GARAŽNO PODIZANJE RAZINE KAKVOĆE/ Pepejuh Danijela Szaboa

Daniel Szabo u svom podrumu

Daniel Szabo u svom podrumu

Danielova supruga Corrine na degustaciji toči vino Szabovim enolozima konzultantima Ivoni Đipalo i Slavenu Jeličiću

Danielova supruga Corrine na degustaciji toči vino Szabovim enolozima konzultantima Ivoni Đipalo i Slavenu Jeličiću

Daniel Szabo s buteljom svojega Dingača Pepejuh

Daniel Szabo s buteljom svojega Dingača Pepejuh

I JOŠ JEDAN PRIMJER KOJI POTVRĐUJE ONO O ČEMU SMO U OVOJ REVIJI PISALI U NEKOLIKO NAVRATA: VISOKE PAŽNJE VRIJEDNA KAPLJICA MOŽE SE POSTIĆI TEK KAD SE SPOJE ŠIROKI OPĆI i ENO-GASTRONOMSKI HORIZONTI TE JAČA ZAHTJEVNOST OSOBE KOJA SE POTPISUJE KAO PROIZVOĐAČ, SMISAO ZA UREDNOST i UREĐENOST i KOD NJE i NJENIH SURADNIKA, PRIMJERENA INVESTICIJA, i STRUKA NE SAMO OBORUŽANA ZNANJEM NEGO i OPLEMENJENA SRCEM

Ovećoj grupi hrvatskih poduzetnika koji su se počeli baviti i vinom pridružio se Daniel Szabo. On se primarno bavi nekretninama i instalacijama za pretvorbu sunčeve energije u električnu energiju. Moglo bi ga se nazvati garažnim proizvođačem za vlastitu dušu voljnime djelić onoga što oduševljava u čaši a s njegovim je potpisom podijeliti i s tržištem.

Slučaj Szabo još je jedan primjer koji potvrđuje ono o čemu je revija Svijet u čaši pisala u više navrata: visoke pažnje vrijedna kapljica može se (lakše i u kontinuitetu) postići tek kad se sljube široki opći i eno-gastronomski horozinti te jača zahtjevniost osobe koja se potpisuje kao proizvođač, zatim smisao za urednost i uređenost i kod nje i kod njenih suradnika, primjerena investicija i struka ne samo oboružana znanjem i kompetencijom nego i oplemenjena srcem.

Sad je važno da se taj savez i nastavi! Szabo, mada nije imao berbu 2012., obećava da svakako s vinom ide dalje.

Szabo, koji je neko vrijeme boravio i radio u Njemačkoj i tamo upoznao Južnokorejku Corrine i oženio se njome, živi u vili na brdu u zagrebačkom Markuševcu i tu ima i podrum – ono što se naziva garažnom vinarijom. Grožđe za njegovo vino je ne iz Zagrebačkog vinogorja nego s – Pelješca, preciznije s Dingača, i to s visinskih pozicija na oko 300 metara, i iz starih nasada. Szabo kao veliki ljubitelj plemenite kapljice odlučio je po povratku u Hrvatsku imati vlastito vino, i to najviše moguće kakvoće, u kojemu bi ponajviše uživao s prijateljima i kroz koje bi, s obzirom da mu supruga ima mnogo poznanstava i prijateljstava među društveno istaknutim osobama i stranim diplomatima, ujedno i promovirao hrvatski vinski potencijal i, zapravo, cijelu našu zemlju. Da stvar ipak ne ostane u nekom zatvorenom ekskluzivnome krugu, nešto butelja ponuđeno je potrošaču kroz zagrebačku vinoteku Vivatina, koja se, kako se čulo na njenom nedavnom službenom otvaranju, opredijelila upravo za otkrivanje javnosti eno-bisera s manjom, manufakturnom produkcijom zavidne kvalitete.

Sa svojom vinskom pričom Szabo je krenuo 2007., a kako, barem zasad, nema svojih vinograda, grožđe kupuje. Kako nije sâm dovoljno doma u vinogradarenju i vinarenju, učinio je jedino moguće, i optimalno: angažirao je stručnjake da mu pomognu naći i izabrati vrhunsku sirovinu i preraditi je i finalizirati do butelje kako treba. A ti stručnjaci su eksperti zagrebačke eno-konzultantske kuće i suvremeno opremljenog laboratorija Vinolab. Od najveće pomoći iz Vinolaba bili su mu Slaven Jeličić i Ivona Đipalo. Szabo se za strukovnu pomoć doista obratio na najbolju adresu. Selekcionirano grožđe se s Dingača u Zagreb dovezlo hladnjačom, maceracija je bila oko 15 dana a dozrijevanje oko dvije godine u bačvicama od 225 i 500 litara, proizvodnja Szabova dingača kreće se oko 3000 butelja.

Szabou punu podršku pruža supruga Corrine

Szabo je svoj dingač, koji razvija pod robnom markom internacionalna zvuka Markus, nazvao Pepejuh, što u pelješkom narječju znači poskok, a poskoka je tu izabrao stoga što ga se, objasnio je, na Pelješcu nerijetko viđa kako se sunča uz trsje i tamo ga smatraju zaštitnikom vinograda. Dingač Pepejuh iz 2009 sjajan je, vizualni identitet odiše s puno je elegancije, odlična je dosjetka bila na etiketu staviti diskretno tri mala sunca kao ilustraciju trostrukog djelovanja sunca na vinograd – izravno, refleksijom od kamenitoga tla i refleksijom od mora. Po meni, jedino što tu baš ne paše je, pogotovu kad je riječ o Dingaču i dingaču, ono donekle sterilno Markus. No ovo je početak, još je vrijeme da se smisli naziv što će odgovarati bolje, možda da se jače istakne domaći PEPEJUH!

Google prevoditelj / translater: http://translate.google.com/translate_t

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: