SAJMOVI IZLOŽBE OCJENJIVANJA / Zelina 2013

 

PP ORAHOVICA NA TRONU, BELJE d.d. S HRPOM ODLIČJA!

Priredio ŽELJKO SUHADOLNIK

S OBZIROM NA OSVAJAČE GLAVNIH NAGRADA u POSLJEDNJIM GODINAMA NA TRADICIJSKOJ IZLOŽBI VINA u SKLOPU SVETOIVANJSKIH DANA u ZELINI, KOJI BI TREBALI, LOGIČNO, BITI U FUNKCIJI PRVENSTVENO PROMIDŽBE TOGA PRIGORSKOGA KRAJA, PAŽNJA VEĆ DUGO ODLAZI u DRUGA PODRUČJA …

Sjeverozapadni dio Hrvatske, konkretno prigorje od Zagreba prema Varaždinu, po tradiciji je krajem šestog mjeseca u znaku Svetoivanjskih dana i izložbe vina. Grad Sveti Ivan Zelina uz 24. lipnja, kad je Ivanje, zamišljen je kao poprište raznih zbivanja: najavljene su izložbe, s time da se izložba vina smatra središnjim događajem manifestacije, zatim, glazbeni i sportski programi, igrokazi, radionice, luna-park… Iz najava je očito da se razmišljalo da na toj pučkoj svečanosti sadržaja bude ne samo za odrasle, nego i za djecu. Logična je želja organizatora – a to su Grad Sveti Ivan Zelina i Turistička zajednica grada Zelina – događanjima što počivaju na lokalnoj tradiciji prigodno obogatiti društveni život u Zelini, a istodobno i zahvaljujući njima u taj gradić privući, kao goste, stanovnike okolnih gradova i mjesta, posebice velikih centara kao što su Zagreb i Varaždin.
Najnormalnije je da se manifestacijom koju organizira Grad ne malim ulaganjem vlastitih sredstava nastoji ostvariti ne samo dobra promidžba kraja nego i realizirati stanovita gospodarska korist za grad. Upravo i baš sada, uz ulazak Lijepe naše u Europsku Uniju, nameće se pitanje radi li se sve baš onako kako treba, i najbolje da se to postigne? Koliko su Zelinčani zapravo postigli u promidžbenom smislu, koliko su privukli posjetitelja sa strane, koliko su ostvarili prihoda koji bi donijeli gradu nešto novaca za buduće investicije…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdravica na otvorenju manifestacije: župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. vinska kraljica Iva Braje, premijer Zoran Milanović i (novi) zelinski gradonačelnik Hrvoje Košćec. Donose li Košćec i ulazak Lijepe naše u EU nove vjetrove u budućim realizacijama manifestacija Svetoivanjski dani?

Rekao bih svakako, i još jednom, sljedeće: kad se već pridaje tako velika važnost zelinskoj izložbi vina, krajnje je vrijeme za promjene, kako glede mjesta njena održavanja tako i njene koncepcije, a nužan je i sasvim novi, tj. suvremeni pristup promidžbi. Promidžba za Svetoivanjske dane i za zelinsku izložbu vina valjda postoji u nekom obliku u samoj Zelini, međutim u obližnjem mnogoljudnom Zagrebu je se uopće ne vidi, ne nailazimo je, osim eventualno stidljivo, ni u važnijim medijima javnog informiranja na nacionalnoj razini, Danas, u moru ponude, promidžba treba biti i te kako uočljiva i glasna, prodorna, svakako se uz klasične metode valja maksimalno koristiti i mogućnostima što ih pružaju društvene mreže.

Što se tiče izložbe vina, ona ovakva kakva jeste već godinama vrlo je statična i sterilna. Moralo bi biti jasno da uopće nije zanimljivo doći u dvoranu Ivana da bi se gledalo mrtvu prirodu tj. butelje u vitrinama. Izložbu bi stoga vrijedilo pretvoriti u sajam/festival vina i, jer domaći izvorni proizvodi privlače pažnju i dižu image kraja, lokalnih gastronomskih specijaliteta za kušanje na licu mjesta, uz vino, ali i za ponijeti kući.. S obzirom da se Svetoivanjski dani odvijaju krajem lipnja kad je vrijeme uglavnom lijepo te toplo do i vruće, idealno bi bilo kad bi se ponuda smjestila negdje na otvoreno tako da se posjetitelj na zraku može prošetati među stolovima s izlagačima te kušati vina i delikatese, kupiti ih i za doma…

Što se ocjenjivanja tiče, i dalje zagovaram ono prijašnje – vina sjeverozapadne Hrvatske. S obzirom na osvajače najznačajnijih odličja u posljednjim godinama na ocjenjivanju u sklopu Svetoivanjskih dana, koji bi trebali poslužiti kao dobra promidžba baš zelinskome prigorju, pažnja već dugo odlazi u – druga područja…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Premjer Milanović predao je šampionsko priznanje Josipu Tokiću, voditelju PJ vinogradarstvo i vinarstvo PP Orahovice. U pozdravnom govoru istaknuo je da se naši proizvođači, žele li biti uspješni u moru ponude na tržiuštu, trebaju potruditi u produkciji vina s karakterom, koja će biti vjeran odraz kraja gdje nastaju

Uvertira otvorenju 45. izložbe vina bio je glazbeno-umjetnički program udruge mladih UM Zelina, a začin na kraju prve večeri nastup glazbenih sastava Daddy Cool Band i Neki novi klinci. Sljedećih dana održani su misa u povodu blagdana sv. Ivana Krstitelja zaštitnika Grada, natjecanje u streljaštvu u disciplini Trap, biciklijada, izložba pasa bez rodovnika i pasa mješanaca, koncert Tamburaškog orkestra HPD Zelina, mimohod vitezova zelingradskih i pucanje topovskih plotuna u čast Dana grada, izložba fotografija s međunarodnog viteškog turnira Sveta Helena, mimohod folklornih skupina središtem grada, smotra izvornih folklornih skupina Zagrebačke županije, vatromet, kazališna predstava Teatra Gustl FinoWino, kulturno-zabavni program u izvedbi udruga Grada Srce, Zelinskih mažoretkinja, HU Ivančice, Zbora umirovljenika…

Izložbu vina u Zelini otvorio je premijer Zoran Milanović, ipred pokrovitelja a to je Vlada Republike Hrvatske. Ispred supokrovitelja, a to je Zagrebačka županija, nazočan je dakako bio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Na otvorenju smo vidjeli i nekoliko ministara iz hrvatske vlade. I pripadnike reda Europskih vinskih vitezova iz Hrvatske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hrvatski vinski vitezovi: Ivo Maruna, Franjo Francem, Nikola Mirošević…

U dvorani centra Ivana u središtu Zeline mogla su se kušati na ocjenjivanju nagrađena vina. Ona ponajbolja, s najvišim odličjima, nakon večeri otvorenja uglavnim više i ne. Održan je i okrugli stol na temu Hrvatsko vinarstvo i ulazak Hrvatske u EU.

Tradicijsko ocjenjivanje vina i ocjenjivanje vizualnog identiteta uzoraka za 45. izložbu kapljice kontinentalne Hrvatske održani su nekoliko tjedana prije početka Svetoivanjskih dana. Za ocjenu su prijavljena 244 uzorka. Predsjednica strukovne komisije bila je i ovaj put doc. dr. Stanka Herjavec.

 

Evo i rezultata: na temelju bodova koje su vina osvojila dodijeljene su četiri velike zlatne medalje i 58 zlatnih. Velika zlata primili su PP Orahovica iz Orahovice za Zeleni silvanac 2011 izborne berbe, zatim Zlatko Sonenšajn iz Koprivnice za predikatni Traminac 2011, pa Badel 1862 za slatku Graševinu 2011, i Iločki podrumi za Traminac 2011 izborne berbe bobica. Vina od PP Orahovice i Sonenšajna osvojila su svako po 93 boda i najbolje su ocijenjeni uzorci na ovogodišnjem vrednovanju. Strukovna komisija od 15 licenciranih degustatora odlučila je da je šampion ovogodišnje Izložbe vina u Zelini PP Orahovica iz Orahovice sa Zelenim silvancem 2011 izborne berbe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niz priznanja skupio je posjed Belje, a s osvojenim odličjima je Tomislav Prekl, koji se želio ovjekovječiti s premijerom Milanovicem

Najbolji među zlatnima, sa po 89 osvojenih bodova, su Belje d.d. sa Chardonnayem 2011 Goldberg, podrum Kalazić sa Chardonnayem 2009, pa PP Orahovica sa slatkom Graševinom 2011, vinarija Micak iz Marije Bistrice sa Chardonnayem 2011 izborbe berbe bobica i Badel 1862 s Rajnskim rizlingom 2011 kasnom berbom.

Bez obzira na šampionsku titulu PP Orahovica, može se reći da je najuspješnije na ocjenjivanju ove godine u Zelini bilo Belje, koje je osvojilo osam zlatnih medalja (Chardonnay 2011 Goldberg, Chardonnay 2012 Goldberg, Chardonnay 2011, Chardonnay 2012, Graševina Goldberg 2011, Graševina 2011, Cabernet sauvignon 2009, Cabernet sauvignon + merlot 2009) i više srebrnih odličja. Iz Svetog Ivana Zelina najuspješniji su bili Stjepan Jarec & Kristijan Kure, s dva zlata (Manzoni bijeli 2012 i Pinot bijeli 2011) te obitelj Puhelek Purek, s dva zlata (Sauvignon 2012 Vino prve vinske kraljice i Dišeća kraljevina 2012)
Najbolje ocijenjena kraljevina, koja po tradiciji dobiva posebnu nagradu u Zelini, je upravo Kraljevina dišeća 2012 obitelji Puhelek Purek iz Zeline.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Novi gradonačelnik Zeline Hrvoje Košćec predao je priznanje za najbolju kraljevinu Ivani Puhelek Purek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stjepan Jarec uz domaću šunku, te svoj pjenušac Jana i nagrađeni Manzoni bijeli 2012, slavi dva zlata osvojena u Zelini, ali šampionsku titulu dodijeljenu mu nedavno za Chardonnay 2012 na ovogodišnjem ocjenjivanju vina Zagrebačke županije. Predsjednica komisije također je bila Stanka Herjavec

Iz sjeverozapadnoga dijela Hrvatske treba istaknuti i Zlatka Sonenšajna iz Koprivnice, koji je uz jednu, već spomenutu veliku zlatnu medalju osvojio i jedno zlato (slatka Graševina 2012), i Vinariju Micak iz Marije Bistrice, koji se okitio dvama zlatima (Chardonnay 2011 izborna berba i Cabernet sauvignon 2011 barrique)

U izboru najboljeg vizualnog identiteta vina, komisija u sastavu gradonačelnik Zeline Hrvoje Košćec, Željko Suhadolnik kao predsjednik, (revija Svijet u čaši) i članovi Vito Andrić (Večernji list), Ivo Kozarčanin (24sata), Tomislav Radić (Hrvatski radio), Stjepan Šagovac (Radio Zelina), Ivan Dropuljić (Zagreb Vino.com) i Štefica Kramarić iz zelinskog gradskog poglavarstva, inače tajnica Izložbe, nagradu je osvojio Vlado Kos, vinogradar i vinar iz Nespeša, za butelju s vinom Zweigelt 2012, za koje je, inače, na ocjenjivanju vina dobio zlatnu medalju. Stav je komisije za dizajn da je, među uzorcima u konkurenciji, butelja od Kosa kao model boce za vino zweiglet prikladno izabrana, te da je proizvod bio najskladnije i najpedantnije opremljen, naime gledalo se i na etiketu i na ukrasnu kapicu na grliću. Boje kapice i etikete su se dobro slagale, boja etikete je korespondirala s bojom vina. Etiketa, koju je kreirala Vlasta Pernat sa zagrebačke Akademije za likovnu umjetnost, s modernim je, vrlo dinamičnim rješenjem i lijepo je osvježenje u odnosu na druge etikete, od kojih ih je mnogo bilo pretrpanih i kičastih.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Žiri novinara za izbor najboljeg dizajna – Vito Andrić, Stjepan Šagovac, Željko Suhadolnik, gradonačelnik Zeline Hrvoje Košćec, pa Ivan Dropuljić, Tomislav Radić, Ivo Kozarčanin, i tajnica izložbe vina Štefica Kramarić

Vlado Kos obrađuje hektar vinograda na vrhu brijega ponad Nespeša, na poziciji Čerienec. Ima 8000 trsova, od toga 1200 otpada na Zweigelt, 1000 je križanca Regenta, to su mlade loze, a oko 4000 je Pinota bijeloga, ostatak pokriva Kraljevina, trsovi tih bijelih sorata stari su nešto više od 50 godina. Sortu Regent Kos je u Nespeš u svoj vinograd donio iz Njemačke, gdje je neko vrijeme živio i radio. U bocu puni vino zvano Regent Cuvée, koje se sastoji, kaže, od 50 posto regenta i 50 posto zweigelta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dobitnik odličja za dizajn: Vlado Kos iz Nespeša, i njegova butelja nagrađena za izgled.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

———————————————————————–.
Google translater: http://translate.google.com/translate_t

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: