POTROŠAČKI PUTOKAZ – 137/2013. – BUYING GUIDE

SVIJET U CAŠI /Željko Suhadolnik

VELJAČA / OŽUJAK 2013 

U ovome izdanju/in this issue:

HRVATSKA – CROATIA • CRNA GORA – MONTENEGRO • ČILE – CHILE • FRANCUSKA – FRANCE • ITALIJA – ITALIA • SLOVENIJA • ŠPANJOLSKA – ESPAÑA

HRVATSKA – CROATIA

Dalmacija

* * * * (XL) 13° C
POŠIP 2011 Čara – KORTA KATARINA
KORČULA, Čara, sorta Pošip, označeno kao: vrhunsko, suho, 14,5 vol %

* * * (XL)  12 – 13° C
GRK 2011 – CEBALO
KORČULA Lumbarda, sorta: Grk, označeno kao vrhunsko, suho, 13,9 vol %

* * * (XL) 12 – 13° C
GRK 2011 Bire – BIRE MILINA
KORČULA Lumbarda, sorta: Grk, označeno kao vrhunsko, suho, 14,2 vol %

* (M) 12° C
POŠIP & ŽILAVKA 2011 – GRABOVAC
IMOTSKI, sorta Pošip & Žilavka, označeno kao kvalitetno, suho, 13,0 vol %

* (L-XL)  18° C
DINGAČ 2008 – Vinarija DINGAČ
PELJEŠAC Dingač, sorta Plavac mali, označeno kao vrhunsko, suho, 15,6 vol %

* (M – L) 17 – 18° C
MARICA 2011 plavac – MRGUDIĆ
PELJEŠAC, sorta: Plavac mali, označeno kao kvalitetno s k.p, suho, 14,5 vol %

* (M) 16° C
BABICA 2010 Štafileo – VUINA
KAŠTELA-TROGIR, sorta: Babica, označeno kao kvalitetno, suho, 12,8 vol %

slatko desertno / sweet dessert

* * * (L) 15 – 16° C
MERLOT 2010 selection desertno – BADEL 1862 Benkovac
BENKOVAC STANKOVCI, sorta: Merlot, označeno kao vrhunsko desertno, poluslatko, 15,3 vol %

——————————

Mon Ami kusaci

NAŠI CRNJACI ZA KINU – Od uvoznika iz Hong Konga došao je upit o najboljim crnim vinima Hrvatske. Njegov prijedlog bio je da se ovdje u nas izabere i preporuči 10 vina špice te da se u Hong Kong na adresu tog uvoznika pošalju odabrani uzorci za njegovu degustaciju, nakon čega bi s kineske strane uslijedila odluka o uvozu. Hrvatsko-francuska gospodarska komora preko, kako čujemo, Sandre Skenderović, zadatak da se izaberu ponajbolje naše crne etikete povjerila je sommelieru Mariju Meštroviću, uposlenom u restoranu Mon ami u Velikoj Gorici. On je, kako po svojim dojmovima iz prethodnih kušanja kapljice s našega tržišta tako i po reputaciji proizvođačkih imena, te po tome da proizvođač u ovome trenutku za tržište ima raspoloživo najmanje 500 butelja etikete uzete u obzir, napravio listu kušanja i okupio ekipu degustatora u kojoj su bili mr. Franjo Francem, enolog i dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba, zagrebački sommelieri Darko Lugarić (Agava) i Ivan Jug (Apetit Cmrok), te vinski pisci Vitomir Andrić, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik ispred revije Svijet u čaši. Od 36 degustiranih vina u obzir da se pošalju na prezentaciju u Hong Kong izdvojena su u prvome krugu sljedeća: Meneghetti 2009 crno (najbolje ocijenjeno vino s ove liste prijedloga), Boškinac 2009, pa Modro jezero 2009 grand reserva od Grabovca, Plavac 2009 Stina Majstor od Jake Andabaka, Plovac ploški 2008 od Hvaranina Carića, Dingač 2008 od Kiridžije, Dingač 2008 od Miličića, Medvjedica 2007 od Dubokovića, Ivan Dolac 2007 barrique od PZ Svirče/Badela 1862, te Plavac mali 2007 selekcija od Petrica s Hvara. Na slici: kušači na degustaciji za Hong Kong. ∎

————————————-

Istra

* * (L)  13 – 14°
SAUVIGNON BLANC 2011 – DEGRASSI
ZAPADNA ISTRA sorta: Sauvignon bijeli/blanc, označeno kao kvalitetno, suho, 15,7 vol %

* * (M) 12° C
MALVAZIJA ISTARSKA 2012 Ponente – TRAPAN
ZAPADNA ISTRA, sorta: Malvazija istarska, označeno kao kvalitetno, suho, 13,0 vol %

———————————–

KUŠANJE: RESTAURANT BALTAZAR ZAGREB – Degustatori: Velimir Korak, enolog i proizvođač vina Korak, Plešivica; Leo Gracin, enolog, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, Vinolab Zagreb, proizvođač babića Suha punta u Primoštenu, Klaudio Jurčić, sommelier, višestruki šampion Hrvatske, Baltazar Zagreb; Saša Zec, Agrokor Jamnica, Vitomir Andrić, Večernji list, Zagreb; Željko Suhadolnik, glavni urednik – revija Svijet u čaši. Vina je posluživao Zdravko Stanić. Na slici s kušačima je i novi službeni voditelj restorana Baltazar Igor Čimbur, sin Bobe Čimbura koji je službeno u mirovini.

U sredini slike, uz Igora Čimbura, je sommelier Klaudio Jurčić, koji je nakon ovog ocjenjivanja putovao u Tokio na Svjetsko prvenstvo sommeliera.  ■

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

———————————-

* * * * (XL) 18° C
GRAN TERAN 2008 – CORONICA
ZAPADNA ISTRA, UMAG KORENIKI, sorta Teran, označeno kao kvalitetno, suho, 13,4 vol %

* * * * (XXL) 18° C
SANTA LUCIJA 2009 MeCaTe – KOZLOVIĆ
ZAPADNA ISTRA BRTONIGLA, SANTA LUCIA, sorte Merlot, Cabernet sauvignon, Teran, označeno kao stolno, suho, 14,6 vol %

* * * (XL) 18° C
GRABAR 2008 – CORONICA
ZAPADNA ISTRA, sorta: Cabernet sauvignon & Merlot, označeno kao kvalitetno, suho, 14,0 vol %

——————————————-

VIVATINA! – U Boćarskom domu na zagrebačkom Prisavlju sada stoluje Vivatina! Vivatina d.o.o. u suvlasništvu je Nine Schmidt, Tanje Hrenar, Ljiljane Režek, Milke Damjanović i Željka Bročilovića Carlosa, sommeliera koji je dugo radio u Južnom Tirolu u Italiji, a unatrag nekog vremena uspješno vodi zagrebački restoran Dubravkin put. S obzirom na to da poznaje mnoge i najuglednije inozemne proizvođače vina, on bi se mogao pokazati ključnom osobom u izboru i uvozu vrlo interesantnih vina manjih ali elitnijih proizvođača iz vana. Nama i treba upravo takav uvoz ekskluzivnijih vina koja će fino brusiti kvalitetu domaće kapljice i domaćim proizvođačima sada uoči ulaska Hrvatske u EU jasno dati do znanja koji rang kvalitete tržišno podnosi koji nivo cijene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Po riječima direktorice Vivatine Nine Schmidt, cilj je maksimalno promovirati vina gornje kakvoće i pogotovu ona s karakterom, koja nisu na policama supermarketa. To opredjeljenje prema iznimnoj kvaliteti, dodaje Nina Schmidt, odnosi se i na hrvatsku vinsku scenu. Ali, u kontekstu Lijepe naše u pitanju su ne samo vino nego i drugi ekskluzivniji proizvodi poput maslinova ulja, sira, tartufa, kulena, pršuta itd., naime želja je Vivatine, navodi Nina Schmidt, preko poslovnih partnera vani promovirati pa i izvesti neke naše eno-gastro proizvode visoke kakvoće. ∎

—————————————–

Slavonija

* * * (M) 13 – 14° C
BATINA 2009 – KALAZIĆ
BARANJA, sorta: Sauvignon bijeli/blanc u najvećoj mjeri, Chardonnay & Pinot sivi, Traminac u maloj mjeri, označeno kao kvalitetno, suho, 14,4 vol %

* * (M) 10 – 12° C
GRAŠEVINA 2012 – ZDJELAREVIĆ
SLAVONSKI BROD STUPNIK, sorta: Graševina, označeno kao kvalitetno, polusuho, 13,3 vol %

* (M) 10 – 12° C
RAJNSKI RIZLING 2011 – ADŽIĆ
KUTJEVO, sorta: Rizling rajnski, označeno kao kvalitetno, suho, 13,0 vol %

* * (M) 18° C
ZWEIGELT 2009 barrique – ENJINGI
KUTJEVO, sorta: Zweigelt, označeno kao kvalitetno, suho, 14,2 vol %

* * (L) 18° C
PINOT CRNI 2007 – BARTOLOVIĆ
KUTJEVO KAPTOL, sorta: Pinot crni, označeno kao vrhunsko, suho, 14,5 vol %

* * * (M) 18° C
MERLOT 2011 – BUHAČ
SRIJEM ILOK, sorta: Merlot, označeno kao vrhunsko, 14,0 vol %

* * * (M) 18° C
CABERNET SAUVIGNON 2011 – BUHAČ
SRIJEM ILOK, sorta: Cabernet sauvignon, označeno kao vrhunsko, 14,0 vol %

* (M)  16 – 18° C
CABERNET SAUVIGNON 2007 – BARTOLOVIĆ
KUTJEVO KAPTOL, sorta Cabernet sauvignon, označeno kao kvalitetno, suho, 12,5 vol %

——————————-

Legenda

CH – Šampion (Š) / Champion (Ch) – briljantno / brilliant = 99 – 100 (19,9 – 20 / 4,9 – 5,0) bodova / points • * * * * * – klasično veliko vino / classic great wine = 96 – 98 (19,6 – 19,8 / 4,6 – 4,8) bodova / points • * * * *  – izvrsno, dojmljivo / outstanding, impressive = 91 – 95 (18,6 – 19,5 / 4,1 – 4,5) bodova / points • * * * – kompleksno, vrlo dobro / complex, very good = 86 – 90 (17,00 – 18,5 / 3,6 – 4,0) bodova / points • * *  – dobro / good = 82 – 85 (15,0 – 16,9 / 3,0 – 3,5) bodova / points • = 76 – 81 (12,6 – 14,9 / 2,0 – 2,9) bodova = obično, prosječno, jednostavno

 l = trošiti sada • / = trošiti, bez žurbe, uz hranu, eventualno još pričuvati, jer vino može po trajati u dobroj kondiciji •  —  = čuvati duže, vino ima šansu da se s vremenom u butelji kroz razvoj i bitno poboljša

CIJENE /PRICES, u maloprodaji / retail, 0,75 ℓ: S = small (do 35 kn; till 5 €) • M = medium (36-75 kn; 5-10 €) • L = large (76-110 kn; 10-15 €) • XL = extra large (111-150 kn; 15-20 €) • XXL = extra extra large (151-220 kn; 20-30 €) • XXXL = to large (iznad/over 220 kn; 30 €)

pijte razborito – odgovorno – trijezno

————————————

CRNA GORA  – MONTENEGRO

* * * (XL) 18° C
CRNOGORSKI VRANAC 2008 barrique – PLANTAŽE 13. JUL
PODGORICA, sorta: Vranac, označeno kao kvalitetno, suho, 14,0 vol %

* * (M) 18° C
CRNOGORSKI CABERNET SAUVIGNON 2009 – PLANTAŽE 13. JUL
PODGORICA, sorta: Cabernert sauvignon & u maloj količini dodani Merlot & Vranac, označeno kao kvalitetno, suho, 13,5 vol %

* * (M)  16 – 18° C
CRNOGORSKI MERLOT 2009 – PLANTAŽE 13. JUL
PODGORICA, sorta: Merlot, označeno kao kvalitetno, suho, 13,5 vol %

ČILE – CHILE

Label_MontesFolly 2006

* * * * * (XXXL) 18° C
SHIRAZ 2006 Montes Folly – MONTES
CURICO COLCHAGUA SANTA CRUZ, Apalta, sorta Syrah, označeno kao Santa Cruz do, suho, 15,0 vol %

* * * * (XXXL) 18° C
PURPLE ANGEL 2008 – MONTES
COLCHAGUA, Apalta & Marchigue, sorta: Carmenere 92 %, Petit verdot 8 %, označeno kao Valle de Colchagua do, 15,0 vol %

* * * * (XXXL) 18° C
MONTES ALPHA M 2010 – MONTES
COLCHAGUA SANTA CRUZ, Apalta, sorte: Cabernet sauvignon 80 %, Cabernet franc 10 %, Merlot 5%, Petit verdot 5 %,u zemlji porijekla oznčeno kao: Santa Cruz d.o. / u Hrvatskoj službeno kao: vrhunsko s k.z.p., 14,5 vol %

* * (M) 18° C
CABERNET SAUVIGNON 2010 reserva – VIÑA TARAPACA
MAIPO, sorta: Cabernert sauvignon, označeno kao kvalitetno, suho, 13,5 vol %

——————————-

Studenti ocjenjivaci agrofaksa

BRAVO ZA MLADE KUŠAČE! – Na vidiku svježa krv u degustatorsko-ocjenjivačkim krugovima za vino u Hrvatskoj: Ana i Luka! Lijepa vijest za Hrvatsku, njeno vino, Agronomski fakultet iz Zagreba: studenti diplomskog studija Vinogradarstvo i vinarstvo na zagrebačkom Agronomskom fakultetu Ana Hranilović i Luka Radiček osvojili prvo (Ana) i treće mjesto (Luka) na Europskom natjecanju mladih ocjenjivača vina (Concours Européen des Jeunes Professionnels du Vin – CJPV). Čestitke! Na drugo mjesto u grupi europskih zemalja mimo Francuske plasirala se studentica Daniela Larisa Zaharia iz Rumunjske. Apsolventica Ana (sjedi, u prvom planu) pobjedu a student prve godine diplomskog studija Luka (stoji, odmah iza Ane) treće mjesto izborili su u konkurenciji 25 mladih natjecatelja. Takmičenje, održano nedavno u sklopu pariškog internacionalnog sajma poljoprivrede SIAL, organiziralo je francusko Ministarstvo agrikulture, a pokrovitelj je bio francuski ministar poljoprivrede Stéphane Le Foll. Prvom prigodom Svijet u čaši pozvat će dobitnike da budu kušači-ocjenjivači na našim degustacijama za Potrošački putokaz! ∎

——————————–

FRANCUSKA  – FRANCE

Burgundija

* (XL) 10° C
CHABLIS 2010 – DOMAINE BARAT
BURGUNDIJA, CHABLIS, sorta Chardonnay, označeno kao aoc odnosno kvalitetno, suho, 12,5 vol %

* * * * (XXXL) 18° C
BEAUNE THEURONS 2009 1er cru – LOUIS JADOT/Domaine Gagey
BEAUNE, sorta Pinot crni /noir, označeno kao aoc 1er cru / vrhunsko, suho, 13,5 vol %

ITALIJA – ITALIA

Pijemont

barbera
* * * * (XXL) 18° C
BRICCO DELL’UCCELLONE 2009 barbera d’Asti – BRAIDA
ASTI, ROCCHETTA TANARO, sorta Barbera, označeno kao Barbera d’Asti d.o.c. suho, 16,0 vol %

* * * * (XXL) 18° C
BRICCO DELLA BIGOTTA 2008 barbera d’Asti – BRAIDA
ASTI, ROCCHETTA TANARO, sorta Barbera, označeno kao Barbera d’Asti d.o.c. suho, 15,5 vol %

* * * (L – XL) 17 – 18° C
MONTEBRUNNA 2011 barbera d’Asti – BRAIDA
ASTI, sorta Barbera, označeno kao Barbera d’Asti d.o.c., suho 15,5 vol %

* * (L) 15° C
La MONELLA 2012 barbera di Monferrato frizzante – BRAIDA
MONFERRATO, sorta Barbera, označeno kao Barbera d’Asti d.o.c, frizzante/muzirajuće, 14,5 vol %

* * (M – L) 15° C
GRIGNOLINO d’Asti 2012 – BRAIDA
ASTI, sorta Grignolino, označeno kao d.o.c., suho, 13,0 vol %

Moscato d’Asti

* * * (M – L) 8° C
VIGNA SENZA NOME 2012 moscato d’Asti – BRAIDA
ASTI, sorta Moscato /Muškat, pravilnik kaže da se bere s potencijalnih 12,5 vol % alkohola, alkoholno vrenje: pušta se dok se nije stvorilo, kako nalaže pravilnik o proizvodnji ovoga tipa vina, 5,5 vol % alkohola, označeno kao Moscato d’Asti d.o.c.g. slatko, 5,5 vol %

Veneto

* * * * (XXL – XXXL) 18° C
CAMPO LEON 2008 amarone della Valpollicella classico – LATIUM Morini
VALPOLLICELLA, sorta Corvina 70 %, Rondinella 20 %, Oseleta 5 %, Croatina 5 %, označeno kao docg, polusuho, 16,5 vol %

* * * * (XXL – XXXL) 18° C
CUSLANUS 2007 amarone della Valpollicella classico – ARMANI
VALPOLLICELLA, sorta Corvina 70 %, Corvinone, Rondinella 30 %, označeno kao docg, polusuho, 15,0 vol %

* * * * (XXXL) 18° C
FRACASTORO 2003 amarone della Valpollicella classico – ARMANI
VALPOLLICELLA, sorta Corvina 70 %, Rondinella 20 %, Corvinone, 10 %, označeno kao docg, polusuho, 15,5 vol %

* * * * (XXL – XXXL) 18° C
AMARONE della Valpollicella classico 2007 – VILLABELLA
VALPOLLICELLA, sorta Corvina 70 %, Corvinone, Rondinella 30 %, označeno kao docg, polusuho, 15,0 vol %

* * * (XXL) 18° C
ALBINO ARMANI 2007 amarone della Valpollicella – ARMANI
VALPOLLICELLA, sorta Corvina 70 %, Corvinone, Rondinella 30 %, označeno kao docg, polusuho, 14,5 vol %

* * * (XXL) 18° C
BROLO delle GIARE amarone della Valpollicella 2005 riserva – TEZZA
VALPOLLICELLA, sorta Corvina, Oseleta, Rondinella, označeno kao docg, polusuho, 16,0 vol %

* * * (XXL) 18° C
VALPANTENA amarone della Valpollicella 2007 classico – TEZZA
VALPOLLICELLA, sorta Corvina, Oseleta, Rondinella, označeno kao docg, polusuho, 15,5 vol %

* * * * (L) 18° C
CAMPO PROGNÀI 2009 Valpollicella superiore – LATIUM MORINI
VALPOLLICELLA, lllasi, sorte Corvina & Corvinone 70 %, Rondinella 20 %, ostale 10 %, označeno kao Valpollicella superiore d.o.c., 15,0 vol %

* * * (L) 18° C
VALPOLLICELLA 2009 ripasso – ARMANI
VALPOLLICELLA, sorte Corvina & Corvinone 70 %, Rondinella 20 %, označeno kao Valpollicella ripasso d.o.c., 13,5 vol %

* * * (M – L) 18° C
VALPOLLICELLA 2010 ripasso – TEZZA
VALPOLLICELLA, sorte Corvina, Oseleta, Rondinella, označeno kao Valpollicella ripasso d.o.c., 14,3 vol %

* * (M) 18° C
VALPOLLICELLA 2010 superiore – ARMANI
VALPOLLICELLA, sorte Corvina & Corvinone 70 %, Rondinella 20 %, označeno kao Valpollicella superiore d.o.c., 13,0 vol %

* * * * (M – L) 18° C
OSELETA 2007 rosso veronese – VILLABELLA
VERONA, sorta: Oseleta, označeno kao Rosso veronese i.g.t.. suho, 13,5 vol %, punjeno u magnum (800 boca)

* * (M – L) 17 – 18° C
MONTEMAZZANO ROSSO 2007 – VILLABELLA
VERONA, CALMASINO, sorta: Corvina, ozančeno kao Rosso veronese i.g.t.. suho, 13,5 vol %

SLOVENIJA – SLOVENIA

Primorska

* *  (L) 8 – 10° C
SAUVIGNON 2012 – TILIA
VIPAVA, sorta: Sauvignon blanc, označeno kao kvalitetno, suho, 13 vol %

* * * (L) 13° C
CUVÉE ANA 2007 – MLEČNIK
VIPAVA, sorta: Chardonnay 75 %, Malvazija istarska & Friulano 20 %, Rebula 5 %, tri dana maceracije i 24 mjeseca zrenja u velikoj bačvi, označeno kao kvalitetno s kp, suho, 13,05 vol % (18 mg/lit ukupnog sumpora!)

* (M) 10 – 12° C
KRASNO BELO 2009 – VK BRDA
GORIŠKA BRDA, sorta: Rebula 40 %, Sauvignonasse 30 %, Chardonnay 30 %, označeno kao vrhunsko, suho, 13 vol %

Dolenjska

pjenušci / penina

* * * (L) 8° C
CUVÉE SPÉCIALE No 1 bela penina – ISTENIČ
BIZELJSKO-SREMIČ, klasična metoda, označeno kao vrhunsko, brut, 12,5 vol %

* * (M – L) 8° C
VALVASOR penina suho – MASTNAK
BIZELJSKO-SREMIČ, Sevnica Zečje brdo, sorta: Chardonnay, Graševina, klasična metoda (vrenje u boci), označeno kao brut, 12,0 vol %

ŠPANJOLSKA ESPAÑA

pjenušci / cava

* * (M) 8° C
ELYSSIA cava gran cuvée brut – FREIXENET
PENEDÈS, pjenušac, klasična metoda (vrenje u boci), označeno kao prirodno pjenušavo, brut, 11,5 vol %

————————————

kušano još… / tasted too veterani dostojni divljenja / impressive oldies

18° C
BAROLO 2001 riserva Villero – VIETTI, Castiglione Falletto, Piemonte, Nebbiolo, Barolo docg, suho,14,0 vol %

18° C
BARBERA d’ALBA 1999 vigna Martina – ELIO GRASSO, Monforte d’Alba, Piemonte, Barbera, docg, suho,14,5 vol %
BRUNELLO di MONTALCINO 2003 – FULIGNI, Montalcino, Toscana, Sangiovese grosso, docg, suho, 14,5 vol %
PIGNOLO 2003 – MOSCHIONI, Colli orientali del Friuli, Pignolo, doc, suho, 14,5 vol %
AMARONE della VALPOLLICELLA 1997 – MONTE ZOVO, Valpollicella, Veneto, Corvina, Rondinella, Oseleta, docg, suho, 15,5 vol %

www.mam-vin.eu  ; www.svijetucasi.hr

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: