DALEKI ISTOK – KINA – U LIJEPOJ NAŠOJ/ U znaku zmije, i – amfore!

Kina nova godina Zmija                             Željko SUHADOLNIK: s lica mjesta

SPECIJALITETI KOJI SE TRADICIJSKI POSLUŽUJU UZ NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE u KINI i HRVATSKA KAPLJICA OD BIJELIH SORATA RAĐENA UZ MACERACIJU s ALKOHOLNIM VRENJEM

Xīnnián hăo! Sretna nova godina!

Kineska nova godina počinje ne s prvim siječnjem, kao u nas, nego kasnije. Ova, 2013., otvara se s datumom 10. veljače, i traje do 31. siječnja 2014. Svaka godina u Kini u znaku je neke životinje i nekog elementa, a ovu sada obilježavaju zmija i voda, crna vodna zmija. Crna boja simbolizira svemir, polarnu noć, tamu nad bezdanom. Vodna zmija je primitivni element razornog toka vode. Simbol ove godine nosi složene socijalno-osobne odnose, ali uz dužnu pažnju na okolnosti i primjereno ponašanje situaciju je moguće, kažu Kinezi, okrenuti na onu pravu, pozitivnu pobjedničku stranu.

I u Zagrebu se priprema doček kineske nove godine. U hrvatskom glavnome gradu više je kineskih restorana koji će organizirati svečanosti. Jedan od tih orijentalnih ugostiteljskih objekata (i) s kineskom kuhinjom je ASIA Gold, smješten u zagrebačkom centru Green Gold.

Što se, po kineskim običajima, očekuje na stolu u novogodišnjoj noći?

Menu bi sada prvenstveno trebao biti mesni, jer zmija je grabežljiva životinja. Riba je u godini crne vodne zmije nezamjenjiv predstavnik elementa vode na novogodišnjem stolu. Dobro je uz jela od ribe svakako imati i jela od ptica, zeca, ali i žabe i/ili slatkovodne rakove. Jaja su također bitan sastojak svečanim jelima. Što se namirnice manje termički obrađuju to je bolje za zmiju. U Kini, za jela, barem u danima novogodišnjih blagdana, nastoji se zbjegavati namirnice koje sadrže konzervanse i bojila.

Kušanje: Vito Andrić, Ivo Kozarčanin, Ivan Vrban, Krešimir Šesnić, Željko Suhadolnik

Kušanje: Vito Andrić, Ivo Kozarčanin, Ivan Vrban, Krešimir Šesnić, Željko Suhadolnik

Jelo se, simbolično, sada na početku godine zmije, na stol i slaže u obliku zmije. Kod postavljanja stola običaj je i postaviti mirisne štapiće.

Kinezi, prepušteni novogodišnjem slavlju, ne ustručavaju se za stolom, jedu dovoljno, međutim odmah poslije praznika većina njih kreće na dijetu i usporava gastro-ritam.

Koja su konkretno tradicijska jela Kineza uz blagdan nove godine? Po odgovor sam pošao u spomenuti lijepi restoran Asia Gold. Zanimalo me ne samo to da kušam poneko jelo što će ga Asia Gold poslužiti Zagrepčanima u kineskoj novogodišnjoj noći, nego i to kako bi se uz specifičnu kinesku hranu sljubila neka hrvatska vina, također specifična, konkretno ona od maceriranih bijelih sorata i duže dozrijevana u drvu.

DEGUSTACIJA u ASIA GOLDU
Uz pomoć Krešimira Šesnića, voditelja restorana ASIA Gold, što 9. veljače priređuje doček kineske nove godine, organizirana je degustacija nekoliko jela iz, kako sam tražio, tipičnog novogodišnjeg kineskog jelovnika, te uz ta jela i kušanje 11 maceriranih i duže u drvu dozrijevanih bijelih hrvatskih vina. Na kušanje su bili pozvani višestruki hrvatski prvak u sommelijerstvu Klaudio Jurčić, gastronomad Rene Bakalović, vinski i gastro novinari Vito Andrić i Ivo Kozarčanin, vrlo aktivni bloger Ivan Vrban Enogastrobrutal, pa Ivan Dropuljić, direktor festivala Zagreb Vino.com, a uključeni smo dakako bili i Šesnić i ja.

Evo i jela što ih je za tu prigodu ponudio lokal Asia Gold: JIAO ZI (ravioli punjeni mesom i popraćeni vrlo pikantnim umakom od soje) • DA JI DA LI (piletina s kestenom) i, kao prilog, BU BU GAO SHENG (valjušci od riže s povrćem) • WU X’SAN NIU ZOU (govedina u poriluku i drugom povrću, s rižom kao prilogom) • HE JIA TUAN YUAN (okruglice s voćem).

Vina osigurana za sljubljivanje: KUVKLAKE GRAŠEVINA 2009 – Krauthaker • KUVLAKE ZELENAC 2009 – Krauthaker • CHARDONNAY 2009 – Šember • RAJNSKI RIZLING 2009 – Šember • RAJNSKI RIZLING 2009 – Tomac • SAUVIGNON 2009 Stellae Sagittarius – Capo • MALVAZIJA 2009 Unica – Kabola • MALVAZIJA 2009 Anno Domini – Benvenuti • AMFORA 2008 – Tomac • MALVAZIJA 2008 Antika – Roxanich • MALVAZIJA 2007 Amfora – Kabola. Sva vina kušali smo i svako posebno i svako sa svim jelima. Opći zaključak je da macerirana vina – koja karakteriziraju specifična aromatika, vrlo dobra struktura, doza tanina dobivena maceracijom s alkoholnom fermentacijom i, tijekom dužeg dozrijevanja u bačvama, dijelom i od drveta, zatim stanovita kremoznost stečena uvelike od dužeg odležavanja vina u bačvi na finom talogu, te prilično visoki alkoholi, kod nekih i prilična slanost i vrlo solidna kiselost – mogu lijepo popratiti kinesku hranu. Jela što uvelike počivaju na u principu ne dugačkoj termičkoj obradi povrća s raznim mesom i što su, zahvaljujući i kombinacijama sa i do vrlo oštrim popratnim umacima – primjerice upravo ovome od soje posluženime uz raviole s mesom, dosta do jako pikantna. Evo, iz ove degustacije, dobitnih kombinacija:

Uz prvi tanjur – raviole s kosanim mesom, nešto donekle slično našem bureku s mesom – najbolje je sjeo gusti, kremasto zaobljeni vrlo topli Chardonnay 2009 (nekoliko dana maceracije uz alkoholno vrenje) od Šembera. U slučaju ovoga jela, umak od soje bio je pregresivan pa smo neki od nas od cijele svakome nam donesene šalice koristili tek po kapljicu, neki su kušači i potpuno odustali od njega. Vrlo blizu tome Chardonnayu bila je kao dobar spoj Malvazija 2008 Antika (nekih 90 dana maceracije, tri godine dozrijevanja u velikim drvenim bačvama) od Roxanicha.

Uz drugi pak tanjur – piletinu s kestenom i s valjušcima od riže s povrćem) – kao neprikosnovena se nametnula Amfora 2008 od Tomca (Chardonnay 50 %, stare plešivičke sorte 50 %, pola godine maceracije u amfori, tri godine dozrijevanja u velikoj bačvi). Ipak, valja reći da se tu dosta dopao i Šemberov macerirani Rajnski rizling 2009 (nekoliko dana maceracije uz fermentaciju, dozrijevanje u bačvi).

Ravioli s mesom i tzv.narančasta hrvatska vina

Ravioli s mesom i tzv.narančasta hrvatska vina

A uz treći slijed – govedinu u poriluku i drugom povrću, s rižom kao prilogom – najboljime se pokazao zvjezdani Sauvignon 2009 Stellae Sagittarius od Capa. Vrlo blizu njemu bio je Zelenac Kuvlake 2009 od Vlade Krauthakera. Upravo ova dva vina pokazala su što može značiti i za jelo i za vino ako dođe do njihova optimalnoga spoja.

Kod deserta – okruglica s voćem, nismo našli uvjerljivog favorita, ipak eventualno bi, čini mi se, s ove naše liste vina uz taj slatki slijed prikladna bila zrela i donekle slasna i alkoholno jaka Malvazija 2007 Amfora od Marina Markežića Kabole.

Usput smo glasovali i za najbolje vino – dakle vino kao vino a ne u kombinaciji s ovim kineskim jelima. Od tih 11 uzoraka s popisa, i uvjerljivo je šampionski naslov u ovoj konkurenciji osvojila Tomčeva Amfora 2008., a uz nju u gornjem dijelu top-liste našli su se Rajnski rizling 2009 od Šembera, Rajnski 2009 Amfora od Tomca i Malvazija 2008 Antica od Roxanicha.

Pridružio nam se i Ivan Dropuljić, osnivač i direktor Zagreb Vine.com festivala

Pridružio nam se i Ivan Dropuljić, osnivač i direktor Zagreb Vine.com festivala

MIRNO, UZ KLASIČNU GLAZBU

Želja za novim saznanjima nadišla je radoznalost vezanu uz tipična kineska novogodišnja jela i njihov spoj s hrvatskim vinima. Propitao sam se i kako Kinezi dočekuju 2013., godinu crne vodne zmije.

Godinu 2013. u znaku crne vodne zmije poželjno je dočekati mirno u mirnom obiteljskom krugu, u maksimalno opuštenoj atmosferi. Vodna zmija, iako se povremeno, poput drugih zmija, voli sunčati, rado se skriva, stoga se eto preporučuje novu godinu crne vodne zmije dočekati u manjoj, ugodnoj intimnijoj prostoriji. Zmija je u europskoj kulturi povezana sa zlom, dok je u kineskoj kulturi cijenjena životinja, koja predstavlja mudrost i suzdržanost. Proslavu nove godine zmije ima pratiti spora, tiša do tiha glazba, najprikladniji bi bili glazbeni klasici ili meditativne melodije. Zmija je životno konzervativna, i to je također razlog da je klasičan, tj. umjereni, a ne razuzdani doček nove godine najbolja opcija. Pokušaj da doček nove 2013. godine bude nezaboravan može dovesti do razočaravajućih posljedica.

Postoje i zajednički elementi dočeka nove godine koji se podudaraju s običajima novogodišnje proslave uz druge znakove istočnog kalendara. Nekoliko minuta prije nego što sat počne otkucavati ponoć, slavljenička buka prestaje i u tišini se svi u mislima zahvaljuju godini na odlasku (2012. = godina zmaja) i nastoje se prisjetiti što više dobroga koje povezanog s odlazećom. Kad sat najavi početak nove godine, prvih sekundi svi se trude misliti pozitivno, u mislima prizivati dobrotu i pravdu. Očekuje se da darivanje svoje ljubavi drugima, i astrolozi kažu kako će se u novoj godini dobro obavezno vratiti dobrime.

ŠTO ODJENUTI ?
Preporučene boje odjeće za godinu crne vodne zmije su tamnije nijanse plave, zelene i, naravno – crna. Ali, kod žena poželjne su, unatoč tamnijim nijansama boja, istodobno i donekle blještave haljine, nadasve uske, pripijajuće uz tijelo (zmija!). Dužina nije važna, bitno je da žena u svojoj odjeći naprosto zasja. Čak i onaj tko ostaje u krugu najbližih godinu zmije nastoji ne dočekati u svakodnevnoj odjeći.

Da bi se osmislila prikladna ženska odjeća za doček pogodni su i kristali, ogrtači i šalovi izrađeni od prozirnog šifona. Žene ne zaboravljaju na satensko ili svileno donje rublje s crnom čipkom. Koža, kao i donje rublje, trebaju biti glatki i svilenkasti, kao koža zmije, ili barem trebaju odavati privid toga, pa žene brinu da navrijeme unaprijed poduzmu prikladne mjere (depilacija, krema). S nakitom budu umjerene, jarkih perli i šljokica kričavih boja nema. Primjerenime se smatra dostojanstveni nakit, a ako to nije moguće, bolje je bez njega. Kosu je bolje ne vezati, a dobro ju je nakovrčati, raspustiti. Kovrče simboliziraju fleksibilno, vijugavo, glatko tijelo zmije.

Muškarci po zmijskome protokolu imaju nositi košulju i klasično odijelo. Kravata ili leptir-mašna samo će oduševiti zmiju i ona će biti će blaža prema u narednoj godini. Brijanje prije dočeka nove godine je obvezno.

Piletina s kestenom te s valjušcima od riže i s povrćem

Piletina s kestenom te s valjušcima od riže i s povrćem

A kako se ukrašava kuća za novu 2013. godinu?

Budući da je element 2013. godine voda, stan se ukrašava  školjkama i morskim zvijezdama, slikama na kojima su ribe, hobotnice. Ne zaboravlja se kupiti figurice zmije i darivati ih svojim bližnjima. Figurice se nerijetko izrađuje i u vlastitoj režiji, od papira, plastike ili drugih materijala pri ruci. Izraditi oblik zmije nije tako komplicirano. Figurica zmije stavlja se na policu ili zakvači na hladionik, da se ugodi nadolazećoj godini. Ali, figurici zmije nikad nije mjesto u spavaćoj sobi. Tamo caruje – neka druga crna zmija….
Xīnnián hăo!

Google prevoditelj / translater: http://translate.google.com/translate_t

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: