / brilliant = 99 – 100 (19,9 – 20 / 4,9 – 5,0) bodova / points •  ♣ ♣ ♣ ♣ ♣  – klasično veliko vino / classic great wine = 96 – 98 (19,6 – 19,8 / 4,6 – 4,8) bodova / points • ♣ ♣ ♣ ♣ – izvrsno, dojmljivo / outstanding, impressive = 91 – 95 (18,6 – 19,5 / 4,1 – 4,5) bodova / points • ♣ ♣ ♣  –  dobro, do vrlo dobro pa i kompleksno/ good, to very good even complex = 86 – 90 (17,00 – 18,5 / 3,6 – 4,0) bodova / points • ♣ ♣ – solidno, dobro / solid, good = 82 – 85 (15,0 – 16,9  /  3,0 – 3,5) bodova / points • ♣  – obično, prosječno, jednostavno / simple, average  = 76 – 81 (12,6 – 14,9 / 2,0 – 2,9) bodova / points

CIJENE, u maloprodaji,  0,75 ℓ: S = small (do 35 kn; till 5 €)  • M = medium (36-75 kn; 5-10 €)  • L = large (76-110 kn; 10-15 €) • XL = extra large (111-150 kn; 15-20 €) • XXL = extra extra large (151-220 kn; 20-30 €) • XXXL = to large (iznad/over 220 kn; 30 €)

———————————————————————

HRVATSKA –  CROATIA

 DALMACIJA

♣   (M)  12° C

MARAŠTINA 2012Joso SLADIĆ

SKRADIN-PIROVAC ■ VINOGRAD sorta: Maraština ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 12,4 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux ■ DESIGN: uredno • etiketa: u jednom dijelu, oko boce.

VINO je izgledom žuto-zlatno ■ u ustima slankasto • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • srednje dugog završetka ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

♣ ♣    (L -XL)   10° C

ROSÉ 2012KORTA KATARINA 

PELJEŠAC ■ VINOGRAD: Dingač, Postup, Orebić • kosina • sorta: Plavac mali 70 %, Crljenak /Zinfandel 30 % • berba: u više navrata ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • vinifikacija odvojeno po sortama • dozrijevanje: 6 mjeseci • 60 % inoks – barrique 40 % (pet puta rabljeni) ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 12,6 vol% • ukupna kiselost, kao vinska: 5,6  g/ℓ • suhi ekstrakt: 20,5 g/ℓ • ostatak sladora: 2,5 g/ℓ ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – prozirna • model, tip: bordeaux • ČEP: uredan ■ DESIGN: elegantno – decentno

VINO je dotjerano • zrelo • skladno • umireno • s primarnim aromama • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortama • lako se pije ■ izgledom ružičasto • bistro ■ na nosu upućuje na voćnost, izraženu dobro – mineralno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sa mekanim kiselinama • sugerira slast – slankasto – dobro bi mu došlo da kiselost prati malo bolje  • tijelom & strukturom dobro • srednje dugog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti kao aperitiv – uz laganija predjela

♣ ♣   (M -L)    10 – 12° C

OPOLO NOBILE 2012 – BASTIJANA /Tomić

HVAR ■ VINOGRAD sorta: Plavac mali ■ PODRUM maceracija: 12 sati ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 12,7 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – prozirna • model, tip: bordeaux • ČEP: uredan ■ DESIGN: decentno.

VINO je ugodno • čisto • dotjerano • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – dobi • lako se pije  ■ izgledom živahno – bistro • ružičasto ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi svježi), izraženu dobro – herbalno, diskretno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • tijelom & strukturom vrlo dobro • srednje dugog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

♣ (♣)    (M)   12° C

SYRTIS PLAVAC MALI rosé – VOLAREVIĆ 

NERETVA ■ VINOGRAD sorta: Plavac mali ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,9 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – prozirna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ DESIGN: decentno.

VINO je umireno • s alkoholom koji malo tuče • s primarnim aromama • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom ■ izgledom ružičasto, ali nešto jače boje ■ u ustima gork(ast)o • tijelom & strukturom vrlo dobro • u špici

♣ ♣ ♣ (♣)   (L-XL)    18° C

DINGAČ 2009 – KIRIDŽIJA

PELJEŠAC, Dingač ■ VINOGRAD: strmina • ekspozicija: jug, jug-zapad • sorta: Plavac mali • pristup u trsju: prirodi prijateljski ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: drvo ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 15,1 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ DESIGN: decentno.

VINO je kompleksno • sadržajno • iskreno • ozbiljno • cjelovito • dotjerano • vrlo toplo • skladno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno • rubinsko • providno ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi: u-kuhani), izraženu dobro – začinske nijanse, iskazane s mjerom, vrlo dobro uklopljeno – herbalno, diskretno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sa mekanim taninom • sugerira slast – slankasto – s kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • dugog – grijućeg završetka • traži još vremena u boci / ima šansu za daljnji razvoj ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti uz hranu – kao piće meditacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA♣ ♣ ♣   (XL)   17 – 18 ° C

PLAVAC MALI 2010 – KORTA KATARINA

PELJEŠAC ■ VINOGRAD: Dingač, Postup • kosina • ekspozicija: jug zapad • sorta: Plavac mali ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • vinifikacija maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 12 dana • temperatura alkoholnog vrenja kontrolirana: da, do maksimalno: 24°C • malolaktika: da • dozrijevanje: 6 mjeseci • barrique ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 14,6 vol% • ukupna kiselost, kao vinska: 5,1 g/ℓ • suhi ekstrakt:  24,8  g/ℓ • ostatak sladora: 2,6 g/ℓ ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro.

VINO je dotjerano • toplo • djeluje umireno, ali i s dovoljno živosti • zrelo • skladno • u internacionalnom stilu • u suglasju sa: tipologijom – sortom – dobi  • nije masno ■ izgledom živahno – rubinsko ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost, izraženu dobro – floralno (cvijeće: suho…) – začinske nijanse, iskazane s mjerom ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • blago sugerira slast – slankasto • tijelom & strukturom vrlo dobro – solidno dugačkog – malo suhog završetka • u špici koja može duže trajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu – pričekati.

——————————————————————–

OLYMPUS DIGITAL CAMERATAJANO! – Što je to TAJANO? U tradicijskome govoru tajano (s naglaskom na prvome a) izraz je koji označava da je vino u drvenoj bačvi sastavljeno većinom od onoga s najboljih pozicija što ih posjeduje proizvođač ali kojega nije bilo i dovoljno da ispuni cijeli recipijent, te, kao dopune,  od onoga (od iste sorte) iz vinograda iz istoga vinogorja ali s nešto slabijh pozicija, od odatle izabranog najboljega grožđa što te pozicije mogu dati. ■

——————————————————————-

♣ ♣ ♣     (M -L)   17 – 18° C

TAJANO 2009 Plavac mali – KIRIDŽIJA

PELJEŠAC ■ VINOGRAD: Dingač 60 %, jača kosina + trsje iz unutrašnjosti poluotoka 40 %, ravnica i kosina • sorta: Plavac mali • pristup u trsju: prirodi prijateljski ■ PODRUM dozrijevanje:  bačva (novo drvo) ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj, službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: decentno •  etiketa: uredno – u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro.

VINO je vrlo toplo • u suglasju sa: godištem berbe – dobi • djeluje kao robusno • donekle rustikalno ■ izgledom rubinsko • tamno ■ na nosu upućuje na začinske nijanse (vanilija…), od utjecaja bačvice • voćnost (plodovi: sušeni, kuhani) • herbalno (posušena trava, dodir) • osjet prženoga ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sa mekanim, fino prašnastim taninom • sugerira slast – slankasto – gorkasto • dosta snažne kičme – tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – malo suhog/sušećeg – blago oporog – srednje dugog – grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: poželjno dekantiranje • trošiti obvezno uz hranu.

♣ ♣   (S)  17° C

PLAVAC 2010 – KIRIDŽIJA

PELJEŠAC ■ VINOGRAD sorta: Plavac mali • pristup u trsju: prirodi prijateljski ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj, službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 12,7 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: po tipu DIAM ■ DESIGN: decentno – pedantno • etiketa: jednostavno – u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro

VINO je u suglasju sa: tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • lijepo se pije ■ izgledom živahno • rubinsko • tamno ■ na nosu upućuje na herbalno, diskretno – začinske nijanse – voćnost, izraženu solidno • blagi osjet kože ■ u ustima sa mekanim taninom • slankasto • tijelom & strukturom dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – donekle suhog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

♣ ♣   (L -XL)   17 – 18° C

SYRTIS PLAVAC MALI 2011 – VINOGRADI VOLAREVIĆ

NERETVA ■ VINOGRAD sorta: Plavac mali ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 16,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – visoka vitka • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ DESIGN: decentno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro

VINO je malo preopterećeno mirodijama i drvom • bogato • vrlo toplo • s dosta živosti • robusno • rustikalno ■ izgledom živahno • rubinsko ■ na nosu upućuje na začinske nijanse od utjecaja bačvice (vanilija…), iskazane jače • herbalno (drvo) • osjet prženoga te hlapljive kiselosti ■ u ustima sugerira slast – slankasto • tijelom & strukturom potentno • gork(ast)og – završetka ■ SERVIS: trošiti obvezno uz hranu.

♣ ♣ ♣   (XXL)   17 – 18° C

BABIĆ 2009 Suha punta – GRACIN

PRIMOŠTEN ■ VINOGRAD sorta: Babić ■ PODRUM dozrijevanje: barrique OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ DESIGN: uredno.

VINO je kompleksno • ozbiljno • toplo • s naznakama tercijarnog bouqueta • u suglasju sa: terroireom – sortom ■ izgledom rubinsko-granatno ■ na nosu upućuje na začinske nijanse, od utjecaja bačvice – voćnost – herbalno, diskretno ■ tijelom & strukturom vrlo dobro ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti uz hranu.

—————————————————————–

TIRADA – Tirada je izraz koji rabe u primoštenskome kraju za niz vlačica ili komadića zemlje ograđenih kamenom a na kojima raste vinova loza. ■

—————————————————————–

♣ ♣    (XXL)   17 – 18° C

BABIĆ 2009 Tirada – GRACIN

PRIMOŠTEN ■ VINOGRAD sorta: Babić ■ PODRUM dozrijevanje: rabljene bačve OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ DESIGN: uredno.

VINO je u suglasju sa: terroireom – sortom • s tercijarnim je bouquetom ■ izgledom rubinsko – granatno • ne posve bistro ■ na nosu upućuje na začinske nijanse, od utjecaja bačve – herbalno, diskretno ■ u ustima zaobljeno • tijelom & strukturom vrlo dobro ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

gro-promsuc117_01do51_02n-print.qxp

ISTRA i KVARNER

♣ ♣   (M)   10° C

MALVAZIJA ISTARSKA 2012 – VINA LAGUNA

ZAPADNA ISTRA ■ VINOGRAD sorta: Malvazija istarska ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 12,7 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ZATVARAČ: na navoj ■ DESIGN: decentno –  moderno.

VINO je čisto • dotjerano • s puno živosti • skladno • lako se pije, i na dužu stazu ■ izgledom bljeđe žućkasto ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi: svježi) – floralno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • srednje dugog završetka ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

♣  (M)  8° C

ZLATNA VRBNIČKA ŽLAHTINA 2012 – PZ VRBNIK

KRK ■ VINOGRAD: ravnica • sorta: Žlahtina ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 11,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux.

▄ VINO je umireno – malo ravno • neposredno ■ izgledom bistro • slamnato-žućkasto ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi svježi) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • okusom sugerira slast – sa slabije pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro – vitko • kraćeg završetka • u špici

♣   (M)   8° C

ŽLAHTINA 2012 – TOLJANIĆ

KRK ■ VINOGRAD: ravnica • sorta: Žlahtina ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 11,8 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna ■ DESIGN: decentno.

VINO je dosta neutralno • umireno • skladno • lako se pije, i na dužu stazu • djeluje kao neposredno ■ izgledom bistro ■ na nosu upućuje na voćnost, izraženu solidno – floralno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • sa slabije pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vitko • kraćeg završetka

♣ ♣ ♣ (♣)   (L)   18° C

MERLOT 2010 Festigia – VINA LAGUNA

ZAPADNA ISTRA ■ VINOGRAD sorta: Merlot ■ PODRUM: selekcija grožđa • dozrijevanje: barrique ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,8 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: modificirana – zdepasta – teška – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: decentno

VINO je iznenađujuće dobro za berbu koju u našim krajevima baš i ne prate laskavi epiteti • kompleksno • sadržajno • cjelovito • dotjerano • toplo • dinamično • skladno • moderno • u suglasju sa: tipologijom – sortom – dobi ■ izgledom živahno • bistro • rubinsko • tamno ■ na nosu upućuje na voćnost – začinske nijanse, od utjecaja bačvice, iskazane s mjerom, vrlo dobro uklopljeno – herbalno (dodir posušene trave) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sa mekanim taninom • slankasto – s kvalitetno pratećom kiselosti – fino gork(ast)o • tijelom & strukturom vrlo dobro • gork(ast)og – relativno dugačkog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti uz hranu – može i kao piće meditacije.

♣ ♣ ♣  (L)  17 – 18° C

CASTELLO 2011 Festigia – VINA LAGUNA

ZAPADNA ISTRA ■ VINOGRAD sorta: Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah ■ PODRUM: selekcija grožđa • dozrijevanje: barrique ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,7 vol% ■ NAPUNJENO u:  0,75 ℓ • boca: modificirana – niska zdepasta teška – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: decentno.

VINO je čisto • dotjerano • toplo • skladno • moderno • u suglasju sa: tipologijom – godištem berbe – dobi • lako se pije ■ izgledom živahno • rubinsko • tamno • s odličnom uljnošću ■ na nosu upućuje na voćnost – začinske nijanse, od utjecaja bačvice, vrlo dobro uklopljeno – herbalno, diskretno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sa mekanim taninom / kiselinama • sugerira slast – slankasto – gork(ast)o • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – solidno dugačkog grijućeg završetka • u špici koja može potrajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

Dobra VinaOglas Vivatinaf3 tisak

BREGOVITI SJEVEROZAPAD

♣ ♣ (♣)  (L -XL)  ⇑  10 – 12° C

MLADI VINOGRADI 2012 – KORAK 

PLEŠIVICA-OKIĆ ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Chardonnay & Pinot sivi ■ OZNAKA kvalitetno s k.z.p. • suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • model, tip: bordeaux ■ DESIGN: elegantno – decentno.

▄ VINO je sjajno za potrošnju upravo u vrućim mjesecima • čisto • dotjerano – bez hrapavpsti • s lijepom aromatikom – precizno • s dosta živosti • skladno • s lijepom aromatikom • precizno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortama – godištem berbe – dobi • lako se pije – klizi ■ izgledom žućkasto – zelenkasto ■ na nosu upućuje na voćnost, izraženu dobro ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – donekle kremasto • slankasto – s kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • solidno dugačkog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti za osvježenje – kao aperitiv – uz hranu.

♣ ♣ (♣)   (L)   13 – 14° C

CHARDONNAY 2012 – TOMAC

PLEŠIVICA-OKIĆ ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Chardonnay • pristup u trsju: prirodi prijateljski ■ PODRUM, dozrijevanje: velika bačva ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,6 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ DESIGN: decentno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro.

VINO je složeno • vrlo toplo • u suglasju sa: sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom bistro ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi zreli; suhi, kuhani) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – malo kremasto • sugerira slast – slankasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – srednje dugog – grijućeg završetka ■ SERVIS: trošiti obvezno uz hranu.

—————————————————————–

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POTROŠAČKI PUTOKAZ 139, KUŠANJE: RESTAURANT MUZEJ ZAGREB – Degustatori: Drago Cvrtila, s područja trženja vina, Ivan Dropuljić, direktor festivala vina i kulinarike Zagreb Vino.com, Velimir Korak, enolog i proizvođač vina, Ivana Rendulić, enologinja – Zagrebačka županija, Zagreb, Tomislav Tomac, enolog i proizvođač vina, i Željko Suhadolnik, glavni urednik revije Svijet u čaši. Vina je točio Milan Valentić. Na slici je i voditelj restorana Muzej Ivan Šućur. Za odličan menu s juhom of fazana, s gulašom od vepra s okruglicama i s domaćom pitom od jabuka odgovoran je chef  Kruno Majcen.  ■

__________________________

Muzej restoran restoran♣ ♣  (L)   10° C

RAJNSKI RIZLING 2012 – TOMAC

PLEŠIVICA-OKIĆ ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Rizling rajnski • pristup u trsju: prirodi prijateljski ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: polusuho • 12,6 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ (4000) • boca: visoka vitka – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: rhein • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ DESIGN: decentno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro.

VINO je kompleksno • čisto • dotjerano • svježe • s primarnim aromama • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – dobi • lako se pije  ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto-zelenkasto ■ na nosu isprva malo suzdržano, potom upućuje na voćnost (plodovi svježi; bijeli – zeleni / vinogradska breskva, jabuka, nijansa citrusa…), izraženu dobro ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sugerira slast – s kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro • kisel(kast)og – srednje dugog završetka ■ SERVIS: trošiti za osvježenje – kao aperitiv – uz hranu/hladna predjela (sir i vrhnje, domaća kuhana šunka…), topla predjela od plodova mora, kuhanu ribu…

♣ ♣   (M)  10 – 12° C

ŠKRLET 2012 – KAŠNER

MOSLAVINA KUTINA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Škrlet ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 11,9 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: po tipu DIAM ■ DESIGN: uredno • etiketa: dopadljivo – malo prešareno – u jednom dijelu, čitljiva: dobro.

VINO je dotjerano • skladno • s primarnim – sekundarnim aromama • rađeno na moderan način • u suglasju je sa: godištem berbe – dobi • lako se pije ■ izgledom živahno ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost, izraženu solidno – floralno ■ u ustima zaobljeno • s dobro pratećom kiselošću – gork(ast)o • tijelom & strukturom dobro • gork(ast)og – srednje dugog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti za osvježenje – kao aperitiv – uz laganiju hranu.

SLAVONIJA

♣ ♣ ♣  (M)   10 – 12° C

GRAŠEVINA 2012 – GALIĆ

KUTJEVO ■ VINOGRAD:  kosina • sorta: Graševina ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj: vrhunsko s kp • s obzirom na neprovreli slador:  suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: uredan ■ DESIGN: moderno – elegantno.

VINO je čisto • dotjerano • toplo • s dosta živosti • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom ■ izgledom žućkasto-zelenkasto ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost – floralno – herbalno, diskretno (sijeno, dodir) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • sugerira slast – slankasto • tijelom & strukturom dobro • srednje dugog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

♣ ♣   (S – M)   10° C

GRAŠEVINA 2012 – BELJE 

BARANJA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Graševina ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ZATVARAČ: na navoj ■ DESIGN: uredno.

VINO je vrlo korektno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom • lako se pije ■ izgledom živahno ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi: svježi/ jabuka…) ■ u ustima zaobljeno • slankasto • tijelom & strukturom dobro • gork(ast)og – srednje dugog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

Zagreb Vino.com♣ ♣ (♣)  (M -L)   10 – 12° C

SAUVIGNON 2012 – GALIĆ 

KUTJEVO ■ VINOGRAD sorta: Sauvignon bijeli ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: uredan ■ DESIGN: moderno – elegantno.

VINO je čisto • dotjerano • svježe • u suglasju sa: sortom • dopadljivo ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto ■ na nosu upućuje na voćnost, izraženu dobro – floralno – herbalno, diskretno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • s izraženijom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • kisel(kast)og završetka ■ SERVIS: trošiti za osvježenje – kao aperitiv – uz hranu.

♣ ♣  (M)   10 – 12° C

TRAMINAC 2011 selected – ILOČKI PODRUMI 

SRIJEM ILOK ■ VINOGRAD sorta: Traminac / Traminer ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ZATVARAČ: na navoj ■ DESIGN: uredno • etiketa: obično.

VINO je u suglasju sa: sortom ■ izgledom • žućkasto ■ na nosu lijepo, upućuje na voćnost – floralno začinske nijanse • osjet prženoga – karamela ■ u ustima doživljaj se ne nastavlja na tragu mirisa naime okus kakvoćom zaostaje za mirisom • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – srednje dugog završetka.

 

♣ ♣  (M -L)   16  – 17° C

CUVÉE CMS 2012 – ZDJELAREVIĆ 

SLAVONSKI BROD, STUPNIK ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: uredan ■ DESIGN: u bijelome tonu.

VINO je vrlo toplo • s dosta živosti • djeluje kao neposredno – koketno • rustikalno ■ izgledom rubinsko • tamno – kompaktno – gotovo neprobojno ■ na nosu upućuje na začinske nijanse, od utjecaja bačvice (mirodije; drvo…), iskazane jače – voćnost – herbalno – dojam je nešto povišene hlapljive kidselosti ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – istodobno i malo oporo • sugerira slast • tijelom & strukturom vrlo dobro • slasnog – gork(ast)og – malo oporog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

 —————————————————————————-

 UPOZORENJE: Pretjerivanje u potrošnji alkoholnoga pića može naškoditi zdravlju i rezultirati nesrećama, stoga konzumirajte razumno i TRIJEZNO! NEpretjerivanje čini življenje kvalitetnijim.

WARNING: Exagerating in consumption of alcoholic drinks may result with injuries and health problems, so consume wisely and SOBERLY! NOT exagerating makes higher quality living

_____________________________________________

AUSTRIJA –  ÖSTERREICH

BURGENLAND

♣ ♣ ♣ (♣)  (L)  13° C

CHARDONNAY 2011 Ried Gertberg – PETER SCHANDL

RUST ■ VINOGRAD: sorta: Chardonnay ■ PODRUM: inox & barrique, sur lie ■ OZNAČENO kao: suho; 13,5 vol %

♣ ♣ ♣ (♣)  (L -XL)   13° C

CHARDONNAY 2011 Selection Altenberg – JURIS Stiegelmar

GOLS ■ VINOGRAD: Altenberg • sorta: Chardonnay ■ PODRUM: vrenje u drvu, 6 mjeseci dozrijevalo na finom talogu u velikoj bačvi  ■  OZNAČENO kao: suho; 13,0 vol %

♣ ♣ ♣ (L)   13° C

GUSTAV 2011 – FEILER ARTINGER

RUST ■ VINOGRAD najbolje parcele • sorta: Chardonnay & Neuburger ■ PODRUM: alkoholno vrenje u barriqueu, dozrijevanje 12 mjeseci u barriqueu na kvascu ■ OZNAČENO kao: suho; 14,0 vol %

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

♣ ♣ ♣  (S – M)   12° C

WEISSBURGUNDER & CHARDONNAY 2011 – TREMMEL 

RUST ■ VINOGRAD sorta: Pinot bijeli, Chardonnay ■ PODRUM: fermentacija u bačvi, šest mjeseci u dozrijevalo na kvascu i pola godine još u boci ■ OZNAČENO kao: suho; 13,5 vol %

♣ ♣   (S – M)   10  – 12° C

SOMMER auf GERTBERG 2012 – PETER SCHANDL

RUST ■ VINOGRAD: sorta: Pinot bijeli / blanc 90 %, Riesling 10 % ■ OZNAČENO kao:  12,6 vol %

♣ ♣ ♣   (L – XL)   12° C

SAUVIGNON BLANC 2012 Selection –  JURIS Stiegelmar

GOLS ■ VINOGRAD sorta: Sauvignon ■ OZNAČENO kao: suho; 13,5  vol %

♣ ♣ ♣  (M)  12  – 13° C

SAUVIGNON 2012 – PETER SCHANDL

RUST ■ VINOGRAD sorta: Sauvignon ■ OZNAČENO kao: suho; 12,5 vol %

♣ ♣ (M)  12° C

SAUVIGNON 2012 – TREMMEL

RUST ■ VINOGRAD sorta: Sauvignon • intenzivna aromatika ■ OZNAČENO kao: suho; 13,0 vol %

♣ ♣ ♣  (L)  12° C

FURMINT 2012 – PETER SCHANDL

RUST ■ VINOGRAD sorta: Moslavac / Šipon/Furmint ■ OZNAČENO kao: suho, 12,5 vol %

♣ ♣ ♣   (L)    10° C

MUSCAT OTTONEL 2012 Selection – JURIS Stiegelmar 

GOLS ■ VINOGRAD: sorta: Muscat Ottonel ■ OZNAČENO kao: suho; 13,0 vol %

♣ ♣ ♣ (M)    8 – 10° C

GELBER MUSCATELLER 2009 – PETER SCHANDL

RUST ■ VINOGRAD sorta: Muškat žuti ■ OZNAČENO kao:  suho, 12,0 vol %

♣ ♣ ♣   (M)   12° C

NEUBURGER 2012 – FEILER ARTINGER

RUST ■ VINOGRAD sorta: Neuburger ■ PODRUM: fermentacija u drvenoj bačvi, dozrijevanje na filnom talogu s kvascima   ■ OZNAČENO kao: suho; 13,5vol %

♣ ♣  (M)   10° C

WELSCH RIESLING 2012 Ried Geyer Umriss – PETER SCHANDL

RUST ■ VINOGRAD: sorta: Graševina / Welsch Riesling ■ OZNAČENO kao: suho, 12,0 vol %

♣ ♣ ♣ ♣   (XXXL)  18° C

TRICATA 2010 – JURIS Stiegelmar

GOLS ■ VINOGRAD sorta: Frankovka /Blaufrankisch ■ PODRUM: grožđe prosušivano u kutijama oko šest tjedana, vino je rađeno po tehnologiji amaronea ■ OZNAČENO kao: suho; 16,0  vol %

♣ ♣ ♣ ♣   (L – XL)   17 – 18° C

BLAUFRANKISCH 2011 Ried Kreften – PETER SCHANDL

RUST ■ VINOGRAD: kosina • nadmorska visina: 170 m • sorta: Frankovka/Blaufrankisch ■ PODRUM: barrique – novi ■ OZNAČENO kao: suho; 13,5 vol %

♣ ♣ ♣  (XXL)  18° C

BLAUFRANKISCH 2009 Greiner  – FEILER ARTINGER

RUST ■ VINOGRAD sorta: Frankovka/Blaufrankisch ■ PODRUM: 18 mjeseci dozrijevalo u većim bačvama ■ OZNAČENO kao: suho; 13,5 vol %

♣ ♣  (L)  17 – 18° C

BLAUFRANKISCH 2011 Eroflacher – ALLACHER

GOLS ■ VINOGRAD sorta: Frankovka/Blaufrankisch ■ PODRUM: 14 mjesecu u novom barriqueu  ■ OZNAČENO kao: suho; 14,0 vol %

♣ ♣ (♣)   (M)  17 -18° C

BLAUFRANKISCH 2011 – PETER SCHANDL

RUST ■ VINOGRAD sorta: Frankovka /Blaufränkisch ■ PODRUM: 10 mjeseci inox (50 %) i velike bačve (50 %)  ■ OZNAČENO kao: suho; 13,0 vol %

♣ ♣ (♣)    17 – 18° C

BLAUFRANKISCH 2009 reserve – TREMMEL

RUST ■ VINOGRAD sorta: Frankovka / Blaufrankisch ■ OZNAČENO kao: suho; 13,5  vol %

♣ ♣ (♣)   17 – 18° C

VISION 211 – SIEGEL

NEUSIEDLERSEE HUGELLAND ■ VINOGRAD:  kosina • sorta: Frankovka / Blaufrankisch ■ OZNAČENO kao: suho; 13,5  vol %

♣ ♣ ♣ ♣   (XXL)  18° C

PINOT NOIR 2008 reserve – JURS Stiegelmar

GOLS ■ VINOGRAD: Breitenteil & Heide • nasad star 28 godna • sorta: Pinot crni /noir; francuski klonovi ■ PODRUM: 12 mjeseci u barriqueu + 12 mjeseci u velikim bačvama ■ OZNAČENO kao: suho; 14,0 vol %

♣ ♣ ♣   (XXL)  18° C

PINOT NOIR 2009 Greiner – FEILER ARTINGER

RUST ■ VINOGRAD sorta: Pinot crni / noir ■ PODRUM: 18 mjeseci dozrijevalo u barriqueu ■ OZNAČENO kao: suho; 12,5 vol %

♣ ♣ ♣   (L)  18° C

PINOT NOIR 2011 – PETER SCHANDL

RUST ■ VINOGRAD sorta: Pinot crni /noir ■ PODRUM: barrique, novi, 10 mjeseci ■ OZNAČENO kao: suho; 13,5  vol %

♣ ♣ ♣ ♣   (XL)   18° C

St. LAURENT 2009 reserve – JURIS Stiegelmar

GOLS ■ VINOGRAD sorta: Lovrijenac/St. Laurent ■ OZNAČENO kao: suho; 14,0 vol %

♣ ♣ ♣   (L – XL)  17 – 18° C

SALZBERG 2011 – ALLACHER 

GOLS ■ VINOGRAD sorta: Zweigelt  ■ OZNAČENO kao: suho; 14,5  vol %

♣ ♣ ♣ (♣)   (XL)   18° C

CABERNET 2011 – PETER SCHANDL

RUST ■ VINOGRAD sorta: Cabernet sauvignon 60 %, Cabernet franc 40 % ■ OZNAČENO kao: suho; 13,5 vol %

OLYMPUS DIGITAL CAMERA♣ ♣ ♣ ♣   (XXL)   18° C

St. GEORG 2009 – JURIS Stiegelmar 

GOLS ■ VINOGRAD sorta: Pinot crni/noir 70 %, Lovrijenac/ St. Laurent 30 % • stare loze ■ OZNAČENO kao: suho; 14,5 vol %

♣ ♣ ♣ (♣)   (XL)  18° C

ALTENBERG 2011 – ALLACHER

GOLS ■ VINOGRAD sorta: Lovrijenac / St. Laurent 40 %, Merlot 30 %, Cabernet sauvignon 30 % ■ OZNAČENO kao: suho;14,5vol %

♣ ♣ ♣  (XXL – XXXL)  18° C

SOLITAIRE 2009 – FEILER ARTINGER

RUST ■ VINOGRAD sorta: Frankovka/Blaufrankisch 73 % & Merlot, Cabernet sauvignon ■ OZNAČENO kao: suho; 14,0 vol %

♣ ♣ ♣  (XXL)  18° C

EXCELSIOR 2009 – LANG

BURGENLAND ■ VINOGRAD sorta: Frankovka /Blaufrankisch, Cabernet sauvignon, Syrah, Merlot ■ OZNAČENO kao: suho; 14,0 vol %

♣ ♣ ♣  (M)  17 -18° C

ZWEIGELT 2009 reserve Marienberg – GERALD WALLNER

WAGRAM ■ VINOGRAD sorta: Zweigelt ■ OZNAČENO kao: suho; 13,9 vol %

♣ ♣ (♣)  18° C

TOP EDITION 2009 – SCHWERTFUHRER

THERMENREGION ■ VINOGRAD sorta: Merlot ■ OZNAČENO kao: suho; 14,0 vol %

♣ ♣ (♣)  (M)  17 -18° C

ANDREAS BERG cuvée 2009 – SCHEIBLHOFER

BURGENLAND ■ VINOGRAD sorta: Zweigelt, Merlot, Cabernet sauvignon ■ OZNAČENO kao: suho; 13,7 vol %

slatko i desertno / süß, dessert

♣ ♣ ♣ ♣  (XXL)   10 – 12° C

RUSTER AUSBRUCH 2007 – PETER SCHANDL 

RUST ■ VINOGRAD sorta: Graševina, Riesling ■ OZNAČENO kao: slatko; 10,0 vol %; 0,375 l

♣ ♣ ♣ ♣   (XXL)   10 – 12° C

RUSTER AUSBRUCH 2006 – PETER SCHANDL 

RUST ■ VINOGRAD sorta: Graševina, Moslavac /Furmint ■ OZNAČENO kao: slatko; 10,0 vol %; 0,375 l

♣ ♣ ♣ (♣)  (XXXL)    10 – 12° C

RUSTER AUSBRUCH 2006 chardonnay essenz – FEILER ARTINGER 

RUST ■ VINOGRAD sorta: ■ OZNAČENO kao: slatko; 7,5 vol %; 0,375 l

♣ ♣ ♣ (♣)  (L)   10 – 12° C

BEERENAUSLESE 2010 cuvée – PETER SCHANDL

RUST ■ VINOGRAD sorta: Traminac 70 %, Riesling 15 %, Graševina 15 % ■ OZNAČENO kao: slatko; 8,5 vol %; 0,375 l

♣ ♣ ♣  (XL – XXL)   14° C

STROHWEIN 2011 – JURIS Stiegelmar

GOLS ■ VINOGRAD sorta: Frankovka / Blaufrankisch • grožđe prosušivano 3 mjeseca na slami ■ OZNAČENO kao: slatko

♣ ♣ ♣  (XL)  15° C

RUSTER AUSBRUCH 2010 Zweigelt Essenz – FEILER ARTINGER

RUST ■ VINOGRAD sorta: Zweigelt ■ OZNAČENO kao:  slatko; 7,5 vol %

FRANCUSKA –  FRANCE

BURGUNDIJA

♣ ♣ ♣ ♣  (XXXL)   12 – 13° C

PULIGNY-MONTRACHET 2009 1er cru la Garenne – DOMAINE DUC di MAGENTA LOUIS JADOT 

PULIGNY ■ VINOGRAD: Puligny Montrachet la Garenne • blaga kosina • ekspozicija: jug • sorta: Chardonnay • gustoća sadnje: 9000 trsa/ha ■ PODRUM dozrijevanje: pièce (228 ℓ) (novi & rabljeni) • francuska – američka hrastovina ■ OZNAKA u zemlji porijekla Francuskoj: Puligny-Montrachet 1er cru aoc / u Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro.

VINO je višeslojno • sadržajno • s karakterom • ozbiljno • cjelovito • toplo • dinamično • zrelo • skladno • elegantno • s finom oksidativnom je notom, u duhu burgundijske tradicije • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto-zelenkasto ■ na nosu upućuje na osjet dima, fina nijansa – začinske note, od utjecaja bačvice, iskazane s mjerom, vrlo dobro uklopljeno – mineralno, poljubac – voćnost (plodovi: posušeni, suhi/ marelica; badem), izraženu dobro – herbalno, diskretno (borovina u tragu; plemenito drvo) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno – blago kremasto • sa zrelim – mekanim kiselinama • sugerira slast – slankasto – s kvalitetno pratećom kiselosti – ugodno gorkasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • živahnog – gork(ast)og – dugačkog završetka • ima šansu za daljnji razvoj ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti uz hranu – kao piće meditacije.

PROVENCE

♣ ♣  (M)   10° C

COTES de PROVENCE 2012 – DOMAINE HOUCHART 

PROVENCE ■ OZNAKA u zemlji porijekla Francuskoj: a.o.c. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: modificirana – personalizirana – prozirna – visoka • ČEP: klasični plastični ■ DESIGN: uredno.

VINO je ugodno • čisto • dotjerano • s primarnim aromama • u suglasju sa: tipologijom • malo ravno ■ izgledom bistro • nježno ružičasto ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi svježi/trešnja…), ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – fino gork(ast)o • tijelom & strukturom dobro – vitko • kraćeg završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti za osvježenje – kao aperitiv – uz hranu.

RHÔNE

♣ ♣ (♣)  (XL)   18° C

CHÂTEAU du TRIGNON 2009 – CHÂTEAU du TRIGNON

GIGONDAS ■ VINOGRAD sorta: Grenache 60%, Syrah 25 %, Mourvedre, Cinsault 15% ■ OZNAKA u zemlji porijekla Francuskoj: Gigondas a.o.c. / u Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca:  personalizirana • model, tip: rhône • ČEP: pluteni ■ DESIGN: decentno • etiketa: u jednom dijelu, čitljiva: dobro

VINO je dotjerano • toplo • zrelo • umireno ali još s dosta živosti • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom/sortama – dobi • lako se pije  ■ izgledom rubinsko-granatno ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi suhi, u-kuhani), izraženu dobro – začinske nijanse, iskazane s mjerom vrlo dobro uklopljeno – herbalno, diskretno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobro kiselosti – gork(ast)o • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – srednje dugog – grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti uz hranu.

ITALIJA – ITALIA

FURLANIJA VENECIJA JULIJA

♣ ♣  (XL)  10 – 12° C

FRIULANO 2012 – TORRE ROSAZZA

COLLI ORIENTALI DEL FRIULI ■ VINOGRAD sorta: Friulano (ex Tocai firulano) ■ OZNAKA u zemlji porijekla Italiji: COF doc • po sadržaju neprovrelog sladora: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – visoka vitka • model, tip: rhein – alsace ■ DESIGN: decentno

VINO je čisto • dotjerano • zrelo • skladno ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto ■ na nosu upućuje na voćnost • osjet kruha ■ u ustima zaobljeno • sugerira slast – kao da je sa nešto slabije pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • srednje dugog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS:  uz hranu

pjenušci  /   bollicine

♣ ♣   (XL)  10° C

RIBOLLA GIALLA brut – TORRE ROSAZZA 

COLLI ORIENTALI DEL FRIULI ■ VINOGRAD sorta: Rebula/Ribolla gialla ■ PJENUŠAC, metoda: charmat (vrenje u cisterni) ■ OZNAKA u zemlji porijekla Italiji: d.o.c. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: brut • 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 • model, tip: champagne • ČEP: pluteni – ozbiljan – DESIGN: malo kričavo, u žutome tonu.

VINO je čisto • svježe • skladno • ima eleganciju • u suglasju sa: tipologijom – sortom • lako se pije • dopadljivo ■ izgledom živahno – bistro • slamnato-žuto ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost, izraženu dobro – vegetalno, diskretno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • sa zrelim – mekanim kiselinama • sugerira slast – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vitko • kisel(kast)og završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti za osvježenje – kao aperitiv.

TOSCANA

Igt

♣ ♣ ♣ ♣  (XXL)  18° C

PRIMA PIETRA 2005 – CASTIGLION del BOSCO

BOLGHERI ■ VINOGRAD: nadmorska visina 450 m • tlo: ilovača s dosta željeza • (mikro) klimatski uvjeti: toplo-vruće danju ljeti – svježe noći – temperaturna razlika dan-noć: značajna • sorta: Merlot 50 %, Cabernet sauvignon  30 %, Cabernet franc 10 %, Petit verdot 10 % •  gustoća sadnje: 9600 /ha • prinos po trsu: 0,65 kg • pristup u vinogradu: prirodi prijateljski, na tragu biodinamike ■ PODRUM vinifikacija maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 15 dana • dozrijevanje: 18 mjeseci • barrique (novi 50 %) • francuska hrastovina ■ OZNAKA u zemlji porijekla Italiji: i.g.t. Toscana • po sadržaju neprovrelog sladora, suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ (10.000) • boca niža zdepasta teška – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: privlačno — jednostavno – u dva dijela, čitljiva: dobro.

VINO je kompleksno • savršeno čisto • dotjerano • precizno • toplo • dinamično • zrelo • skladno • moderno – u internacionalnom stilu • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortama – godištem berbe – dobi • lijepo se pije ■ izgledom živahno – rubinsko ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost (višnja dominira) – začinske nijanse, od utjecaja bačvice (mirodije;…), iskazane jače ali još s mjerom, dobro uklopljeno – herbalno, diskretno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sa zrelim – mekanim taninom • slankasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – dugog – grijućeg završetka ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti obvezno uz hranu.

♣ ♣ ♣  (L -XL)  16 -17° C

DAINERO 2010 – CASTIGLION del BOSCO

COSTA TOSCANA & MONTALCINO ■ VINOGRAD: nadmorska visina: 450 m • sorta: Merlot (većina; Riparbella) & Sangiovese (sasvim mala količina; Montalcino) ■ PODRUM, dozrijevanje: 6 mjeseci • barrique (novi – rabljeni) • francuska hrastovina ■ OZNAKA u zemlji porijekla: Toscana i.g.t. • po sadržaju neprovrelog sladora: suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: klasični plastični ■ DESIGN: elegantno • etiketa: decentno – u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro

VINO je dotjerano • vrlo toplo • dinamično • moderno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – godištem berbe – dobi • djeluje kao ne prekomplicirano ■ izgledom živahno • rubinsko • tamno ■ na nosu upućuje na začinske nijanse, od utjecaja bačvice, iskazane s mjerom vrlo dobro uklopljeno – voćnost, izraženu solidno – herbalno, diskretno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sa mekanim ali blago sušećim taninom – slankasto – s dobrom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – srednje dugog grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu

 _______________________________________

CASTIGLION del BOSCO i u HRVATSKOJ! – Vina toskanske kuće Castiglion del Bosco prisutna su i na hrvatskom tržištu, preko Dobrih vina. Cijela je to paleta: uz brunello i drugu kapljicu iz Montalcina tu su i butelje iz područja Bolgheri, konkretno baš i Prima Pietra, te Dainero. Roberto Ruscito, komercijalni director kuće nedavno je u vinoteci-wine baru Dobra vina u Zagrebu održao i prezentaciju toskanskih etiketa. Enologinja Castiglion del Bosca je Cecilia Leoneschi, a enolog-savjetnik je u Italiji vrlo cijenjeni stručnjak Niccolo d’Aflitto.

Dei Afflitto Juancho Brozzoni

Toscana: Niccolo d’Aflitto (lijevo) u razgovoru sa španjolskim vinotekarom i vinskim piscem Juanchom Asenjom i uglednim talijanskim vinskim kritičarom Gigijem Brozzonijem.

DSCN2805

U kušaonici Castiglion del Bosca: Roberto Ruscito i njegova suradnica Sabine Lodahl

 

brunello

BRUNELLO di MONTALCINO – Zona proizvodnje: općina MONTALCINO ■ VINOGRADI: na kosinama • nadmorska visina: od nekih 300 do 450 m • sorta: Sangiovese grosso, u Montalcinu zvan i Brunello ■ PODRUM: pet godina dozrijevanja, od toga najmanje dvije u hrastovom suđu; prije izlaska na tržište obvezno najmanje četiri mjeseca u butelji, za kategoriju riserva godina duže u podrumu i šest mjeseci u boci prije izlaska na tržište; punjenje: isključivo u zoni produkcije; na tržište smije isključivo u buteljama i to bordoškog modela ■ OZNAČENO kao: Brunello di Montalcino docg, suho; alkohol u rasponu od 13,5 – 14,5 vol %, najčešće 14,0 vol % ■ SERVIS: uz hranu (krepkiju /pečenja, divljač…, odležane sireve) – kao piće meditacije; á18° C; za berbu 2008: ä ⇗  ■ MALOPRODAJNA CIJENA za ovu najnoviju berbu na tržištu: ovisno o renomeu proizvođača, od nekih 25 do oko 40 eura za butelju od 0,75 ℓ (XXL – XXXL)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Montalcino, centar

♣ ♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 Rennina – PIEVE SANTA RESTITUTA

♣ ♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 Sugarille – PIEVE SANTA RESTITUTA

GAJA JE GAJA! – Gaja na našoj rang-ljestvici ponovno u vrhu. Zašto je redovito brunello kuće Pieve Santa Restituta jedan od najboljih? Zato što vlasnik Angelo Gaja ne pristaje na kompromise: kad godina s obzirom na meteorološke okolnosti u tijeku vegetacijskog razdoblja ne dade za njega kvalitativno zadovoljavajući rod, on iz te berbe odustaje od komercijalizacije vina pod nazivom brunello. Ali se, zato, u godinama kad je to s obzirom na meteorologiju moguće potrudi napraviti špice. Iz kišne 2002. i vruće i sušne 2003. Pieve Santa Restituta nije izašla s brunellom. Nije baš lako opredijeliti se za odustanak, naime brunello se prodaje jako dobro i po visokoj cijeni, a pogotovu ako na etiketi stoji naziv vezan uz legendarno proizvođačko ime… Za nedavnoga mojega posjeta Montalcinu i kušanja brunella na imanju Pieve Santa Restituta, Gajina kćerka Gaia, koja pomalo preuzima ude u svoje ruke, kazala je da se još razmišlja o tome da se i iz berbe 2009. ne izađe s brunellom! Odluka bi uskoro trebala biti donesena, naime Brunello 2009 službeno će na tržište krenuti s 1. siječnjem 2014, a kako vrijeme leti taj će dan brzo stići. Inače, od 2007. Gaja se počeo s dozrijevanja u barriqueu okretati bačvama od 500 do 700 litara zvanima tonneaux.

Gaia Gaja

Gaia Gaja objašnjava vina za vrijeme degustacije

Salvioni 1

Među najboljim brunellima: onaj od kuće Salvioni. Na slikama su  Alessia Salvioni (lijevo), iz proizvođačke obitelji, te cijela obitelj.

♣ ♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – SALVIONI

Benvenuto, Brunello! Veterani ne samo talijanske nego i internacionalne vinske scene: Ezio Rivella, do prije nekog vemena predsjednik Konzorcija za brunello, i Federico Castellucci, glavni direktor OIV-a, koji tu svoju funkciju napušta s 1. siječnjem 2014.

DSCN2816

♣ ♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – Il POGGIONE

Bindocci Il Poggione

Fabrizio Bindocci, upravitelj posjeda Il Poggione, u funkciji predsjednika Konzorcija za brunello. Iza njega, u podazini je alfa i omega operativnog sustava Stefano Campatelli, direktor Konzorcija

♣ ♣ ♣ ♣ (♣)

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 Tenuta nuova – CASANOVA di NERI 

♣ ♣ ♣ ♣ (♣)

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – SIRO PACENTI 

DSCN2817

Već godinama, uvijek u vrhu kakvoće s brunellom i rossom: Giancarlo Pacenti i njegova supruga Claudia, iz posjeda Siro Pacenti

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 Montosoli – ALTESINO

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 il Piaggione – SALICUTTI 

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – TENUTA di SESTA

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 vigna delle Raunate – MOCALI 

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CAMPOGIOVANNI

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CAPRILI

Bartolommei Giacomo

Mladi Giacomo Bartomommei u obiteljskom podrumu Caprili, utemeljenom 1965. godine. Caprili – Paolo, Emmanuele i Paola te Giacomo posjeduju 40 ha terena, od čega je 16 ha vinograda, a od toga 14 ha unutar apelacije Brunello di Montalcino docg. Ostalo trsje od Sangiovesea namijenjeno je drugoj liniji vina, zvanoj Rosso di Montalcino. Tradicija u Montalcinu je i proizvodnja muškata kao desertnoga vina. Bartolommei svoja vina dozrijevaju samo u velikim hrastovim bačvama od 30 i 60 hl. Giacomo Bartolommei veli da u Montalcinu, gdje nije dopuštena irigacija, postoje sve jače inicijative da se zbog sve toplijih i sušnih ljeta legalizira navodnjavanje kap po kap, pa se pomalo priprema za gradnju akumulacijskog jezera. Kuća Caprili predstavila se Zagrepčanima prije dvije godine na festivalu Zagreb Vino.com u Esplanadi. Iz berbe 2008. umjesto reserve brunella proizveli su Brunello selekciju – 133 butelje i 200 magnuma, vino s kojim uskoro kane obilježiti 30 godina otkako vino pune u bocu.

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CORTE PAVONE

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 Helichrysum – SAN POLINO

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 Prime donne – DONATELLA CINELLI COLOMBINI

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – PIAN delle VIGNE

Marone Cinzano Suhadolnik Antinori Piero Renzo Cotarella Ratto

U društvu s velikanima – s markizom Pierom Antinorijem, direktorom njegovih posjeda i enologom Renzom Cotarellom, Fabiom Rattom koji vodi brigu o Antinorijevu imanju Pian delle Vigne, i s Francescom Maroneom Cinzanom, vlasnikom kuće Col d’Orcia, te vlasnikom ovećeg vinskog imanja u Čileu

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 Altero – POGGIO ANTICO

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – FATTOI

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – La FIORITA

DSCN2789

La Fiorita: Luca Peroni (lijevo), vlasnik, i enolog Roberto Cipresso, koji je,  inače, prije koju godinu surađivao kao eno-savjetnik u Dalmaciji

 Brunello kusanje

Montalcino: kušanje brunella organizirano za oko 120 vinskih novinara iz Italije i svijeta (bio sam i ja!)

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CAPANNA

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – TASSI- FRANCI 

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – TENUTA le POTAZZINE

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – ALTESINO

 

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – SESTI 

♣ ♣ ♣ (♣)

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CASANOVA di NERI

♣ ♣ ♣ (♣)

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – AGOSTINA PIERI 

Illy Macchetti

Riccardo Illy (lijevo), znan po kavi, od prije koju godinu vlasnik je vinskog posjeda Mastrojanni. Desno je Andrea Macchetti, zadužen za komercijalizaciju. Illy mi veli da s obzirom na ulazak Hrvatske u EU razmišlja o tome da se s kavom, čokoladom i vinom osobnim nastupom predstavi hrvatskome tržištu.

♣ ♣ ♣ (♣)

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – MASTROJANNI

♣ ♣ ♣ (♣)

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – POGGIO ANTICO 

♣ ♣ ♣ (♣)

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – TALENTI 

♣ ♣ ♣ (♣)

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – SESTA di SOPRA 

♣ ♣ ♣ (♣)

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – SAN POLINO

♣ ♣ ♣ (♣)

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CONTI COSTANTI 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CASTELLO di ROMITORIO

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – SOLARIA 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – DONATELLA CINELLI COLOMBINI

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – PIANCORNELLO 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – FANTI 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – VENTOLAIO 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – FATTORIA dei BARBI 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – COLLEMATTONI

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – LISINI

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – SASSODISOLE 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – FULIGNI 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – GIANNI BRUNELLI Le CHIUSE di SOTTO

 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – LA GERLA 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – ARGIANO

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – La PODERINA

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – MOCALI

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – TENUTE SILVIO NARDI 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – La PALAZZETTA 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – LAMBARDI

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – POGGIO di SOTTO

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CAPARZO

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – Il MARONETTO

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – La VELONA

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – RIDOLFI 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – COL d’ORCIA

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – Il PALAZZONE

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 Terra rossa – Il POGGIOLO

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 Poggiolo – Il POGGIOLO

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – FERRERO

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – VILLA POGGIO SALVI

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CAMIGLIANO

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – FORNACINA 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – GREPPONE MAZZI RUFFINO

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – POGGIO RUBINO

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – Le CHIUSE

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CANALICCHIO di SOPRA 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CUPANO

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – PODERE la VIGNA 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – BARTOLI GIUSTI TENUTA COMUNALI 

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CASTELLO di VELONA

brunello riserva

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva Vigna della Ferrovia – PIAN delle VIGNE

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva – TENUTA le POTAZZINE

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva – SIRO PACENTI

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva Campo del Drago – CASTIGLION del BOSCO 

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva – SAN POLINO

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva Phenomena – SESTI 

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva – DONATELLA CINELLI COLOMBINI

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva – CASTELLO di ROMITORIO

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserv Poggio abate – La PODERINA

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva – MOCALI

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva – CAPARZO

♣ ♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2004 riserva Poggio al vento – COL d’ORCIA

♣ ♣ ♣ (♣)

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva – TENUTA di SESTA

♣ ♣ ♣

BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva – BARBI

 

VENETO

♣ ♣  (L)   10 – 12° C

PINOT GRIGIO 2012 Goccia – TENUTA SANTA ANNA 

VINOGRAD sorta: Pinot sivi /grigio, gris ■ PODRUM: korištena samo ocjeđevina, bez prešavine ■ OZNAKA u zemlji porijekla Italiji: d.o.c. • po sadržaju neprovrelog sladora: suho • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – odgovara vinu: da • model, tip: bourgogne • ČEP: uredan ■ DESIGN: moderno – ima eleganciju.

VINO je savršeno čisto • dotjerano • svježe • lako se pije, i na dužu stazu • djeluje kao neposredno ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto ■ na nosu upućuje na mineralno (dodir) – voćnost ■ u ustima zaobljeno • donekle sugerira slast – slankasto – sa slabije pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro • slan(kast)og – srednje dugog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti kao aperitiv.

pjenušcibollicine

♣ ♣   (XL)  8° C

PROSECCO di VALDOBBIADENE 2009 extra dry – TENUTA SANTA ANNA

VALDOBBIADENE ■ PJENUŠAC, metoda: charmat (vrenje u cisterni) ■ OZNAKA u zemlji porijekla: d.o.c. • po sadržaju neprovrelog sladora: extra dry • 11,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca odgovara vinu: da • model, tip: champagne • ČEP: pluteni ■ DESIGN: elegantno – decentno.

VINO je čisto • svježe ■ izgledom živahno • vodno-blijede boje • s veselim – kraćim perlanjem finim sitnim mjehurićima ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi svježi / vinogradska breskva…), izraženu dobro – osjet kvasaca – kruha ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sa mekanim kiselinama • sugerira slast – slatkasto • tijelom & strukturom vitko • kraćeg završetka ■ SERVIS: trošiti za osvježenje.

MAĐARSKA –  MAGYARORSZÁG

PANNON

♣ ♣ ♣  (L -XL)  16° C

KADARKA 2011 – SAUSKA

VILLANY ■ VINOGRAD: sorta: Kadarka ■ PODRUM: ■ OZNAKA u zemlji porijekla Mađarskoj: classicus bor DHC • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: lijepo – elegantno • etiketa: privlačno – jednostavno – čitljiva: dobro

VINO je kompleksno • vrlo toplo • dinamično • moderno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno – bistro • rubinsko • svjetlije ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost, izraženu dobro – floralno – začinske nijanse, iskazane s mjerom, vrlo dobro uklopljeno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sa mekanim taninom • slano – s dobrom i kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – srednje dugog – grijućeg završetka • ima šansu i za daljnji razvoj • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

PORTUGAL

♣ ♣ (♣)  (M) 10 – 12 ° C

MOSCATEL GALEGO BRANCO 2011 – QUINTA do VALLADO

DOURO ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Moscatel ■ OZNAKA u zemlji porijekla Portugalu: d.o.c. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: odgovara vinu: da • model, tip: alsace – rhein • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: decentno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro.

VINO je čisto • dotjerano • s dosta živosti • skladno • s primarnim –  sekundarnim aromama • moderno – u internacionalnom stilu • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto – zelenkasto ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi svježi / jabuka; vinogradska breskva…), izraženu dobro – floralno – začinske nijanse (note muškata) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • slankasto – s dobro pratećom kiselosti – fino gork(ast)o • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • srednje dugog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu/desert.

♣ ♣  (M)  10° C

VINHO VERDE 2012 – QUINTA da AVELEDA

OZNAKA u zemlji porijekla Portugalu: d.o. • po sadržaju neprovrelog sladora: suho • 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: rhein ■ DESIGN: decentno – uredno.

VINO je čisto • dotjerano • s dosta živosti • s primarnim aromama • izričajem precizno • u suglasju sa: terroireom – dobi • lako se pije • djeluje i kao neposredno ■ izgledom živahno – bistro • zelenkasto – žuto (zlatno) ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost (plodovi svježi, zeleni), izraženu dobro ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • slankasto – s kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro – vitko • slan(kast)og – kisel(kast)og – srednje dugog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti za osvježenje – kao aperitiv.

SLOVENIJA –  SLOVENIA

 

DOLENJSKA

♣  (L -XL)  12° C

TRAMINEC 2009 Keltis – KELHAR

BIZELJSKO-SREMIČ ■ VINOGRAD sorta: Traminac / Traminer  ■ OZNAKA u zemlji porijekla Sloveniji: kvalitetno zgp • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: polusuho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux.

VINO je u suglasju sa: sortom – dobi • sa tercijarnim bouquetom ■ izgledom žućkasto ■ na nosu upućuje na floralno (suhe latice ruže…) – med, dodir ■ u ustima slatkasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • gork(ast)og – srednje dugog završetka.

PRIMORSKA

♣ ♣ ♣ (♣)   (XL -XXL)  14 – 15° C

REBULA 2006 selekcija – BLAŽIĆ 

GORIŠKA BRDA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Rebula/Ribolla gialla • pristup u trsju: prirodi prijateljski ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • vinifikacija maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 60 dana • dozrijevanje: 48 mjeseci • velika bačva (24 hl) ■ OZNAKA u zemlji porijekla Sloveniji: kakovostno zgp  • po sadržaju neprovrelog sladora, suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – uredan ■ DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u jednom dijelu

VINO je višeslojno • sadržajno • s karakterom / autorski rad • ozbiljno • cjelovito • toplo • dinamično • drukčije • s oksidativnom je notom • u suglasju sa: terroireom – tipologijom • blago ali i zanimljivo hrapavo ■ izgledom živahno • bakreno – jantarno • odlične uljnosti ■ na nosu upućuje na maceraciju (s fermentacijom) – mineralno – voćnost (plodovi suhi, u-kuhani/ kitnkes), izraženu dobro – floralno (cvijeće suho…) – herbalno, diskretno (čaj) • osjet kore kruha ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • donekle sugerira slast – slankasto – s kvalitetno pratećom kiselosti • retronazalno: badem • tijelom & strukturom vrlo dobro – s fino zrnatim tkivom • suhog – blago oporog – dosta dugačkog završetka • u špici koja može i duže trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti uz hranu – kao piće meditacije.

♣ ♣ ♣ (♣)   (XXXL)  14 – 15° C

SAUVIGNON 2007 selekcija – BLAŽIĆ

GORIŠKA BRDA ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Sauvignon • pristup u trsju: prirodi prijateljski ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • vinifikacija: maceracija, i uz nju alkoholno vrenje • dozrijevanje: velika bačva (24 hl) ■ OZNAKA u zemlji porijekla Sloveniji: kakovostno zgp • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 15,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 1,5 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – uredan ■ DESIGN: decentno – uredno

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVINO je zanimljivo • višeslojno • bogato • s karakterom / autorski rad • ozbiljno • cjelovito • vrlo toplo • dinamično • sa tercijarnim bouquetom drukčije • s oksidativnom je notom • u suglasju sa: tipologijom – sortom – dobi • robusno ■ izgledom živahno • zlatno-žuto ■ na nosu upućuje na začinske nijanse od utjecaja bačve i na specifične note koje se stvaraju s godinama, sve iskazano s mjerom i dobro uklopljeno • maceraciju (s fermentacijom) • osjet prženoga (kava; korica od naranče…) – osjet karamela, dodir • herbalno (začinsko bilje, poljubac) • voćnost (plodovi: suhi) • floralno (cvijeće svijetlo; suho…) ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • donekle kremasto • alkohol malo peče • slano – s dobro očuvanom, kvalitetno pratećom kiselosti – fino gork(ast)o • tijelom & strukturom potentno – mesnato • gork(ast)og – dugačkog – jače grijućeg završetka • retronazalno se javlja blaga ali ne i nezanimljiva nit oksidacije • u špici koja može duže potrajati ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti za obvezno uz hranu – kao piće meditacije.

♣ ♣ ♣   (L)  16  – 17° C

IZBRANI TERAN 2012 Osti jarej – Boris LISJAK

KRAS DUTOVLJE ■ VINOGRAD: sorta: Refošk ■ OZNAKA u zemlji porijekla Sloveniji: ptp • 12,9 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: modificirana – personalizirana (autor: Oskar Kogoj) • ČEP: pluteni – uredan – dugačak ■ DESIGN: elegantno • etiketa: kao privjesnica – jednostavno – pregledna, čitljiva: dobro

VINO je kompleksno • sadržajno • s karakterom • cjelovito • savršeno čisto • dotjerano • precizno • dinamično • skladno • elegantno • s primarnim aromama • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • lako se pije  ■ izgledom živahno • rubinsko • tamno ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost (plodovi svježi; crni ribiz, višnja…), izraženu dobro – herbalno, diskretno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sa mekanim taninom / kiselinama • slankasto – s dobrom, kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • slan(kast)og – kisel(kast)og – srednje dugog završetka • ima šansu za daljnji razvoj • u usponu ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

♣ ♣ ♣   (L) 16° C

IZBRANI TERAN 2011 – TAVČAR

KRAS ■ VINOGRAD sorta: Refošk ■ OZNAKA u zemlji porijekla: Kras ptp • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • ČEP: pluteni – uredan ■ DESIGN: lijepo – elegantno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro

VINO je dotjerano • izričajem precizno • svježe • dinamično • skladno • s primarnim aromama • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • lako se pije, i na dužu stazu ■ izgledom živahno • tamno, gotovo neprobojno ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost (plodovi svježi; tamni bobičasti), izraženu dobro ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • zaobljeno • sa zrelim – mekanim taninom • s dobrom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • kisel(kast)og – srednje dugog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

♣ ♣   (M)  16° C

TERAN 2006 – ŠKERLJ 

KRAS DUTOVLJE TOMAJ ■ VINOGRAD sorta: Refošk ■ OZNAKA u zemlji porijekla Sloveniji: ptp • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 12,9 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – običan ■ DESIGN: obično.

VINO je svježe • s dosta živosti • s primarnim aromama • u suglasju sa: terroireom – sortom • rustikalno ■ izgledom živahno • rubinsko ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi svježi; tamni), izraženu dobro – herbalno, umjereno ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • malo oporo • s blagim ostatkom CO2 • slankasto – s dobrom kiselosti • tijelom & strukturom dobro • kisel(kast)og – gork(ast)og – srednje dugog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

♣  (XL)  17 – 18° C

MIHAEL 2008 rdeče – PRINČIČ

GORIŠKA BRDA ■ VINOGRAD sorta: Merlot, Cabernet sauvignon, Pinot noir ■ OZNAKA u zemlji porijekla Sloveniji: kakovostno zgp • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux

VINO je s dosta izraženom hlapljivom kiselošću • prešlo zenit – malo umorno

ŠPANJOLSKA – ESPAÑA

 ♣ ♣ (♣)  (M) 10 – 12° C

RUEDA 2012 – BLUME

RUEDA ■ VINOGRAD sorta: Verdejo & Viura ■ OZNAKA u zemlji porijekla Španjolskoj: d.o. • po sadržaju neprovrelog sladora: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: klasični plastični ■ DESIGN: decentno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: stražnja teško.

VINO je čisto • dotjerano • svježe • s dosta živosti ■ izgledom živahno – bistro • slamnato žućkasto ■ na nosu upućuje na voćnost ■ u ustima zaobljeno • sa mekanim kiselinama • slankasto • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro -• srednje dugog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

♣ ♣  (M)  10 – 12° C

VERDEJO 2012 – BLUME

RUEDA ■ VINOGRAD sorta: Verdejo ■ OZNAKA u zemlji porijekla Španjolskoj: d.o. • po sadržaju neprovrelog sladora: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • model, tip: bordeaux • ČEP: klasični plastični

VINO je s dosta živosti ■ izgledom • žućkasto ■ na nosu upućuje na  voćnost ■ u ustima doživljaj se nastavlja na tragu mirisa • gork(ast)o • tijelom & strukturom dobro • kisel(kast)og – srednje dugog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

♣  (S -M)  10° C

VIÑA SAN JUAN 2012 – FELIX SOLIS 

LA MANCHA ■ VINOGRAD sorta: Chardonnay, Verdejo, Viura ■ OZNAKA suho • 12,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: klasični plastični ■ DESIGN: decentno.

VINO je kao da ima previše SO2 ■ izgledom bistro • žućkasto ■ u ustima tijelom & strukturom dobro • kraćeg završetka.

__________________________________________

kušano još… /  tasted too               •                  veterani dostojni štovanja /veterans worth of attention

13 – 14° C

OTTOCENTO 2004 bijelo – Giorgio CLAI

ZAPADNA ISTRA ■ Malvazija istarska, Pinot Sivi, Chardonnay, Sauvignon, Malvazija istarska ■ kvalitetno s k.p. • suho • 13,8 vol %

__________________________________

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVRHUNSKO i KVALITETNO… – Ottocento bianco 2004 od proizvođača Giorgia Claia na Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo na degustaciji za rješenje za puštanje u promet po osvojenim je bodovima dobilo oznaku kvalitetno s k.z.p. Ovih sam dana imao prilike kušati baš tu berbu 2004, dakle vino sada s devet godina na plećima, I bilo je jako dobro! Sumnjam da bi i možda 80 posto vina iz 2004. koja su istodobno kad i ovo Claijevo dobila više od 85 bodova, dakle za oznaku vrhunsko, danas uopće bilo iole živo, a kamo li još i ovako užitno kako je bio Ottocento 2004 bijelo…

Vrhunsko, kvalitetno, stolno…  Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na buteljama uvezenih vina na našem tržištu više nema oznaka vrhunsko, kvalitetno i stolno koje su im dodjeljivane, kao i hrvatskim vinima, na temelju rezultata vrednovanja u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo. Za domaće uzorke međutim one i dalje vrijede. Iako se u dosta slučajeva među uzorcima uzetima s tržišta pokazalo da su vina s oznakom kvalitetno, pa čak i neka s oznakom stolno, bolja od onih s oznakom vrhunsko, čak se i prodaju i po višoj cijeni od onih u Zavodu svrstanih u grupu vrhunsko, zanimljivo je koliko je proizvođačima u Lijepoj našoj i stalo da se domognu vrhunskog epiteta. Klasificiranje vina na vrhunsko,  kvalitetno, i stolno na ovaj način je besmisleno, jer uzorak za provjeru u Zavod donosi proizvođač, i jer se ne provode kontrole vina na tržištu, barem nema indicija o tome, pa zna biti smiješno – dakako u smislu tužnoga! –  kad se u boci pod oznakom vrhunsko dobije proizvod koji ne zadovoljava ni kategoriju kvalitetno, pa čak i niže.

Bitno je da je vino, od grožđa do boce, u sustavu kontrole porijekla, oznaka o tome sasvim je dovoljna na etiketi, a već samim time što je uzorak dobio rješenje za izlazak na tržište kaže se da je uspješno prošao laboratorijsku i osnovnu organoleptičku analizu. Za vina koja trebaju biti raprezentant kraja, dakle tipična za teritorij pa im se proizvodnja bazira na preciznom pravilniku, nužna je organoleptička provjera od strane strukovne komisije čiji su članovi većinom iz područja o kojemu je riječ, dakle oni koji moraju i najbolje poznavati situaciju, znati što imaju tražiti u vinu te to i naći, ostatak komisije trebaju činiti degustatori sa strane, da se spriječi moguća negativna pristranost. Ako vino prođe na tome testu, dovoljno je da uz navod da je vino s kontroliranim zemljopisnim porijeklom stoji naziv kraja odakle je.■

_________________________________________

12 ° C

RIESLING 1995 Vinothek – NICOLAIHOF

WACHAU ■ Riesling ■ Qualitatswein aus Osterreich • trocken/ suho • 12,5 vol %

12° C

GRAŠEVINA 1965 – BELJE

BARANJA ■ Graševina

12° C

GRAŠEVINA 1977 – BELJE

BARANJA ■ Graševina

18° C

BAROLO 2003 San Giovanni – Gianfranco ALESSANDRIA

PIJEMONT, BAROLO, Monforte d‘Alba ■ Nebbiolo ■ docg • suho • 14,5 vol %

18° C

BAROLO 2003 – Gianfranco ALESSANDRIA

PIJEMONT, BAROLO, Monforte d‘Alba ■ Nebbiolo ■ docg • suho • 14,0 vol %

_______________________________________

FURLANIJA/PIJEMONT: PIGNOLO U KLINČU BAROLA! – Dvije autothone sorte, dva različita područja, dvaOLYMPUS DIGITAL CAMERA odlična proizvođača: Nebbiolo, te Pignolo, Pijemont, vinogorje Barolo, Gianfranco Alessandria, te Furlanija, Colli orientali del Friuli, Buttrio, Girolamo Dorigo. Sva tri vina stara 10 i više godina. sva tri vina i sada još sjajna, dinamična. Pogotovu su se oba barola pokazala izvrsnima, bez trunke starosti i starine, čisti k’o sunce, kompleksni, i s dodanom vrijednosti. Ako ste u Furlaniji, svakako treba navratiti do Doriga, ako ste u Pijemontu onda pak obvezno do Alessandrije…

______________________________________

18° C

PIGNOLO di BUTTRIO 2001 – Girolamo DORIGO 

COLLI ORIENTALI DEL FRIULI ■ Pignolo ■ doc • suho • 13,5 vol %

18° C

ROSSO MONTSCLAPADE 2001 – Girolamo DORIGO

COLLI ORIENTALI DEL FRIULI ■ Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot ■ doc • suho • 13,5 vol %

______________________________________

kušano još – ČEP, i ispod čepa / 

tasted too – CORK, and  under the  cork                                                                                             

BOGDANJUŠA 2012 – Carić • MIHAEL BELO 2010 – Prinčič • ROŽICA – Roxanich • OPOL ŠTAFILEO – Vujina • PHARIA OPOLO 2009 – Plančić  •  DANCING PIG 2009 – Saints Hills

________________________________________

SADRŽAJ  FENOLA u VINU

CRNO vino – Izrazito bogato: sa iznad 4500 mg/lit GAE • Iznadprosječna koncentracija: od 3500 do 4500 mg/lit GAE • Prosječna koncentracija: od 2000 – 3500 mg/lit GAE • Ispodprosječna koncentracija: s manje od 2000 mg/lit GAE

BIJELO vino – Izrazito bogato: iznad 450 mg/lit GAE • Iznadprosječna koncentracija: 350 – 450 mg/lit GAE • Prosječna koncentracija: 250 – 350 mg/lit GAE • Ispodprosječna koncentracija: manje od 250 mg/lit GAE

ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST

CRNO vino – Iznadprosječni potencijal: s više od 11 mM Trolox • Prosječni potencijal: od 7 do 11 mM Trolox • Ispodprosječni potencijal: s manje od 7 mM Trolox

BIJELO vino (danas uobičajeni način proizvodnje) – Iznadprosječni potencijal:  iznad 0,6 mM Trolox • Prosječni potencijal: od 0,4 do 0,6 mM Trolox • Ispodprosječni potencijal: manje od 0,4 mM Trolox

————————————————————————

9x5 CLASSIC 2PZ Dropi

Zuto stablo Yellow Tree

Oglas_60x60mm.cdr

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: