POTROŠAČKI PUTOKAZ – 138 – BUYING GUIDE

Putokaz138_pocetna

LIPANJ / SRPANJ – 2013 – JUNE / JULY

Šampion (Š) / Champion (Ch) – briljantno / brilliant = 99 – 100 (19,9 – 20 / 4,9 – 5,0) bodova / points • ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ – klasično veliko vino / classic great wine = 96 – 98 (19,6 – 19,8 / 4,6 – 4,8) bodova / points • ♡ ♡ ♡ ♡ – izvrsno, dojmljivo / outstanding, impressive = 91 – 95 (18,6 – 19,5 / 4,1 – 4,5) bodova / points • ♡ ♡ ♡ – dobro, do vrlo dobro pa i kompleksno/ good, to very good even complex = 86 – 90 (17,00 – 18,5 / 3,6 – 4,0) bodova / points • ♡ ♡ – solidno, dobro / solid, good = 82 – 85 (15,0 – 16,9 / 3,0 – 3,5) bodova / points • = 76 – 81 (12,6 – 14,9 / 2,0 – 2,9) bodova = obično, prosječno, jednostavno / simple, ordinary, average

HRVATSKA – CROATIA

DALMACIJA
♡ ♡ (M)  ⇑ 12° C
POŠIP 2011 – PZ POŠIP
KORČULA, ČARA ■ VINOGRAD sorta: Pošip ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 14,1 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux ■ DESIGN: obično
VINO je umireno • zrelo • skladno ■ izgledom živahno ■ na nosu upućuje na voćnost (zrelo bijelo voće) ■ u ustima zaobljeno • tijelom & strukturom vrlo dobro • gork(ast)og – srednje dugog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

♡ ♡  (XL)  ⇑ 12 ° C
DINGAČ 2012 Sv. Lucija rosé – ST.HEELS
PELJEŠAC DINGAČ ■ VINOGRAD: Sveta Lucija • kosina – strmina • sorta: Plavac mali ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj: stolno • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,3 vol% ■ NAPUNJENO u 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: elegantno – decentno – uredno
VINO je čisto • dotjerano • toplo • zrelo • skladno • mekano • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – godištem berbe – dobi • lijepo se pije ■ izgledom živahno ■ na nosu upućuje na voćnost – floralno ■ u ustima zaobljeno • podatno • s vrlo mekanim kiselinama • slankasto • tijelom & strukturom vrlo dobro • gork(ast)og – dužeg završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

————————————————————–

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POTROŠAČKI PUTOKAZ 138, KUŠANJE: RESTAURANT AGAVA ZAGREB – Degustatori: Franjo Francem, enolog – dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba, Zagreb; Ivona Đipalo, enologinja – Vinolab, Zagreb, Krešimir Šesnić, sommelier – voditelj restorana Asia Gold, Zagreb; Darko Lugarić, sommelier – voditelj restorana Agava, Zagreb; Željko Suhadolnik, glavni urednik – revija Svijet u čaši. Vina je posluživao Predrag Čavić.
Nakon službenoga dijela, tj. degustacije s ocjenjivanjem kapljice, svojim kreacijama iskazao se chef Agave Belizar Miloš. Prigotovio je, među ostalime, sjajnu mediteransku rapsodiju, a to je tris od sirovog repa od škampa obogaćenog pjenicom od vlasca, zatim od mini odreska jadranske tune s dimljenom soli te od tartara od orade, kao i rižoto s ovčjim sirom (pecorino) obogaćen umakom od redukcije marsale sa suhom smokvom.

Agava restoran EPP

ISTRA

♡ ♡  (M)  ⇑ 12° C
MALVAZIJA ISTARSKA 2012 – BENVENUTI
SREDIŠNJA ISTRA KALDIR ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Malvazija istarska ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,2 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: decentno
VINO je čisto • dotjerano • dinamično • zrelo • skladno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • lijepo se pije ■ izgledom živahno ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost – floralno ■ u ustima slankasto • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • srednje dugog završetka • u špici, koja može i potrajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

(M) ⇑ 10 – 12° C
CHARDONNAY 2012 – MENEGHETTI
ZAPADNA ISTRA ■ VINOGRAD sorta: Chardonnay ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,4 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: decentno
VINO je svježe • s primarnim aromama ■ izgledom živahno • žućkasto-zelenkasto ■ na nosu upućuje na: vegetalno, diskretno • osjet kvasaca, kruha – voćnost (plodovi: zeleni) ■ u ustima • slankasto – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • kisel(kast)og – srednje dugog završetka • u špici, koja može trajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu/tjestenina sa svijetlim umacima, plodovi mora, bijela riba.

pjenušci sparkling

 ♡ ♡ (L) ⇑  8° C
CHE 20NON11 zero dosage – TRAPAN
ZAPADNA ISTRA ■ VINOGRAD sorta: Teran ■ PJENUŠAC, metoda: champenoise / klasična (vrenje u boci) ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: prirodno pjenušavo s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: brut nature (pas dosé) • 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: champagne • ČEP: pluteni – ozbiljan – uredan ■ DESIGN: decentno • etiketa: vrlo moderno – prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro
VINO je svježe • s nervom • s primarnim i sekundarnim aromama ■ izgledom živahno – bistro • nježno ružičasto • s veselim – dosta trajnim perlanjem finim sitnim – brojnim mjehurićima ■ na nosu upućuje na vegetalno – osjet kvasaca – voćnost ■ u ustima živahno • s dobrom kiselosti • tijelom & strukturom dobro – vitko • slan(kast)og – kisel(kast)og završetka ■ SERVIS: trošiti za osvježenje – kao aperitiv.

SJEVEROZAPAD

♡ ♡  (L) ⇑ 10° C
ROSE SYRAH 2012 ljetno vino – KORAK
PLEŠIVICA-OKIĆ ■ VINOGRAD: nakošen • sorta: Syrah ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj kao kvalitetno s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 12,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux
VINO je ljetno • čisto • dotjerano • precizno • s mladenačkim nabojem • svježe • dinamično • skladno • s primarnim aromama • moderno • u suglasju sa: tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • lako se pije i na dužu stazu ■ izgledom živahno ■ na nosu upućuje na voćnost izraženu dobro ■ u ustima s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vitko • u špici ■ SERVIS: trošiti za osvježenje – kao aperitiv.

SLAVONIJA

 ♡ ♡  (S) ⇑10° C
GRAŠEVINA 2012 – PERAK
KUTJEVO ■ VINOGRAD sorta: Graševina ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 12,8 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ZATVARAČ: na navoj ■ DESIGN: uredno • etiketa: pretrpano
VINO je čisto • dotjerano • svježe • nekomplicirano • u suglasju sa: tipologijom – sortom – dobi • lako se pije, i na dužu stazu ■ izgledom živahno ■ na nosu upućuje na voćnost – floralno ■ u ustima zaobljeno – slankasto – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro – nešto kraćeg završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti za osvježenje – kao aperitiv.

♡ ♡ (M) ⇑  10 – 12° C
GRAŠEVINA 2012 Kaptol – BARTOLOVIĆ
KUTJEVO ■ VINOGRAD: Kaptol • sorta: Graševina ■ OZNAKA u zemlji porijekla Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan
VINO je s primarnim aromama • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom ■ na nosu upućuje na voćnost – floralno ■ u ustima zaobljeno • tijelom & strukturom dobro • srednje dugog završetka • u špici ■ SERVIS: trošiti kao aperitiv – uz hranu.

—————————————————————

UPOZORENJE: Pretjerivanje u potrošnji alkoholnoga pića može naškoditi zdravlju i rezultirati nesrećama, stoga konzumirajte razumno i TRIJEZNO! NEpretjerivanje čini življenje kvalitetnijim.

Budite razumni: ne pušite! z Be reasonable: do not smoke!
Zdravlje ode – dok pamet dođe! The health may be gone at the moment the reason arrives!

WARNING: Exagerating in consumption of alcoholic drinks may result with injuries and health problems, so consume wisely and SOBERLY! NOT exagerating makes higher quality living

—————————————————————-

ČILE – CHILE

 ♡ ♡ ♡ () (XL)  ⇗ 18° C
GRAN RESERVA 2010 cabernet sauvignon etiqueta negra – TARAPACA
MAIPO ■ VINOGRAD sorta: Cabernet sauvignon ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • dozrijevanje: 14 mjeseci • barrique • francuska – američka hrastovina ■ OZNAKA u zemlji porijekla Čileu: Vale del Maipo d.o. / u Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: teška • model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: prednja dobro – stražnja slabo
VINO je čisto • dotjerano • precizno • vrlo toplo • dinamično • skladno • moderno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno – rubinsko • tamno gotovo neprobojno ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi tamni: kupina), izraženu dobro – herbalno (mediteransko i začinsko bilje) – začinske nijanse, iskazane s mjerom i vrlo dobro uklopljeno – osjet likviricije ■ u ustima zaobljeno • sa zrelim – mekanim taninom / kiselinama • s kvalitetno slabo pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • ugodno gork(ast)og – dosta dugog grijućeg završetka • ima šansu za daljnji razvoj ■ SERVIS: trošiti uz hranu – za koju godinu i kao piće meditacije.

FRANCUSKA –  FRANCE

BORDEAUX
♡ ♡ ♡ (XL) ⇗ 18° C
CHÂTEAU DOMEYNE 2010 – CHÂTEAU DOMEYNE/Claire & Gonzague Lurton
SAINT-ESTEPHE ■ VINOGRAD tlo: šljunak • sorta: Merlot 60 %, Cabernet sauvignon 40 % ■ OZNAKA u zemlji porijekla Francuskoj: Saint-Estephe a.o.c • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ DESIGN: decentno • etiketa: privlačno – inventivno / prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledna, čitljiva: stražnji dio teško
VINO je kompleksno • cjelovito • toplo • dinamično – s dosta živosti • skladno • u duhu tradicije – klasično • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortama – godištem berbe – dobi • lijepo se pije ■ izgledom živahno • rubinsko – granatno ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost, izraženu dobro – začinske nijanse, s mjerom, vrlo dobro uklopljeno – herbalno, diskretno • osjet crne čokolade ■ u ustima zaobljeno • sa mekanim taninom / kiselinama • slankasto – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • srednje dugog do dužeg završetka • ima šansu za daljnji razvoj ■ SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti uz hranu.

♡ ♡ ♡ (L)  ⇑ 17 – 18° C
CUVÉE PRINCE NOIR 2009 Bordeaux supérieur – CHATEAU de CAMARSAC/Thierry Lurton
CAMARSAC ENTRE DEUX MERS ■ VINOGRAD sorta: Merlot 90 %, Cabernet sauvignon 5 %, Cabernet franc 5 % ■ OZNAKA u zemlji porijekla Francuskoj: Bordeaux superieur a.o.c. • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ DESIGN: crninom puca na elegantnciju • etiketa: prepoznatljivo iz daleka
VINO je toplo • s dosta živosti • u suglasju sa: sortama – godištem berbe – dobi • djeluje kao robusno • malo rustikalno ■ izgledom živahno • rubinsko ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost, izraženu dobro – začinske nijanse, dodir – herbalno, diskretno ■ u ustima slankasto – s dobro pratećom kiselosti – gork(ast)o • tijelom & strukturom vrlo dobro • gork(ast)og – malo suhog – srednje dugog – grijućeg završetka ■ SERVIS: trošiti obvezno uz hranu.

BURGUNDIJA
♡ ♡ ♡ () (XXXL)  ⇗ 17 – 18° C
GEVREY CHAMBERTIN 2008 – LOUIS JADOT
GEVREY CHAMBERTIN ■ VINOGRAD sorta: Pinot noir ■ OZNAKA u zemlji porijekla Francuskoj: Gevrey Chambertin aoc village / u Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ DESIGN: lijepo – elegantno • etiketa: privlačno – jednostavno / prepoznatljivo iz daleka – u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro.
VINO je kompleksno • dotjerano • toplo • umireno ali još i s dovoljno živosti • ima eleganciju • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom ■ izgledom živahno • rubinsko-granatno • na nosu lijepo izraženo – razvijeno • upućuje na voćnost (trešnja) – floralno (cvijeće tamno; suho…) – herbalno (suha trava) diskretno ■ u ustima sa dosta mekanim ali i zamjetnim taninom – slankasto – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • slan(kast)og završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti svakako uz hranu.

SUD OUEST
♡ ♡ ♡  (L – XL)  ⇗12 – 13° C
CAMI SALIÉ 2010 Jurançon sec – LIONEL OSMIN & Cie
JURANÇON ■ VINOGRAD: CHAPELLE DE ROUSSE & MONEIN • sorta: Petit manseng & Gros manseng ■ PODRUM, dozrijevanje: inoks – barrique (rabljeni) ■ OZNAKA u zemlji porijekla Francuskoj: Jurançon sec a.o.c. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro.
VINO je zanimljivo • kompleksno • savršeno čisto • dotjerano • precizno • dinamično – s nervom • skladno • s blagom oksidativnom je notom ■ izgledom živahno – bistro • žućkasto ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi svježi / agrumi, breskva, marelica, dinja…), izraženu dobro – začinske nijanse, iskazane diskretno – mineralno ■ u ustima slankasto – s dobrom, malo istaknutom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • kisel(kast)og – srednje dugog – grijućeg završetka • u boci ima šansu za lijep daljnji razvoj • u usponu ■ SERVIS: trošiti obvezno uz hranu/jela od plodova mora, morske bijele ribe.

ITALIJA – ITALIA

PIJEMONT
♡ ♡ ♡ () (L – XL) ⇗ 18° C
Il BACIALÉ 2011 Monferrato rosso – BRAIDA
MONFERRATO ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Barbera 60 %, Pinot noir 20 %, Cabernet sauvignon 10 %, Merlot ■ PODRUM: dozrijevanje: 12 mjeseci • velika bačva • u boci, prije izlaska: 6 mjeseci ■ OZNAKA u zemlji porijekla Italiji: Monferrato rosso d.o.c. • 15,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: elegantno – decentno
VINO je višeslojno • sadržajno • bogato • ozbiljno • savršeno čisto • dotjerano • precizno • vrlo toplo • dinamično – s dosta živosti • skladno • moderno • u suglasju sa: terroireom – godištem berbe – dobi • izgledom živahno • na nosu upućuje na mineralno – voćnost izraženu dobro – začinske nijanse, s mjerom – herbalno diskretno • u ustima zaobljeno • sa mekanim taninom • s kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • slankastog – dugačkog – grijućeg završetka • traži vremena u boci / ima šansu za lijep daljnji razvoj • u usponu ■ SERVIS: trošiti uz hranu – za koju godinu i kao piće meditacije.

♡ ♡ ♡  ( L)8 – 10° C
BRACHETTO d’ACQUI 2012 – BRAIDA
VINOGRAD sorta: Bracchetto ■ MUZIRAJUĆE ■ OZNAKA u zemlji porijekla: Brachetto d’Acqui d.o.c.g. • 5,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni šampanjski ■ DESIGN: decentno – uredno • etiketa: prepoznatljivo iz daleka
VINO je zanimljivo • dotjerano • precizno • svježe • s primarnim aromama (tamno jagodičasto voće) • u duhu tradicije a moderno • u suglasju sa: tipologijom – dobi • izgledom živahno – intenzivnije ružičaste boje • lagano muzirajuće – s veselim – perlanjem finim sitnim mjehurićima • na nosu upućuje na voćnost – floralno – začinske nijanse (nijansa muškatnoga) – osjet kvasaca – biskvita • u ustima zaobljeno • slatkasto – s kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vitko • slatk(ast)og završetka • lako se pije, i na dužu stazu • dopadljivo • u špici ■ SERVIS: trošiti za osvježenje – uz desert: voće.

TOSCANA

♡ ♡  ( L) 12° C
CdBIANCO 2012 – CASTIGLION del BOSCO
MONTALCINO ■ VINOGRAD: • sorta: Chardonnay ■ PODRUM dozrijevanje: 6 mjeseci • barrique – francuska hrastovina ■ OZNAKA u zemlji porijekla Italiji: Toscana i.g.t. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 13,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • model, tip: bordeaux • ZATVARAČ: stakleni ■ DESIGN: lijepo – decentno – uredno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro
VINO je čisto • dotjerano • s dosta živosti • zrelo • skladno • u suglasju sa sortom • lako se pije • djeluje kao dopadljivo • izgledom živahno • žućkasto-zelenkasto • na nosu upućuje na začinske nijanse od utjecaja bačvice, iskazano s mjerom – voćnost izraženu dobro • u ustima zaobljeno – donekle kremasto • s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro • srednje dugog završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti, uz hranu.

brunello

♡ ♡ ♡ ♡  (XXL – XXXL) ⇗18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2008 – CASTIGLION del BOSCO
MONTALCINO • VINOGRAD: CAPANNA • kosina • nadmorska visina: 350 m • tlo: lapor, pijesak s kamenom, ilovača • sorta: Sangiovese grosso • gustoća sadnje: 4500 /ha • prinos po hektaru: 40 hl • berba: u više navrata ■ PODRUM: posebna selekcija grožđa • vinifikacija maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 18 dana • dozrijevanje: 24 mjeseci • barrique (novi 30 %) • francuska hrastovina • u boci, prije izlaska: 24 mjeseci ■ OZNAKA u zemlji porijekla Italiji: Brunello di Montalcino d.o.c.g. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 15,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ (80.000) • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ DESIGN: elegantno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: relativno dobro
VINO je višeslojno • sadržajno • ozbiljno • cjelovito • savršeno čisto • dotjerano • vrlo toplo • skladno • elegantno – profinjeno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • izgledom živahno • svjetlije rubinsko – granatno • na nosu upućuje na mineralno – začinske nijanse od utjecaja bačvice (mirodije; drvo; prženo; dim…) iskazane s mjerom – herbalno diskretno (posušeno bilje; sijeno) – voćnost izraženu dobro – floralno (posušeno livadno cvijeće) • u ustima zaobljeno • sa zrelim – mekanim taninom / kiselinama • slankasto slano – s kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • dugačkog završetka • ima šansu i za lijep daljnji razvoj • u usponu ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti uz hranu – kao piće meditacije.

♡ ♡ ♡ (XXXL)18° C
BRUNELLO di MONTALCINO 2007 riserva – UCCELLIERA
MONTALCINO ■ VINOGRAD sorta: Sangiovese grosso ■ OZNAKA u zemlji porijekla Italiji: Brunello di Montalcino d.o.c.g. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 15,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ – 1,5 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro
VINO je zanimljivo • višeslojno • sadržajno • bogato • ozbiljno • cjelovito • vrlo toplo • sa tercijarnim bouquetom • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe • izgledom rubinsko-granatno – kompaktno • na nosu upućuje na mineralno – osjet nijansi animalnoga (koža) – herbalno diskretno – voćnost, izraženo dobro (kuhana višnja, ukuhana šljiva) – začinske note • u ustima zaobljeno • sa zrelim – mekanim taninom • s dobro očuvanom kvalitetno pratećom kiselosti – gork(ast)o • tijelom & strukturom potentno • gork(ast)og – suhog – dugačkog – grijućeg završetka • u špici / prelazi zenit ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti za uz hranu/desert (sir) – kao piće meditacije.

rosso di Montalcino
♡ ♡  (XXL – XXXL)18° C
ROSSO di MONTALCINO 2011 – CASTIGLION del BOSCO
MONTALCINO • VINOGRAD: GAUGIOLE • sorta: Sangiovese grosso ■ PODRUM dozrijevanje: 6 mjeseci • barrique • francuska hrastovina • u boci, prije izlaska: 6 mjeseci ■ OZNAKA u zemlji porijekla Italiji: Rosso di Montalcino d.o.c. • po sadržaju neprovrelog sladora, službeno: suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ DESIGN: uredno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: relativno dobro
VINO je lijepo pitko • čisto • vrlo toplo • nekomplicirano • skladno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • izgledom živahno • svjetlije rubinsko-granatno • na nosu upućuje na mineralno – herbalno, diskretno (sijeno) – voćnost, izraženu dobro • u ustima zaobljeno • sa mekanim taninom / kiselinama • slankasto – s dobrom kiselosti – gorkasto • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • srednje dugačkog završetka ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

vino nobile di Montepulciano

VINO NOBILE di MONTEPULCIANO – Nobile iz Montepulciana crno je vino koje se tradicijski proizvodi u mjestu Montepulciano u Toscani, a od sorte Prugnolo gentile (= klon Sangiovesea) u 100 postotnoj količini odnosno od toga kultivara kao nosećega, uglavnom do 70 posto, i lokalnih sorata Canaiolo, Cilegiolo, Colorino, Mammolo, po pravilniku o proizvodnji dopuštene su unutar tih preostalih 30 posto i internacionalne a u Toscani već odavna udomaćene sorte primjerice Cabernet sauvignon i Merlot. Pravilnik o proizvodnji koji je donio Konzorcij za Nobile di Montepulciano kaže da grožđe mora biti iz točno određenih vinograda na nadmorskim visinama od 250 do 600 metara u općini Montepulciano i da mora biti i prerađeno unutar općine Montepulciano, kao najveći prinos u vinogradu dopušta se osam tona po hektaru, a proizvođaču nalaže da vino dozrijeva najmanje dvije godine počevši od 1. siječnja u godini koja slijedi berbu. Vino mora obvezno sazrijevati u drvu, a mogućnosti su sljedeće: ili sva 24 mjeseca u bačvi (bilo velika bačva, bilo tonneau, bilo barrique) ili 18 mjeseci u bačvi a ostatak u posudi od drugog materijala, ili pak 12 mjeseci u drvenoj bačvi, pa šest mjeseci u posudi od drugog materijala i šest mjeseci u boci. Kategorija Riserva mora na dozrijevanju provesti minimalno tri godine, od čega je, nakon boravka u drvenoj bačvi, prije izlaska iz podruma obvezno šest mjeseci u boci. Vina su vrlo tamne gotovo nepropusne boje, snažne strukture, budu s alkoholom između 13,5 do 14,5 vol %, najčešće su sa 14,0 vol %. Apelacijska oznaka je docg, odnosno denominazione d’origine controllata e garantita.Maloprodajne cijene baznih Vina nobile iz Montepulciana kreću se, ovisno o reputaciji vinskog posjeda, između 10 i 22 eura (među skupljima su Avignonesi, Boscarelli, Poliziano), većina vina Nobile kreće se na polici između 15 i 18 eura za butelju.

riserva & selezione

♡ ♡ ♡ ♡ (XL)  ⇗ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2008 riserva – BOSCARELLI

—————————————————————

VERTIKALA BOSCARELLI – Na montepulčanskom posjedu Boscarelli, u vlasništvu braće Luke i Nicolòa de Ferrarija i njihove majke, za vrijeme Anteprime 2013 odnosno pretpremijere posvećene Vinu nobile iz Montepulciana – berbi koje su stekle pravo izlaska na tržište ove godine, održana je vrlo zanimljiva vertikalna degustacija Boscarellijevih Nobilea selekcije Vigna del Nocio od 2010. pa sve do 1983. Vino Nobile Vigna del Nocio dolazi iz Boscarellijevih vinograda na vrhu brda gdje obitelj de Ferrari ima 22 parcele koje se razlikuju po tlu, te sa tala gdje se miješaju pijesak i ilovača, s dijelova gdje ima crvenice (terra rossa) te s dijelova gdje ima dosta šljunka.

Boscarelli de Ferrari i CastelliVino dozrijeva većinom (oko 70 posto količine) u velikim hrastovim bačvama od 20 hl, tek mali dio je u bačvicama. Proizvodnja je, već oko 30 godina, pod stručnim vodstvom enologa Maurizija Castellija. Dojam o starijim vinima? Sva su se držala dobro do i odlično. Sva su bila u dobroj kondiciji i bez imalo ustručavanja mogu se ponuditi gostu, neka su samo, dakako, nešto jače pokazivala godine na plećima. Vrlo ugodno iznenađenje Nocio iz 1983! Među kušanim vinima grupa enologa i vinskih novoinara nazočnih na degustaciji napravila je sljedeću rang listu finoće i zanimljivosti: 1. Nocio 1997; 2. Nocio 1996; 3. Nocio 2001; 4. Nocio 1983. Na slici su Nicolo i Luca de Ferrari s enologom Mauriziom Castellijem

—————————————————————–

♡ ♡ ♡ ♡  (XL) ⇗18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2009 riserva – Le BERNE

♡ ♡ ♡ ()  (XL)  ⇗ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2009 riserva – CANNETO

♡ ♡ ♡  (XL) ⇗ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2009 riserva Vitaroccia – ICARIO

♡ ♡ ♡ (L – XL)  ⇗  18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2009 riserva – FATTORIA del CERRO

♡ ♡ ♡  (XL) ⇗ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2009 Bossona – DEI

♡ ♡ ♡  (XL) ⇗  18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2008 Salco evoluzione – SALCHETO

♡ ♡ ♡  (XL) ⇗ ⇒ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 selezione Vigna D’Alfiero – TENUTA VALDIPIATTA

BERBA 2012. – Na Anteprimi 2013 za Vino nobile o berbi 2012. govorio je vrlo znani i cijenjeni talijanski enolog Riccardo Cotarella. Po njegovim riječima, i u Toscani će se 2102. pamtiti kao godina ekstrema. Ljetne vrućine bile su velike ali većina vinograda u općini Montepulciano ima prednost da je smještena na većim nadmorskim visinama tako da je loza ipak noću imala stanovito osvježenje u odnosu na temperaturu danju. Stare loze, koje imaju duboko ukopani korijen, nisu patile od suše ali jesu one mlade, koje se nisu još stigle ukopati dovoljno i prodrijeti do dubine gdje bi uspjele crpiti hranu. U 2012. bobice grožđa bile su manje nego inače, prinos je u vinogradu bio manji, i randman je također bio manji, ali, s druge strane, grožđe je berbu dočekalo zdravo, zrelost fenola vrlo dobra. Grupa enologa koje Konzorcij za vino Nobile iz Montepulciana angažira da naprave potrebne analize i da kušaju mlada vina te dadu sud ocjenom do pet dala je berbi 2012. za vino Nobile četiri zvjezdice. I mi nazočni novinari imali smo na Anteprimi prilike kušati nekoliko uzoraka vina Nobile iz 2012 donesenih iz cisterne: pokazali su vrlo tamnu boju, lijepu voćnost, punoću i dosta mekane tanine.

Carletti federico
U svojstvu predsjednika Konzorcija za vino Nobile, Federico Carletti, inače vlasnik posjeda Poliziano, pohvalio se da Montepulciano unatoč općoj krizi nema problema s plasmanom svojih vina, nepredviđeno neprodane zalihe, tvrdi, ne postoje, dosta vina ide u izvoz, posebice prema Njemačkoj i Švicarskoj, a zahvaljujući vinu i akcijama i programima što ih kroz godinu nudi taj srednjevjekovni toskanski gradić blizu Siene, i turista ne nedostaje. Zanimljivo je da su vinari-članovi Konzorcija skupa ne samo po pitanju plasmana svoje kapljice nego su zajedno i po pitanju općeg razvoja mjesta: s gradskom vlasti surađuju prilozima i drukčuje u uređenju Montepulciana kako bi bio atraktivniji za goste. Tako eto zahvaljujući upravo toj suradnji gradska Fortezza, odnosno tvrđava, jedan od glavnih spomenika povijesti i kulture u mjestu, treba, nakon višegodišnje restauracije, u posve novome ruhu dočekati 2014. Spomenički je to prostor koji pragmatični Toskanci pripremaju za održavanje niza manifestacija i koji dijelom – u krilu što je već obnovljeno – već koriste i za vinske prezentacije i različita kulturna događanja.
Program raznih događanja u Montepulcianu je kroz godinu dosta bogat, a obuhvaća ne samo vinske i eno-gastronomske sadržaje nego i koncerte ozbiljne, zabavne i rock glazbe, izložbe radova s područja likovne umjernosti, folklorne manifestacije…

♡ ♡ ♡  (XL)  ⇗ ⇒  18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2009 selezione Poderuccio – CASA VINICOLA TRIACCA

♡ ♡ ♡  (L – XL)  ⇑ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2008 riserva – CAVALLIERINO ORGANIC WINERY

♡ ♡ ♡  (L – XL) ⇑ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2009 riserva – FATTORIA la BRACCESCA

bazni Nobile

♡ ♡ ♡  (L – XL)  ⇗  18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 – Le BERNE

♡ ♡ ♡ (L – XL) ⇗ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 – TENUTA VALDIPIATTA

♡ ♡ ♡  (L – XL) ä ⇗  18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 – POLIZIANO

Le Berne Natalini andrea

Redovito dobri, uvijek pouzdani u kakvoći: le Berne Andrea Natalini , koji je upravo postao novi predsjednik Konzorcija Vino Nobile, slika lijevo, te Myriam Capurali, vlasnica Tenute Valdipiatta, s enologom Maurom Monicchijem

Valdipiatta Capurali Monicchi♡ ♡ ♡  (L – XL)  ⇑  18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 – CANNETO

♡ ♡ ♡  ( L – XL)  ⇗ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 – DEI

Dei Caterina

Maria Caterina Dei – svečanost u povodu otvorenja novog podruma

Dei cantina

♡ ♡ ♡  (L – XL) ⇗ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 – SALCHETO

♡ ♡ ♡  (L – XL)  ⇑ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 – FATTORIA del CERRO

♡ ♡ ♡  (L – XL) ⇗18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 – CROCE di FEBO

♡ ♡  (XL)  ⇑18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 selezione I Quadri – BINDELLA

♡ ♡  (L)  ⇑ 18° C
VINO NOBILE di MONTEPULCIANO 2010 – FANETTI

KONZORCIJ ZA VINO NOBILE di MONTEPULCIANO – Evo nešto i o Konzorciju za vino nobile iz Montepulciana. U trenutku kad Hrvatskoj nedostaju takva tijela, dakle udruge proizvođača vezane uz neki za teritorij tipičan i (gospodarski) bitan proizvod, vrijedi nešto čuti o tome kako su organizirani Toskanci. Konzorcij za vino nobile, utemeljen s ciljem njegovanja, unaprjeđenja kakvoće te i promocije vina nobile, koje se u Montepulcianu smatra gospodarskom perjanicom, rođen je 1965. godine. Danas broji 270 članova, od kojih ih 75 izlazi na tržište s buteljom. S obzirom na vrlo visoki postotak lokalnih proizvođača (preko 90 posto) koji su članovi te udruge, što inače, uz vino nobile brine i o mlađem bratu nobilea – vinu rosso di Montepulciano kao i o desertnome vinsantu, Konzorcij je od Ministarstva poljoprivrede Republike Italije dekretom erga omnes iz 2010. dobio dopuštenje da samostalno brine o spomenutim apelacijama. Nakon Konzorcija za Chianti classico, koji je bio prvi, Konzorcij za vino nobile iz Montepulciana bio je drugi s takvom dozvolom. Po novom zakonu, svi proizvođači vina na teritoriju općine Montepulciano, dakle i ona debela manjina koja nije učlanjena u Konzorcij, MORAJU participirati u aktivnostima Konzorcija na njegovanju i unaprjeđenju vina, te u aktivnostima na promidžbi i vina i cijeloga TERITORIJA! Konzorcij ima i zadatak da organizira strukovnio usavršavanje svojih članova u raznim područjima od interesa, dakle u segment vinogradarstva i vinarstva, promocije proizvoda, upravljanja poduzećem itd. Na slici: prizor s ovogodišnje Anteprime, degustacije vina Nobile iz Montepulciana.

igt
♡ ♡ ♡ (L – XL)  ⇗ 18° C
ARKEOS 2008 – CAMPOGIOVANNI/SAN FELICE
MONTALCINO ■ VINOGRAD: kosina • sorta: Pugnitello & Sangiovese ■ PODRUM dozrijevanje: 20 mjeseci • barrique • francuska hrastovina • u boci, prije izlaska: 12 mjeseci ■ OZNAKA u zemlji porijekla Italiji: Toscana i.g.t. • 15,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ (3000) • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ DESIGN: lijepo – elegantno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: relativno dobro (malo presitna slova!)
VINO je višeslojno • sadržajno • bogato • ozbiljno • cjelovito • vrlo toplo • robusno i donekle rustikalno • dinamično • s finim tercijarnim bouquetom • u suglasju sa: terroireom – godištem berbe – dobi ■ izgledom živahno • nepropusno rubinsko–granatno • odlične uljnosti ■ na nosu upućuje na začinske nijanse, iskazano s mjerom i dobro uklopljeno – herbalno, diskretno – mineralno – voćnost (plodovi tamni, ukuhani) – osjet prženoga ■ u ustima zaobljeno • s mekanim, prašnastim taninom • slano – s dobro očuvanom i kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom potentno – gusto • slan(kast)og – gork(ast)og – dugačkog – grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti obvezno uz hranu – kao piće meditacije.

♡ ♡ ♡  (L – XL) ⇑ 16 – 17° C
MATERVITIS 2008 – TENUTA PEROLLA/SAN FELICE
MAREMMA TOSCANA ■ VINOGRAD sorta: Pugnitello & Cilegiolo ■ PODRUM: dozrijevanje: 20 mjeseci • barrique • francuska hrastovina • u boci, prije izlaska: 12 mjeseci ■ OZNAKA u zemlji porijekla Italiji: Maremma toscana i.g.t. • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ (3000) • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan ■ DESIGN: decentno – uredno • etiketa: u dva dijela
VINO je kompleksno • dotjerano • umireno ali istodobno i još s dosta živosti • skladno • s tercijarnim bouquetom • lijepo se pije ■ izgledom živahno • nepropusno rubinsko-granatno ■ na nosu upućuje na začinske nijanse, od utjecaja bačvice, s mjerom • osjet na prženo, dodir – kožu, blago – mineralno – voćnost (plodovi u-kuhani) ■ u ustima zaobljeno • s mekanim taninom • slankasto – s dobro očuvanom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • slan(kast)og – gork(ast)og – srednje dugog završetka • u špici – prelazi zenit ■ SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti uz hranu.

amarone della Valpollicella

AMARONE della VALPOLLICELLA – Amarone je potentno i gusto crno vino koje se u vinogorju Valpollicella kod Verone tradicijski proizvodi od prosušivanoga grožđa sorata Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara, Croatina, Oseleta, najčešća kombinacija je Corvina, Rondinella, Molinara, u novije vrijeme počelo se međutim više rabiti Corvinone a manje Molinaru koja je slabijega tijela. Vino dugo – tri i više godina – dozrijeva u drvenim bačvama i kao gotov proizvod bude tamne rubinske boje s granatnim nijansama, vrlo gusto, toplo, slasno, najčešće s blagim ostatkom neprovrelog sladora, s alkoholima uglavnom od 15,0 i 15,5 pa i do 16,5 vol %. Na etiketi je označeno kao Amarone della Valpollicella doc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Degustacija amaronea kod obitelji Morini, posjed Latium Morini (lijevo), i na imanju Tenuta Chiccheri 

♡ ♡ ♡ ♡  (XXL – XXXL)  ⇗ ⇒18° C
CAMPO LEON 2008 amarone della Valpollicella classico – LATIUM Morini

♡ ♡ ♡ ♡  (XXXL) ⇗ ⇒18° C
ACINATICO 2009 amarone della Valpollicella classico – ACCORDINI

♡ ♡ ♡ ♡  (XXXL) ⇗ ⇒18° C
AMARONE 2005 della Valpollicella classico – GUERRIERI RIZZARDI

♡ ♡ ♡ ♡  (XXXL) ⇗ ⇒18° C
AMARONE 2007 della Valpollicella classico – TENUTA CHICCHERI

♡ ♡ ♡ ♡ (XXXL) ⇗ ⇒18° C
TERRE di CARRIANO 2007 amarone della Valpollicella classico – PASQUA

♡ ♡ ♡ ♡  (XXL – XXXL)  ⇗18° C
AMARONE della Valpollicella classico 2008 riserva Caterina Zardini – Giuseppe CAMPAGNOLA

♡ ♡ ♡ ♡  (XXXL) ⇗ ⇒18° C
VILLA BORGHETTI 2008 amarone della Valpollicella classico – PASQUA

♡ ♡ ♡ ♡  (XXL – XXXL)  ⇗ ⇒18° C
CUSLANUS 2007 amarone della Valpollicella classico – ARMANI

♡ ♡ ♡ ♡  (XXXL) ⇗18° C
FRACASTORO 2003 amarone della Valpollicella classico – ARMANI

♡ ♡ ♡ ♡  (XXL – XXXL)  ⇗18° C
AMARONE della Valpollicella classico 2004 Bossan – CESARI

♡ ♡ ♡ ♡  (XXXL) ä ⇗ ⇒18° C
AMARONE della Valpollicella classico 2009 – ROCCOLO GRASSI

♡ ♡ ♡ ♡  (XXL – XXXL)  ⇗ ⇒18° C
AMARONE della Valpollicella classico 2009 Bossan – CESARI

♡ ♡ ♡ ♡  (XXL – XXXL)  ⇗18° C
AMARONE della Valpollicella classico 2007 Monte Danieli – CORTE RUGOLIN

♡ ♡ ♡ ♡  (XXL – XXXL) ⇗18° C
AMARONE della Valpollicella classico 2008 riserva IS – CORTE d’ARCHI

♡ ♡ ♡ ♡  (XXL – XXXL) ⇗18° C
AMARONE della Valpollicella classico 2007 – SANTA SOFIA

♡ ♡ ♡ ♡  (XXL – XXXL) ⇗18° C
AMARONE della Valpollicella classico 2006 Zovo – ZANONI

♡ ♡ ♡ ( )  (XXL – XXXL)  ⇗18° C
AMARONE della Valpollicella classico 2007 – VILLABELLA

♡ ♡ ♡ ()  (XXL – XXXL)  ⇗18° C
AMARONE della Valpollicella classico 2009 Terre d’Orti – CAVALCHINA

♡ ♡ ♡ ( )  (XXL – XXXL)  ⇗18° C
ROCCA SVEVA 2006 amarone della Valpollicella classic RISERVA – CANTINA di SOAVE

♡ ♡ ♡  (XXL)  ⇗18° C
ALBINO ARMANI 2007 amarone della Valpollicella – ARMANI

♡ ♡ ♡  (XXL)  ⇗ 18° C
BROLO delle GIARE amarone della Valpollicella 2005 riserva – TEZZA

♡ ♡ ♡  (XXL) ⇗ 18° C
AMARONE della Valpollicella 2008 Monte la Parte – Daniela PICCOLI

♡ ♡ ♡  (XXL) ⇗ 18° C
AMARONE della Valpollicella 2006 – VALENTINA CUBI

♡ ♡ ♡  (XXL) ä ⇗18° C
VALPANTENA amarone della Valpollicella 2007 classico – TEZZA

valpollicella ripasso

VALPOLLICELLA RIPASSO – Ripasso je u vinogorju Valpollicella kod Verone tehnologija proizvodnje vina na način da se mlado vino od lokalnih sorata, koje se rabe i za amarone (Corvina, Corvinone, Rondinella, Croatina, Molinara), pomiješa s tropom ostalime nakon maceracije za amarone i otakanja tekućega dijela od krutoga. Zbog visokih koncentracija sastojaka, posebice šećera, postignutih, s obzirom na prosušivanje grožđa za amarone, nakon maceracije i alkoholne fermentacije na kožici te nakon odvajanja vina za dozrijevanje za amarone u tropu ostaje još neprovreoga sladora i drugih komponenti, tako da mlado vino vinogorja Valpollicella na pokožici od amaronea ponovno fermentira, i nakon toga alohol mu se poveća barem za jedan volumni postotak, a i inače se obogati. Kroz tu drugu fermentaciju osnovno vino Valpollicelle koje obično bude s oko 12,5 vol% alkohola kao Valpollicella ripasso je najčešće s 13,5 vol %.

♡ ♡ ♡  (L) ⇑18° C
VALPOLLICELLA 2009 ripasso – ARMANI

♡ ♡ ♡  (L – XL)  ⇗ 18° C
VALPOLLICELLA 2010 ripasso superiore – SANTA SOFIA

♡ ♡ ()  (M – L)  ⇑ 18° C
VALPOLLICELLA 2010 ripasso – TEZZA

valpollicella superiore

♡ ♡ ♡ ()  (L)  ⇗18° C
CAMPO PROGNÀI 2009 Valpollicella superiore – LATIUM MORINI

♡ ♡  (L) ⇑ 18° C
VALPOLLICELLA 2010 superiore – ARMANI

♡ ♡  (XL) ⇑ 18° C
VALPOLLICELLA 2010 superiore Villa Borghetti – PASQUA

♡ ♡  (XL) ⇑ 18° C
VALPOLLICELLA 2010 superiore Terre di Cariano – PASQUA

♡ ♡ (M) ⇑ 15 – 17° C
VALPOLLICELLA 2010 Corte Majoli – TEZZA

igt

♡ ♡ ♡  (L – XL) ⇗ 13° C
VILLA CORDEVIGO 2008 bianco – VILLABELLA
VERONA ∎ VINOGRAD sorta: Garganega 80 % (sušeno 20 dana) & Sauvignon blanc 20 % ∎ PODRUM: dozrijevalo 12 mjeseci na kvascu u velikim bačvama Allier ∎ OZNAČENO kao Veneto igt, suho, 13,5 vol %.

♡ ♡ ♡ ()  (M – L) ⇗18° C
OSELETA 2007 rosso veronese – VILLABELLA
VERONA ∎ VINOGRAD sorta: Oseleta ∎ OZNAČENO kao Rosso veronese i.g.t.. suho, 13,5 vol %, punjeno u magnum (800 boca)

♡ ♡ ♡  (L – XL) ⇗  18° C
VILLA CORDEVIGO 2006 rosso – VILLABELLA
VERONA ∎ VINOGRAD sorta: Corvina 65 % & Cabernet sauvignon 25 %, Merlot 10 % ∎ PODRUM: corvina i cabernet dozrijevali su u bačvama od trešnjina drveta (to je drvo poroznije i prikladno je za dozrijevanje vina od taničnih sorata), merlot je dozrijevao u hrastovim bačvama Allier ∎ OZNAČENO kao Veneto igt, suho, 14,5 vol %.

♡ ♡ ♡  (XL) ⇗  18° C
PICAIE 2009 rosso Veneto Cecilia Beretta – PASQUA
VERONA ∎ VINOGRAD sorta: Corvina 40 % & Cabernet sauvignon 30 %, Merlot 30 %, grožđe je prosušivano 1,5 mjesec ∎ OZNAČENO kao Rosso Veneto igt, suho, 14,0 vol %

♡ ♡ ()  (XL)  ⇗  18° C
FAMIGLIA PASQUA PASSIMENTO 2010 rosso Veneto – PASQUA
VERONA ∎ VINOGRAD sorta: Corvina 40 % & Croatina 30 %, Merlot 30 %, grožđe je prosušivano 1,5 mjesec ∎ OZNAČENO kao Rosso Veneto igt, suho, 14,0 vol %.

♡ ♡  (M – L) ⇑17 – 18° C
MONTEMAZZANO ROSSO 2007 – VILLABELLA
VERONA, CALMASINO ∎ VINOGRAD sorta: Corvina ∎ OZNAČENO kao Rosso veronese i.g.t.. suho, 13,5 vol %

♡ ♡  (M) ⇑ 10 – 12° C
LUGANA 2011 Ca’ del Lago – VILLABELLA
VERONA ∎ VINOGRAD sorta: Trebbiano di Lugana ∎ OZNAČENO kao doc, suho, 12,5 vol %

♡ ♡ ()  (M – L)  ⇑ 16 – 18° C
FOJA TONDA 2008 – ARMANI
VAL d’ADIGE TERRE DEI FORTI ∎ VINOGRAD sorta: Caseta, ili Foja Tonda ∎ OZNAČENO kao Terre dei Forti Val d’Adige/Vallagarina doc, suho, 13,5 vol %

♡ ♡ (M) ⇑ 16° C
BARDOLINO 2011 classico vigna Monlongo – VILLABELLA
BARDOLINO ∎ VINOGRAD sorta: Corvina, Rondinella, Molinara, Corvinone ∎ OZNAČENO kao Bardolino doc, suho, 12,5 vol %

pjenušci – bollicine

♡ ♡  (M – L) ⇑ 8° C
REBIANCO 2011 brut – VILLABELLA
VERONA ∎ VINOGRAD sorta: Chardonnay 80 % & Sauvignon 20 % ∎ OZNAČENO kao doc, suho, 12,0 vol %

♡ ♡ (M – L) ⇑  8° C
BARDOLINO CHIARETTO 2011 brut – VILLABELLA
BARDOLINO ∎ VINOGRAD sorta: Corvina, Rondinella, Molinara ∎ OZNAČENO kao doc, suho, 12,0 vol %

IZRAEL – ISRAEL

 ♡ ♡ ♡ (L – XL)  ⇗ 16 – 18° C
GALIL 2010 pinot noir – GALIL
GALILEJSKA BRDA ■ VINOGRAD sorta: Pinot crni /noir ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – po tradiciji odgovara vinu: da • model, tip: bourgogne • ČEP: pluteni – uredan ■ DESIGN: uredno
VINO je zanimljivo • kompleksno • savršeno čisto • dotjerano • precizno • vrlo toplo • s dosta živosti • zrelo • skladno • moderno • u suglasju sa: sortom – dobi • lijepo se pije ■ izgledom živahno • rubinsko – granatno – svjetlije • odlične uljnosti ■ na nosu lijepo izraženo – upućuje na mineralno – začinske nijanse, od utjecaja bačvice (mirodije; dim…), iskazane diskretno, vrlo dobro uklopljeno – voćnost, izraženu dobro – floralno ■ u ustima zaobljeno • sa zrelim – mekanim taninom / kiselinama • slano – s kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • slan(kast)og – srednje dugog do dužeg – grijućeg završetka • u boci ima šansu za daljnji razvoj ■ SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti obvezno uz hranu

MAĐARSKA – MAGYARORSZÁG

PANNON

♡ ♡ ♡  (L – XL) ⇗18° C
CABERNET FRANC 2011 Válogátas – KVASSAI
VILLANY ■ VINOGRAD, sorta: Cabernet franc ■ OZNAKA u zemlji porijekla Mađarskoj: DHC szaraz premium vörös bor • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: visoka • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – uredan ■ DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro
VINO je savršeno čisto • dotjerano • precizno • toplo • dinamično • skladno • elegantno • moderno – u internacionalnom stilu • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe – dobi • izgledom živahno – rubinsko • na nosu upućuje na mineralno – herbalno, diskretno (sjeno…) – začinske nijanse od utjecaja bačvice (mirodije…) iskazane jače s mjerom – voćnost izraženu dobro – osjet crne čokolade • u ustima zaobljeno • sa zrelim – mekanim taninom / kiselinama • slankasto – s kvalitetno pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro – srednje dugog završetka • u boci ima šansu za daljnji razvoj ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti uz hranu/pečenja, jela od tamnog mesa.

♡ ♡ ♡  (L – XL)  ⇗17 – 18° C
CABERNET FRANC 2008 – DANIEL PINCE
SZEKKSZARD ■ VINOGRAD sorta: Cabernet franc ■ OZNAKA u zemlji porijekla: DHC szaraz vörös bor • 15,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna – visoka – odgovara vinu: da • model, tip: bordeaux • ČEP: tipa DIAM ■ DESIGN: uredno – s privjesnicom – slabije čitljivo zbog premalih slova.
VINO je čisto • dotjerano • vrlo toplo • s dosta živosti • moderno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – godištem berbe • izgledom živahno • na nosu upućuje na herbalno – osjet crne čokolade – začinske nijanse od utjecaja bačvice (mirodije; drvo; prženo; dim…) iskazane jače no još s mjerom – voćnost • u ustima zaobljeno • sa mekanim taninom • slankasto – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom vrlo dobro • gork(ast)og – suhog – srednje dugog vrlo toplog završetka • ima šansu za daljnji razvoj • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu neko vrijeme, barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti uz hranu.

Portugieser du Monde 2013

ŠAMPIONI WASSMANN, BEATA BLUM PINCE, RUPPERT, MOŽDA IPAK NAJUVJERLJIVIJI PORTAGEZA 2012 OD JOSZEFA BOCKA, KRAUTHAKERU ZLATO i SREBRO, DAMIRU REŽEKU SREBROZoltan Györffy, glavni urednik revije za vino i gastronomiju Pecsi Borozo iz Pečuha, i njegova ekipa osmislili su, u nastojanju da propagiraju vino i sortu Portugizac, manifestaciju Portugieser du Monde, s Villanyjem kao mjestom ocjenjivanja portugizaca a s Pečuhom kao mjestom održavanja međunarodnog festivala portugisca. Mađari, za razliku od nas, na portugizac gledaju ne tek kao na mlado vino za brzu potrošnju, do kraja godine u kojoj je berba, pa se i svijetu htjelo pokazati da portugizac može biti ne samo lijepa svježa mlada kapljica nego i vrlo ozbiljan eno-uradak. Kod nas ga i u vrlo ozbiljnoj verziji radi Vlado Krauthaker.
Na ocjenjivanje portugizaca pozvani su proizvođači iz Mađarske i više zemalja u okruženju, a iz Hrvatske su se s uzorcima odazvali Vlado Krauthaker (2), Mladina d.d., Robert Braje i Damir Drago Režek. U ocjenjivačku ekipu pozvani su iz Hrvatske Ivan Dropuljić, organizator i direktor festivala Zagreb Vino.com, i Željko Suhadolnik, glavni urednik Svijeta u čaši. Uz Mađare kao domaćine te dvojicu Hrvata, u ocjenjivačkom sudu bili su dvoje Slovenaca, te Poljak i Čileanac!
Među, ove godine, ukupno 60 vina podastrtih na kušanje i podijeljenih u tri kategorije – portugisci iz 2012, portugisci 2011 i starijih godišta te cuvéei u kojima sudjeluje i portugizac, bilo je mješavina portugisca s frankovkom, blauburgerom, zweigeltom. Šampioni su, svaki u svojoj kategoriji, Mađari Wassmann (2011; ocjena 89,20), Beata Blum Pince (cuvée; 88) i Ruppert (2012; 87,80). Krauthaker je za Portugizac 2012 osvojio zlato a za Portugizac 2006 srebro, dok je Damir Drago Režek za Portugizac 2012 dobio srebro. Mladini i Brajeu je mrvica nedostajala za srebro, no ponekad treba eto imati i malo sreće. Inače, za zlato je ovdje trebalo osvojiti 87 bodova i više, srebro je počinjalo s 83,5 bodova.
KZ Metlika iz Metlike osvojila je dva srebra, za portugisce iz 2012, a Mačkov podrum iz Srbije srebro za Portugizac 2012.
Bilo je zaista vrlo lijepih i vrlo ozbiljnih vina od sorte Portugizac, a jedan od ponajboljih portugizaca, vrlo ozbiljan, i za Svijet u čaši rekao bih i najbolji koji sam ikad degustirao, bio je PortaGeza 2012 Selection (izlazi samo u najboljoj godini, od posebno selekcioniranog je grožđa iz jednog i ponajboljeg vinograda u Villanyju, pola godine godine dozrijeva u velikoj hrastovoj bačvi) od Joszefa Bocka iz Villanya, u čijem je, inače, podrumu i održano ocjenjivanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Degustatori portugisca u Villanyju, na posjedu Joszefa Bocka

♡ ♡ ♡ ()  ⇗ 17 – 18° C
PORTAGEZA 2012 selection – Joszef BOCK PINCE

♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
VILLANY PORTUGIESER 2011 – WASSMANN

♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
STYRUM CUVÉE 2007 – BLUM PINCE

♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
VILLANY PORTUGIESER 2012 – RUPPERT

♡ ♡ ♡ ⇑ 16 – 18° C
MACSKA 2012 – WYLYAN PINCESZET

 ♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – LELOVITS PINCE

♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – JEKL

♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – BOROS CSALAD PINCESETE

♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – KVASSAY LEVENTE

♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – SZEMES

♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIZAC 2012 KUTJEVO – KRAUTHAKER

♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – SZEMES

♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – SZENDE GABOR

♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – GÜNZER ZOLTAN

♡ ♡ ♡  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – JACKFALL
♡ ♡ ()  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2011 – MOKOS CSALADI PINCESZET

♡ ♡ ()  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIZAC PLEŠIVICA 2012 – DAMIR DRAGO REŽEK

♡ ♡ ()  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – POLGAR PINCESZET

♡ ♡ ()  ⇑ 16 – 18° C
BIRTOK CUVEE 2011 – POLGAR PINCESZET

♡ ♡ ()  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – MACSKO ROBERT PINCESZET

♡ ♡ ()  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIZAC KUTJEVO 2006 – KRAUTHAKER

♡ ♡ ()  ⇑ 16 – 18° C
REMETE PAROS 2011 – BOROS CZALAD PINCE

♡ ♡ ()  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – SAUSKA

♡ ♡ ()  ⇑ 16 – 18° C
PORTUGIESER 2012 – LINBRUNN PINCESZET

♡ ♡ ()  ⇑ 16 – 18° C
MUNDIA CUVEE 2009 (portugiser & kekfrankos) – WASSMANN

ŠPANJOLSKA – ESPAÑA

♡ ♡ ♡ ()  (XL – XXL) ⇗ 18° C
RODA 2008 reserva – BODEGAS RODA
RIOJA, HARO ■ VINOGRAD sorta: Tempranillo 90 %, Graciano 6 % Garnacha / Grenache 4 % • loze stare: 30 godina • prinos po trsu: 1,5 kg • pristup u trsju: prirodi prijateljski ■ PODRUM dozrijevanje: 16 mjeseci • barrique (novi 50 %- rabljeni 50 %) • francuska hrastovina ■ OZNAKA u zemlji porijekla Španjolskoj: Rioja d.o.c. • po sadržaju neprovrelog sladora: suho • 13,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,50 ℓ – 0,75 ℓ – 1,5 ℓ – 6 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro
VINO je zanimljivo • višeslojno • sadržajno • iskreno • ozbiljno • cjelovito • toplo • sa finim tercijarnim bouquetom • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom ■ izgledom: izvrsne uljnosti • rubinsko – granatno ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi suhi, u-kuhani), izraženu dobro – začinske nijanse, od utjecaja bačvice (prženo…), iskazane s mjerom, dobro uklopljeno – herbalno, diskretno – osjet balzamskih niti – nijansi kože ■ u ustima zaobljeno • slano – s dobro očuvanom, kvalitetno pratećom kiselosti – gork(ast)o • tijelom & strukturom vrlo dobro • gork(ast)og – dugačkog – grijućeg završetka • retronazalno: badem, marcipan • u špici koja može trajati ■ SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina – poželjno dekantiranje • trošiti uz hranu – kao piće meditacije.

♡ ♡ ♡  (L – XL) ⇑ 16 – 17° C
SELA 2006 – BODEGAS RODA
RIOJA ■ VINOGRAD sorta: Tempranillo 89 %, Graciano 11 % • loze stare: 15 -30 godina • pristup u trsju: prirodi prijateljski ■ PODRUM vinifikacija maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 19 dana • kvasci: vlastiti, autohtoni • malolaktika: da • dozrijevanje: 12 mjeseci ■ OZNAKA u zemlji porijekla Španjolskoj: Rioja doc (denominación de origen calificada) • po sadržaju neprovrelog sladora: suho • 14,0 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ ( 89.800) • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni ■ DESIGN: elegantno – decentno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro
VINO je čisto • vrlo toplo • skladno ■ izgledom živahno • rubinsko ■ na nosu upućuje na voćnost (plodovi; tamni), izraženu dobro – začinske nijanse, iskazane s mjerom vrlo dobro uklopljeno – herbalno, diskretno (posušeno bilje) – osjet čokolade – mineralno ■ u ustima zaobljeno • sa mekanim taninom • slano – s dobro pratećom kiselosti • tijelom & strukturom dobro do vrlo dobro • gork(ast)og – srednje dugog grijućeg završetka • u špici koja može trajati ■ SERVIS: trošiti uz hranu.

♡ ♡ ♡ ♡  (XL – XXL) ⇗18° C
CORIMBO 2010 – BODEGAS la HORRA
RIBERA del DUERO, Burgos, La Horra & Roa ■ VINOGRAD sorta: Tempranillo • loze stare: 20 godina • pristup u trsju: prirodi prijateljski ■ PODRUM vinifikacija maceracija, i uz nju alkoholno vrenje: 18 dana • dozrijevanje: 12 mjeseci • barrique • francuska 80 % – američka hrastovina ■ OZNAKA u zemlji porijekla Španjolskoj: Ribera del Duero d.o.c. • po sadržaju neprovrelog sladora: suho • 14,5 vol% ■ NAPUNJENO u: 0,75 ℓ • boca: normalna • model, tip: bordeaux • ČEP: pluteni – ozbiljan – dugačak ■ DESIGN: lijepo – elegantno • etiketa: u dva dijela – pregledna, čitljiva: dobro
VINO je višeslojno • ozbiljno • cjelovito • dotjerano • vrlo toplo • dinamično • skladno • moderno • u suglasju sa: terroireom – tipologijom – sortom – dobi ■ izgledom živahno • rubinsko ■ na nosu upućuje na mineralno – voćnost (plodovi u-kuhani / dud, trešnja), izraženu dobro – floralno, dodir – začinske nijanse, od utjecaja bačvice (mirodije; prženo/kava…), iskazane jače s mjerom vrlo dobro uklopljeno – herbalno (sušena trava), diskretno • osjet nijansi kože ■ u ustima zaobljeno • sa mekanim, prašnastim taninom • slano – s kvalitetno pratećom kiselosti – gork(ast)o • tijelom & strukturom– vrlo vrlo dobro • gork(ast)og – dugačkog – grijućeg završetka • traži vremena u boci / ima šansu za lijep razvoj ■ SERVIS: odčepiti bocu barem sat prije kušanja odnosno konzumacije vina • trošiti obvezno uz hranu.

————————————————————————-

kušano još… / tasted too   –  veterani dostojni divljenja / impressive oldies

BAROLO 2003 Brunate – VIETTI
PIEMONT, CASTIGLIONE FALLETTO, Barolo docg, suho, 14,5 vol %

BARBARESCO 2001 Maria Adelaide – Bruno ROCCA RABAJA
PIEMONT, BARBARESCO, Barbaresco docg, suho, 14,5 vol %

—————————————————————————

Google prevoditelj / translater: http://translate.google.com/translate_t

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: