SAJMOVI, FESTIVALI/Svečanost rosea RUŽO, RUŽICE!…

…ILI, ZAŠTO NE: KLINČEK STOJI POD OBLOKOM… U SKLADU PAK S DANAŠNJIM VREMENOM TO JE – PINK DAY. MEĐUNARODNU SMOTRU RUŽIČASTIH VINA U ZAGREBAČKOM MUZEJU ZA UMJETNOST i OBRT NA MEĐUNARODNI DAN ŽENA 8. MART USPJEŠNO SU ORGANIZIRALE ČLANICE UDRUGE ŽENE o VINU, u SKLADU S DANAŠNJIM VREMENOM – WOMEN on WINE, SKRAĆENO WoW

ŽELJKO SUHADOLNIK, s lica mjesta

pink_day_logoWOW Pink Day

                              Ružičasto raspoloženje, zahvaljujući angažmanu članica udruge Žene u vinu

Na vidiku nam je, eto, bio i ružičasti dan, u ovome sivilu, na žalost, samo jedan. Zapravo, riječ je čak ne ni o jednome cijelome danu, nego tek o jednome popodnevu. Datum: 8. ožujka, na međunarodni praznik žena.
Nakon duge stanke poslije pada prošle države, eto, vraća nam se 8. mart! Barem u zagrebački Muzej za umjetnost i obrt. Samo što su sada bolje – sadržajnije od pukog primanja cvijeta – uključene žene, a znatno i s više žara, u nazočnosti žena, i muškarci. Svi zadovoljni. Brawo WoW- WoW-ice (vau-vau-vice), od milja po naški Lajavice, odlično ste osmislile i iskomunicirale svoju priredbu i sigurno je da je i to bitno utjecalo na njen uspjeh.

Kako sam čuo, u MUO, niskobudžetna kompanija, a kako sam vidio – s mogućim dugim letenjem!
CVIJEĆA, VINA i IGARA!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bruno Trapan iz Istre, rosé, dakako, od sorte Teran. Trapan je proizveo, klasičnom metodom, i ružičasti pjenušac od terana, promociju je zamislio na festival Zagreb Wine Gourmet Weekend 2013. Stiže eto još jedno izvrsno osvježenje za vruće ljeto! DRINK pink!

Ružičasto raspoloženje, zahvaljujući angažmanu članica udruge Žene u vinu ili Women on Wine skraćeno WoW, (čitaj: Vauu) donio je prvi međunarodni festival rosé vina Pink Day, u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost i obrt. Prezentiralo se, na jednome mjestu, pedesetak domaćih i inozemnih vinara sa svojom rosé-kapljicom. Predviđen je bio i veći broj zanimljivih radionica i okruglih stolova, vezano, primjerice, uz sljubljivanje rosé vina s različitom hranom, te vezano uz odnos između karaktera i spolova pilaca i ružičastog vina. Neki su sudionici i posjetitelji bili za Think Pink, svi za Drink Pink, ja sam za ove druge.
Manifestacija se pokazala kao mnogo više od komercijalne smotre vina i delicija te druženja uz njih, imala je i informativno-edukativni i humanitarni karakter naime išlo se na promoviranje zdrave hrane i prehrane te razumne i odgovorne konzumaciju jela i pića, a organizirano je i prikupljanje donacija za Autonomnu žensku kuću, nevladino i neprofitno tijelo što osigurava sklonište ženama i djeci žrtvama raznih oblika nasilja. U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt još jedan sadržaj u režiji žene: izložba estetski lijepih čaša i drugih staklenih posuda ali i još nekih drugih, moguće inovativno ukrasno-informativnih predmeta od stakla, vrlo zanimljivih i čak i prilično provokativnih oblika…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                                   Ružice uz klinčeke! Martina Tomac i Ivanka Šember

Dvorane u muzeju za umjetnost i obrt kroz koje je tog popodneva prodefiliralo oko 800 posjetitelja, bile su sve, prigodno, u znaku cvijeća, najčešće crvenih karanfila, klinčeka, i to ne samo na stolovima uz koje su izlagale žene nego i na mjestima gdje su s vinom bili i muškarci. Please, drink pink! Atmosfera odlična. WoW-ice doista i mogu biti zadovoljne jer uspjelo im je organizirati lijepo i vrlo posjećeno događanje.
Dobronamjerna primjedba za idući Pink Day (a zašto ga, makar u podnaslovu, ne nazvati malo i po naški, pa ipak živimo u Hrvatskoj, primjerice: Ružo, ružice, ili Klinček stoji pod oblokom…): vidjeti da se osigura veći prostor, s boljim odnosom površine te broja izlagača i očekivane publike, tako da ponuđači ne budu toliko zbijeni jedan uz drugoga kako je to bilo sada, i da se u prostoru predviđenom za posjetitelje ne stvaraju velike gužve koje onemogućavaju koncentrirano kušanje i zbog kojih u dvoranama očito neopskrbljenim dobro s učinkovitim klima-uređajima dolazi do prevelike vrućine i manjka kisika.
Kušati se moglo lijepih i pažnje vrijednih roséa, dio njih vrlo svježih i idealnih kao osvježavajuća pića za nastupajuće dugo vruće ljeto (primjerice: Agrolaguna 2012 i Korak 2012, Trapan, Gaube…), uz Taittingerove rosée šampanjce vjerojatno najupečatljiviji rosé mirni manifestacije bio je onaj iz 2012. od Korta Katarine. Interesantan ružičasti pjenušac (klasična metoda) posjeda Vignetti Brichet iz Isole d’Asti u Pijemontu, proizveden, kao rijetkost, od inače dosta tanične sorte Nebbiolo. Sasvim nešto drukčije – u barriqueu dozrijevani i odležani rosé s više žućkastom nego ružičastom bojom i s izaženom oksidativnom notom, vrlo kompleksan, po rubu plešuće vino koje će netko obožavati a netko drugi izbjegavati, ponOLYMPUS DIGITAL CAMERAudila je Martina Simčič, supruga Aleksa Simčiča (Edi Simčič) iz Goriških brda…

Ernest, ovdje u znaku lila, i Ivana Tolj, ovdje, prigodno, barem s dijelom odjeće prema ružičastome, uvijek su zajedno na prezentacijama. Lijepo ih je vidjeti skupa! Pink Panther sommelier Siniša Škaberna (desno na slici) došao im je na čašicu pink-razgovora Tolj inače ima vina svih boja: bijelo iz Istre – mješavinu malvazije i chardonnaya, te iz Dalmacije ružičasto i rasni crnjak Dingač.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMartina Simčič, supruga Aleksa Simčiča, posjed Edi Simčič iz Goriških brda. Posve drukčije vino, Aleks ne želi biti kao drugi
Na radionici koju je vodila riječka enologinja Ivanka Rosati moglo se čuti kako danas u ukupnoj proizvodnji vina u svijetu ružičasta kapljica drži 10 posto udjela, te da se globalna produkcija roséa pomalo povećava, u razdoblju od 2002. do 2010. porasla je navodno za 10 posto. Najveći proizvođači ružičastih vina u svijetu su Francuzi, slijede Talijani, pa SAD, Španjolska, Njemačka, Argentina. Najveći potrošači roséa su također Francuzi s 35 posto, slijede Nijemci (7 %), i Rusi (4 %). Najveći proizvođači roséa u nas su, rečeno je, porečka AgroLaguna te Iločki podrumi…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Radionica o roséu, pod vodstvom enologinje Ivanke Rosati (treća slijeva, stoji). Uz nju su proizvođačica vina Jasna Antunović iz Erduta, zatim Jana Bojadžiska, pa Jenny Simić iz Feravina, ispred WoWica je pak Davorka Krnić-Trick.

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

Advertisements

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: