ZAGREB WINE GOURMET WEEKEND 2013 /LIJEPO OTVARANJE PROLJEĆA

Zg_Wine_Gourmet_Weekend_logo

OKO 150 IZLAGAČA, OKO 6000 POSJETITELJA, SUNČANO i TOPLO VRIJEME, UGODNA ATMOSFERA (OSIM NA DRUGOM KATU GLIPTOTEKE!), POPRILIČAN BROJ JAKIH POPRATNIH SADRŽAJA, CIJELI FESTIVALSKI TJEDAN – IZRAVNO i NEIZRAVNO VEZANO UZ MANIFESTACIJU – BOGAT VINSKIM DOGAĐANJIMA

ŽELJKO SUHADOLNIK, s lica mjesta

Zagrebački Centar Kaptol i Gliptoteka HAZU i ovoga su svibnja bili pozornicom međunarodnog festivala vina i gastronomije Zagreb Wine Gourmet Weekend 2013. Manifestacija, koja se službeno naziva drugom po redu, ima duži staž – u ovakvom obliku samo s drugim organizatorima i na drugim prostorima postoji, ukupno s ovim dvjema do sada u Gliptoteci, sedam godina.

Osmišljen kao mjesto okupljanja domaćih i stranih proizvođača, poslovnih ljudi, poznavatelja i zaljubljenika u vino i visoku kuhinju, ZWGW i ove je godine ponudio dobrim dijelom najbolje od domaćih vinara, proizvođača delicija i maslinovog ulja. Za izlaganje se prijavilo oko 150 tvrtki, međutim želja da ih bude i više i da tu budu baš svi najbolji domaći nije se ostvarila, naime nedostajali su, npr. Vlado Krauthaker, Velimir Korak, Zvonimir Tomac, Zlatan Plenković, Ivica Matošević, a, osim Bolfanova Vinskog vrha, i članovi udruge Grand Cro, nazvane reprezentacijom hrvatskoga vina…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na drugom katu Gliptoteke bili su smješteni izlagači iz Hrvatske,. Muke su, s nasnosnom vrućinom, počinjale u popodnevnim satima

U mnoštvu sajmova i festivala neki, ponajbolji vinari u ovoj kriznoj svakodnevici odustaju, to više što je hrvatsko tržište malo i svi se akteri s ove i s one strane međusobno već odavna poznaju pa im se, valjda, baš i ne treba, uz trošak, susretati na sajmu… Nije da se neki afirmirani više ne žele pojavljivati na vinskim smotrama u Hrvatskoj, tek, očito, pomno su počeli birati koju bi iz datumskog i cjenovnog razloga odabrali za svoje godišnje pojavljivanje. O krizi i nevoljkosti vinara ali i kulinara da sudjeluju na, najednom, toliko manifestacija, a što dakako sve košta, zacijelo bi trebali razmisliti oni koji najavljuju još ovakvih ili sličnih priredbi u Zagrebu i Hrvatskoj. Naime, od Đurđe Protić saznajemo da ona opet namjerava na jesen, najvjerojatnije u studenome, prirediti svoj drugi Hrvatski festival hrane i pića (prvi je bio u zagrebačkoj Areni), a isto čujemo i od Nikole Bunjevca sa Zagrebačkog velesajma, sajamske kuće koja bi htjela revitalizirati Vinovitu (navodno je za savjetnika angažiran Davor Butković) i planira je u kalendarskom smislu staviti je na svoj raspored također u događanjima prepunom studenome.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gužva pred stolovima izlagača iz BiH

Ovogodišnji festival Zagreb Wine Gourmet Weekend pokazao se u odnosu na lanjski boljime utoliko što su izlagači bili okupljeni u prostorije jednu do druge pa nije, kao lani, trebalo prolaziti kroz neke prazne hale ili dvorane s muzejskim eksponatima da bi se došlo do nekih ponuđača. Ove godine dobro je za one koji su htjeli ozbiljnije kušati vina bilo i to da je uglavnom izostala onolika gužva posjetitelja kakva zna inače biti na ovakvim priredbama. Priličan problem je međutim bio na drugome katu Gliptoteke gdje je vladala nasnosna vrućina i gdje je nedostajalo svježeg zraka, tako da tamo boravak i za izlagače i za posjetitelje u popodnevnim i predvečernjim sajma nije bio nimalo ugodan. Ispod, na prvome katu, a gdje su bili smješteni izlagači iz inozemstva, atmosfera je bila ugodna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priče iz Istre: Teran jer Istrijan, a istarsko maslinovo ulje jedno je od najboljih na svijetu. U vrhu s uljem: obitelj Ipša, obitelj Belić… Duvilio Belić u razgovoru s Amerikancem Bryanom Julyanom, koji je imao radionicu na temu Ugostitelji, prva linija prodaje vina. Uz Julyana, njegovu suprugu i Belića je i sommelier Aleksandar Noršić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bračni par Rossi: proizvode i teran i refošk. Na baneru Franca Armana pisalo je: Teran je Istrijan!

Iz vana je, inače, stigao solidan broj vinara iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, pa i Francuske. Iz inozemstva (BiH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Srbija, Austrija, Francuska, Italija, Španjolska) bilo je pedesetak izlagača.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S jugozapada Francuske došao je Lionel Osmin. S njime je Zagrepčanka Marija Rimac, koja se sprema na uvoz njegovih vina u Hrvatsku

Naš Ante Toni Bačić koji živi i radi u Bordeauxu prezentirao je nekoliko vina proizvođača velike bordoške obitelji Lurton. S njim na slici su Kraljevi ulice Hadži i Pajo, ljubitelji plemenite kapljice, koji su ovih dana izdali novi CD pod nazivom Kraljevi ulice – 25 godina, uživo iz Gavelle

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako Zvonko Bogdan pjeva, u to smo se uvjerili, a na ZWGW je bila prigoda kušati i kakva vina izlaze pod njegovim imenom i prezimenom!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Interesantni sherry, muškati i vinski ocat iz Jereza de la Frontere u španjolskoj Andaluziji

Kuša se Brunello iz Montalcina: uz Elisu Fanti i njenog zaručnika su istarski vinogradar i vinar Franko Radovan te Nataša Dević

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

Najljepše je, zapravo, bilo u dvorištu Gliptoteke, na dobrj temperaturi i svježem zraku. Taj dio je u prostornom smislu velika prednost ZWGW-a, rekao bih da bi ga trebalo i bolje iskoristiti. Organizatior se pobrinuo da tamo ostvari ono što nedostaje našim sajmovima i festivalima: okupljanjem nekoliko renomiranih zagrebačkih ugostiteljskih objekata i njihovim smještajem u simpatične drvene kućice za ponudu hrane i pića dobio je ugostiteljski sadržaj, tako da se tu, gdje se moglo disati, gablalo, ručalo, večeralo, nešto popilo… Vino i te kako traži jelo!

ZWGW dvoriste Gliptoteka HAZU2

Velika prednost ZWGW je vanjski prostor Gliptoteke. Prizor u predvečerje, kad je već počeo program after party

JAKI POPRATNI SADRŽAJI
Dosta jaki dio priredbe bili su popratni sadržaji, kao npr. projekcija filma Milke Barišić Dossier Zinfandel, okrugli stol na temu ulaska Hrvatske u EU uz sudjelovanje Willyja Klingera, direktora tijela Austrian Wine Marketing Board, pa radionice na temu austrijskih vina opet s Willyjem Klingerom, radionica o amaroneu sa Sandrom Boscainijem iz kuće Masi, radionica o maderi s Chrisom Blandyjem, kuharski showovi s Anom Grgić iz Esplanade, Marinom Gaši, Anom Roš, Priskom Thuring i Tomom Gretićem te sa Silvijom Baracchi, šeficom kuhinje i vlasnicom restorana Il Falconiere u Toscani, nositeljicom jedne Michelinove zvjezdice…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Okrugli stol Hrvatska vina u Europskoj uniji. Uz sudjelovanje Willyja Klingera, direktora Austrian Wine Marketing Boarda, Ivice Matoševića, predsjednika udruge Vinistra, Božice Marković, direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, te Zvjezdane Blažić, prve savjetnice Ministra poljoprivrede RH, i uz moderiranje Danka Družijanića. Klinger je iznio situaciju u Austriji neposredno prije njena ulaska u EU i nakon ulaska, te nas ohrabrivao da ne strahujemo, jer EU donosi nove velike mogućnosti. Istupi troje hrvatskih sugovornika nisu odavali uvjerljivost u to da smo se dobro pripremili za nove izazove

Ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend uz vrhunska vina nudio je raznolike gastronomske doživljaje. Dvadesetak izlagača delicija nastupilo je s raznim specijalitetima – od ponajboljih čokoladnih pralina, preko delicija od bakalara do vrhunskih pršuta, maslinovih ulja. Na Zagreb Wine Gourmet Weekendu pripremljena je i Cooking Show Arena na kojoj je svim posjetiteljima omogućeno da kušaju vješto pripremljene specijalitete s popisom vrhunskih chefova.

Zapravo – chefica! Ove godine ZWGW-a je prezentirao redom chefice. Iz Italije nam je eto stigla Silvia Baracchi, vlasnica i chefica toskanskog hotela Il Falconiere čija je kuhinja okrunjena i Michelinovom zvjezdicom. Svojim gostima volim ponuditi jela koja se uvijek baziraju na izboru najboljih sezonskih namirnica. To su jela toskanske tradicije s dozom inovativnih kreacija koje se izražavaju kroz novu prezentaciju, arome i okuse, kazala je jedna od rijetkih chefica u Italiji, koja je svoju strast prema dobroj kuhinji naslijedila od roditelja. Obitelj Baracchi se posvetila i vrhunskim vinima koja uz maslinovo ulje i povrće proizvode na svom imanju te njime obogaćuju ponudu restorana Il Falconiere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chef Silvia Baracchi, restoran Il Falconiere, Toscana. Obitelj Baracchi bavi se i vinom, a čini se da će uvoznik za Hrvatsku biti Ivan Srpek Bin 19, na slici je lijevo od Silvije, desno je pak sommelier Siniša Lasan

Na domaćim, sezonskim i lokalno uzgojenim namirnicama inzistira i Ana Roš, chef restorana Hiša Franko, koja je stigla iz Slovenije. S pogledom na slovenska brda, Ana Roš stvara čuda u svojoj kuhinji.

Ana Grgić, chef hotela Esplanade Zagreb, kao temu svoje radionice izabrala je šparoge. Goste ZWGW Cooking Arene oduševila je mousseom od zelenih šparoga s mariniranim lososom uz kremu od bijelih šparoga.

Marina Gasi

Marina Gaši, restoran Marina iz Novigrada u Istri

Riba, škampi i plodovi mora omiljene su namirnice Marine Gaši pristigle iz Novigrada gdje vodi obiteljski restoran Marina. Bogatstvo mora na tanjuru mogli su kušati i polaznici njene radionice na kojoj je prenijela dio svoje strasti prema kuhanju koju je otkrila nakon godina profesionalnog lutanja da bi se konačno vratila korijenima i ponovno otvorila restoran što su ga prije vodili njezini roditelji.

Priska Thuring

Vesela Priska Thuring

Bračni par Priska Thuring i Tom Gretić također su prezentirali svoje specijalitete na ZWGW-u. Oboje vrsni kuhari, unatoč dugogodišnjem zajedničkom životu sačuvali su svatko svoj kulinarski stil. Dok je Tom ljubitelj klasične francuske kuhinje, Priska iz kuhinja diljem svijeta uzima odabrane namirnice i začine koje maštovito spaja u novu u cjelinu. Tom Gretić chef je restorana Wine Vault, hotela Monte Mulini u Rovinju, dok je Priska Thuring chef restorana hotela Lone u istom gradu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frano Miloš sa sinom: Frano je i ove godine na festivalu imao izložbu svojih fotografija na temu života i vinogradarstva/vinarstva na Pelješcu. Nedavno je dobio i međunarodna odličja za svoje maslinovo ulje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ivan Katunar mlađi predstavio je svoje vino i od Sansigota odnosno Sušćana

Vinoplodova enologinja Mandica: prvo vino babić iz vinograda Morinje, berba 2011

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U sklopu festivala odvijala se i svečanost proglašenja najboljih restorana u Hrvatskoj, a pobjednik je i ove godine zagrebački Bistro Apetit. Članice udruge Žene u vinu / Women on Wine izabrale su najbolja vina festivala, po kategorijama. WoW ili Vauvice su na festivalu ZWGW birale najbolje bijelo, ružičasto i crno vino, i pobjednici za 2013. su Amfora 2008 od Tomca u kategoriji bijelih, Rosé Spoža 2012 od Senjkovića u kategoriji ružičastih, s time da je taj rosé i ukupni šampion izbora, i Revolution 2011 od Trapana u kategoriji crnoga vina, te u kategoriji slatkih desertnih vina Corona grande 2011 (Malvazija, Muškat i Ulovina) od obitelji Benvenuti iz Kaldira kod Motovuna. Ispalo je eto, zgodno, da su u pobjedničkom sastavu vina iz triju naših različitih regija. Ovoj sada spice girls ikebani nedostaju Slavonija i Slavonka, mislim da bi se tu sjajno uklopila Martina Krauthaker – da je kuća Krauthaker izlagala na festivalu… Budući da u posljednje vrijeme Udruga vinarstva Hrvatske pri predstavljanju vina Croatia navodi ne više, kao što je to bilo prije, 12 naših vinorodnih područja nego, pojednostavljeno, četiri različite regije kao Bregovita (sjeverozapadna) Hrvatska, Slavonija i Podunavlje te Istra i Dalmacija, pa da bi i izbor najboljih vina bio kompletan kao i da se ostvari mogućnost da na pobjedničkom postolju budu zastupljene sve četiri naše regije što se onda može lijepo iskoristiti i u marketinške svrhe za Vina Hrvatske, predlažem VauVicama da postojećim kategorijama izbora pridodaju još dvije – pjenušac i eventualno graševinu kao najrašireniju sortu u nas….

Martina Tomac_Andrea Trapan i Magdalena Senjkovic_Najbolja WOW vina

Hrvatske vinske Spice Girls! Slijeva na desno: Martina Tomac, Andrea Trapan i Magdalena Senjković. One su primile posebne nagrade udruge Žena u vinu ili Women on Wine ili WoW.

Vrijedi istaknuti i večernje Partyje u prostorima Gliptoteke, uz nastupe glazbenih sastava tako da je, eto, manifestacija programski prerasla uobičajenu tek smotru vina i delicija.

Organizator kaže da je ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend brojem posjetitelja nadmašio prošlogodišnje izdanje. Na Zagreb Wine Gourmet Weekendu u vrhunskoj hrani i vinima uživalo je, čulo se službeno, više od 6000 posjetitelja.

NARANČASTI POČETAK!
Nevjerojatno bogat vinskim događanjima bio je cijeli festivalski tjedan. Zagreb Wine & Gourmet Weekend 2013. počeo je pet dana prije službenog otvorenja, i to u – narančastome tonu, i s pozdravom direktora festivala Dražena Lazića.

Bensa Svetliki

Narančasto otvaranje: Niko Bensa La Castellada s Collija te Ivi i Edvard Svetlik, posjed Grace iz Vipave. Niko Bensa iz podruma La Castellada iz Oslavja na Colliju: s 9,5 hektara vinograda proizvodi 25.000 butelja vina, i to rebulu, friulano, sauvignon, chardonnay, te mješavine Bianco della Castellada i Rosso della Castellada. Od 1982. Bensa ne rabi umjetno gnojivo i sintetska sredstva za prskanje. Bijele sorte macerira do dva mjeseca… Edvard i Ivi Svetlik imaju vinograd na brdu u Vipavskoj dolini na oko 350 metara visine. Ukupna produkcija kreće im se oko 6000 butelja. Sa svojom maceriranom rebulom prezentirali su se s uspjehom i u Australiji.

U zagrebačkom restoranu Vinodol pred brojnim uzvanicima braća Željko i Mladen Šogorić – biznismeni koji se, inače, pofesionalno bave sasvim drugom djelatnošću – uvozom i prodajom namještaja, ali koji su kao veliki ljubitelji plemenite kapljice, i to one tzv. prirodne, ušli su i u segment trgovine vinom – uz pomoć Nika Bense iz aziende agricole la Castellada iz Oslavja na Colliju, te Edija i Ivi Svetlik iz Vipavske doline, pored nekoliko sljedova jela Vinodola prezentirali su Rebulu 2010 i 2009 Grace Edija i Ivi Svetlik iz Vipavske doline, Sivi pinot 2007 i Bianco Trebež 2009 od Darija Prinčiča s Collija, te Vitovsku 2010 i Teran 2009 od Benjamina Zidaricha s Krasa. Bensa je za ovu prigodu donio svoje Rebulu i Bianco della Castellada 2006. Narančasta, tzv. prirodna vina su bila i na festivalu ZGWG 2013.

Iz Velike doline mira do Loch Nessa! U festivalskome tjednu ZWGW 2013, nakon narančastih vina u zagrebačkom Vinodolu, u utorak mali predah, a onda kompletno ispunjena srijeda, već od jutra: Galerija MIVA u Zagrebu, čaroban svijet iz Velike doline mira, s Karin Fullerton. Velika dolina mira je GLENMORANGIE u Škotskoj, a Karen je globalna ambasadorica ponajboljeg svjetskog whiskyja, iz proizvodnje kompanije Glenmorangie koja je u dvjema posljednjim godinama proglašena najboljim proizvođačem whiskyja na svijetu. Karen je šarmantna, prvi kušani, Glenmorangie Highland single malt Original izvrstan ali ipak, po meni, u sjeni sjajnih Quinta Rubana i Nectara d’Or koji su više nego sjajni, Ardberg 10YO Islay single malt poseban, vrlo zadimljen, ili ga voliš ili ga ne voliš…

No – 9,30 sati ipak je malo prerano! Za svakoga tko (još) nije u fazi da mu je to – prekasno. Baš kad pomišljam na one kojima je 9,30 (debelo) prekasno za prvu čašicu (žestice), Karin Fullerton, nakon objašnjenja da Glenmorangie, na arhaičnom jeziku, znači Velika dolina mira, želeći istaknuti još jednu posebnost Škotske navodi da je samo 35 kilometara dalje od te Velike doline mira – jezero Loch Ness, znano po Čudovištu. Kako mala razdaljina izmedju Velike doline mira i – Čudovišta!…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karin Fullerton, globalna ambasadorica škotskog whiskyja, za pezentacije u zagrebačkoj MIVA-i

Bilo rano ili prekasno, istini za volju, ponavljam: Quinta Ruban i Nectar d’Or – prekrasno! Prava šteta što degustacija nije bila popodne, tada bi ne samo nos nego i usta došla na svoje! Glenmorangie single malt Quinta Ruban, kremast, snažan, elegantan, dugo je dozrijevao u tradicijskim portugalskim bačvicama zvanim pipas, u kojima je prije sazrijevao porto. A Nectar d’Or, iznimno profinjen, nešto sasma drugo: dozrijevao je 10 godina u dijelom jače paljenim američkim hrastovim bačvicama, a dijelom u francuskom barriqueu kupljenom od proizvođača slatkog vina iz Bordeauxa, a u kojemu je sazrijevao sauternes, od sorata Sauvignon bijeli i Semillon. Upravo taj francuski poljubac fine hrastovine i slatkoće prethodnog stanovnika bačvice a što se uvukla u drvo a potom izašla u whisky bitno je pridonio profinjenosti ovoga whiskyja.

    

PRIJE RUČKA, i NAKON RUČKA
Prije i nakon ručka! Ovo je prizor iz podsljemenskog restorana nakon prijepodnevnog turističkog obilaska Zagreba i na domaćem ručku s pečenom patkom i mlincima te savijačom od jabuke kao protagonistima. Slijeva: Damir Horvat (Dobra vina), Cristiano Van Zeller (Quinta do Vale Dona Maria), Željko Suhadolnik (Svijet u čaši), te David Valente (uposlen u tijelu koji radi turističku promidžbu Portugala, posebice na planu enogastronomije). Ne treba isticati, zar ne, koja je slika snimljena prije (before lunch), a koja nakon ručka (after lunch)…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Before lunch

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

After lunch… siesta

U Zagreb je, baš u festivalskom tjednu, stigao Cristiano Van Zeller, vlasnik vinogradarsko-vinarskog posjeda Quinta do Vale Dona Maria iz Doura u Portugalu, i član svjetski glasovite vinske grupe Douro Boys, o kojoj je opširno u nas pisala revija Svijet u čaši. Od nedavno Van Zellerova vina uvoze se u Hrvatsku, a Van Zeller je u metropolu došao radi prezentacije u organizaciji svojega uvoznika, Dobrih vina, te radi izvida o našim festivalima vina i kulinarike. Možda Van Zellera i Douro Boyse vidimo na festivalu Zagreb Vino.com 2013 u Esplanadi, ili pak idućeg proljeća na Zagreb Wine Gourmet Weekendu 2014!

Moguće je i da uskoro na hrvatskom tržištu budu i Van Zellerova vina koja, kao novitet, kreira i, na principu organske produkcije, proizvodi u Španjolskoj, u području Toro, a od grožđa sorte Tinta de Toro ili Tempranillo, sa sedam hektara 140 godina starog vinograda. U Portugalu, konkretno u oblasti Douro, uobičajeno je ubrano grožđe gnječiti gaženjem u širokim niskim drvenim kacama zvanim lagares, pa taj način, za koji Van Zeller kaže da je vrlo prikladan jer je gnječenje nogama nježno i nema opasnosti da bosa ljudska noga ošteti košticu pa da iz nje u masulj izađu i grubi sastojci, Van Zeller koristi i u Španjolskoj. Gaženje obično traje po četiri sata, a u prvom satu dosta je intenzivno i osobe koje, slušajući povik predvodnika što daje ritam, gaze, to čine kao da marširaju. U Portugalu rabe i mehaničke gazitelje, robote od inoksa koji zapravo služe ne za gaženje, upravo da ne oštete košticu, nego samo za miješanje masulja nastaloga gaženjem ljudskom nogom.

Srijeda još nije završila: za laki san – iločki traminci i Mirabella saten. Sedam iločkih traminaca, prinčeva s Principovca koje je predstavio direktor Iločkih podruma i enolog Mladen Papak, s Reneom Bakalovićem, te četiri pjenušca iz talijanske Champagne Franciacorte, mjehurići su bili u restoranu Vinodol.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mladen Papak, na slici Marka Čolića s Reneom Bakalovićem

Talijanima iz Mirabelle se svidjelo to što je Zvone Boban, kojega znaju po odličnim igrama zu Milanu, brat vlasnika Vinodola Dražena Bobana, pa su za nastup u festivalskomn tjednu ZWFW bez oklijevanja izabrali spomenuti lokal. Nakon nastupa na ovogodišnjem Gastrotechu na ZV na štandu u blizini pozicije MAM-VIN-a i Svijeta u čaši, predstavnici kuće pjenušaca Mirabella, sa 50 vlastitih hektara trsja (počeli su samo s jednim hektarom!) danas među od 10 najvećih i najboljih proizvođača u Franciacorti, odlučili su se predstaviti hrvatskoj javnosti u pravo vrijeme, s obzirom na skorašnji ulazak Lijepe naše u EU, ali dakako i stoga što upravo ulazimo u klimatsko razdoblje kad osvježenje uz pjenušac osobito prija.

Franciacorta je inače smještena između talijanskih gradova Brescije i Bergama u Lombardiji i sa oko 3000 hektara najveće je vinogorje u toj pokrajini. Njeno srce su, među 19 pripadajućih općina, općine Adro i Erbusco. Negdje s krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća a nakon što se vidjelo da taj kraj može dati odlična bazna vina za pjenušac, krenulo se u snažno usmjerenje prema mjehurićima. Sorte su Chardonnay, Pinot bijeli (oko 30 posto u ukupnom sortimentu) te Pinot crni. Posebnost Franciacorte je tipologija Saten, a to je mekši pjenušac sa smanjenim prisitkom u odnosu na onaj klasičan, konkretno dok je klasičan sa šest bara, Saten (saten, svila) je sa oko 4,5 bara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prezentacija Mirabella Franciacorta, restoran Vinodol

Po riječima Ezija Comaija, komercijalnog direktora, Mirabella je rođena 1979. godine, sa 40 hektara proizvodi pjenušce klasičnom metodom i s apelacijom Franciacorta dogc, a s 10 ha mirna vina doc Terre di Franciacorta (bijela mirna: Chardonnay, Pinot bijeli; crna: Merlot, Cabernet franc, Barbera, Nebbiolo) dok na dijelu posjeda ima i maslinike za ulje. Svi su proizvodi iz vlastitoga nasada. Uzgoj je na prirodi prijateljski način. Franciacorta brut docg uspjeli su proizvesti bez dodavanja zaštitnog sumpora i po tome su prvi u regiji. Ezio Comai i njegov asistent Alessandro Benini u Vinodolu su pred većim brojem eno-gastro-novinara, sommeliera i uvoznika prezentirali Franciacorta rosé docg, bijeli Franciacorta brut (oba po 24 mjeseca na kvascu), Franciacorta Saten docg (28 mjeseci na kvascu) i osobito ozbiljan D0M Franciacorta Dosaggio zero docg, bez ekspedicijskog likera (60 mjeseci na kvascu). Sjajne kombinacije pjenušca Franciacorta D0M dosaggio zero s kriškom zrelog odležanog paškog sira, te bijelog Franciacorta brut senza solfiti aggiunti iz magnum, sa zapečeniom zagorskim štruklima!

APLIKACIJA CRO-WINE i MIKE GRGICH
Aplikacija Cro-Wine. Nina Jović i Davorka Krnić-Trick također su bile medijski aktivne u festivalskome tjednu. One su, inače, osmislile i u festivalskome tjednu predstavile Cro-wine aplikaciju za pametne telefone i tablet uređaje. Dio aplikacije u kojemu su izabrana hrvatska vina sljubljena s jelima predstavio je autor toga dijela aplikacije Klaudio Jurčić, četverostruki hrvatski sommelijerski prvak i sudionik nekoliko svjetskih i europskih natjecanja. Aplikacija je namijenjena onima koji malo znaju o vinima i žele se educirati, kao i onima koji nešto znaju ali ipak trebaju pomoć i savjet, te onima koji već jesu vinski znalci, jer će na njoj uvijek pronaći ažurirane informacije.

Cro wine Davorka Klaudio Nina

Nina Jović, Klaudio Jurčić i Davorka Krnić- Trick

Aplikacija Cro-wine daje opće informacije o hrvatskom i vinogradarstvu i vinarstvu, informira o vinskim događanjima u Hrvatskoj i svijetu, educira o osnovnim pravilima degustiranja i spajanja vina i jela, provodi ankete i kvizove, te sadrži priručni gastro rječnik preveden na talijanski, njemački i engleski jezik kao i, na kraju, dio nazvan moje recenzije gdje korisnik aplikacije može spremati svoje impresije o vinima recenzije za vlastitu evidenciju. U najobimnijem dijelu aplikacije, spajanju vina i hrane, postoji mogućnost izbora vina prema odabranom jelu, prema tipu vina, regiji, sorti, cjenovnom rangu, po autohtonosti, a kada korisnik odabere određeno vino za nj dobije sve tehničke podatke.

Aplikacija Cro-wine priređena je u android verziji, a bit će dostupna i IOS verzija. Bitno je naglasiti da je aplikacija besplatna i da se može koristiti bez pristupa internetu te da je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku.

Miljenko Grgić – doživjeti stotu! U sklopu Zagreb Wine Gourmet Weekenda proslavljen je i jedan značajan rođendan. Miljenko Mike Grgić navršio je 90 godina! Čestitamo!

Stigao je tiho, i ušao u legendu. U SAD je, za zasluge za kalifornijsko i američko vino, uvršten u Vinsku kuću slave. Tamo je i osnovao Hrvatsku školsku zakladu, tijelo za pomaganje hrvatskim znanstvenicima u radu. Bravo! A sada: DOŽIVJETI STOTU!

Proslava Grgićevog rođendana počela je prvog dana festivala, zdravicama već u Gliptoteci, a središnja svečanost odvijala se uvečer, uz mnoštvo uzvanika, u zagrebačkom restoranu Apetit City. Grgić osobno nije pribivao, ali je bio s nama – na velikom tv-ekranu i preko filma što ga je o njemu snimila Milka Barišić s HTV. Rođendansku večeru organizirali su upravo Maja Jeramaz Meštrović, Mikeova nećakinja i sestra sadašnjeg enologa Grgich Hills Cellars Ive Jeramaza, te Krešo Vučković, upravitelj podruma Grgić-vina u Trsteniku na Pelješcu. Stručnjak za vinovu lozu i ampelografiju prof. dr. Edi Maletić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta uoči večere održao je prigodni govor o Grgiću.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Milka Barišić s HTV, na slici u razgovoru s Mikeovom nećakinjom Majom Jeramaz Meštrović, sestrom sadašnjeg enologa Grgich Hills Cellars Ive Jeramaza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na početku večere prof. dr. Edi Maletić, na slici s Krešom Vučkovićem Bagijom, upraviteljem podruma Grgić-vina u Trsteniku, dao je prigodno slovo o Miljenku Grgiću.

Google translater: http://translate.google.com/translate_t   ⧫   www.suhiucasi.wordpress.com

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: