POSJETI PRIJATELJSTVA: MALVAZIJA ISTARSKA – i NA JUGOZAPADU FRANCUSKE!

DELEGACIJA INSTITUTA ZA VINOVU LOZU i VINO REGIJSKOG ODJELA ZA OBLAST SUD OUEST ODUŠEVLJENA PRIJEMOM U POREČKOJ AGROLAGUNI

Željko Suhadolnik: s lica mjesta

Posjeti raznim sredinama da se vidi što drugi rade, da se eventualno s tih obilazaka i pokupi nešto interesantno i primijeni, u originalu ili prilagođeno, u svojoj sredini, ali i da se drugdje promoviraju vlastite vrijednosti, od velike su koristi. Istru – hrvatski i slovenski dio, konkretno porečku Agrolagunu i koparski Vinakoper – obišla je grupa sastavljena od predstavnika francuskog Instituta za vinovu lozu i vino Regijskog odjela za oblast Sud Ouest (Jugo-zapad) te enologa i vinogradara i vinara toga područja smještenog na potezu od Toulousea pa sve do bordoške vinorodne regije, riječ je o ukupno četrdesetak osoba pretežito iz vinogorja Gaillac, Fronton, Cahors i Côtes du Gascogne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gosti iz Francuske dočekani su u Agrolaguninom vinogradu u Funtani: na slici su, slijeva na desno – Goran Kramarić, Jean-François Roussillon, Mirko Galić, Đuro Horvat i Eric Serrano

OLYMPUS DIGITAL CAMERADean Ban, ravnatelj porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, i Goran Kramarić, čelnik Agrolagune

Domaćini u Poreču, kuća Agrolaguna, dočekali su francuske goste upravo comme il faut, dakle na vrlo visokoj razini struke, poslovnosti i gostoljubivosti. Nazočni su bili enolozi Agrolagune Ante Gavranić, Miroslav Latal i Milan Budinski, zatim dr. sc. Dean Ban, kao novi ravnatelj (v.d.) porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, zatim Goran Kramarić, čelnik Agrolagune, Đuro Horvat, izvršni direktor za vinarstvo u Agrokoru, kao i Mirko Galić, donedavna veleposlanik RH u Francuskoj a sada također Todorićev savjetnik. Ponuđeni su ponajbolji Agrolagunini proizvodi, primjerice vino, maslinovo ulje, sir, šunka pečena u kruhu… Da ne bi izostala delicija i tipičan istarski specijalitet, angažiran je proizvođač istarskog pršuta Milan Antolović, dugo godina znan i kao pročelnik za poljoprivredu u Istarskoj županiji. Svoj obol u prigotavljanju jela, prezentaciji i posluživanju dala je kulinarska ekipa Ugostiteljske škole iz Poreča, na čelu sa chefom Željanom Peložom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                      Ikebana na stolu: sirevi, maslinova ulja, vino…

Među uglednim gostima iz Francuske bili su Eric Serrano, direktor regijskog odjela Francuskog instituta za vino i lozu (IFV) za predio Sud Ouest, zatim Jean-François Roussillon, predsjednik te ustanove ali i počasni predsjednik udruge Vigneron de Rabastens, kao i Marc Bretou, predsjednik udruge Vigneron de Rabastens, Olivier Geffroy, zadužen pri ustanovi Institut Français de la Vigne et du Vin Pôle Sud-Ouest – IFV Sud-Ouest za komunikaciju s javnosti.

Francuski institut za vinovu lozu i vino istraživački je centar za vinogradarstvo i vinarstvo. Po riječima Erica Serranoa, svake godine ta ustanova organizira posjet nekom drugom vinogradarskome području bilo u Francuskoj, bilo u drugim zemljama Europe. Sada je eto na red došla Istra. Među razlozima za posjet Istri svakako su veliko zanimanje Francuza za sortu Malvazija istarska i zanimanje za neke druge – crne – autohtone istarske kultivare, poput npr. Terana, Refoška. Roussillon nam je rekao da je Institut de la vigne et du vin na svojim terenima u jugozapadnome dijelu Francuske prije dvije godine eksperimentalno posadio 400 trsova Malvazije istarske i sad se čeka prvi pravi rod da se proizvede pokusno vino i da se vidi što Malvazija istarska može pružiti i u tome dijelu Francuske.

Možda, eto, ubuduće neće više samo francuske sorte k nama, nego će u većem broju (svojedobno smo im poslali krapinsku Belinu veliku bijelu pa se rodio Chardonnay!) i naše Francuzima!… Mogla bi baš to biti Malvazija istarska, tà britanski majstor za marketing Tony Hodges, angažiran ovdje da radi promidžbu hrvatskoga vina, kazao je kako suvremena malvazija iz Istre može biti jako dobar supstitut za sauvignon, kojega su se, kao i chardonnaya, mnogi potrošači pomalo zasitili…

SJAJAN DOČEK

Obilazak Istre bio je Francuzima sjajna prigoda za upoznavanje s modernom malvazijom najvećeg hrvatskoga poluotoka. Utisci gostiju, koji su na Poreštini najprije obišli vinograde Agrolagune u Funtani a potom su u kušaonici u vinskome podrumu u Poreču imali ručak, bili su osobito pozitivni. Direktor Instituta Serrano rekao je i službeno da je ovo bio sjajan, nezaboravan doček, a poslije su te njegove riječi u neformalnom razgovoru potvrdili brojni drugi iz grupe s kojima sam porazgovarao.

Od ponude na stolu, uz vino – poglavito Malvaziju 2009 Festigia riserva i Cabernet sauvignon 2009 Festigia riserva, svi su (eh, ti Francuzi!) osobito hvalili Agrolagunine sireve, posebice najnoviju kreaciju Luane Vodopije – Grana Istrijana, fantastično uspjeli sir tipa grana padano dozrijevan, zasad, nešto manje od godine dana, ali i npr. onaj držan nekoliko mjeseci u maslinovu ulju, i onaj zvan pijanac koji je dva mjeseca proveo umiješan u trop istarskog terana. Duboki naklon bio je i za maslinova ulja, o proizvodnji kojih brine tehnologinja Katja Gasparini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pomoć iz Ugostiteljske škole iz Poreča, ekipa na čelu sa chefom Željanom Peložom. Uz sir, pršut, šunku, maslinovo ulje i vino ponudili su i izvanredno okusne loptice zvane pešt-kuglice, napravljene od sitno kosane slanine i fino mljevenih maslina s dodatkom protisnutog češnjaka, te soli, papra i maslinovoga ulja (sorte Leccino)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                             Uživanje uz Agrolagunin sir grana istrijana

Evo odmah i ideje o mogućem Laguninom čarobnom kvartetu: s obzirom da o siru brine Luana, o ulju Katja, o prihvatu gostiju Suzana Diklić (sve lijepe mlade žene!) a i u enološkom timu Agrolagune postoje dame no dosad ih je muška eno-ekipa nekako skrivala, ipak saznali smo za Sabinu Salamun, pa zašto ne osmisliti jedno vino, jedan sir, jedno ulje i jedan na tome bazirani program za goste pod nazivom Porečke Lagunine Primadone (Laguna Prime Donne)?… Ne tražim honorar za ideju (iako bi i te kako dobro došao!), jer tako nešto nije moja genijalna izmišljotina, nego tek ono što sam, putujući svijetom, pod nazivom Prime Donne vidio da u tržišnom smislu jako dobro funkcionira, i s proizvodnog (ženska pedanterija i profinjenost) i s marketinškog (žena je žena!) aspekta.

Katja Luana Suzy

Agrolagunine Prime donne: Luana Vodopija (sir), Katja Gasparini (maslinovo ulje), Suzana Diklić (turizam). Agrolagunina dama za vino je, otkrio sam, Sabina Salamun

Agrolaguna je tvrtka čija se djelatnost odvija u više proizvodnih grupa: vinogradarstvo i vinarstvo, maslinarstvo i uljarstvo te stočarstvo i proizvodnja sira. Od 1200 hektara obrađenih površina, najveći dio čine vinogradi, maslinici i travnate površine. Od ulaska Agrokora d.d. u većinsko vlasništvo Agrolagune pa do danas, po svim proizvodnim cjelinama tvrtke investirano je više od 35 milijuna eura, samo ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i tehnološku opremu u visini je od 5,2 milijuna eura. U 2013. u daljnji razvoj te u širenje ponude planirano je ulaganje od 0,6 milijuna eura, veli mi Goran Kramarić, predsjednik Uprave Agrolagune.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA       Na završetku susreta s Francuzima – razmjena darova

Upravo nedavno, uz financiranje od 11 milijuna kuna iz fondova IPARD-a, dovršena je nova moderna Agrolagunina sirana koja zahvaljujući većem prostoru i suvremenoj opremi omogućuje i znatno kvalitetniju produkciju i veći opseg proizvodnje. Sirana je kapaciteta 300 tona tvrdog sira godišnje. Uz tvrdi kravlji i ovčji sir te sir od miješanoga mlijeka, Agrolaguna proizvodi i sir s tartufom, te sireve koji su po nekoliko mjeseci odležavali npr. u maslinovu ulju (od sorte Pichioline) odnosno u tropu od Terana, a sada se priprema i sir s namakanjem u tropu od Malvazije istarske. Najnoviji sir s kojim je Agrolaguna izašla pred javnost je spomenuti tvrdi masni sir Grana istrijana tipa grana padano u kolutovima od oko 11 kilograma. Sir je izvanredno uspio, a na temelju dojma vezanog uz ovaj mladi, polugodišnji, ponuđen sada na kušanje, može se svakako tvrditi da će taj sir s vremenom samo dobivati, i to osjetno, na dodanoj vrijednosti.

VELIKA OČEKIVANJA OD EU

Mnogo očekujemo od ulaska u Europsku uniju 1. srpnja ove godine. Imat ćemo tzv. izvozni broj za sireve, dakle svojevrsnu licencu za plasman naših sireva u Europsku uniju, a i inače papirologija će se pojednostavniti pa se nadamo prodaji naših proizvoda vani. Osobito to vrijedi za elaboriranije sireve koji su skuplji i koji bi lakše u većoj mjeri mogli naći kupca vani, kod potrošača koji se odlično razumiju u sir a i koje je opća ekonomska kriza manje udarila po džepu. Mogućnost boljega plasmana u inozemstvu svakako će nam biti poticaj da se više posvetimo i sirevima što duže dozrijevaju i time postaju kompleksnijima, boljima. Naši pašnjaci, uz koje je podignuta nova sirana, smješteni su u dolini rijeke Mirne, tu gospodarimo s oko 200 hektara površine na kojoj se pasu 1500 muznih ovaca i stotinjak krava. Mlijeko preuzimamo i od kooperanata, dakle zasad imamo dovoljno sirovine – dodaje Kramarić.

Suzana Diklić, zadužena u Agrolaguni za turistički segment, obavještava o novom Agrolaguninome projektu – Stazi sira.

– Na vidikovcu uz pašnjake je Stancija Špin, i tu postoji degustacijska dvorana, tako da smo upravo taj objekt zamislili kao početnu točku Staze sira. Naravno da bismo tu uz sir ponudili na kušanje i naše ulje i naša vina. Jedan naš punkt te staze sira, ulja i vina je u vinogradima u Funtani, a jedan je svakako podrum Agrolagune u Poreču, gdje imamo prostranu i lijepu kušaonicu uz koju je suvremeno opremljena kuhinja tako da je tu moguće prigotavljati najrafiniranija jela.

Ovakvom organizacijom u Agrolaguni se nadaju jako dobrom poslu na njihovome kućnom pragu. Velika prednost im je dakako što se cijela stvar nalazi i odvija u turističkoj Istri, u Poreštini. Od tri elitistička proizvoda – vina, sira i maslinova ulja proizvedenom količinom daleko prednjači vino, oko njega će se što se tiče plasmana zacijelo trebati najviše pomučiti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vina (Agro)Laguna – novi dizajn, i poneko punjenje u magnume

– Turizam svakako omogućuje dobru prodaju roba i usluga ovdje, međutim nužno se pojavljivati i u drugim sredinama jer u današnje vrijeme goleme ponude valja stalno skretati pažnju na sebe i na vlastite komparativne prednosti. Turista, da bi mu se moglo nešto prodati, najprije valja dovesti ovamo. Agrolaguna želi dati svoj maksimalno mogući doprinos upravo u dovođenju gostiju, dakle u tome da Istra postane internacionalno značajnije nego što je to do sada prepoznata i prihvaćena, i kao visoko vrijedno eno-gastronomsko turističko odredište. Znači, da turisti, kao što sada dolaze uvelike privučeni morem i suncem, tu dođu također primarno motivirani specijalno npr. sirom, maslinovim uljem, vinom. Sunčanje i kupanje protežu se kroz ljetne mjesece, a sir, ulje i vino aktualni su tijekom cijele godine, dakle omogućuju i te kakav produžetak turističke sezone! Inače, vino zasad još ne izvozimo u opsegu u kojemu bismo to željeli, ali mogu se pohvaliti da su se upravo otvorili i da se još otvaraju neki zanimljivi kanali za plasman u inozemstvo, i to najskupljih naših vina, za njih su osobito zainteresirani u Beneluxu i Engleskoj. Najave su i potražnje u Njemačkoj i Austriji, zemljama iz kojih u Hrvatsku stiže mnogo turista. Ulja i sira zasad nemamo u tolikim količinama da bismo svim silama forsirali izvoz, zasad usmjeren tek dijelom u Rusiju, Austriju i Benelux. Posebice to vrijedi za maslinovo ulje od lanjske berbe koja je zbog loših vremenskih uvjeta desetkovana. Iz 2012. dobili smo skromne količine ulja i bit ćemo sretni ako nam budu dovoljne za zadovoljenje potražnje ovdje u Hrvatskoj – kazao je Kramarić.

Google translater: http://translate.google.com/translate_t

Advertisements

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: